Η Άλασσα απέχει από την πόλη της Λεμεσού περίπου 12 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 440 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


 

 

 

 

Στα νότια συνορεύει με τον Ύψωνα, στα νοτιοδυτικά με το Καντού, στα δυτικά με το Σούνι-Ζανατζιά, στα βορειοδυτικά με τον Άγιο Θεράπων και τη Λόφου, στα βόρεια με το Μονάγρι και το Δωρό, στα βορειοανατολικά με τον Λιμνάτη και στα ανατολικά με την Παραμύθα.

 

 

Στο έδαφος που ανήκει στην κοινότητα, και συγκεκριμένα στα βόρεια του οικισμού, βρίσκεται το φράγμα του Κούρη, το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου.

 

alassa3.jpg

 

 

Ιστορία

 

Η περιοχή της Άλασσας κατοικήθηκε τον 17ο αιώνα π.Χ. σύμφωνα με ιστορικές αναφορές. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Αιώνες αργότερα, περίπου το 1880 μ.Χ., δημιουργήθηκε οικισμός στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το φράγμα του Κούρη. Το 1985 ο οικισμός μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση λόγω της κατασκευής του φράγματος. Ο νέος οικισμός βρίσκεται σε ένα λόφο βορειότερα του παλιού, όπου δημιουργήθηκαν σύγχρονα σπίτια. Ο παλιός οικισμός σήμερα δεν υπάρχει. Το 1989 βυθίστηκε στην τεχνητή λίμνη του Κούρη. Σε περιόδους που η στάθμη του νερού του φράγματος είναι χαμηλή, διακρίνονται τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

 

alassa1.jpg

 

Στην περιοχή της Άλασσας έχουν πραγματοποιηθεί αρχαιολογικές ανασκαφές το 1984 στην περιοχή Πάνω Μαντηλάρης κατά τις οποίες ανακαλύφθηκε μια ρωμαϊκή έπαυλη του 5ου αιώνα μ.Χ., η οποία περιείχε λουτρά και δωμάτια με ψηφιδωτά δάπεδα. Επιπλέον, στην περιοχή Παλιοταβέρνα ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα επεξεργασίας χαλκού κι άλλος εργαστηριακός εξοπλισμός της τελευταίας εποχής του χαλκού (1650-1050 π.Χ.). Τα κτίρια και των δύο περιοχών άνηκαν σε μια μεγάλη πόλη που άνθησε στην περιοχή της Άλασσας στα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

 

alassa2.jpg

 

alassa.jpg

 

 

Πηγή: wikipedia

Διαβάστηκε 4468 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top