Ποιος είπε ότι έχουν εξαφανιστεί πια οι ήρωες; Ένας αγωνιστής της ΕΟΚΑ εν ζωή, ο Κρίτωνας Στίγγας, με τη βοήθεια του γιου του Άγγελου  αφηγήθηκε στην ΛΕΜΕΣΟΣ την ιστορία του. Ήταν ένα αγόρι μόλις 20 χρονών όταν εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΟΚΑ, με μοναδικό του σκοπό την αποτίναξη των Άγγλων αποικιοκρατών και την ένωση με την Ελλάδα. Πολέμησε με όλο του το είναι, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια για μερόνυχτα. Δε φοβήθηκε ούτε μια στιγμή και δεν του πέρασε ούτε σαν σκέψη να προδώσει τους συναγωνιστές του.


Πώς πήρατε την απόφαση να λάβετε μέρος στον αγώνα;
Ο πατέρας μου ήταν εθελοντής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο υπεύθυνος της ΕΟΚΑ στην Πάχνα ήταν θείος μου, ο Ονησίφορος Θεοδώρου, ο οποίος επέλεξε να εντάξει μόνο συγγενείς του στην ομάδα, ώστε να μην διαρρέουν τα μυστικά. Ήταν ένας άνθρωπος ανιδιοτελής, αφιλοχρήματος, τίμιος μα πάνω από όλα πατριώτης.

Ήσασταν μόλις 20 χρονών όταν ξεκίνησε ο αγώνας. Υπήρξαν φορές που δειλιάσατε ή φοβηθήκατε για την ζωή σας;
Όλοι οι αγωνιστές τηρούσαμε πιστά το ρητό του Σωκράτη «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν». Δηλαδή από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση.

 


Ποια ήταν η δράση σας στην οργάνωση;
Θυμάμαι ότι ορκίστηκα μια εβδομάδα μετά από το Πάσχα το 1955 μαζί με άλλους δύο συναγωνιστές μου, τον Ευαγόρα Κωνσταντίνου και τον Παντελή Αριστείδου, από τον Παπά Νεοκλή, στην Παναγία την Καθολική στην Πάχνα. Ήμασταν οι πρώτοι που ορκιστήκαμε από το χωριό. Η πρώτη αποστολή που ανέλαβα ήταν μια εντολή του τομεάρχη της ΕΟΚΑ, για ανατίναξη του υδραγωγείου στην Κισσούσα, το οποίο υδροδοτεί τις Βρετανικές Βάσεις μέχρι σήμερα. Επίσης, μαζί με τον Ανδρέα Τσιόλο στήσαμε ενέδρα στο δίστρατο της Πάχνας με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο των Εγγλέζων με δύο νεκρούς. Επιπρόσθετα, έλαβα δράση στο διπλογέφυρο της Άλασσας, όπου επικεφαλής ήταν ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Λεμεσού, Λεύκιος Ροδοσθένους. Εν τω μεταξύ έλαβα μέρος στην κατάληψη του αστυνομικού σταθμού Πάχνας, όπου κάψαμε τα αντίσκηνα και κλέψαμε τον οπλισμό σε συνεργασία με αστυνομικούς, όπως ο Νεόφυτος Προκοπίου, που βοήθησε να παραδοθούν τα όπλα αναίμακτα. Τέλος, να αναφέρω ότι σε συνεργασία με τον τομεάρχη, ανέλαβα να ανοίξω τα τέσσερα κρησφύγετα στην ευρύτερη περιοχή του Κύκκου. Το πρώτο ήταν στην Αρμίνου, ένα στο γεφύρι του Τζιελεφού, το άλλο κοντά στο Μιλικούρι και ένα προς τις Τρείς Ελιές.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ 55-59

Aπό δεξιά προς αριστερά: Κρίτων Στίγγας Παχνα, Θεόδωρος Σοφοκλέους Παχνα, Ευαγόρας Κωνσταντίνου Πάχνα, Παίση Αϊφυλιώτης Αγία Φύλα, Κώστας Σάββα Πάχνα. Κάτω από αριστερά: Παπάς του Φοινιού με την παπαδιά, Αριστοκλής Αυγουστή Πραστειό Αυδήμου, Ανδρέας Φραγκεσκίδης Αστυνομικός, Παπά Ευριπίδης Ζωοπηγή. Καθιστοί από δεξιά: Βασίλης Χριστοδούλου Πάχνα, Αντωνιάδης Χάρης Πισσούρι

Τους υπόλοιπους στην φωτογραφία δεν τους θυμάται


Είχατε συλληφθεί από τους Άγγλους;
Ναι, όταν έγινε ανθρωπομάζωμα. Ενώ όλοι αφέθησαν ελεύθεροι, εμένα μάλλον κάποιος με πρόδωσε, έτσι με κράτησαν 21 μέρες στο Λανίτειο. Ακολούθως με μετέφεραν στο Πολέμι, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έκλεισε το συγκεκριμένο στρατόπεδο και με πήγαν στις Πλάτρες, στην Κοκκινοτριμιθιά και στο Μάμμαρι και μέχρι και την απελευθέρωση μου στο τέλος του αγώνα.

 


Κατά την κράτησή σας είχατε υποβληθεί σε βασανιστήρια;
Ειδικά στις Πλάτρες όπου με ανέκρινε ο Περέιρα, είχα φάει πολύ ξύλο μαζί με τους συγκρατούμενους μου. Μέχρι και σήμερα υποφέρω με το στομάχι μου και έχω απώλεια ακοής. Επίσης θυμάμαι ότι μας έβρεχαν με παγωμένο νερό.

 


Από τους μεγάλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που θυσιάστηκαν, έτυχε να γνωρίσετε κάποιον;
Γνώρισα τον Πανίκο Συμεού με τον οποίον ήμασταν στην ίδια ομάδα. Επίσης με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη είχαμε συναντηθεί στο κρησφύγετο του Ομόδους, του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο θείος της γυναίκας μου.

 

 

Η Πάχνα θεωρείται το χωριό των ηρώων. Τι είναι αυτό το συστατικό που ξεχωρίζει τους κατοίκους της;
Αναμφίβολα είναι η φιλοπατρία των κατοίκων. Μέχρι και σήμερα όσοι είναι Παχνιώτες, είτε μένουν στο χωριό είτε όχι, είναι γαλουχημένοι με την αγάπη τους για την Κύπρο, μακριά από τον εθνικισμό.

 


Οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από αυτά τα ιδανικά;
Οι νέοι δεν απομακρύνθηκαν από την πατρίδα, αλλά έχουν ανάγκη από εθνικούς ηγέτες και όχι λαμόγια. Όταν εμφανιστεί ένας πραγματικός ηγέτης, τότε τον ακολουθείς μέχρι τον θάνατό σου. Για παράδειγμα από αρχαιοτάτων χρόνων ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ονήσιλος, ή το 1955 ο Μακάριος και ο Γρίβας. Όταν βρεθεί ένας ηγέτης που αγαπά πραγματικά την πατρίδα του και όχι την τσέπη του, τότε οι νέοι μας θα είναι ένας πύραυλος έτοιμος να εκτοξευθεί.

Διαβάστηκε 16742 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top