A+ R A-
12 December 2018

Friday, 05 May 2017 11:01

Ανώγυρα ένα παραδοσιακό χωριό - Στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» μίλησε η Μαρία Μιχαηλίδου, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανώγυρας

Το χωριό Ανώγυρα απέχει μόνο 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού. Διανύοντας μία ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα σε κρεμαστούς ογκόλιθους, χαρουπιές, αμυγδαλιές και αμπέλια, μπορεί κανείς να βρεθεί στο χωριό και να απολαύσει την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του, αλλά και τους κατοίκους του, σ’ όλο της το μεγαλείο.

 

Για το υπέροχο αυτό χωριό μίλησε στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» το Μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανώγυρας Μαρία Μιχαηλίδου, η οποία στη συνέντευξή της αναφέρεται στα έργα που προγραμματίζονται αλλά και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, ενώ σημειώνει και τα υπέροχα αξιοθέατα τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί.

 

 maria-mixailidou---melos-k.jpg

 

Μιλήστε μας λίγο για το χωριό σας (που βρίσκεται, πόσους κατοίκους έχει και με τι ασχολούνται κυρίως).

Η Ανώγυρα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού και 13 περίπου χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Έχει υψόμετρο 470 μ. Δεν υπάρχει υγρασία και πολλοί ηλικιωμένοι, μετά από συμβουλές των ιατρών τους, έρχονται και μένουν στην Ανώγυρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που στην Ανώγυρα υπάρχουν 100 περίπου ξενόγλωσσοι κάτοικοι, εγκαταστημένοι εδώ και χρόνια. Ο επισκέπτης από την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται ότι η Ανώγυρα είναι ένα παραδοσιακό χωριό. Τα στενά δρομάκια, η λιθόστρωτη πλατεία, τα ξωπόρτια, οι ψηλοί εξωτερικοί τοίχοι, τα καλντερίμια, τα γεράνια και οι πρασινάδες, διατηρούν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού. Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η κατασκευή του παστελιού.

 

Έρχεται κάποιος στο χωριό σας. Τι μπορεί να δει και που μπορεί να πάει; (μουσεία, μονοπάτια της φύσης, αρχιτεκτονική κληρονομιά , δρομάκια, παραδοσιακές γειτονιές, πανίδα και χλωρίδα)

Όταν επισκεφθεί κάποιος το χωριό μας θα μπορεί να δει στο κέντρο του χωριού τη λιθόστρωτη πλατεία, ένα πραγματικό στολίδι. Γύρω από αυτή βρίσκονται τα μπακάλικα, τα καφενεία, ο ξενώνας και λίγο πιο πέρα το πιο αξιόλογο κτίσμα, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Είναι πετρόκτιστη εκκλησία και είναι κτίσμα του 1794 ή και λίγο πριν. Ο ναός της εκκλησίας γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων του. Λίγο πριν μπεις στο χωριό ξεπροβάλλει το πανέμορφο εκκλησάκι της Ανώγυρας και είναι αφιερωμένο στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε τον 14ον αιώνα στον τύπο του μονόκλιτου ναού με τρούλο, ρυθμού που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην Κύπρο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Στους τοίχους του Μοναστηριού υπάρχουν αγιογραφίες και μέσα στο ναό ο πιστός προγεύεται τη βασιλεία των ουρανών που προβάλλεται από τούτη τη ζωή και η οποία θα ολοκληρωθεί στη μέλλουσα. Ο "Σταυρός" της Ανώγυρας σε δύσκολους καιρούς μεταφέρθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος, όπου φυλάγεται μέχρι σήμερα. Στην είσοδο του χωριού συναντάς στα δεξιά σου το κοιμητήριο του χωριού. Μέσα σε αυτό είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε το 1909 από το ζεύγος Μιχάλη και Ελένης Μιχαηλίδου. Η Ανώγυρα διαθέτει και πάρα πολλές επιχειρήσεις όπως παστελλοποιεία, οινοποιείο, ελαιοτριβείο, εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων, ξενώνα, ταβέρνες, καφενεία κλπ. Μπορεί κάποιος να περπατήσει στο μονοπάτι της φύσης. Μπορεί επίσης να επισκεφθεί και το μουσείο παστελιού.

 

Πιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ως κοινότητα;

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα μας είναι οι δρόμοι, οι οποίοι χρήζουν άμεσης διαπλάτυνσης και βελτίωσης, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούνται με ευκολία τα λεωφορεία που φέρνουν είτε μαθητές, είτε κύπριους επισκέπτες, είτε επισκέπτες του εξωτερικού.

 

Τι έργα προγραμματίζονται να γίνουν και αν θα κάνατε οποιοδήποτε υπόμνημα προς τους υπουργούς και την κυβέρνηση, ποια θέματα θα περιλάμβανε;

Προγραμματίζουμε για διάφορα έργα όπως, βελτίωση δρόμων εντός του χωριού, θεματική διαδρομή (νοουμένου και θα εγκριθεί η αίτηση μας για ευρωπαϊκό κονδύλι), αναστήλωση του παλαιού πηγαδιού και διάφορα άλλα

 

Είστε ευχαριστημένος από την συνεργασία κοινοτικού Συμβουλίου με τα άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και τι θα θέλατε να γίνει για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων σας; (Ποια είναι η κυριότερη βοήθεια ή συνεργασία που θα θέλατε να αναπτύξετε για το καλό της κοινότητας σας;)

Η συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου με τα άλλα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας είναι άριστη. Όλες οι εκδηλώσεις του χωριού προγραμματίζονται από κοινού.

 

Ποιά προγράμματα έχετε αναπτύξει σε ότι αφορά τη κοινωνική πρόνοια και την ευημερία των κατοίκων σας;

Σε ότι αφορά την κοινωνική πρόνοια μας παρέχεται όταν χρειαζόμαστε . Για την ευημερία των κατοίκων οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ του Παστελιού κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη , πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού την 1η Αυγούστου, εκδηλώσεις γύρω στον δεκαπενταύγουστο (θέατρο, μουσική βραδιά, τόμπολες κλπ).Φέτος διοργανώσαμε και εκδρομή στο Τρόοδος και προγραμματίζουμε ακόμα μία στον Άγιο Ραφαήλ. Τώρα τις γιορτές του Πάσχα, την Αγία Εβδομάδα τελούνται οι λειτουργίες και οι ακολουθίες των παθών μέχρι και την Εβδομάδα της Διακαινησίμου και διοργανώνονται πασχαλινά παιχνίδια και πολλές άλλες εκδηλώσεις που συμμετέχει ολόκληρη η Κοινότητα.

 

Είστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση σε προβλήματα σας από την Επαρχιακή διοίκηση, τους βουλευτές μας και την κυβέρνηση γενικότερα;

Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση σε προβλήματα από την Επαρχιακή Διοίκηση, τους Βουλευτές μας και την Κυβέρνηση γενικότερα καθότι ανταποκρίνονται στα διάφορα αιτήματα μας και εκεί που υπάρχει δυσκολία ίσως να οφείλεται και στη οικονομική κρίση γενικότερα.

 

Υπάρχει σχέδιο αγροτουρισμού στην κοινότητα; Αν ναι πως λειτουργεί, αν όχι ποια είναι τα κίνητρα ή η βοήθεια που μπορεί να παρέχεται ώστε να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Η Ανώγυρα υπάγεται στον Αγροτουρισμό. Το κτίσιμο των νέων σπιτιών πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του Αγροτουρισμού.

 

Τι εκδηλώσεις γίνονται κατά την διάρκεια του έτους; Ποια εκδήλωση είναι «σήμα κατατεθέν» για το χωριό σας;

Η εκδήλωση που είναι το "σήμα κατατεθέν" για το χωριό μας είναι το Φεστιβάλ του Παστελιού που γίνεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη καθότι η Ανώγυρα είναι "τερατσοχώρι".

 

Το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους χωριανούς και στους απόδημους σας αλλά και στους ξένους επισκέπτες για να επισκεφτούν την κοινότητα;

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους χωριανούς και στους απόδημους μας, αλλά και στους ξένους επισκέπτες για να επισκεφθούν την κοινότητα μας, είναι: "Ελάτε στην Ανώγυρα να γνωρίσετε τα ήθη και τα έθιμα μας, όλα όσα σας προαναφέραμε που αφορούν την παράδοση, και τις επιχειρήσεις της κοινότητας μας και να απολαύσετε τη φύση και τη φιλοξενία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη".

 

Read 1906 times Last modified on Friday, 05 May 2017 11:07

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...