Η Μαρίνα από την Λεμεσό και ο Εμμανουέλ από το Mexico City. Ένας έρωτας που γεννήθηκε στο Πεκίνο αλλά κατέληξε στην πόλη μας. Οι δυο μελλόνυμφοι μας μιλούν για την ιστορία της γνωριμίας τους, τα κοινά που παρατηρούν ανάμεσα στις δύο κουλτούρες αλλά και τις διαφορές. Ένα ζευγάρι που πέρασε αλώβητο μέσα από τον σκόπελο που ονομάζεται απόσταση αφού τους χώριζε ένας τεράστιος ωκεανός που ονομάζεται Ατλαντικός αλλά θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου σε μια μαγική πόλη που ονομάζεται Λεμεσός.


 

 

Πως γνωριστήκατε;

Γνωριστήκαμε πριν τρία χρόνια σε ένα διεθνές συνέδριο που λάβαμε μέρος στο Πεκίνο της Κίνας. Το πρώτο ραντεβού μας ήταν την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Πήγαμε μια μεγάλη βόλτα για να γνωρίσουμε καλά την πόλη και οι ντόπιοι μας πρότειναν να πάμε στο «English corner». Με μεγάλη μας έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι το μέρος αυτό δεν ήταν παρά μια γωνία στη μέση ενός πάρκου όπου πήγαιναν τα βράδια οι ντόπιοι για να εξασκήσουν τα αγγλικά τους. Ανακατευτήκαμε μέσα στο πλήθος και συζητήσαμε μέχρι το πρωί για τις ομοιότητες και τις διαφορές των λαών μας. Την επόμενη μέρα πριν αποχωρήσουμε δώσαμε υπόσχεση να συναντηθούμε ξανά. Ο Εμμανουέλ θα έμενε στο Πεκίνο και εγώ σε άλλη πόλη της Κίνας μία ώρα και τριάντα λεπτά έξω από το Πεκίνο. Έτσι και έγινε συναντηθήκαμε ξανά στο Πεκίνο για το τελευταίο μας ραντεβού στην Κίνα. Εκεί ο Εμμανουέλ έδωσε υπόσχεση ότι θα έκανε τα πάντα για να βρεθεί στην Κύπρο σύντομα για να με ξανασυναντήσει, το οποίο και προφανώς έγινε.

 

zeugari-2.jpg

 

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στις δυο κουλτούρες;

Κάποιες από τις διαφορές ανάμεσα στις δύο κουλτούρες είναι η γλώσσα, η κουζίνα και το θρησκευτικό δόγμα. Επίσης τα ήθη και έθιμα μας είναι αρκετά διαφορετικά αφού στο Μεξικό είναι επηρεασμένοι από τη θρησκεία αλλά και από τους αρχαίους λαούς όπως οι Αζτέκοι, Ολμέκοι, Μάγια, ενώ στην Κύπρο τα έθιμα είναι βασισμένα από την ελληνική παράδοση και τη θρησκεία.

Οι ομοιότητες που εντοπίζουμε είναι κάποια θρησκευτικά έθιμα όπως ο εορτασμός των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Σημαντικό κοινό είναι η σημασία και η βαρύτητα της οικογένεια που δίνουν και οι δύο λαοί.

 

Πείτε μας τι έκανε στην Μαρίνα περισσότερη εντύπωση σε σχέση με το Μεξικό και κάτι που έκανε εντύπωση στον Εμμανουέλ σε σχέση με την Κύπρο;

Μαρίνα: Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο Μεξικό είναι η πλούσια ιστορία της χώρας όσον αφορά τους αρχαίους πολιτισμούς. Το Μεξικό είναι μια πανέμορφη χώρα με απέραντο φυσικό πλούτο και όμορφη μουσική. Επίσης με εντυπωσίασε πολύ ο κόσμος που χορεύει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να αφήσει πίσω τις έγνοιες της ζωής.

Εμμανουέλ: Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην Κύπρο είναι οι ήρεμοι και αργοί ρυθμοί ζωής. Επίσης η ζεστή φιλοξενία των Κυπρίων καθώς και το πόσο κοντά είναι όλοι μεταξύ τους. Εντυπωσιάστηκα αρκετά με τα έθιμα της Κύπρου και ειδικά όσον αφορά τον παραδοσιακό κυπριακό γάμο.

 

zeugari.jpg

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε όταν είχατε σχέση εξ αποστάσεως;

Η σχέση εξ’ αποστάσεως είχε πολλές δυσκολίες όπως η διαφορά της ώρας γιατί το Μεξικό είναι οκτώ ώρες πίσω από την ώρα της Κύπρου. Φυσικά η διαφορά της γλώσσας που στην αρχή ο Εμμανουέλ δεν μιλούσε καλά αγγλικά ούτε εγώ ισπανικά. Η απόσταση δεν μας επέτρεπε να συναντιόμαστε όσο συχνά θέλαμε και το κόστος των εισιτηρίων ήταν αρκετά υψηλό. Συναντιόμασταν κάθε τρείς μήνες περίπου στην αρχή και όταν αποφασίσαμε να μετακομίσει ο Εμμανουέλ στην Κύπρο αναγκαστήκαμε να περιμένουμε μέχρι και έξι μήνες μακριά ο ένας από τον άλλο ούτως ώστε να τελείωνε τις υποχρεώσεις του στο Μεξικό προτού μετακόμιζε.

 

Η κυπριακή και η μεξικάνικη κοινωνία πως αντιμετώπισε το διασυνοριακό σας έρωτα;

Η κυπριακή κοινωνία αντιμετώπισε τον διασυνοριακό μας έρωτα στην αρχή με αμφιβολίες και ανησυχίες. Στη συνέχεια μας στήριξαν αρκετά γιατί αντιλήφθηκαν ότι ο δρόμος που είχαμε διαλέξει ήταν δύσκολος και η αγάπη μας αληθινή. Σε αντίθεση, η μεξικάνικη κοινωνία στην αρχή αντιμετώπισε τον διασυνοριακό μας έρωτα με πολύ ενθουσιασμό αλλά στην πορεία υπήρξε πολλή αρνητικότητα, λόγω του ότι ο Εμμανουέλ θα ερχόταν στην Κύπρο μόνιμα.

 

zeugari-3.jpg

 

Ο δικός σας έρωτας είχε happy end και αποδείξατε πως τα σύνορα δεν κατάφεραν να σας χωρίσουν. Ποιο είναι το μυστικό που σας κράτησε μαζί και τι προτείνετε στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο εμπόδιο στην σχέση τους;

Στην αγάπη δεν υπάρχουν κανόνες, «πρέπει» και περιορισμοί. Γνωρίζαμε και οι δύο ότι τα δύσκολα για εμάς θα έρχονταν πριν τα εύκολα. Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα έχει αρκετές δυσκολίες αλλά δεν παύει να είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται. Χρειάζεται αλληλοκατανόηση, περισσότερη προσπάθεια για επικοινωνία, υπομονή και επιμονή. Σε όλα τα ζευγάρια που έχουν τολμήσει να ακολουθήσουν την καρδιά τους, ευχόμαστε αληθινή ευτυχία.

 

zeugari-4.jpg

 

Διαβάστηκε 9251 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top