O Alexis Machukas είναι από την Βενεζουέλα και ως ένας κλασικός Λατίνος εραστής, εξαιτίας μιας αγάπης που γεννήθηκε κατά τα φοιτητικά του χρόνια, ήρθε στη Λεμεσό. Βέβαια από τότε απέκτησε ακόμα μια αγάπη, το κρασί. Από χημικός στον τομέα των πετρελαιοειδών, κατέληξε να είναι εδώ και 32 χρόνια μέσα στον μαγικό κόσμο του οίνου.


Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια στην Βενεζουέλα;
Γεννήθηκα κι έζησα στο Καράκας. Κατάγομαι από μια οικογένεια μεσαίας τάξης και πρόλαβα πολύ ωραία χρόνια εκεί. Ήμουν αθλητής στο μπάσκετ και κατάφερα να σπουδάσω χημικός.

 


Στη Ρουμανία όπου γνωρίσατε την γυναίκα σας, γιατί πήγατε;
Τελείωσα τις σπουδές στη Βενεζουέλα όταν ήμουν 23 ετών και ήθελα να συνεχίσω. Πήρα τότε μια υποτροφία από την UNESCO μετά από διαγωνισμό, όπου αναδείχθηκα πρώτος και με έστειλαν στη Ρουμανία. Σπούδασα διύλιση πετρελαίου και εκεί είναι που γνώρισα την γυναίκα μου, που είναι Λεμεσιανή.


Πώς αποφασίσατε να μετακομίσετε στην Κύπρο μόνιμα;
Το 1977 ήρθαμε διακοπές στο νησί και τότε αποφασίσαμε να παντρευτούμε. Ήμασταν και οι δύο τρελοί! Επιστρέψαμε στη Ρουμανία όπου ολοκληρώσαμε τις σπουδές, όμως δεν βρίσκαμε δουλειές στην Κύπρο γιατί υπήρχε μόνο ένα διυλιστήριο. Πήγαμε Βενεζουέλα και εγώ δούλεψα για δυο χρόνια αλλά η γυναίκα μου δεν έβρισκε δουλειά. Όπως κάθε «κλασική Κύπρια» που δεν μπορεί να μείνει μακριά από τους γονείς της, έτσι και η γυναίκα μου ήθελε να έρθει πίσω στην πατρίδα της.

 


Πώς «μεταπηδήσατε» επαγγελματικά από τα πετρέλαια στο κρασί;
Ήρθαμε στην Κύπρο με την προϋπόθεση ότι θα πηγαίναμε να εργαστούμε στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν μας δέχτηκαν. Τότε μου πρόσφεραν δουλειά στη ΣΟΔΑΠ, αλλά αρνιόμουν πεισματικά μέχρι που συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να μένω άλλο άνεργος. Αναγκαστικά έπιασα δουλειά εκεί προσωρινά… Από κεί και πέρα ξεκίνησε μια τεράστια αγάπη για το κρασί.


Ήσασταν γνώστης του κρασιού;
Το μόνο που ήξερα ήταν να το πίνω!

 


Τι είναι το κρασί για εσάς;
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, γι’ αυτό και κάθε μέρα είναι κάτι καινούργιο. Χάρη στο κρασί ανακάλυψα ότι έχω ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο να διακρίνω τις γεύσεις και τις μυρωδιές.


Εξηγήστε μας τι κάνει ένας χημικός σε ένα οινοποιείο.
Καταρχάς πρέπει να έχει τα δείγματα στο χημείο, όπου θα γίνουν οι αναλύσεις της μέρας. Πριν αρχίσει όμως η διαδικασία των αναλύσεων, το πρώτο πράγμα που κάνει ένας σωστός χημικός είναι να βάλει ένα ποτήρι κρασί και να το μυρίσει ώστε να το αντιληφθεί. Οι αναλύσεις είναι μια ρουτίνα αποτελούμενη από αριθμούς, η διαίσθηση όμως σε συνάρτηση με την εμπειρία ποτέ δεν ξεγελιούνται. Από εκεί και πέρα αφού βγάλει τα αποτελέσματα δίνει την αναφορά του στους προϊστάμενους, για τυχόν βελτιώσεις.

 


Έτυχε ποτέ κάποιες σοδιές να αποτύχουν με αποτέλεσμα να πρέπει να πετάξετε κρασί;
Πολλές φορές! Όταν το κρασί δεν είναι κατάλληλο για να βγει στην αγορά, παίρνουμε απόφαση να το πετάξουμε.


Τα κρασιά της Κύπρου είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές;
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα κρασιά του εξωτερικού. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τα οινοποιεία μας κάθε μέρα καλυτερεύουν χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα και φυσικά στην αγάπη για το κρασί.

 

Διαβάστηκε 3923 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top