Ένας Λεμεσιανός που είναι αθεράπευτα ρομαντικός και νοσταλγός του παρελθόντος με μια απίστευτη αγάπη για τα jukebox. Μάλιστα είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην Κύπρο που είναι εξειδικευμένος στο να επιδιορθώνει τον λεγόμενο «DJ του παρελθόντος». Ο Μιχάλης Χρίστου έχει ένα χόμπι, μάλλον ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με τα λεφτά που ξόδεψε στα jukebox και τα βινύλια, θα μπορούσε κάλλιστα να χτίσει πύργους… αλλά δεν το μετανιώνει στιγμή! Μάλιστα μας αποκαλύπτει πως μεγάλο του όνειρο είναι να ανοίξει μια έκθεση, με όλα τα jukebox που έχει στην κατοχή του.

 

Πως σας ξεκίνησε η ιστορία αγάπης σας με τα jukebox;

Όταν ήμουν μικρός και πήγαινα στο σφαιριστήρια, ενώ οι φίλοι μου δεν ξεκολλούσαν από το φλιπεράκι, το μπιλιάρδο και το ποδοσφαιράκι, εγώ ως λάτρης της μουσικής ξετρελαινόμουν για τα jukebox.

 

Τι είναι αυτό που σας μαγεύει στο συγκεκριμένο μηχάνημα;

Μου αρέσει η ιεροτελεστία που γίνεται. Στην σημερινή εποχή με δύο πατήματα στο κινητό ακούς ότι μουσική θες και είναι πολύ εύκολο. Για παράδειγμα είναι σαν να λες στο έτερον σου ήμισυ σε μήνυμα στο facebook «Σ΄αγαπώ». Δεν είναι το ίδιο, γιατί πολύ απλά δεν έχεις την αμεσότητα με το αντικείμενο του πόθου σου. Επίσης σήμερα η ηχογράφηση ενός τραγουδιού γίνεται με τον κάθε μουσικό ξεχωριστά, όπου ο ηχολήπτης ενώνει τα όργανα με την φωνή και βγάζει το αποτέλεσμα. Την παλαιά εποχή η ηχογράφηση γινόταν με όλη την ομάδα ταυτόχρονα, που απαιτούσε περισσότερο χρόνο και κόπο.

 

 

Πότε αποκτήσατε το πρώτο σας jukebox;

Στα 16 μου έψαξα και βρήκα κάποιον στην οδό Ελευθερίας. Όταν είχαν ήδη στην κατοχή μου τρία jukebox, έμαθα πως ένας κύριος από την Λευκωσία είχε μια πλούσια συλλογή και τα πουλούσε. Τον επισκέφθηκα και διάλεξα δυο-τρία που μου άρεσαν και όταν ρώτησα τιμή, μου είπε πάρτα ή όλα ή τίποτα! Η τιμή και για τα 15 jukebox ήταν 5 χιλιάδες λίρες, λεφτά με τα οποία αγόραζα μέχρι και οικόπεδο. Και όμως μάζεψα λεφτά, τα αγόρασα όλα και άνοιξα ένα μαγαζί στην λεωφόρο Μακαρίου. Το επόμενο βήμα ήταν να βρω κάποιον να μου τα επιδιορθώνει, αλλά τα ποσά που μου ζητούσε ήταν υπέρογκα, έκατσα και έμαθα να τα επιδιορθώνω μόνος μου.

 

Η επιδιόρθωση των jukebox λειτουργεί και ως αγχολυτικό;

Όταν έρχομαι εδώ για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Δεν με αγχώνει καθόλου η δουλειά γιατί δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι και ο λόγος είναι απλός. Οι ιδιότητες των jukebox αφού περιμένουν 30 χρόνια για να δουλέψει, δεν θα τους ενοχλήσουν οι 15-20 μέρες που θα κάνω εγώ για να το επιδιορθώσω.

 

 

Έχετε ξοδέψει πολλά λεφτά σε αυτό το χόμπι;

Με τα λεφτά που έδωσα στα jukebox και στα χιλιάδες βινύλια που έχω σπίτι, θα μπορούσα να έχτιζα πύργους. Όμως χαλάλι! Στο κάτω κάτω ούτε τζογαδόρος ήμουν, ούτε γυναικάς, απλά είχα αυτό το πάθος.

 

Σε τι τιμές κυμαίνονται τα jukebox;

Ξεκινούν από 4 μέχρι 5 χιλιάδες. Κάποια ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσό αυτό.

 

 

Βγάζεται λεφτά από αυτή την ασχολία;

Τα τελευταία χρόνια ναι. Παλαιότερα είχα αρκετές υποχρεώσεις και δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Πλέον έχω δικτυωθεί αρκετά και έχω πελάτες τόσο σε παγκύπριο επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο.

 

Στεναχώριεστε που το επάγγελμά σας έχει εξαφανιστεί;

Βέβαια. Τα παιδιά μου δυστυχώς δεν το ακολούθησαν. Τότε η ζωή ήταν πραγματική, τώρα είναι όλα ψεύτικα. Γι΄αυτό και οι νέοι δεν θέλουν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και επιζητούν μόνο τις εύκολες λύσεις.