O Αλέξανδρος Γεωργίου είναι μόλις 26 χρονών αλλά έχει διανύσει ήδη μια μακρά διαδρομή στην μουσική και ειδικότερα στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Παίζει βιολί, μπουζούκι, μπαγλαμά και λαούτο και δηλώνει λάτρης της παράδοσης. Δεν διστάζει να μιλήσει για τα κυκλώματα που υπάρχουν ανάμεσα στους μουσικούς και εκφράζει το παράπονό του για τη νεολαία που απομακρύνεται από τις ρίζες της.


Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Πρωτοξεκίνησα μαθήματα μπουζουκιού όταν ήμουν 7 χρονών. Αργότερα έκανα μαθήματα βιολιού στα 12 μου χρόνια, στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού με δάσκαλό μου τον Σπύρο Χατζηνικολάου. Με την παραδοσιακή μουσική ασχολήθηκα το 2010, όταν γνώρισα τον φίλο μου Δημήτρη Γενεθλίου.

 


Τι είναι αυτό που σε μαγεύει στην κυπριακή μουσική;
Αρκετά κομμάτια χρειάζονται απίστευτη δεξιοτεχνία, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε ώστε να τους δώσει την πρέπουσα σημασία.  Προτιμούν να τα παίζουν σε πιο απλοποιημένη μορφή. Όλοι λίγο πολύ ακούμε κυπριακή μουσική και γνωρίζουμε τα βασικά, εάν όμως εντρυφήσεις βαθιά μέσα της θα εντυπωσιαστείς.


Ποιος μουσικός είναι το πρότυπό σου;
Επηρεάστηκα αρκετά από ένας παλιό βιολάρη, τον Καράκωστα ο οποίος ήταν τυφλός. Γύρω στο 1960 τον προσκάλεσαν στο Λύκειο Ελληνίδων στην Αθήνα όπου έκανε live ηχογράφηση. Μαζί του ήταν και ο παππούς του δάσκαλού που μου έμαθε βιολί.

 


Με την ελληνική παράδοση έχεις ασχοληθεί καθόλου;
Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα όπου η κάθε περιοχή έχει τις δικές της παραδόσεις, όπου είναι δύσκολο να τις ανακαλύψω και να τις επεξεργαστώ καλά όλες. Μπορώ να πω πως έχω ξεχωρίσει τα νησιώτικα τραγούδια και ειδικά η Ικαρία με συναρπάζει.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;
Δύσκολη ερώτηση! Αγαπώ αρκετά κυπριακά τραγούδια αλλά εάν πρέπει να επιλέξω ένα, θα πω το «Αχιερόμπασμαν». Σε αυτό το τραγούδι με συγκινεί ο τρόπος που είναι γραμμένο και οι στοίχοι του που μέσα από αυτούς κατανοώ πως ζούσε ο κόσμος παλιά, πώς έβλεπαν τα πράγματα και κάνω μια σύγκριση με το σήμερα, όπου συνειδητοποιώ ότι τότε όλα ήθελα κόπο σε αντίθεση με το 2019 όπου τα έχουμε όλα έτοιμα.

 


Γιατί πιστεύεις οι νέοι απομακρύνθηκαν από την κυπριακή παράδοση;
Γενικότερα οι Κύπριοι έχουν την τάση της ξενομανίας, αλλά ούτε και εμείς, οι πρεσβευτές της παράδοσης, δεν την προωθούμε όσο θα έπρεπε. Δηλαδή δεν φταίει μόνο ο κόσμος αλλά και εμείς οι μουσικοί που δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να αναδείξουμε τον πλούτο της κυπριακής παράδοσης.


Πιστεύεις ότι οι εκπομπές που γίνονται τα τελευταία χρόνια και αφορούν στο κυπριακό τραγούδι και την παράδοση, ωθούν τον κόσμο στα συγκεκριμένα ακούσματα;
Είναι αρκετά εμπορικές εκπομπές για να περάσουν ευχάριστα οι τηλεθεατές. Ο λόγος που δεν θεωρώ ότι προωθούν πραγματικά την παράδοση είναι ότι δεν καλούν πραγματικούς γνώστες του αντικειμένου που να επιμορφώσουν το κοινό και να το κάνουν να ενδιαφερθεί.


Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κυπριακή παράδοση και να βιοπορίζεται από αυτήν;
Είναι σίγουρο ότι όποιος ασχοληθεί με την κυπριακή παράδοση δεν θα βγάλει λεφτά, απλά το κάνει για προσωπική του ικανοποίηση, οπότε χρειάζεται και δεύτερη δουλειά. Ακόμα και στην παράδοση ισχύουν τα «κυκλώματα», όπου καλούν τους ίδιους και τους ίδιους, έτσι δύσκολα δίνεται η ευκαιρία σε έναν νέο. Βεβαία αν είσαι καλός μουσικός και σωστός επαγγελματίας, ο κόσμος θα σε εκτιμήσει.

 

Διαβάστηκε 4163 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top