Ανάμεσα στα Κρασοχώρια της περιοχής Λεμεσού, το Κοιλάνι είναι από τα πιο φημισμένα με πλούσια μακρόχρονη ιστορική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.


 

 

 

Είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά του Αφάμη και τα αμπέλια του καλύπτουν τεράστια έκταση, που το φέρνουν να συνορεύει με το Όμοδος, τα Μανδριά, το Πέρα Πεδί, τη Συλίκου, τη Λόφου, το Βουνί.

 

Το Κοιλάνι, ονομαζόταν το κεφαλοχώρι των κρασοχωριών, η πρωτεύουσα του διαμερίσματος Κοιλανίου.

 

800px-View_of_Koilani_04.jpg

 

Ονομασία

 

Στο χωριό σώζονται κατάλοιπα και τοπωνύμια από την αρχαία εποχή. Είναι αποικία των Αρκάδων και πολλά τοπωνύμια αποδεικνύουν το γεγονός αυτό.

 

Η ονομασία Κοιλάνι από την Κυλλήνη της Πελοποννήσου, το όνομα του βουνού Αφάμης από τον Ευφήμιο Δία της Αρκαδίας, καθώς και ο Κρεμμός της Ήρας.

 

koilani2.jpg

 

Ιστορία

 

Βρέθηκαν τάφοι με αγγεία ρωμαϊκής εποχής. Υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, από τη φραγκοκρατία, την τουρκοκρατία, και βέβαια από την πρόσφατη ιστορία του νησιού μας.

 

Από τον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό συγγραφέα της «Ιστορίας χρονολογικής της νήσου Κύπρου» που καταγόταν ο ίδιος από το Κοιλάνι πληροφορούμαστε ότι τον καιρό της Τουρκοκρατίας το χωριό είχε περίπου χίλια σπίτια, ότι είχε άδεια για παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού, και ότι πλήρωνε μαζί με άλλα χωριά ειδικό φόρο για το στρατό. Ακόμα αναφέρει τα προϊόντα του, που ήταν σταφύλια κρασιά, φρούτα και λαχανικά, όπως και σήμερα.
Κατά την αγγλοκρατία υπήρξε διοικητικό κέντρο, διέθετε Κτηματολόγιο, Δικαστήριο, Αστυνομικό Σταθμό, Ιατρικό κέντρο, Ταχυδρομείο.

 

 

Διέθετε πολλές μικρές βιοτεχνίες και εργαστήρια, όπως σιδεράδικα, τσαγκάρικα, ξυλουργεία. Στα σπίτια οι γυναίκες είχαν μεταξοσκώληκες, έβγαζαν μετάξι, ύφαιναν, κατασκεύαζαν μαντήλια, βράκες, ζώστρες. Κεντούσαν την πιπίλλα, τον κροσιέ, τα λευκαρίτικα, και πολλά άλλα.

 

Οι δύο εκκλησίες του χωριού, της Παναγίας και του Μονογενή, με τους δυο ιερείς η καθεμιά, λειτουργούνται σήμερα εναλλάξ, γιατί ο κόσμος είναι λίγος και ο ιερέας ένας μόνο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράδοση αυτή αρχίζει από πολύ παλιά. Το Κοιλάνι είναι η πατρίδα του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού του φωτισμένου λόγιου του 18ου αιώνα που έγραψε την "Ιστορία, Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" καθώς και του Αρχιεπισκόπου Παϊσίου.

 

Δείγματα της αγάπης τους για το χωριό τους φανερώνουν τα αφιερώματα τους. Επιτάφιος από τον Αρχιμανδρίτη Κυπριανό και άμφια από τον Αρχιεπίσκοπο Παΐσιο, που σώζονται στον Ιερό Ναό του Μονογενή.

 

koilani5.jpg

 

Αξιοθέατα

 

Το χωριό, έτσι όπως διατηρεί την παλιά αρχιτεκτονική του, τις παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων με όλα εκείνα τα εργαλεία και σκεύη της αμπελουργίας και της επεξεργασίας του σταφυλιού, αποτελεί θα λέγαμε ολόκληρο ένα Μουσείο, όπου η παράδοση συνεχίζεται ανόθευτα και οι πατροπαράδοτες εργασίες προσαρμόζονται αβίαστα στα νέα δεδομένα.

 

Ο επισκέπτης περιδιαβάζοντας στο χωριό παίρνει μια γεύση από καιρούς περασμένους και ζει τη γαλήνη μιας άλλης εποχής.

 

koilani1.jpg

 

Στα δύο μουσεία του Κοιλανιού το Εκκλησιαστικό και το Αμπελουργικό διατηρούνται αξιόλογα δείγματα της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και της λαϊκής μας τέχνης.

 

Εκτός από τις δύο εκκλησιές το χωριό έχει πολλά εξωκλήσια . Το πιο γνωστό είναι εκείνο της Αγίας Μαύρης, με σημαντικές τοιχογραφίες και ασυνήθισταρχιτεκτονική, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο σε ένα μαγευτικό περιβάλλον.
Ακόμη επιδιώκεται να δημιουργεί ζωή και κίνηση στο χωριό, προσφέροντας παράλληλα στους απόδημους Κοιλανιώτες και στους φίλους του χωριού την ευκαιρία να συναντηθούν.

 

Διαθέτει πέντε οινοποιεία και μερικά καφεστιατόρια στο χωριό και στην Αγία Μαύρη.

 

koilani4.jpg

 

 

Πηγή: thevillagexpress .com, wikipedia

Διαβάστηκε 2172 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top