Ο γνωστός Interior Designer Πάρης Ελπιδοφόρου παρεμβαίνει αισθητικά και όχι μόνο σε σπίτια, καταστήματα και αλλάζει ζωές. Μας λέει πως το επάγγελμά του δεν είναι απλά η διακόσμηση, αλλά αποτελεί σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της τελικής διαμόρφωσης ενός εσωτερικού χώρου. Ο Πάρης Ελπιδοφόρου δε διστάζει να μας τονίσει πόσο σημαντική είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματός τους, υπογραμμίζοντας ότι ήδη ζήτησαν από την Υπουργό Εργασίας όπως ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο για να σταλεί στη βουλή ώστε να ψηφιστεί νόμος.


 

 

Ο κάθε ένας από εμάς έχει το προσωπικό του γούστο. Άρα γιατί να προσλάβει έναν interior designer να ανακαινίσει ή να διαμορφώσει τον χώρο του;

Ο ορισμός του Interior Design είναι η εσωτερική αρχιτεκτονική μελέτη και σχεδιασμός για την καλύτερη λειτουργική και αισθητική διαρρύθμιση διαμόρφωση ενός εσωτερικού χώρου για την εκάστοτε χρήση. Σπουδάζετε σε πανεπιστήμια, άρα ως επιστήμη που είναι, υπάρχουν όροι και κανονισμοί που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να εκτελέσει αυτό το επάγγελμα. Και η γιαγιά μου είχε γούστο και έκαμνε πολύ όμορφα κεντήματα, αλλά δεν της αποδόθηκε ο όρος Interior Designer. Για να εκτελεστεί μια διαμόρφωση εσωτερικού χώρου θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία διαφόρων επαγγελμάτων, μετά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπου η εσωτερική αρχιτεκτονική να έρθει να δέσει με την ηλεκτρολογική διαρρύθμιση, τα μηχανολογικά, διακλαδώσεις νερών, κλιματιστικά, θερμάνσεις, την επίπλωση και τα κατασκευαστικά μέρη του χώρου.

 

Γιατί δεν είναι επαγγελματικά κατοχυρωμένο το επάγγελμα του interior designer;

Δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα εδώ στην χώρα μας. Ούτε και στην Ευρώπη είναι νομικά κατοχυρωμένο. Ωστόσο στην Ευρώπη το όλο θέμα είναι θέμα κουλτούρας. Eκεί ο πολίτης σέβεται την επαγγελματική ιδιότητα του συμπολίτη του.

 

paris-8029.jpg

 

Τι αλλάζει με το να κατοχυρωθεί το επάγγελμά σας και ποια θα είναι τα οφέλη;

Αλλάζουν τα πάντα. Κατ’ αρχήν θα αναγνωριστεί η επαγγελματική ιδιότητα των συναδέλφων και όλοι μας θα νοιώσουμε ότι εκτιμάται η εργασία που εκτελούμε καθημερινώς. Βασικότατο είναι το θέμα της ορολογίας. Θα διαχωριστεί ο όρος διακοσμητής από τον όρο interior designer. Εάν μεταφράσουμε τον όρο διακοσμητής στα αγγλικά βγαίνει η λέξη Decorator, δηλαδή αυτός που αναλαμβάνει το διάκοσμο. Στην ουσία είναι αυτός που θα ετοιμάσει μια βιτρίνα ενός καταστήματος, θα έρθει στο σπίτι σου και θα σου πει τι χρώμα θα βάψεις τους τοίχους και τι διακοσμητικά θα αγοράσεις.
Αυτό είναι ένα μέρος της δουλειάς ενός Interior designer, ας πούμε το τελικό κομμάτι. Ωστόσο η βασική δουλειά ενός Interior Designer είναι να διαμορφώσει ένα εσωτερικό χώρο ως αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου. Σχεδιάζει βήμα - βήμα τους εσωτερικούς χώρους, την διαρρύθμιση, την κουζίνα, τα μπάνια, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δώσει οδηγίες στους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς.
Όσον αφορά τους Interior Designers, η δουλειά τους είναι να διαμορφώνουν το εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ζουν. Εγώ πάντοτε παρομοιάζω το design ως μια αλυσίδα, το ένα πράγμα έχει άμεση σχέση με το επόμενο, και όλα μαζί αποτελούν ένα κομμάτι. Εάν σπάσει ή αφαιρεθεί ένας κρίκος, τότε παύει να είναι αλυσίδα.

 

Πόσα μέλη έχει ο σύνδεσμος διακοσμητών και τι προϋποθέσεις πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μέλος;

Για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να κάνει μια αίτηση προσκομίζοντας τα διπλώματα του ώστε το ΔΣ να τον/ την εγκρίνει και να τον κατατάξει σε κατηγορίες που υπάρχουν, ανάλογα με το δίπλωμα και την επαγγελματική πείρα που κατέχει.
Ο σύνδεσμος κάποια στιγμή είχε αρκετά μέλη, όμως επειδή δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος, υπάρχει μια γενική αδιαφορία. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα με συναδέλφους η απάντηση που παίρνω όταν τους προσκαλώ να έρθουν στο σύνδεσμο είναι, «κάντε μια νομική κατοχύρωση και θα έρθουμε». Thank you very much. Για να γίνει η νομική κατοχύρωση πρέπει να είμαστε πολλοί στον αριθμό για να έχουμε και δυναμική.

 paris-8022.jpg

 

Τι κινήσεις κάνατε τα τελευταία 4 χρόνια που ήσασταν πρόεδρος του συνδέσμου;

Όταν ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2014 είχα πει ότι εάν συνεχίσουμε ως σύνδεσμος να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε τα προηγούμενα 9 χρόνια θα καταλήγαμε στο ίδιο αποτέλεσμα.
Οπόταν έθεσα υποψηφιότητα στο να διοργανώσουμε το συνέδριο του BEDA στην Κύπρο. Ο BEDA είναι ο μοναδικός σύνδεσμος αντιπροσώπων designers αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα καταφέραμε και το διοργανώσαμε στη Λεμεσό των Μάιο του 2016. Ήρθαμε σε επαφή με τον ΚΟΤ από τον οποίο ζητήσαμε χορηγία, με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, τον Δήμο Λεμεσού, το ΕΒΕΛ, διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που μας βοήθησαν να βγάλουμε το κόστος της διοργάνωσης.
Μαζέψαμε διάφορες πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα μας και τα δώσαμε, στην αρχή σε βουλευτές, ωστόσο η απάντηση που πήραμε ήταν «βρέστε ένα νόμο στην Ευρώπη σχετικά με το επάγγελμα σας και φέρτε τον στην βουλή να τον μεταφράσουμε και να τον βάλουμε για ψήφιση». Στην Ευρώπη όμως δεν υπάρχει σε καμιά χώρα σχετική νομοθεσία, έτσι αποταθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας για να ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο για να σταλεί στη βουλή ώστε να ψηφιστεί νόμος. Τώρα είμαστε στην αναμονή.

 

paris-8053.jpg

 

 

Διαβάστηκε 3361 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top