A+ R A-
17 December 2018

Thursday, 09 August 2018 09:26

Πισσούρι: Ένα χωριό με θέα που κόβει την ανάσα, καλό φαγητό και επιλογές για πολυτελή διαμονή

Το γοητευτικό χωριό Πισσούρι βρίσκεται στην Επαρχία Λεμεσού, 30 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού, στα μέσα της διαδρομής από Λεμεσό προς Πάφο. Είναι το 3ο πιο μεγάλο σε διοικητική έκταση χωριό της Επαρχίας Λεμεσού και επεκτείνεται μέχρι τη θάλασσα στα νότια. Βρίσκεται μέσα στο πράσινο στην πλαγιά ενός λόφου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το ακρωτήρι "Άσπρο".


 

Ονομασία

  • H πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι είναι παράγωγο της αρχαίας πόλης Βοόσουρα, η οποία τοποθετείται στα όρια της περιοχής της χωριού σύμφωνα με τον ιστορικογεωγράφο Στράβων.

  • Πισσούρι στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει κατασκότεινο. Σύμφωνα με μια παράδοση, 300 Αλαμάνοι άγιοι που ήρθαν στην Κύπρο για ασκήτευση από την Παλαιστίνη, αγκυροβόλησαν στο Πισσούρι κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκοτεινής νύχτας. Σε μια άλλη παράδοση, αναφέρεται ότι οι Αγίοι Πατέρες που καταδιώκονταν στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, συναντήθηκαν στην περιοχή αυτή μια σκοτεινή νύκτα
  • Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι κάποτε στην περιοχή παραγόταν πίσσα και έτσι πήρε το χωριό το όνομα του. Η πίσσα των πεύκων πρέπει να παραγόταν στην περιοχή κατά την βυζαντινή περίοδο και κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας.

23e58ccd18e32cab182dbd6268a12868_XL.jpg

Ιστορία

Το Πισσούρι υπήρχε από τη βυζαντινή εποχή.

Στα μεσαιωνικά χρόνια ήταν ένα μικρό λιμάνι από το οποίο εξάγονταν χαρούπια. Έχουν διατηρηθεί μόνο λιθόκτιστες αποθήκες χαρουπιών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και κατοικίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φλώριο Βουστρώνιο, μεταξύ 1383 και 1385 το χωριό ήταν φέουδο του Τζοάν ντε Λουζινιάν. Μεταξύ 1464 και 1468 άνηκε στον Σορ ντε Ναβές.

49276575.jpg

Προϊόντα

Το Πισσούρι δέχεται μια ετήσια βροχόπτωση που ανέρχεται στα 447 χιλιοστόμετρα. Η κύρια παραγωγή του είναι τα σταφύλια ποικιλίας "Σουλτανίνα" που παράγονται κυρίως στη μαγευτική κοιλάδα που επεκτείνεται μέχρι τον κόλπο Πισσουρίου. Επίσης καλλιεργούνται ελιές, χαρουπιές και λίγες αμυγδαλιές.

3d9c691fd3a1e80f63a4a70c2a2e3155_XL.jpg

Τουριστική ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα της παραλίας Πισσουρίου, που έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και που τα τελευταία χρόνια βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης.

Εκτός από τα ολοκάθαρα νερά της, που την κάνουν ελκυστική για τους ξένους, η παραλία Πισσουρίου εκτείνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο έκπαγλου φυσικής ωραιότητας που ξεκινά από το ακρωτήρι Άσπρο και καταλήγει στην αντίπερα βραχώδη περιοχή που ονομάζεται "Μαυρόροτσος" Προστατευμένη από το ακρωτήρι Άσπρο, με τις ψηλές κάθετες πλευρές του, δημιουργεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας που της προσδίδουν μια μοναδικότητα.

Στην περιοχή της παραλίας είναι κτισμένο το ξενοδοχείο "Κολούμπια" καθώς και πολλά τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ντόπιων και ξένων περιηγητών που επισκέπτονται καθημερινά την μοναδική για την ομορφιά της περιοχή Πισσουρίου.

Το Πισσούρι μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν μια από τις πιο αξιόλογες τουριστικές περιοχές της Κύπρου, γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα, διαθέτει όλες τις ανέσεις για μια ευχάριστη παραμονή και ξεχωρίζει για την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων του και τη ζεστή φιλική ατμόσφαιρα που συναντά ο ξένος επισκέπτης.

Η γειτνίαση του χωριού με τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Κουρίου και της Παλαίπαφου δίνει την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες για σύντομες εκδρομές στους γειτονικούς αυτούς χώρους.

Τέλος θα πρέπει να πούμε, πως στην πλατεία του χωριού ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι τα εύγεστα κυπριακά εδέσματα μέσα σε μια χαρούμενη, διασκεδαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν με τα καλλιτεχνικά προγράμματα τους διάφορα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

66099663.jpg

Μικρά Εκκλησάκια

Άγιος Γεώργιος

Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην τοποθεσία Καμαρούδι στο δημόσιο δρόμο προς το χωριό Αλέκτορα σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από το Πισσούρι. Το 1958 οικοδομήθηκε με δαπάνες του κ. Άριστου Α. Λιασίδη.

Το εκκλησάκι γιορτάζει κάθε Τετάρτη της Λαμπρής.

Προφήτης Ηλίας

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην πευκόφυτη βουνοπλαγιά Άγιος Ηλίας δυτικά του Πισσουρίου και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από αυτό. Κτίστηκε το 1960 σε λαξευτό βράχο με δαπάνες του κ. Αγαμέμνονα Αρ. Φουτά. Το εξωκλήσι ανακαινίσθηκε το 2002. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έχει στον εσωτερικό του βράχο πολύ αρχαίες αγιογραφίες.

Γιορτάζει κάθε Δευτέρα της Λαμπρής και την 20ή Ιουλίου.

Άγιος Αλέξανδρος

Το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου κτίστηκε το 1990 σε χώρο που δώρισε ο κ. Λεωνίδας Λιασίδης Κοτζιάς με δαπάνες της κ. Γαλάτειας Γ. Κυριαζή. Στα παλιά χρόνια υπήρχε μεγάλος θάμνος από τριμιθιές και σχοινιές όπου πήγαιναν οι πιστοί χριστιανοί και έκαναν την προσευχή τους. Στα κλαδιά των θάμνων κρέμαζαν διάφορα είδη ρουχισμού από άρρωστα παιδιά για να τα θεραπεύσει ο Άγιος.

Η μνήμη του γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου και στις 12 Δεκεμβρίου όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία από τους κατοίκους της κοινότητας.

Άγιος Μαυρίκιος

Στα ανατολικά του κάμπου των Λινίδων και στους πρόποδες του υψώματος του Αγίου Μαυρικίου, πάνω στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας κτίσθηκε η σημερινή εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου με δαπάνη της οικογένειας του κ. Περικλή Στασή.
Με δαπάνες των κατοίκων Πισσουρίου η εκκλησία μεγάλωσε, συντηρήθηκε και περιφράχθηκε το 2001. Ο Άγιος Μαυρίκιος ονομάζεται ο γιατρός των σκανθάρων. Παίρνοντας χώμα από μέσα στη εκκλησία και κάνοντάς το λάσπη το βάζεις σε μορφή αλοιφής στο μέρος του σκανθάρου. Σε λίγες ώρες ο άρρωστος γίνεται πολύ καλά και θεραπεύεται.

Η γιορτή του γίνεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Η αρχαία εκκλησία του Αγίου Μαυρικίου συντηρήθηκε πρόσφατα και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες της κοινότητας και για πολλούς χριστιανούς.

Κάθε Πέμπτη της Λαμπρής γίνεται θεία λειτουργία και μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του Αγίου.

Παναγία της Ακονόπετρας

 

Στο ομώνυμο ύψωμα Ακονόπετρα δυτικά του κοινοτικού αμφιθεάτρου της κοινότητας κτίστηκε το εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας. Ο χώρος ανήκει στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και η δαπάνη έγινε με χρηματικές εισφορές των κατοίκων του Πισσουρίου και με δωρεά επίβλεψη των εργασιών από τον κ. Κυριάκο Δ. Μαυρουδή.

Γιορτάζεται και λειτουργείται κάθε 21 του Νοεμβρίου.

 

Παρεκκλήσιον Αγίου Σπυρίδωνα

 

Το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο στη βάση ενός βραχώδους λόφου παρά το οικιστικό συγκρότημα Αμπελοχώρι στη περιοχή του κόλπου Πισσουρίου. Κτίστηκε την περίοδο 1997-98 από τα αδέλφια Γιαννάκη και Βάσω Πελεκάνου στη μνήμη των γονιών τους Χριστόφορου και Μαργαρίτας από το κατεχόμενο χωριό Άσσια.

Κάθε χρόνο, στις 11 Αυγούστου, γιορτή του Αγίου, γίνεται θεία λειτουργία με δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων της Άσσιας και μνημόσυνο συγγενών των παρευρισκομένων.

 

_20161208_1840773469.jpg

 

 

 

Πηγές: thevillagexpress.com, wikipedia.org, assia.org.cy

Read 4327 times Last modified on Thursday, 09 August 2018 09:50

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

“Μύρισαν” Χριστούγεννα στο Τραχώνι (Φωτογραφίες)

“Μύρισαν” Χριστούγεννα στο Τραχώνι (Φωτογραφίες)

Με δύο άκρως χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γιόρτασε η κοινότητα Τραχωνίου τον ερχομό των Χριστουγέννων. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η φωταγώγηση...

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...