A+ R A-
12 December 2018

Friday, 08 July 2016 17:05

Η μάχη του Προεδρικού: Νέο βιβλίο για την αντίσταση των Λεμεσιανών στο πραξικόπημα [βίντεο]

Ο Αδάμος Κόμπος, συγγραφέας του βιβλίου «Σημεία αναφοράς της Λεμεσού» παρουσίασε το νέο του βιβλίο του αποκλειστικά στην εφημερίδα Λεμεσός.

 

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο βγαίνει από το τυπογραφείο την Τρίτη 12/7, θα γίνει την Τετάρτη στις 13/7 στη Μητρόπολη Λεμεσού. Εν αποστρατεία στρατηγός, Παυλάκης Παπαζήσης, διοικητής του εφεδρικού σώματος της αστυνομίας κατά το μαύρο Ιούλιο του 1974.

 

«Θέμα του βιβλίου είναι η μάχη του προεδρικού κατά την ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974», εξήγησε ο κος Κόμπος συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη δράση του έφεδρου αστυνομικού Χριστάκη Κόμπου ο οποίος υπό τη διοίκηση του λοχαγού, Τάκη Τσαγκάρη και με πολλούς άλλους αγωνιστές αντιστάθηκε στο Προεδρικό δίνοντας την ευκαιρία στον Πρόεδρο Μακάριο να διαφύγει.

 

Ο κος Κόμπος αφηγήθηκε πως η ομάδα των διαφυγόντων αγωνιστών συνελήφθηκε τελικά από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ κοντά στην Παρεκκλησιά, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και τελικά οδηγήθηκε στην περιοχή Αγίου Τύχωνα όπου και τους τουφέκισαν. «Μάρτυρες μεταφέρουν μέχρι και σήμερα ότι από μακριά είδαν τις σκόνες που υψώθηκαν από τους πυροβολισμούς και την πτώση των σωμάτων στο σώμα», ανέφερε ο κος Κόμπος. «Τα σώματά τους παρέμειναν άταφα για μέρες, τουμπανιάσαν, βρωμίσαν. Όταν τελικά τους έθαψαν κάποια από τα μέλη τους έμειναν έξω από το χώμα και έγινα βορά ζώων», συμπληρώνει ο συγγραφέας μεταφέροντας τη φρίκη των ημερών.

 

Οι τέσσερεις δολοφονηθέντες αγωνιστές, Χριστάκης Κόμπος, Χαράλαμπος και Αναστάσης Χριστοφή και Παντελάκης Χαραλάμπους, τάφηκαν τελικά σε ομαδικό τάφο στις 4 Αυγούστου. Αν και οι δράστες βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου δεν καταδικάστηκαν ποτέ. «Δεν βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας κι έτσι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες», εξηγεί ο κος Κόμπος. Έχοντας μελετήσει τη δικογραφία για τους σκοπούς του βιβλίου του, ο συγγραφέας αναφέρει ότι φαίνεται ξεκάθαρα η εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων στην εκτέλεση, αλλά «καταδικάστηκαν για 5-10 χρόνια για ανατρεπτικές ενέργειες εναντίον του κράτους».

 

 

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, ανήμερα της δολοφονίας του αγωνιστή στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χριστάκη Κόμπου στο πάρκο Χριστάκη Κόμπου στην περιοχή Ομονοίας.

Read 4626 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, δήλωσε...

Κανένα παιδί στη Λεμεσό χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα - Εκστρατεία της εφημερίδας μας

Κανένα παιδί στη Λεμεσό χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα - Εκστρατεία της εφημερίδας μας

Χριστουγεννιάτικη εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών και τροφίμων Οι γιορτές έφτασαν και η Λεμεσός προετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 2018. Ζούμε σε μια...

Δείτε ποια φαρμακεία διημερεύουν σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Δείτε ποια φαρμακεία διημερεύουν σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Ώρες Λειτουργίας: 8πμ - 11μμ. Μετά τις 11μμ και μέχρι τις 8πμ της επομένης,...