A+ R A-
24 June 2018

Friday, 19 May 2017 19:45

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ προς Ζάμπογλου: «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμάται από εσάς δια της εισδοχής σας στην ακαδημαϊκή του κοινότητα»

Η ομιλία του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ κ. Ανδρέα Αναγιωτού στην τελετή Αναγόρευσης του Δρος Νικόλαου Ζάμπογλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου:

 

«Σας καλωσορίζω απόψε σε μια μεγάλη γιορτή για το πανεπιστήμιό μας και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Στη αποψινή ξεχωριστή για το Πανεπιστήμιό μας τελετή, θα αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν σπουδαίο επιστήμονα σε ένα σπουδαίο άνθρωπο της πόλης μας, του οποίου το έργο τυγχάνει αναγνώρισης ανά το παγκόσμιο.

Σήμερα, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου υλοποιεί την απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου να απονείμει τον ύψιστο ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας στον Ιατρό Νικόλαο Ζάμπογλου. Η απόφαση που λήφθηκε μετά από εισήγηση των Πρυτανικών Αρχών έχει ιδιάζουσα βαρύτητα και στοχεύει στην αναγνώριση της πολύτιμης και διεθνούς επιστημονικής συμβολής του Καθηγητή στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Η ερευνητική και κλινική δραστηριότητα του κ. Ζάμπογλου στον τομέα της Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοθεραπείας, είναι συναφής με την ερευνητική δράση του Πανεπιστημίου στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής και στον τομέα των Επιστημών Υγείας. Τεράστιες προοπτικές διανοίγονται στη βάση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, του οποίου ιδρυτής είναι ο κ. Ζάμπογλου. Οι διαγραφόμενες μελλοντικές συνέργειες είναι πολυδιάστατες τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο.

Επιθυμώ να εξαγγείλω απόψε ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο είμαστε στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο (Cancer Research Center), το οποίο θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση με συνεργασία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, του Πανεπιστημίου και άλλων εξωτερικών φορέων για αντιμετώπιση της νόσου του Καρκίνου. Το Ερευνητικό Κέντρο θα πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ογκολογίας, η οποία θα στοχεύει στην πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα. Στόχος του κέντρου είναι η προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης ερευνητών σε πολυεπιστημονικούς τομείς. Το Κέντρο φιλοδοξεί να παρέχει μια βάση για συνεργατική έρευνα μεταξύ της βιομηχανίας, της πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και να συντονίζει και να συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ογκολογία σε πολλαπλούς τομείς όπως: Καινοτόμες Κλινικές Απεικονιστικές Μέθοδοι, Επεμβατικές Μεθόδοι, Μικροβιολογία, Γενετική, Βιοϊατρική Μηχανική, Βιοϋλικά, Νανοβιοσυσκευές, Κλινική περίθαλψη και φροντίδα, Δημόσια Υγεία, Επιδημιολογία, Βιοστατιστική, Περιβαλλοντική Επισκόπιση/παρακολούθηση για εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και πολλούς άλλους τομείς.

Μια άμεση συνέργεια που θα υλοποιηθεί με την έναρξη της λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου είναι η τοποθέτηση φοιτητών του προγράμματος Μάστερ της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κέντρο για πρακτική άσκηση σε διαγνωστικό και αεροθεραπευτικό εξοπλισμό, ως επίσης και κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής και της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ο Δρ. Ζάμπογλου και το επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου θα συνδράμει, με τη πολυετή του πείρα, στην καθοδήγηση μεταπτυχιακών φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοιατρικής Μηχανικής και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και επέκταση του εν λόγω προγράμματος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Όλες οι συνέργειες αυτές, καθιστούν το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και τον Δρα Ν. Ζάμπογλου ως ένα από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο πρόσωπο του Νίκου Ζάμπογλου το Πανεπιστήμιό μας τιμά σήμερα τον τον ακούραστο επιστήμονα και άνθρωπο στοχαστή, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έφθασε επάξια και αισίως στην υλοποίηση του οράματός του. Ο τιμώμενος υπηρέτησε και υπηρετεί μια μοναδική αποστολή: να προσφέρει μια παρακαταθήκη στον τόπο του μέσω της επιστήμης του. Παρά τη διεθνή του αναγνώριση και τις αρχικά δύσκολες συνθήκες στον τόπο μας όσον αφορά την υλοποίηση του Ογκολογικού Κέντρου, κράτησε το κέντρο της δράσης του στην Κύπρο. Γιατί ενδιαφέρεται για τον τόπο του και ταυτίζει τις προοπτικές της επιστήμης του με το μέλλον της Κύπρου. Όπως επίσης ταυτίζει τους στόχους του με τους στόχους του Πανεπιστημίου μας.

Σήμερα οι φοιτητές μας αλλά και γενικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα, παίρνουν σπουδαιότερο μάθημα από αυτά που τους διδάσκουμε. Και αυτό έχει να κάνει πρώτα με την ελπίδα που γεννάει το διαχρονικό παράδειγμά ζωής του τιμωμένου σε μια δύσκολη εποχή στη χώρα μας και μέσω αυτού η μεταλαμπάδευση της πίστης, της αισιοδοξίας, αλλά και της επιμονής για την επίτευξη υψηλών στόχων. Αυτό το πρότυπο ζωής, σκέψης και πράξης παρουσιάζεται ενώπιον των φοιτητών μας, και αυτό θα πρέπει να τους οδηγήσει και να τους σημαδέψει για πάντα.

Κύριε Ζάμπογλου,

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμάται από εσάς δια της εισδοχής σας στην ακαδημαϊκή του κοινότητα.

Εισέρχεστε σήμερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου: του νεαρότερου δημόσιου και ταχέως αναπτυσσομένου πανεπιστημίου της χώρας μας, το οποίο πρωτοπορεί για τη δημιουργία της Κοινωνίας της Γνώσης. Ενός πανεπιστημίου 6 Σχολών, 13 Τμημάτων, και 2700 φοιτητών. Ενός πανεπιστημίου το οποίο σε 10 μόνο χρόνια λειτουργίας συνέβαλε τα μέγιστα στην καινοτομία και την εκπαιδευτική και ερευνητική πρόοδο της χώρας μας. Του Πανεπιστημίου που αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία και συνεργάζεται αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της.

Με αφορμή τους εορτασμούς των δεκάχρονων της λειτουργίας του πανεπιστημίου φέτος, επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά πρόσφατα επιτεύγματα. H συμβολή του Πανεπιστημίου μας στο κυπριακό και διεθνές εκπαιδευτικό γίγνεσθαι έχει αναγνωριστεί και έχει επιβραβευθεί με μια σειρά από βραβεύσεις και διακρίσεις που πιστοποιούν το κύρος και την αξιοπιστία του. Οι διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings 2016-17, κατατάσσουν το ΤΠΚ ανάμεσα στα κορυφαία 401-500 Πανεπιστήμια παγκόσμια, στην 202η θέση από τα 354 κορυφαία Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα μικρά κορυφαία Πανεπιστήμια, στην 52η θέση των BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. Η πιο πρόσφατη κατάταξη τοποθετεί το ΤΠΚ ως το 88ο στα κορυφαία νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως και το 12ο κορυφαίο πανεπιστήμιο της τελευταίας γενιάς. Επιπλέον, στην κατάταξη U-MULTIRANK 2016, το Πανεπιστήμιο στον τομέα της Διδασκαλίας και Μάθησης κατέλαβε τη θέση 72 στο σύνολο των 621 πανεπιστημίων της Ευρώπης έχοντας την υψηλότερη επίδοση από όλα τα ελληνόφωνα πανεπιστήμια.

Η επιδίωξη και η επίτευξη της αριστείας αντανακλάται και στην πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο, η οποία αποδεδειγμένα τοποθετεί την Κύπρο μας στην κορυφή της Ευρώπης. Στο τελευταίο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON2020 το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των 9 εκατ. ευρώ, με 23 προτάσεις σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας προτάσεων (13%) στην Κύπρο. Οι πρόσφατες ερευνητικές επιτυχίες περιλαμβάνουν 2 ερευνητικές προτάσεις «Teaming for Excellence» οι οποίες με επικεφαλής το ΤΠΚ εξασφάλισαν την υψηλότερη πανευρωπαϊκά βαθμολογία, καθώς και 2 στρατηγικά έργα ERC συνολικής χρηματοδότησης 3.3 εκατ.

Η αφοσίωση του πανεπιστημίου στη περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολιτική, εκτός από σχετική ακαδημαϊκή έρευνα, αντανακλάται και στα βραβεία που λαμβάνει κάθε χρόνο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης/Αειφορίας. Η μέριμνα και η επένδυση επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο και τον ευρύτερο πανελλαδικό χώρο που κατέχει τη διεθνή πιστοποίηση Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Investors Ιn People (ΒRΟΝΖΕ).

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διατηρήσει τις υψηλές αποδόσεις στα γνωστικά αντικείμενα που παρέχει, επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη χώρα μας και διεθνώς καταξιωμένο στους τομείς του. Είναι σημαντικό η κοινωνία να συνειδητοποιήσει τη διασφάλιση ότι το ΤΕΠΑΚ είναι πια άξιο εμπιστοσύνης, έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές, και ότι οι πόροι που προέρχονται από τον φορολογούμενο πολίτη επενδύονται σωστά, για προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η κυπριακή κοινωνία μπορεί να εμπιστευτεί το πανεπιστήμιο και να το αγκαλιάσει, ο καθένας με τον τρόπο του για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σε αυτή την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου μας είναι επίσης καίριας σημασίας η στήριξη από τους ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να υλοποίησουμε την Πολιτική Προσέλκυσης Χορηγιών και Δωρεών προς το Πανεπιστήμιο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κύριε Ζάμπογλου,

Σήμερα γίνεστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που σας τιμά ως επιστήμονα και ως σπάνια προσωπικότητα. Εισέρχεστε σήμερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου επιφορτιζόμενος τη δύσκολη αποστολή: του συμμέτοχου και του προωθητή του ορθού λόγου επί της στρατηγικής ανάπτύξης του πανεπιστημίου μας. Πρέπει να συμπράξετε, με την αποτελεσματικότητα που σας διακρίνει, στην προώθηση του μεγάλου αναπτυξιακού οράματός μας για το δημόσιο πανεπιστήμιο της πόλης μας. Είστε πλέον μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μιας κοινότητας που εργάζεται σκληρά παρά τις αντίξοες συνθήκες, ελπίζει και επιτυγχάνει.

Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την αφοσίωση σας στο πανεπιστήμιο μας και την εμπιστοσύνη σας. Εύχομαι να συνεχίσετε να εμπνέετε όλους μας και με το ίδιο σθένος να υλοποιείτε τους ευγενείς σας στόχους για το καλό του τόπου μας.

Συγχαρητήρια, και καλωσορίσατε στην ακαδημαϊκή μας οικογένειά.

Σας ευχαριστώ πολύ»

Read 5628 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση κάρτας υγείας MedStar (Φωτογραφίες)

Παρουσίαση κάρτας υγείας MedStar (Φωτογραφίες)

Η μοναδική κάρτα με εκπτωτικά προγράμματα υγείας σε Κύπρο και Ελλάδα Σε γνωστό ξενοδοχείο της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση...

Λεμεσός: Υπό κράτηση 32χρονος για παράνομη κατοχή περιουσίας και επιθετικού οργάνου

Λεμεσός: Υπό κράτηση 32χρονος για παράνομη κατοχή περιουσίας και επιθετικού οργάνου

Με τα αδικήματα της παράνομης κατοχής περιουσίας και επιθετικού οργάνου, οδηγήθηκε το πρωί στο δικαστήριο 32χρονος, κάτοικος Λευκωσίας, ο οποίος...

Έφοδος Αστυνομίας σε παράνομο καζίνο στη Λεμεσό

Έφοδος Αστυνομίας σε παράνομο καζίνο στη Λεμεσό

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα τεκμήρια, παρέλαβαν χθες βράδυ μέλη της Αστυνομίας, που διενήργησαν έλεγχο σε υποστατικό στη Λεμεσό, ενώ συνελήφθη...