Ο Λεμεσιανός χορευτής με τα ποτήρια ή ο λεγόμενος «ποτηράς» που κυριολεκτικά αφήνει έκπληκτους θαυμαστές και κοινό σε κάθε παράστασή του, κρατάει με τον δικό του τρόπο αναμμένη τη «φλόγα της παράδοσης». Ο Νεκτάριος  Χριστοδούλου κατάγεται από μια οικογένεια χορευτών, έτσι και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τα χνάρια τους. Ξεκίνησε να χορεύει στα 14 του και σήμερα με το μοναδικό show που προσφέρει με τον «χορό των ποτηριών», ενθουσιάζει τους πάντες. Κατά τη διάρκεια του, λατρεύει να παρατηρεί τις αντιδράσεις του κόσμου, όπως ενθουσιασμός, αγωνία και αμφισβήτηση, για το αν θα καταφέρει να ισορροπήσει.

 

Πώς μεταπηδήσατε από τους παραδοσιακούς χορούς στο show με τα ποτήρια;
Όταν χόρευα με το συγκρότημά μου σε ταβέρνες, γνώρισα τον Γιώργο τον Ψαρά, ο οποίος χόρευε βάζοντας ποτήρια στο κεφάλι του και κάποια στιγμή ανέλαβα να του τα τοποθετώ. Μια μέρα τον ρώτησα πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνει και τότε άρχισε να με μαθαίνει. Στις αρχές όταν χόρευα στις ταβέρνες, έβαζα 3-4 ποτήρια για να δοκιμάσω αν όντως μπορώ να τα καταφέρω. Σιγά – σιγά πρόσθετα όλο και περισσότερα. Άρχισα με μπουκάλια και μετά με κούζες και δίσκους. Όσο πιο πολλά πράγματα τοποθετούσα στο κεφάλι μου, τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόταν ο κόσμος, μέχρι που το έκανα επάγγελμα, γιατί είχε μεγάλη ζήτηση.

 


Ποιο είναι το μυστικό για να τα κρατήσετε στο κεφάλι και να μη σας πέσουν;
Αυτοσυγκέντρωση και κυρίως ισορροπία. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και αυτός που τοποθετεί τα ποτήρια στο κεφάλι μου.

 


Ποιο ήταν το ρεκόρ σας σε ποτήρια;
Μια φορά θυμάμαι ότι έφτασα τα 27.

 

Στα τόσα χρόνια που κάνετε αυτή τη δουλεία, πόσα ποτήρια σπάσατε;
Από τον καιρό που ξεκίνησα να μαθαίνω μέχρι σήμερα, πρέπει να είναι γύρω στα 200 ποτήρια. 

 

 

Όσο περισσότερος κόσμος παρακολουθεί τόσο αυξάνεται και το άγχος σας;
Όταν υπάρχουν 300 ζευγάρια μάτια που είναι προσηλωμένα πάνω σου, για παράδειγμα, είναι λογικό να υπάρχει άγχος. Ακούω τους ψίθυρους του κόσμου που λένε ότι θα τα ρίξω από στιγμή σε στιγμή και μου αρέσει να τους αποδεικνύω ότι μπορώ και περισσότερα.

 


Πώς καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να προσθέσετε άλλα ποτήρια στο κεφάλι σας γιατί θα σας πέσουν;
Ποτέ δεν έχω σταθερό αριθμό ποτηριών που θα βάλω στο κεφάλι μου, γιατί παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία στην οποία βρίσκομαι τη δεδομένη στιγμή. Όταν αρχίζω να νιώθω κούραση και χάνω την ισορροπία μου, καταλαβαίνω ότι πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να σταματήσω. Γι’ αυτό ολοκληρώνω το show ώστε να μη μου πέσουν.

 


Χάρη σε αυτό το ταλέντο σας, έχετε ταξιδέψει και σε άλλες χώρες;
Βέβαια. Έχω πάει στην Ελλάδα και στη Γερμανία όπου με υποδέχθηκαν πολύ θερμά.

 


Έχετε συναντήσει σε κάποια άλλη χώρα παρόμοιο χορό;
Eίναι ένας καθαρά κυπριακός χορός, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

 


Αυτό το επάγγελμα έχει ημερομηνία λήξης;
Όσο αντέχουν τα πόδια μου, εγώ προσωπικά θα χορεύω.

 


Από πότε χρονολογείται ο συγκεκριμένος χορός;
Στην κυπριακή παράδοση υπάρχει ο χορός της καντήλας. Δηλαδή με ένα ποτήρι στο κεφάλι έκαναν διάφορες φιγούρες. Ο χορός των ποτηριών είναι σχετικά πρόσφατος, γιατί δημιουργήθηκε καθαρά για τον εντυπωσιασμό του κόσμου.


Ο γιός σας έχει ακολουθήσει τα χνάρια σας;
Ναι, γιατί από 9 χρονών τον παίρνω μαζί μου στις ταβέρνες και του αρέσει πολύ. Όταν γνωρίσεις τον μαγικό κόσμο της παράδοσης, καταλαβαίνεις την αξία της και πορεύεσαι με αυτή. Σήμερα στα 17 του, έβαλε πείσμα και θέλει να του μάθω τον χορό των ποτηριών. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει.

 


Οι νέοι απομακρύνονται από την παράδοση;
Ναι, αυτό είναι γεγονός. Οι περισσότεροι όταν τους πει κάποιος να μάθουν παραδοσιακούς χορούς το θεωρούν πολύ «χωριάτικο» και ξεπερασμένο. Ευτυχώς όμως μια μερίδα από αυτούς μελετούν και σέβονται βαθύτατα την κυπριακή παράδοση. Είναι σημαντικό λοιπόν, αυτούς τους νέους να τους στηρίζουμε όπως μπορούμε. 

 


Οι εκπομπές που βλέπουμε στην τηλεόραση για την κυπριακή παράδοση, πιστεύετε ότι αποτελούν ένα μέσο για να κρατηθεί ζωντανή;
Mέσα στους Κύπριους υπάρχει η φλόγα της παράδοσης. Θεωρώ ότι αυτές οι εκπομπές βοηθούν στο να κρατηθεί αυτή η φλόγα αναμμένη. Επίσης παρακινεί και αρκετά άτομα από διάφορες ηλικίες να «αφήσουν τον καναπέ τους» και να ξεκινήσουν μαθήματα χορού.

Διαβάστηκε 3778 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top