Η οργάνωση νεολαίας  «Youth Dynamics» φιλοξενεί αυτές τις μέρες στον Αγρό, το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο "Νεολαία για τη Διαφορετικότητα". Το πρόγραμμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Νεολαίας και την εκπαίδευση ERASMUS+ και την στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Είκοσι οκτώ  εκπαιδευτές και εμψυχωτές νέων (youth workers), ακαδημαϊκοί και λειτουργοί νεολαίας από 8 χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Νορβηγία και Ρουμανία) συμμετέχουν στο πρόγραμμα  που άρχισε στις 12 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 20 του ίδιου μήνα. Η διαφορετικότητα αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως σύνθημα : «Ενωμένοι στην πολυμορφία» (United in Diversity).

 

Μέσα από διάφορες κοινές δραστηριότητες όπως συζητήσεις, εργαστήρια (workshops), ασκήσεις, εναλλαγές ρόλων, παιχνίδια, προσομοιώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες κλπ  οι συμμετέχοντες αναπτύσουν νέες ικανότητες, ενημερώνονται για σημαντικά κοινωνικά θέματα και θεματικούς τομείς, ανακαλύπτουν νέους πολιτισμούς, συνήθειες, νοοτροπίες, και ενισχύουν θεμελιώδεις αξίες όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η ανεκτικότητα και η φιλία και η ανεκτικότητα. Επίσης  στις δραστηριότητες του σχεδίου περιλαμβάνεται και παρουσίαση της Ευρωπαϊκής χάρτας για την διαφορετικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας και έχει καταβάλλει εδώ  και πολλά χρόνια  σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων.  Η διαφορετικότητα αποτελεί ευκαιρία που επιφέρει οφέλη στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς και στην κοινωνία  γενικότερα.  Στα προγράμματα ERASMUS+ η διαδικασία της μάθησης γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης (non-formal education), σε αντίθεση με τις μεθόδους μάθησης στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Το κύριο εργαλείο είναι ο διάλογος, η παρατήρηση, η ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία της ομάδας, μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες καταλήγουν σε συμπεράσματα για κοινωνικά ζητήματα, προτείνουν λύσεις και μαθαίνουν. Η Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια, που δημιουργεί πάνω στις κοινές αξίες και αρχές, την ιστορία, τις κοινές παραδόσεις και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

 

seminario-diaforetikotita

 

Το πρόγραμμα θεωρείται ως ευκαιρία για τους νέους να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης. Το θέμα του σεμιναρίου σχετίζεται με την εκτίμηση του τρόπου ζωής των υπολοίπων, αλλά και με την αναζήτηση τρόπων για να φέρουμε μαζί κουλτούρες, να τις ενώσουμε για να μάθουμε, να εμβαθύνουμε την εκτίμηση που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο. Αυτή η πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες  να ερευνήσουν  τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κουλτούρα για να χτίσουν γέφυρες ανταλλαγής και κατανόησης. Παύοντας να βλέπουμε τους ανθρώπους υπό το πρίσμα της εθνικότητας, του φύλου, της πίστης, του υπόβαθρου, των γνώσεων ή κάποιου άλλου μέρους της ταυτότητάς τους, βρίσκουμε κοινούς δεσμούς που επεκτείνουν την ταυτότητά μας σε όλη της την πολυπλοκότητα.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στην Λευκωσία όπου οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν  το Σπίτι της Συνεργασίας στην Πράσινή Γραμμή, το αρχαιολογικό μουσείο, το παρατηρητήριο Λήδρα και τη Λαϊκή Γειτονιά.

 

seminario-diaforetikotita-

 

Διαβάστηκε 255 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top