H Παναγιώτα Χατζηγιάννη είναι μια γλυκύτατη γιαγιά από το Κοιλάνι, που λατρεύει το χωριό της, είναι καλή νοικοκυρά και μαστόρισσα στις φλαούνες. Η ίδια μας αποκαλύπτει τα μυστικά του πασχαλινού εδέσματος, για το οποίο διαγωνίζονταν όλες οι γυναίκες του χωριού σε άτυπα «καλλιστεία» φλαούνας. Θυμάται τα παιδικά της χρόνια και μας ανοίγει το σπίτι της που μυρίζει Πάσχα.


Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης φλαούνας;
Πάνω απ’ όλα πρέπει να είσαι καλή νοικοκυρά. Το μυστικό όμως κρύβεται στο καλό τυρί της αίγιας. Πρέπει να είσαι σίγουρη ότι το τυρί που αγοράζεις είναι πρώτης ποιότητας. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει το προζύμι και οι μυρωδιές που θα του προσθέσεις.


Εσείς προμηθεύεστε από κάπου συγκεκριμένα το τυρί;
Πλέον ναι. Στο παρελθόν είχα δοκιμάσει και από άλλους, όμως δεν είχαν επιτυχία και αναγκάστικα μάλιστα να πετάξω φλαούνες. Έτσι μόλις βρεις τον κατάλληλο που έχει το τέλειο τυρί για τις φλαούνες, δεν το αλλάζεις με τίποτα!


Μια κρίσιμη ερώτηση. Φλαούνα με σταφίδες ή χωρίς;
Όχι εγώ δεν βάζω σταφίδες γιατί δεν μου αρέσουν και γενικά δεν το συνηθίζουμε στο χωριό.

 


Εσείς διδάξατε στα παιδιά και τα εγγόνια σας τα μυστικά του εδέσματος;
Οι νέοι πλέον αγοράζουν έτοιμες φλαούνες από τους φούρνους, αντί να τις φτιάχνουν. Οι φλαούνες από τον φούρνο σε σχέση με τις παραδοσιακές είναι το ίδιο; Όχι φυσικά! Γιατί οι νοικοκυρές βάζουν γνήσιο τυρί, κόπο και αγάπη. Έχω μάθει στα παιδιά αλλά και στον έναν μου εγγονό που είναι σεφ την τέχνη της φλαούνας.


Ποια μέρα κάνετε τις φλαούνες σας;
Το Μεγάλο Σάββατο. 

 

Οι συγχωριανές μεταξύ σας ανταλλάζατε γνώμες και συνταγές για τις φλαούνες σας;
Όχι μόνο γνώμες, αλλά ανταλλάζαμε φλαούνες για να ανακαλύψουμε την καλύτερη φλαούνα. 

 

Δηλαδή κάτι σαν «καλλιστεία» φλαούνας;
Βέβαια και να σημειώσω ότι δεν αναδεικνύαμε την πιο νόστιμη αλλά και την μεγαλύτερη. Τότε οι γυναίκες έκαναν φλαούνες αρκετά μεγάλες όσο το ψωμί.

 


Πώς κοκκινίζατε τα αυγά σας;
Τότε η μητέρα μου έφερνε κερμίζι από την Λευκωσία και έδινε σε όλο το χωριό. Το κερμίζι είναι κάτι σαν μαστίχα, το οποίο είναι μικρά κουβαράκια και είναι κοκκινο – βυσσινί.


Την Δευτέρα του Πάσχα, τι παραδοσιακά παιχνίδια παίζατε;
Θυμάμαι ότι στους καφενέδες του Κοιλανιού διοργάνωναν σακκουλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και διτζίμι.


Από πόσο χρονών δουλεύετε;
Μόλις βγήκα από το σχολείο, δηλαδή από τα 12 μου. Πήγα κατευθείαν στα αμπέλια που ήταν η κύρια ασχολία του χωριού. Μου άρεσε αρκετά μπορώ να πω. Πέρασα από διάφορες δουλειές όπως παρασκευή αρκατένων, πακετάρισμα σταφυλιών στην Αλέκτορα, καθώς και πακετάρισμα σταφίδας.


Τα εγγόνια σας επισκέπτονται το Κοιλάνι;
Όταν βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο από τις υποχρεώσεις τους έρχονται. Μάλιστα μας βοηθούν αρκετά και στα αμπέλια με τον τρύγο και το κλάδεμα. Όμως οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από το χωριό και πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό.


Πιστεύετε ότι ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά θα εξομαλύνει την κατάσταση;

Εννοείται, γιατί σήμερα δεν συμφέρει στους νέους μας να πηγαινοέρχονται από την Λεμεσό στα χωριά. Πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στα χωριά και να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Διαβάστηκε 6304 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top