A+ R A-
18 October 2018

Friday, 12 January 2018 11:57

Με αφαλατωμένο νερό ξεδιψά η Λεμεσός Featured

Τραγική παραμένει η κατάσταση των φραγμάτων, λιμνούλα ο Κούρης

 

Ο Κούρης και η Γερμασόγεια μοιάζουν πλέον με μικρές λιμνούλες, ωστόσο η Λεμεσός δεν αναμένεται να διψάσει από την συνεχιζόμενη ανομβρία, καθώς τις μεγαλύτερες ανάγκες της ημερησίως σε ύδρευση θα συνεχίσει να τις καλύπτει από το νερό της αφαλάτωσης που παράγει η Μονάδα της Επισκοπής. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι χωρίς κόστος, γι’ αυτό εξετάζεται ήδη κάποια μικρή αναπροσαρμογή στα τέλη νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

 

fragma-kouris-ianouarios-2018_2_of_9.jpg

 

Προς νέα μικρή αύξηση τιμολογίων

 

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Σωκράτη Μεταξά ο οποίος επιβεβαίωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα φράγματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν δεν υπάρξει σημαντική βροχόπτωση τους επόμενους δυο μήνες, τότε τα φράγματα δεν θα μπορούν να συνδράμουν πλέον για σκοπούς κάλυψης αναγκών ύδρευσης".

 

Ο ίδιος εξήγησε, ότι η Μονάδα Αφαλάτωσης στην Επισκοπή καλύπτει κατά κύριο λόγο τις υδρευτικές ανάγκες της Λεμεσού, ενώ κάποιες ποσότητες αντλούνται και από διάφορες γεωτρήσεις κι άλλες πηγές. Οσον αφορά τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για κάλυψη των αναγκών του ΣΥΛ Λεμεσού, ο κ. Μεταξάς είπε ότι τον χειμώνα οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό ανέρχονται στα 40.000κ.μ. ενώ το καλοκαίρι χρειάζονται περίπου 55.000κ.μ. Να σημειωθεί ότι η δυναμικότητα παραγωγής της μονάδας Αφαλάτωσης Επισκοπής είναι 40.000 κμ. νερού ημερησίως.

 

Στο ερώτημα αν επίκεινται σύντομα αυξήσεις τιμολογίων, ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη αύξηση στη τιμή του νερού που παρέχεται από κυβερνητικά υδατικά έργα και γεωτρήσεις προς τα συμβούλια υδατοπρομήθρειας (από 77 σεντ ανά κ.μ. σε 82 σεντ ανά κ.μ.) εξετάζεται κάποια μικρή αναπροσαρμογή στα τέλη νερού του ΣΥΛ Λεμεσού.

 

Στο μεταξύ: Χαρακτηριστικό της τραγικότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα, τα αποθέματα νερού ήταν 16 3κ. κ.μ. λιγότερα από πέρσι, με τα 10εκ. κ.μ. να λείπουν από τα φράγματα της Πάφου και τα υπόλοιπα 6 εκατ. από το Νότιο Αγωγό.

 

Τονίζεται δε ότι, οι εισροές από την 1η Οκτωβρίου ήταν μόνο 265χιλ, γεγονός που υποχρεώνει τους αρμοδίους να προβαίνουν ήδη σε ασκήσεις επί χάρτου, εξετάζοντας συγκεκριμένα πλέον μέτρα για ορθολογιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Πάφο, η οποία από πλευράς υδροδότησης βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, και επείγει η ολοκλήρωση της μονάδας αφαλάτωσης. Πάντως, οι αρμόδιοι στα μέτρα που επεξεργάζονται για αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι και οι αγωγοί που θα ενώνουν τη Λευκωσία, αλλά και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου απευθείας με μονάδες αφαλάτωσης.

 

fragma-kouris-ianouarios-2018_5_of_9.jpg

 

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι ενώ πέρσι στα τρία φράγματα της Πάφου είχαν εισρεύσει 24,2 εκ. κ.μ. νερού, φέτος τα αποθέματα τους είναι μόλις 14,7 εκ. κ.μ.

 

Γίνεται αντιληπτό ότι η γεωργία θα υποστεί σημαντικό πλήγμα καθόσον δεν θα υπάρχει διαθέσιμο νερό για πολλές καλλιέργειες, ενώ για κάποιες άλλες θα δίνεται νερό με το σταγονόμετρο.

 

Read 1644 times Last modified on Friday, 19 January 2018 22:24

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γονείς της Λεμεσού κάνουν την Ετήσια τους Γενική Συνέλευση

Οι γονείς της Λεμεσού κάνουν την Ετήσια τους Γενική Συνέλευση

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού γνωστοποιεί, ότι θα πραγματοποιήσει τις εργασίες...

#lemesolians No.39 Μέμνια Θεοδώρου

#lemesolians No.39 Μέμνια Θεοδώρου

Μέμνια Θεοδώρου, οδοντίατρος, Λάρνακα «Ζούσα για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο και αποφάσισα να επιστρέψω πίσω στην Κύπρο. Παρόλο που ζω...

Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ: Επιτυχής  η συνεστίαση για την οικονομική ενίσχυσή του

Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ: Επιτυχής η συνεστίαση για την οικονομική ενίσχυσή του

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια καθιερωμένη συνεστίαση, που οργανώνουν για την οικονομική στήριξή του, το Διοικητικό Συμβούλιο, το Προσωπικό και οι Φίλοι...