Ο Νεοπτόλεμος Ιωάννου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η ηλικία είναι ένας αριθμός, αφού στα 75 του χρόνια δηλώνει φανατικός ποδηλάτης. Για 45 χρόνια έκανε καθημερινά 10 χιλιόμετρα, από το σπίτι του μέχρι το Lady’s Mile. Έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κύπρο. Σήμερα δηλώνει γεμάτος από εμπειρίες και προτείνει σε όλους μας να ξεκινήσουμε να ποδηλατούμε στην πόλη και όχι μόνο, για καλύτερη φυσική κατάσταση και σεβασμό προς το περιβάλλον.


 

Πως ξεκινήσατε το ποδήλατο;

Ποδήλατο έκανα από μικρός. Αφορμή όμως για να ποδηλατήσω έξω από την Λεμεσό αποτέλεσε ο εγωισμός μου. Ήμουν 52 χρονών όταν ιδρύθηκε ο Ποδηλατικός Όμιλος και τότε διοργάνωσαν μια εκδήλωση προς στήριξη των παιδιών με αυτισμό. Εγώ δεν θέλησα να συμμετέχω γιατί δεν είχα βγει πότε εκτός πόλης με το ποδήλατο, έτσι δίστασα να κάνω τον γύρο της ελεύθερης Κύπρου. Εγώ μαζί με μια άλλη κοπέλα ήμασταν τα μόνα μέλη που δεν δηλώσαμε συμμετοχή. Η κοπέλα ξαφνικά άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να πάει. Τότε σκέφτηκα γιατί αυτή μπορεί κι εγώ όχι; Τόλμησα και δήλωσα συμμετοχή. Ολοκληρώνοντας τον ποδηλατικό γύρο ένας νεαρός με πλησίασε και μου είπε εφόσον συμμετείχα με επιτυχία και δεν σταμάτησα ούτε λεπτό, τότε σίγουρα θα παρατούσα το ποδήλατο, λόγω μειωμένης αντοχής, αφού η τόση κούραση θα μου δημιουργούσε προβλήματα υγείας. Τότε πείσμωσα ακόμη περισσότερο και δήλωσα συμμετοχή σε αρκετούς ακόμη γύρους.

 

Ποια είναι τα θετικά της ποδηλασίας;

Καταρχάς είναι πιο ανθρώπινο μέσο σε σχέση με το αυτοκίνητο, με την έννοια ότι αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τον δρόμο, την πόλη ή το χωριό που επισκέπτεσαι όπως επίσης και τους ανθρώπους. Θα χαιρετίσεις τους περαστικούς αλλά και τους γνωστούς σου και θα ανταλλάξεις μια κουβέντα μαζί τους. Επίσης δεν μολύνει το περιβάλλον με καυσαέρια, ρύπους και ηχορύπανση.

 

Ποιες είναι η αγαπημένες σας διαδρομές;
Μια διαδρομή που έκανα νεότερος κάθε Κυριακή, ήταν γύρω από τον Ύψωνα, Λόφου, Πέρα Πεδί και κατέληγα στα Μανδριά, με διάρκεια δυόμιση ώρες. Μια αγαπημένη μου διαδρομή ήταν στον Αγρό, ειδικά τις μέρες τις Γιορτής του Τριαντάφυλλου. Η πορεία μου συμπεριελάμβανε την Ποταμίτισσα, το Πελένδρι και τον Αμίαντο. Η μεγαλύτερη όμως διαδρομή που έκανα ποτέ, ήταν σε μια εκδήλωση για τους αγνοούμενους, με εκκίνηση τον Πύργο Τυλληρίας και τερματισμό την Δερύνεια.

 

Έχετε ταξιδέψει με το ποδήλατο σας σε ολόκληρη την Κύπρο. Υπάρχει κάποιο μέρος που δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα;

Σε δυο μέρη δεν έχω πάει με το ποδήλατο και ενώ έχω μεγάλη επιθυμία, δυστυχώς δεν νομίζω να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο. Είναι ο Άγιος Ιλαρίωνας και η Καντάρα, όπου έκανα μια προσπάθεια με φίλους μου να προσεγγίσουμε το μέρος αλλά δεν μας άφησαν να περάσουμε από το στρατόπεδο, με την δικαιολογία ότι πεζοί και ποδηλάτες απαγορεύονται.

 

Έχετε ταξιδέψει αρκετές φορές με το ποδήλατο στα κατεχόμενα;

Στα κατεχόμενα πήγα με το ποδήλατό μου 8 φορές. Μάλιστα έφτασα μόνος μου μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα.

 

Θεωρείτε πως στην Λεμεσό υπάρχουν οι υποδομές για να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι ποδηλάτες;

Δυστυχώς οι οδηγοί δεν μας προσέχουν. Συμβαίνουν αρκετά μικροατυχήματα. πέρσι με κτύπησε μια οδηγός με την δικαιολογία πως δεν με είδε. Ίσως υπάρχουν οδηγοί που είναι αλλεργικοί στους ποδηλάτες. Θεωρούν πως πάντα φταίμε εμείς. Ο κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα του με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να είναι αφηρημένοι και να δημιουργούν ατυχήματα. Μακάρι η Λεμεσός να αποκτήσει ποδηλατοδρόμους σε κεντρικούς δρόμους, για να είμαστε πιο ασφαλείς. Η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα σε ότι αφορά το ποδήλατο, μόνο υποσχέσεις δίνουν. Στην Κύπρο από τους 12 μήνες τους 10 έχουμε ηλιοφάνεια. Μπορούν όλοι να κυκλοφορούν άνετα με ποδήλατο, όπως το κάνω και εγώ. Το αυτοκίνητο είναι μπελάς!

Διαβάστηκε 1438 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top