A+ R A-
16 December 2018

Tuesday, 13 March 2018 14:50

ΕΤΕΚ: Nα ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη των πλημμύρων Featured

Τι εισηγείται με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία στη Λεμεσό

 


 

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στη Λεμεσό, αλλά και σειρά άλλων αντίστοιχων φαινομένων της τελευταίας διετίας με γνωστά τα τραγικά τους αποτελέσματα, το ΕΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να αποφύγουμε πυροσβεστικές παρεμβάσεις στο μέλλον. "Η λήψη προληπτικών μέτρων πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση σεναρίων με αναφορά στη διαφορετική αιτιολογία και τα ειδικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής πλημμύρας' σημειώνεται.

 

Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, το ΕΤΕΚ επισημαίνει ότι "ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος και εκείνος με τις σοβαρότερες επιπτώσεις είναι η πλημμύρα που δημιουργείται από χείμαρρους που έρχονται από περιοχές εκτός αστικής ανάπτυξης. Τα νερά που διαπερνούν τις αστικές περιοχές αποκτούν μεγάλο όγκο και ταχύτητα εξαιτίας της παρεμπόδισης της ελεύθερης ροής του νερού, λόγω επεμβάσεων σε κοίτες ποταμών και του μπαζώματος χειμάρρων.

 

Για την αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου πρέπει να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και έργα διοχέτευσης της πλημμύρας, ειδικότερα στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με μελέτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Κρίσιμη είναι και η προστασία της διόδου του νερού από παράνομες αναπτύξεις, καθώς και η λήψη αυστηρών διορθωτικών μέτρων για υφιστάμενες προβληματικές κατασκευές" τονίζει.

Το ΕΤΕΚ όμως αναφέρεται και σε ένα δεύτερο κίνδυνο.

 

"Ο δεύτερος κίνδυνος για πλημμύρα, που αφορά και την πρόσφατη περίπτωση της Λεμεσού, είναι η συσσώρευση νερών λόγω έντονης βροχόπτωσης εντός αστικής περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση ως αποτρεπτικό μέτρο θα πρέπει, κατά πρώτον να μειωθεί ο όγκος νερού προς αποχέτευση μέσω του περιορισμού των σφραγισμένων επιφανειών στις ιδιωτικές αναπτύξεις, και κατά δεύτερον να συμπληρωθούν οι αναγκαίες αποχετευτικές υποδομές, να διορθωθούν οι κακοτεχνίες, εφόσον και όπου υπάρχουν και να συντηρούνται σωστά οι υφιστάμενες. Σημειώνεται πως το ποσοστό σφράγισης εδάφους στην Κύπρο, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι από τα υψηλότερα κατά κεφαλή στην Ευρώπη. Για το θέμα έχει ήδη ετοιμαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προσχέδιο Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών η οποία εκκρεμεί εδώ και καιρό και είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί άμεσα." προστίθεται.

 

Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΤΕΚ:

 

"Τα αίτια των πλημμυρών είναι σίγουρα πολυπαραγοντικά, όμως είναι αδιαμφισβήτητο πως κοινός τους παρανομαστής παραμένει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και υλοποιούμε την ‘ανάπτυξη’, αγνοώντας – πολλές φορές προκλητικά - τις μη αναστρέψιμες αρνητικές της επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο η αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και αρμόδιων αρχών για τα θέματα αυτά αποτελεί μονόδρομο. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε το βαθμό στον οποίο η προστασία του περιβάλλοντος ταυτίζεται με την προστασία του ανθρώπου και της ποιότητας ζωής του, και να δράσουμε ανάλογα".

 

Read 574 times Last modified on Tuesday, 13 March 2018 14:57

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...