A+ R A-
18 November 2018

Wednesday, 26 July 2017 06:55

Αναγκαία η αλλαγή τακτικής στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στην ΚΕ

Εάν συνεχίσουμε την ίδια "αναποτελεσματική τακτική" που ακολουθούμε στα 40 χρόνια συνομιλιών, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα προς το θετικότερο, αλλά το πιθανότερο προς μια αρνητικότερη κατεύθυνση, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποδεικνύοντας πως ο στρατηγικός μας στόχος δεν αλλάζει αλλά πρέπει να αλλάξει η τακτική μας.

 

Καταθέτοντας την εισήγηση του για το Κυπριακό, ενώπιον της διευρυμένης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η τακτική στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού "έχει επιβεβαιωθεί στην πορεία των χρόνων ότι, εάν δεν είναι σημαντικότερη από την ουσία του προβλήματος, είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντική".

 

"Η τακτική την οποία ακολούθησε μέχρι σήμερα η πλευρά μας στη διαδρομή των 40 χρόνων συνομιλιών, αποδείχθηκε όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά σύμφωνα και με εκτιμήσεις τρίτων προσέφερε στην Τουρκία πολιτικά πλεονεκτήματα και παράγωγο δίκαιο" είπε και εξέφρασε τη θέση πως συνέχιση της ίδιας τακτικής δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα προς το θετικότερο, αλλά αντίθετα, πιθανότερη εξέλιξη είναι η διαφοροποίηση προς αρνητικότερη κατεύθυνση.

 

Υπογράμμισε δε πως, σε αντίθεση με το στρατηγικό στόχο, η τακτική δεν μπορεί να είναι σταθερή και υπέδειξε πως "αυτό που ήταν ορθό το 1977, σήμερα ενδέχεται να είναι λάθος" και πως σήμερα υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία δεν υπήρχαν πριν από 20 ή 30 χρόνια και τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.

 

Αναλύοντας τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας στο Κυπριακού, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως, πέραν από τον πρώτο στόχο που είναι η ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, εναλλακτικός στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας της στην Κύπρο και η άσκηση πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια δια μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

 

Εκτιμά ακόμη πως η λύση της ΔΔΟ εξυπηρετεί και τον δεύτερο εναλλακτικό στόχο της Τουρκίας, δηλαδή τη δυνατότητα νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, αφού όπως ανέφερε, "η ΔΔΟ υποβοηθά τη μελλοντική απόσχιση του Τ/Κ τμήματος και με τη λύση αυτή, επιχειρείται από την Τουρκία να νομιμοποιηθούν, ως κεκτημένο δικαίωμα, τα βασικά συστατικά στοιχεία που συνιστούν ένα κράτος".

 

"Ως τρίτος στόχος για την Τουρκία μπορεί να συνιστά η ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών στην τουρκική επικράτεια. Στόχος ο οποίος βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη εάν κάποιος αναλογιστεί την επιβολή στο κατοχικό καθεστώς να διαμορφώσει δομή δημόσιας υπηρεσίας ίδια με την Τουρκική, εναρμόνιση της ώρας στα κατεχόμενα με την Τουρκία και όχι με την ευρωπαϊκή κ.ά", συμπλήρωσε.

 

Στην εισήγηση του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε πως ο στρατηγικός στόχος για τη λύση παραμένει "η προσήλωση στην πραγματική υφή του προβλήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως δικοινοτικής ρύθμισης".

 

Η λύση, συνέχισε, πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος, ένα λαό, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, ενότητα της οικονομίας και των θεσμών, να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, όπως προβλέπεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, να κατοχυρώνει την αρχή "ένας άνθρωπος μία ψήφος", και του σεβασμού στην πλειοψηφία, να αποκλείει την οποιανδήποτε μορφή διαχωρισμού του λαού, να καταργεί το δικαίωμα σε τρίτες χώρες να έχουν εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα ή να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα τρίτων χωρών και τέλος, η λύση να μην αποδυναμώνει ή/και να ακυρώνει τις συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες για την αξιοποίηση του Φ.Α. και της ευρύτερης ασφάλειας της περιοχής.

 

Επαναλαμβάνοντας πως αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η τακτική μας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου θα γίνει με διαπραγματεύσεις διαμέσου διαλόγου ο οποίος θα αφορά την επίλυση τόσο της διεθνούς πτυχής όσο και της εσωτερικής.

 

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή, συνέχισε, αυτή πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης με την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι δύο κοινότητες μπορούν να εκπροσωπηθούν με τις δικές-τους ομάδες κάτω από την Κ.Δ. Για τη σύγκληση, πρόσθεσε, πρέπει να κατατεθεί αίτημα στο Σ.Α. του ΟΗΕ, το οποίο " θα καταδείξει και τις πραγματικές προθέσεις τόσο του ΟΗΕ, όσο και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α".

 

Η εσωτερική πτυχή, σύμφωνα με τον κ.Σιζόπουλο, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε διακοινοτικό διάλογο ενώ η συζήτηση και των δύο πτυχών θα μπορεί να διεξάγεται ταυτόχρονα και παράλληλα, "παρά το γεγονός ότι το ορθό και λογικό θα ήταν να προηγηθεί η συζήτηση - επίλυση της εξωτερικής πτυχής".

 

Υποδεικνύοντας τη μειονεκτική θέση της Κ.Δ στο διάλογο, λόγω της στρατιωτικής υπεροπλίας, της πληθυσμιακής υπεροχής και της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προτείνει όπως αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η πλευρά μας, για να ασκήσει πιέσεις και να επιφέρει κόστος στην Τουρκία σε περίπτωση που θα εξακολουθήσει να τηρεί την ίδια παρελκυστική τακτική.

 

Πέραν της αξιοποίησης των διάφορων διαπραγματευτικών μας όπλων (ψηφίσματα ΟΗΕ, ΦΑ, βέτο κ.α.), ο κ. Σιζόπουλος εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση του Κυπριακού, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αναβαθμίσουν την πολιτική τους συνεργασία, " δεδομένου ότι ο τουρκικός επεκτατισμός στοχεύει στην Αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου, στην Κυπροποίηση της Θράκης και στη διχοτόμηση του Αιγαίου".

 

Η συνεργασία αυτή, σημείωσε, δεν θα πρέπει να περιορισθεί στο επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων με τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής στο πλαίσιο Πανεθνικής Διάσκεψης, που να στοχεύει στην αναβάθμιση του κοινού γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών, ώστε να καταστεί δυνατή η μερική αντιστάθμιση του αντίστοιχου Τουρκικού.

 

Υποδεικνύοντας τη σημασία του γεωστρατηγικού παράγοντα, ανέφερε πως, δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος ελάχιστα τον έχουν αξιοποιήσει και κατέθεσε πρόταση αναβάθμισης του, σε τρία επίπεδα, πολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό.

 

Στο πολιτικό επίπεδο, αναφέρει, θα πρέπει να γίνει ανάληψη παράλληλων πρωτοβουλιών στα Η.Ε., την Ε.Ε. και άλλα διεθνή βήματα για καταγγελία της Τουρκίας και άσκηση πίεσης που θα της επιφέρει πολιτικό και ίσως οικονομικό κόστος, αξιοποιώντας τα διαπραγματευτικά μας όπλα.

 

Σε ενεργειακό επίπεδο, θα πρέπει, κατά τον κ. Σιζόπουλο, να γίνει αξιοποίηση των ενεργειακών συμφωνιών που έγιναν με άλλες χώρες της περιοχής, προώθηση των ενεργειακών προγραμμάτων και οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, "ενέργεια που θα αποκλείσει τη θαλάσσια διέξοδο της Τουρκίας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου".

 

Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο, προτείνει αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο τόσο σε αριθμητικό όσο και σε οπλικό επίπεδο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ανέλαβε ουσιαστικά το 1960 ως εγγυήτρια της ασφάλειας της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

 

"Σήμερα, 43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, δεν είναι δυνατό η στρατιωτική της παρουσία να είναι πενιχρή έναντι των άλλων δύο εγγυητριών χωρών", συμπλήρωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 602 times Last modified on Wednesday, 26 July 2017 07:00

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με χαιρετισμό της Υπ. Μεταφορών άρχισε το 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας στη Λεμεσό

Με χαιρετισμό της Υπ. Μεταφορών άρχισε το 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας στη Λεμεσό

Την έναρξη των εργασιών του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, με θέμα: «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου,...

Στις 300 χιλιάδες ευρώ το κόστος ρουχισμού που κλάπηκε από κατάστημα στη Λεμεσό

Στις 300 χιλιάδες ευρώ το κόστος ρουχισμού που κλάπηκε από κατάστημα στη Λεμεσό

Πανάκριβες γούνες το κόστος των οποίων φτάνει τις 300 χιλιάδες ευρώ απέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας διαρρήκτες, που έδρασαν...

Λεμεσός: Αντιπλημμυρικά έργα θα βελτιώσουν το πρόβλημα των βροχερών ημερών

Λεμεσός: Αντιπλημμυρικά έργα θα βελτιώσουν το πρόβλημα των βροχερών ημερών

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) Ιάκωβος Παπαϊακώβου δήλωσε πως «μετά από την...