A+ R A-
21 April 2018

Wednesday, 10 January 2018 10:10

Μαθητικό συνέδριο Λυκείου Αγίου Νικολάου: Ο δρόμος για την ισότητα των φυλών

To Λύκειο Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε στις 8 Δεκεμβρίου 2017 Μαθητικό Συνέδριο με θέμα την Ισότητα των φύλων στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.

 

Το Συνέδριο ετοίμασαν μαθητές του σχολείου μας, μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Future Youth School forums, που προσφέρει ο Ερευνητικός Οργανισμός CARDET.

 

DSC_6713.JPG

 

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος FYS Forums είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα διακρίσεων, όσον αφορά στο φύλο, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ο προβληματισμός αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων εκ μέρους των μαθητών για την αντιμετώπισή τους. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης εισάγει τους νέους ανθρώπους στην ευρύτερη ανάγκη για παγκόσμια, ενεργό πολιτότητα, ώστε οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο Ο.Η.Ε. να αποτελούν πραγματικότητες σε όλον τον πλανήτη το 2030.

 

DSC_6714.JPG

 

Στόχος επίσης του προγράμματος είναι επίσης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων οργάνωσης ενός συνεδρίου νεολαίας, γι’ αυτό και όλη την ευθύνη ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι «μαθητές – ηγέτες», μετά από εκπαίδευσή τους.

 

Ωστόσο, οι δράσεις του προγράμματος αγκαλιάζουν όλους τους μαθητές του Λυκείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και μέσω των συμμετεχόντων μαθητών από άλλα εννιά σχολεία, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί διαχέονται σε αντίστοιχες κοινότητες. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν, τόση μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία των στόχων για το 2030.

 

DSC_6746.JPG

 

Στα εννιά διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια που λειτούργησαν έλαβαν μέρος μαθητές από τα σχολεία: Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, Λύκειο Λινόπετρας, Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, Γυμνάσιο Ομόδους, Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Γυμνάσιο Καλογεροπούλου και Ελληνική Σχολή Πασκάλ Λεμεσού.

 

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες εξετάζοντας επιμέρους άξονες που συνδέονται με τις διακρίσεις των ατόμων ως προς το φύλο. Θέματα όπως η εκπαίδευση και το φύλο, η εκπαίδευση ως δικαίωμα για όλους, το φύλο σε σχέση με τις επαγγελματικές επιλογές, η έμφυλη βία, το δικαίωμα όλων στην καλή υγεία και ευημερία, η θρησκεία, τα στερεότυπα στον κοινωνικό χώρο, στον τομέα του αθλητισμού αλλά και τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης των διακρίσεων αυτών.

 

Μεγάλος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας υπήρξε αναμφισβήτητα η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, που με την ομιλία της ενθουσίασε και ενέπνευσε τους νέους μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε μια μαθήτρια: «σήμερα άλλαξε η ζωή μου»! ακολουθώντας έτσι τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι:

 

«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εσύ θέλεις να έρθει»

 

Read 443 times Last modified on Friday, 12 January 2018 11:22

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Περπάτησαν για τους τυφλούς στη Λεμεσό - πλήθος κόσμου στο Διοικητήριο!

Περπάτησαν για τους τυφλούς στη Λεμεσό - πλήθος κόσμου στο Διοικητήριο!

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Περπατώ – Διεκδικών με τους τυφλούς» που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών το Σάββατο 21 Απριλίου. Σημείο...

O Δήμος Λεμεσού θα διοργανώσει συνάντηση για αξιολόγηση της λειτουργίας του «Παρατηρητη της Γειτονιάς»

O Δήμος Λεμεσού θα διοργανώσει συνάντηση για αξιολόγηση της λειτουργίας του «Παρατηρητη της Γειτονιάς»

Συνάντηση των «Παρατηρητών της Γειτονιάς», την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στις 7:00μ.μ., στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης. Ο Δήμος...

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για το τριήμερο του Κατακλυσμού 26 με 28 Μαΐου στην Λεμεσό

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για το τριήμερο του Κατακλυσμού 26 με 28 Μαΐου στην Λεμεσό

Η εμποροπανήγυρη για το τριήμερο του Κατακλισμού 26 με 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στον Ανατολικό χώρο στάθμευσης του Παραθαλάσσιου Πάρκου. Το...