Ο Νεόφυτος Βασιλείου έχει ακουστική αναπηρία, όμως αυτό δεν τον σταμάτησε να κάνει όνειρα και να βάλει στόχους τους οποίους πέτυχε, σε μια κοινωνία όπως η κυπριακή, που δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα δεκτική στη διαφορετικότητα. Ο Νεόφυτος είναι 28 χρονών, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος όπου στον ελεύθερο του χρόνο γράφει ποιήματα, διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, κάνει πολλές εξορμήσεις στη φύση, ενώ πηγαίνει μαθήματα τοξοβολίας και ρώσικων.

 

Πώς αντιμετωπίζει το κράτος τα άτομα με αναπηρία;
Η Κύπρος, δυστυχώς, είναι πολύ οπισθοδρομική ακόμα και σήμερα. Το κράτος μπορεί να παρέχει κάποιες διευκολύνσεις, όμως η αντιμετώπιση από την κοινωνία είναι αρκετά άσχημη, εφόσον δεν αποδέχεται τα άτομα οποιασδήποτε αναπηρίας, με μικρές εξαιρέσεις των ατόμων που έχουν μεγαλώσει μαζί τους και έχουν καλύτερη αντίληψη των δυσκολιών τους, δείχνοντας έτσι μια σημαντική κατανόηση.


Εκτός από την οικονομική βοήθεια, ποιες οι προτάσεις σου για ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία;
Να παρέχει τις κατάλληλες υποδομές για τα άτομα με αναπηρία. Να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες με προτεραιότητα, ανάλογα με την περίπτωση. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις θα μπορούσε το κράτος να διευκολύνει τα άτομα για την παρακολούθηση τους, όπως για παράδειγμα, με κράτηση συγκεκριμένων θέσεων μπροστά, ή σε τοποθεσία κοντά στη σκηνή, εφαρμογή υπέρτιτλων στα θέατρα, διερμηνεία κτλ.

 


Στην παιδική σου ηλικία έχεις δεχθεί bulling;
Ναι, λεκτικό και σωματικό bulling, όπως και πολλά άλλα άτομα με αναπηρία κάθε είδους μορφής.


Τα πανεπιστήμια είναι προσβάσιμα για άτομα με ακουστική αναπηρία;
Γίνονται προσπάθειες, όμως υπάρχει ακόμη δρόμος. Λόγω απουσίας βοηθητικών μέσων (στα περισσότερα πανεπιστήμια), που όμως παρέχονται σε άλλες χώρες, όπως αυτόματη καταγραφή σε κείμενο της ομιλίας του καθηγητή, μετάφραση στη νοηματική γλώσσα, δεν θα έλεγα πως είναι τόσο προσβάσιμα. Πέραν τούτου, υπάρχει μια κατανόηση από μερίδα καθηγητών που μπορούν να προσφέρουν δική τους βοήθεια στα άτομα αυτά με τον δικό τους τρόπο. 


Πόσο εύκολο είναι ένα άτομο με πρόβλημα ακοής να εργοδοτηθεί σε εταιρίες;
Αρκετά δύσκολο εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός απόρριψης στην Κύπρο, ανεξαρτήτως με τα ακαδημαϊκά προσόντα ή προηγούμενης εμπειρίας των ατόμων αυτών εξαιτίας της προκατάληψης και την προτίμηση ατόμων με σωματική ακεραιότητα. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό 10% για τον δημόσιο τομέα που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό. Τα τελευταία χρόνια το γραφείο εργασίας έχει προσφέρει προγράμματα εργοδότησης ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση.

 


Η τεχνολογία εξυπηρετεί ή δυσκολεύει την καθημερινότητα σου;
Εξυπηρετεί αρκετά, υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερες δυνατότητές της που θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ, οπότε, δεν θα έλεγα ότι την δυσκολεύει.


Η επιστήμη έχει προοδεύσει στον τομέα της ακοής;
Nαι αρκετά, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο προόδου. Στην Κύπρο είμαστε πολύ πίσω παρόλο που έχουμε καταξιωμένους επιστήμονες, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Απουσιάζει επίσης η κατάλληλη υποδομή αλλά και τροχοπέδη είναι τα προσωπικά συμφέροντα των εταιρειών.

 

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις σε άτομα με αναπηρίες που νιώθουν αποκλεισμένα από την κοινωνία;
Να παλεύουν για τα δικαιώματά τους, με όποιο θεμιτό τρόπο μπορούν και να υποστηρίζουν τα άτομα τα οποία είναι ομοιοπαθείς, αλλά και τα άτομα με άλλες αναπηρίες. Να κατοχυρώσουν τα νομικά τους δικαιώματα και να παλεύουν για τροποποιήσεις ή προσθήκες νομοθεσιών. Να έρθουν σε επαφή με ΑμεΑ άλλων χωρών, ώστε να αντιληφθούν ότι κάπου έξω υπάρχει ένας κόσμος λίγο καλύτερος, με περισσότερη κατανόηση και βοήθεια. Τελευταίο και πιο σημαντικό, να αγνοούν την οπισθοδρομική κοινωνία της Κύπρου, αποδεικνύοντας με κάθε ευκαιρία τα δικά τους προσόντα και επιτυχίες.

 

Διαβάστηκε 4699 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top