O Πάτερ Παναγιώτης Ελπιδοφόρου είναι μόλις 28 χρονών και δεν διαφέρει καθόλου από τα άτομα της ηλικίας του. Έχει καθαρό βλέμμα και ένα περίεργο μίγμα γλυκύτητας, ηρεμίας και ταυτόχρονα ζωηράδας, όπου σίγουρα ξεχωρίζει από τον τυπικό ιερέα που όλοι ξέρουμε. Μεγάλωσε στον Άγιο Σπυρίδωνα σε μια οικογένεια μέσα στην εκκλησία, παρόλα αυτά τονίζει ότι οι γονείς του δεν του στέρησαν ποτέ την ελευθερία του. Όταν έγινε έφηβος άρχισε τις πρώτες του αναζητήσεις, διαβάζοντας και διασταυρώνοντας αν όλα αυτά που είχε διδαχθεί από παιδί είναι αλήθεια. Έκανε την δική του επανάσταση, ενώ στα 16 του ο Θεός έφερε στον δρόμο του τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Τον συναντήσαμε στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μονοβίλικο. 

 

 

Τι σας οδήγησε στο να γίνετε ιερέας;

Πρώτα από όλα, η αγάπη μου προς τον Θεό και την Εκκλησία με οδήγησαν να επιθυμήσω από νωρίς να ακολουθήσω τον δρόμο της ιεροσύνης. Σίγουρα, το να είσαι ιερέας πρέπει να είναι κάτι που σε ευχαριστεί και να σε γεμίζει πνευματικά. Επίσης το οικογενειακό μου περιβάλλον μέσα στο οποίο ανατράφηκα, οι πνευματικοί αδερφοί και ο πνευματικός μου πατέρας, μητροπολίτης Λεμεσού, συνετέλεσαν καθοριστικά στη μετάδοση της έντονης αγάπης προς την ιεροσύνη.

 

Ποια η σχέση σας με τον Μητροπολίτη Λεμεσού;

Η ανατροφή μου κοντά στον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο ήταν και θα είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ζωής μου. Είναι ένας εξαιρετικός πατέρας, αληθινός εν Χριστώ αδελφός, αλλά πάνω απ’ όλα πραγματικός ποιμένας. Έχει ελεύθερο και παραδοσιακό θεολογικό λόγο και κυρίως οράματα, ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της Εκκλησίας. Ο λόγος του, η κάθε του κουβέντα, αποτελεί βάλσαμο και σκορπά χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα, δηλαδή Χριστό. Για μένα αποτελεί πρότυπο αγίου ανθρώπου, ενός ανθρώπου του Θεού. Στην αρχή παρατηρούσα πώς συμπεριφερόταν στους γύρω του και μου έκανε εντύπωση πώς ένας άνθρωπος με αξίωμα, είναι τόσο ταπεινός.  Τον είδα να δίνει αγάπη παντού, να συγχωρεί τον οποιονδήποτε, να προσφέρει απλόχερα χωρίς ανταλλάγματα. Με αγκάλιασε, χωρίς να παρεμβαίνει στην προσωπική μου ελευθερία, δίχως  να με εμποδίζει να επιλέξω αυτό που θέλω.

 

 

Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε Ιστορία – Αρχαιολογία και όχι Θεολογία;

Κανένας από το οικογενειακό μου περιβάλλον δεν επενέβηκε στις επιλογές μου. Αρχικά, ήθελα να σπουδάσω νομική όμως δεν κατάφερα να εξασφαλίσω θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μου άρεσε εξίσου η Ιστορία, επομένως σπούδασα αυτό που αγαπούσα. Έζησα μια όμορφη φοιτητική ζωή, όπως οι υπόλοιποι, με τις εξόδους μου και τις κλασικές φοιτητικές συναντήσεις. 

 

Τα σκάνδαλα στην εκκλησία παίζουν κάποιο ρόλο στην αποξένωση μας από την εκκλησία;

Παντού υπάρχουν σκάνδαλα. Για παράδειγμα ακούμε κάθε χρόνο τόσα σκάνδαλα στην πολιτική, αλλά πάλι πηγαίνουμε να ψηφίσουμε αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος. Το ίδιο είναι και με την εκκλησία, ο Θεός δεν είναι ο ιερέας. Δόξα σοι ο Θεός στις μέρες μας υπάρχουν πολύ καλοί και άξιοι ιερείς. Αν κάποιος νιώθει ότι η συμπεριφορά ενός ιερέα δεν τον εκφράζει αλλά αγαπά τον Θεό, μπορεί πολύ απλά να ψάξει κάποιον ιερέα που να τον αναπαύει πνευματικά. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι ότι δεν πηγαίνουμε στην Εκκλησία για τον ιερέα ή τον ψάλτη αλλά πάμε γιατί αγαπάμε τον Θεό.  

Εσείς είστε ένας εκπρόσωπος της «light» εκκλησίας;

Ο άνθρωπος γεννήθηκε κατ’ εικόνα του Θεού και σκοπός του είναι να ομοιάσει στον Θεό, δηλαδή να φτάσει στην αγιότητα. Πρώτιστο έργο του ιερέα είναι να οδηγήσει τους ανθρώπους κοντά στο Θεό. ’Έτσι, ο κάθε ιερέας με τον δικό του τρόπο, χωρίς να παρεκκλίνει από το λόγο του Θεού, προσπαθεί να οδηγήσει τα βήματα των ανθρώπων κοντά στο Θεό.

 

Ισχύει ότι η εκκλησία έχει απαρχαιωμένες απόψεις ή συμβαδίζει με το 2019;

Δεν υπάρχουν χρονολογίες για την εκκλησία. Ότι είπε ο Θεός πριν από 2019 χρόνια ισχύει μέχρι και σήμερα. Τα λόγια του ευαγγελίου είναι διαχρονικά. Ο Χριστός πήγε και έφαγε στο σπίτι ενός τελώνη, δέχθηκε κοντά του μια πόρνη γυναίκα και αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Αν θέλουμε να λεγόμαστε κι εμείς ιερείς, άξιοι εκπρόσωποι του Θεού, και γενικότερα να είμαστε άνθρωποι του Θεού, πρέπει κι εμείς να αγκαλιάζουμε όλους τους συνανθρώπους μας. Όλοι μας είμαστε παιδιά της Εκκλησίας και ο Θεός είναι ο Πατέρας μας. Όλοι μας πρέπει να αγωνιζόμαστε για να καθαρίσουμε τον εαυτό μας από τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να φτάσουμε κοντά στον Θεό.  

 

 

Η τότε σχέση σας και πλέον γυναίκα σας πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι θέλατε να ακολουθήσετε τον δρόμο του Θεού;

Ήταν και η ίδια από μικρή μέσα στην εκκλησία έτσι γνώριζε αρκετά πράγματα. Όταν γνωριστήκαμε, μέσα από τις πρώτες κουβέντες που κάναμε, εξέφρασα και την επιθυμία μου να γίνω ιερέας. Δεν ήθελα να την πιέσω να έκανε κάτι που δεν επιθυμούσε, αλλά ούτε κι εγώ να πιεστώ και να μην εκπληρώσω κάτι που ήθελα από μικρός. Και να που σήμερα, με την ευλογία του Θεού, κτίσαμε μια όμορφη οικογένεια και έχουμε κι ένα μικρό κοριτσάκι. 

 

Πού βρίσκεις γαλήνη εκτός από το χώρο της εκκλησίας;

Με ηρεμεί πολύ η θάλασσα. Όταν έχω χρόνο, πηγαίνουμε οικογενειακώς στον Μόλο και απολαμβάνουμε έναν πανέμορφο πρωινό περίπατο. Ένας από τους ανεκτίμητους θησαυρούς της πόλης μας, είναι η θάλασσα, κάτι που μου έλειπε πάντα ενόσω σπούδαζα Λευκωσία.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 18115 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top