Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι ένας σπουδαίος και πολυβραβευμένος οινοποιός ο οποίος παρόλα αυτά κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ. Η σχέση του με το κρασί είναι μια σχέση αγάπης και πάθους, καθώς είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης. Βέβαια ο ίδιος μόλις ανέλαβε τα ηνία έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, δημιουργώντας το οινοποιείο του που αποτελεί στολίδι για το Κοιλάνι.

 


Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τον οίνο;

Ο πατέρας μου, Φάνης, κατάγεται από το Ριζοκάρπασο. Παντρεύτηκε τη μητέρα μου, Μαρούλα, η οποία κατάγεται από το Κοιλάνι. Ο παππούς μου στο Κοιλάνι έφτιαχνε παραδοσιακά κρασί, όπως έκαναν όλοι οι άνθρωποι στα χωριά, την εποχή εκείνη. Πέθανε όταν ήμουν πολύ μικρός. Ο πατέρας μου είναι χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής για κάποια χρόνια στην ΚΕΟ και για πολλά άλλα στην ΕΤΚΟ.

Η αγάπη του για τη γη και το κρασί τον ώθησε να πειραματιστεί με τα αμπέλια που κληρονόμησε η μητέρα μου στο Κοιλάνι. Η πείρα του πατέρα μου και η κληρονομιά των αμπελιών με βοήθησε να ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία με στέρεα βήματα.Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το οινοποιείο σας, το οποίο αποτελεί στολίδι για το Κοιλάνι αλλά και την ευρύτερη περιοχή;

Τελείωσα χημικός μηχανικός, στο Imperial College του Λονδίνου. Στη συνέχεια, πήγα για δύο χρόνια στις ΗΠΑ, στο UC Davis της Καλιφόρνιας, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου, στην Οινολογία. Επέστρεψα το 1998 και το ίδιο καλοκαίρι έφτιαξα τα πρώτα μου κρασιά στον χώρο, όπου χρόνια πριν λειτουργούσε το μπακάλικο του παππού Σοφοκλή.
Για αρκετά χρόνια σχεδιάζαμε μαζί με τον πολύ καλό μου φίλο, αρχιτέκτονα, Ηρακλή Παπαχρίστου το νέο κτήριο του Οινοποιείου. Το 2012 το εγχείρημα μας ολοκληρώθηκε. Το πρωτοποριακό αυτό κτίσμα είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον και είναι χωροθετημένο ανάμεσα στους γραμμικούς αμπελώνες του Οινοποιείου, στην περιοχή Κολώνη που βρίσκεται ανάμεσα στο Κοιλάνι και το Βουνί.Προτιμάτε τους τοπικούς αμπελώνες ή συλλέγετε σταφύλια και από άλλες περιοχές της Κύπρου;
Τα περισσότερα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στα κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη προέρχονται από τα 210 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων του Κτήματος. Συμπληρώνονται όμως και από επιλεγμένα σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών από τα Κρασοχώρια Λεμεσού, οι καλλιέργειες των οποίων ελέγχονται συχνά και διεξοδικά με σκοπό τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης.

 


Πώς το υψόμετρο επηρεάζει την ποιότητα των αμπελιών;

Οι αμπελώνες εκτείνονται στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του χωριού Κοιλάνι, νότια του Τροόδους, σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 700 μέτρα και φτάνει στα 1000 μέτρα, στις κορυφές του βουνού Αφάμη.

Το μικροκλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικά ευεργετικό και ευνοεί τα αρώματα και τις οξύτητες των κρασιών. Η κάθε ποικιλία ταιριάζει με συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένα υψόμετρα που υποδηλούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες ωρίμασης. Επομένως, το υψόμετρο δεν καταδεικνύει πάντοτε ανώτερη ποιότητα.

 


 


Κάθε χρόνος είναι ο ίδιος για ένα οινοποιείο ή συμβαίνουν και απρόοπτα;
Κάθε χρονιά επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως τις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες. Καθώς και από φαινόμενα όπως το χαλάζι και ο καύσωνας, τα οποία μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην ποσότητα και ποιότητα του σταφυλιού. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως το κρασί γίνεται κυρίως στο αμπέλι. Συνεπώς, όλη μας η προσοχή και ενέργεια στρέφεται στους αμπελώνες.


Πιστεύετε ότι το χύμα κρασί κάνει κακό στα κυπριακά οινοποιεία;
Η κατανάλωση χύμα κρασιού στην Κύπρο είναι περιορισμένη. Παρόλα αυτά, λόγω απρόβλεπτης ποιότητας η κατανάλωση χύμα κρασιού επηρεάζει αρνητικά κάθε οινική αγορά.

 


 

Οι Κύπριοι εκτιμούν το καλό κυπριακό κρασί;

Οι Κύπριοι καταναλωτές εκτιμούν και στηρίζουν το κυπριακό κρασί γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, από πάρα πολλούς οινοποιούς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας. Σήμερα, ευτυχώς, στην πλειοψηφία του το κυπριακό κρασί είναι εμφιαλωμένο, έχει όνομα και βελτιώνεται αισθητά μέρα με τη μέρα. Δική μας είναι η ευθύνη να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το προϊόν μας για να κρατήσουμε τον Κύπριο καταναλωτή στο πλευρό μας.

Το βασικότερο πλεονέκτημα του κυπριακού κρασιού είναι ότι ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος βρίσκεται «πίσω από το μπουκάλι».

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επισκεφτεί το χωριό και να βρει τον άνθρωπο που παράγει αυτή τη φιάλη κρασιού. Μπορεί να τον γνωρίσει, να συζητήσει μαζί του, να δει τους αμπελώνες και να βεβαιωθεί ότι όντως εκείνο που διαβάζει στην ετικέτα είναι αληθινό, γιατί το είδε με τα ίδια του τα μάτια. Πράγμα που δύσκολα μπορεί να κάνει κανείς με τα εισαγόμενα κρασιά.Γνωρίζουμε ότι τα κρασιά σας είναι πολυβραβευμένα. Ποιες διακρίσεις πήρατε στον πρόσφατο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 2019;
Στο πλαίσιο του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, που διεξήχθη πρόσφατα στη Λεμεσό, το Οινοποιείο Βλασίδη απέσπασε έξι σπουδαίες διακρίσεις. Συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ στα κρασιά «Opus Artis», εσοδείας 2014, 2015 και 2016, στο «Cabernet Sauvignon Vlassides», εσοδείας 2016, στο «Sauvignon blanc Vlassides», εσοδέιας 2018, και στο «Shiraz Vlassides», εσοδείας 2017.
Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού οίνου «Concours Mondial de Bruxelles 2019», στον οποίο συμμετείχε με τρία κρασιά το Οινοποιείο Βλασίδη, πετυχαίνοντας να αποκομίσει 3 πολύ σπουδαία μετάλλια: Χρυσό Μετάλλιο για το κρασί «Opus Artis 2015» και Αργυρό Μετάλλιο για τα κρασιά «Opus Artis 2016» και «Opus Artis 2014».Τι σημαίνει για τη Λεμεσό μας το κρασί;
Η παρουσία των οινοποιείων στα χωριά της Λεμεσού επηρεάζει θετικά την οικονομία της υπαίθρου και συντείνει στη μη εγκατάλειψη της αγροτικής γης και τη διατήρηση της ζωής στα κρασοχώρια της πόλης μας.

Η πόλη της Λεμεσού αγαπά και στηρίζει το καλό κυπριακό κρασί.
Οι δημότες της το απολαμβάνουν καθημερινά, είτε αγοράζοντας το από υπεραγορές και κάβες, είτε καταναλώνοντας το σε διάφορους χώρους εστίασης.

Διαβάστηκε 4153 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top