Lemesolian

Lemesolian

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 128.948. Οι νεκροί έφτασαν τους 15.887. Παράλληλα, 21.815 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 124.362 και είχαν χάσει την ζωή τους 15.362 άνθρωποι, ενώ 20.996 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 525 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.316 νέα κρούσματα. 819 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.977 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.949 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 58.320 έχει αποφασιστεί ο κατ` οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 50.455 και οι νεκροί 8.905 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.089 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.051. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.226, με 631 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού περιορίζεται αισθητά (κατά 489 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο), όπως και η αύξηση των νεκρών, με 96 λιγότερα θύματα. Ολοι οι κρατικοί και δημοτικοί ιθύνοντες, όμως, καλούν τους Ιταλούς να μην "χαλαρώσουν" και να μην αρχίσουν να βγαίνουν από το σπίτι, για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις στο Βορρά, όπως στο Μιλάνο (400 κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο) αλλά και σε μεγάλες περιοχές του Νότου, στις οποίες η φάση ανώτατης διάδοσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΒΑ)

Ένας θάνατος, άντρα ηλικίας 76 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, και 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τις αρχές.

Ο θάνατος του ασθενούς αποδίδεται στο βεβαρυμένο ιατρικό του ιστορικό. Το σύνολο των νεκρών από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία στην Κύπρο, ανέρχεται σε 13 εκ των οποίων οι εννέα θάνατοι αποδίδονται στον COVID19.

Η επιβεβαίωση των θετικών στον ιό κρουσμάτων προέκυψε μέσα από τη διενέργεια 792 διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα 18 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ για τα άλλα δυο το ιστορικό διερευνάται.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 446, περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε πως σε σχέση με τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση από σύνολο 21 ατόμων των οποίων το ιστορικό διερευνάται, για τα 17 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ για τα άλλα τέσσερα συνεχίζεται η διερεύνηση.
 
Επεσήμανε πως τα 446 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 10.946 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το μικροβιολογικό τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥΠΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.
 
Από τα 446 περιστατικά τα 317 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.
 
Ο δρ. Κωστρίκης είπε πως 37 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.
 
Υπενθυμίζοντας πως το εργαστήριο NIPD Genetics διενεργεί δειγματοληψίες στις περιοχές Πάφου και Αραδίππου, ανέφερε πως η δειγματοληψία στην Αραδίππου έχει συμπληρωθεί και έγιναν συνολικά 525 δειγματοληψίες. Χθες ανακοινώθηκαν τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματοληψίες και σήμερα έχουμε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στην Πάφο, είπε, υπάρχουν 1.000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα για να αναφερθούν.

Ο δρ. Κωστρίκης είπε πως η στρατηγική της ιχνηλάτησης, που ακολουθείται στην Κύπρο, κρίνεται διεθνώς ως πολύ αποτελεσματική και θεωρείται αποδοτική μέθοδος. Σημείωσε πως στην Κύπρο, λόγω του μικρού πληθυσμού, η ιχνηλάτηση λειτουργεί ακόμη πιο αποδοτικά και αυτό είναι ένα ευεργετικό πλεονέκτημα για εμάς.

"Δυστυχώς όμως παρατηρούμε φαινόμενα ελλιπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν", ανέφερε και τόνισε ότι "κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης", σημείωσε.

Ο δρ. Κωστρίκης επεσήμανε πως παρατηρώντας τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ημερών διαπιστώνουμε μια προοδευτική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράψαμε μέχρι τώρα.

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις, την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις. Χθες, 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα και σήμερα, από σύνολο 792 έχουμε 20, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως από επιστημονικής πλευράς θα ήταν πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα αυτή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού.

"Είναι όμως βέβαιο ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται. Θέλουμε ξανά να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε γιατί χωρίς τις δικές σας στερήσεις, σίγουρα δεν θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι μας επιτρέπουν να προσδοκούμε για τη συνέχεια", ανέφερε.

Εκ μέρους όλης της επιστημονικής ομάδας, πρόσθεσε, "εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας και σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπαμε πολλές φορές, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά δυστυχώς είναι και ευμετάβλητη. Ανα πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σας παρακαλώ να μείνετε στα σπίτια σας και να κρατάτε αποστάσεις", σημείωσε.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ Μάριος Λοϊζου, ανακοινώνοντας τον θάνατο ακόμη ενός ασθενούς στην Κύπρο θετικού στον ιό SARS-CoV-2 είπε πως πρόκειται για άντρα 76 ετών με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

"Ο θάνατός του, με βάση την εφαρμογή του συστήματος ΙΡΙΣ αποδίδεται στο βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς σε COVID-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9, επτά άντρες και δύο γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66", ανέφερε.

Ο δρ. Λοϊζου είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση, ανέφερε.

Είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια αυξάνεται. Σήμερα ξεπέρασε το 1,200,000, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 65,000. Την ίδια ώρα όμως, 250,000 ανάρρωσαν πλήρως. Η πανδημία είναι ένα κορυφαίο δραματικό γεγονός που πλήττει όλο τον πλανήτη, σημείωσε.

Επανέλαβε ότι όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια. "Στην επιδημιολογική ανάλυση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ένα 30% έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη και ένα 17% από αυτούς χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ. Περίπου το 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω η θνησιμότητα στην Κύπρο από COVID-19 σε σχέση με τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι γύρω στο 2%", επεσήμανε.

Ο δρ Λοϊζου είπε πως τα νούμερα αυτά μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά και σαφώς πιο κάτω από τον μέσο όρο παγκόσμια. "Η προσπάθειά μας είναι να τα κάνουμε καλύτερα. Κάθε μέρα που κερδίζουμε, το εμπλεκόμενο προσωπικό στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες αυτών των ασθενών. Μια εντελώς καινούργια ασθένεια, πόσω μάλλον μια πρωτόγνωρη πανδημία, φέρνει τον ιατρικό κόσμο αντιμέτωπο με πολλαπλές προκλήσεις", είπε.

Επεσήμανε πως "όσο κερδίζουμε χρόνο πριν την κορύφωση, τόσο κερδίζουμε γνώσεις και από τη δική μας εμπειρία και από την εμπειρία άλλων χωρών που αντιμετώπισαν πρώτες την πανδημία".

"Σε αυτή τη νόσο τα ποσοστά των σοβαρών πασχόντων σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων παραμένουν και θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των κρουσμάτων τόσο πιο μικρό θα είναι και το νούμερο των σοβαρά πασχόντων. Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, τόσο πιο λίγους θανάτους θα έχουμε", είπε ο δρ. Λοΐζου.

Επεσήμανε πως "τηρώντας τις οδηγίες, μένοντας σπίτι και κρατώντας τις αποστάσεις, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και δίνουμε στους γιατρούς των ΜΕΘ τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους".

Κωδικοποίηση αιτιών θανάτου
------------------
Απαντώντας σε ερώτηση για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου με το λογισμικό Iris, ο δρ. Λοϊζου είπε πως "η Κύπρος και ειδικά η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας από το 2013 χρησιμοποιεί για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου το λογισμικό Iris".

Όπως εξήγησε, ο λογισμικό αυτό είναι ένα αυτόματο σύστημα για την κωδικοποίηση πολλαπλών αιτιών θανάτου και για την επιλογή της τελικής υποκείμενης αιτίας θανάτου.

Σύμφωνα με τον δρα Λοϊζου, το Iris βασίζεται στο διεθνές έντυπο πιστοποίησης θανάτου που παρέχεται από την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του ICD-10.

Οι χρήστες του Iris εισαγάγουν στο λογισμικό τις ασθένειες έτσι όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στο Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιών Θανάτου (χωρίς να αλλάξουν τίποτα ούτε τη σειρά των ασθενειών αλλά ούτε και το λεκτικό τους) από τον εκάστοτε γιατρό που πιστοποιεί το θάνατο. Ακολούθως, το λογισμικό χρησιμοποιώντας τους διεθνείς κανόνες και τους κωδικούς του ICD-10 εξάγει τις πολλαπλές αιτίες θανάτου και την τελική (υποκείμενη) αιτία θανάτου.

Ο δρ. Λοϊζου είπε πως το Iris χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες όπως Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Καταλονία, Τσεχία, Δανία, Αγγλία και Ουαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Σουηδία, Ολλανδία και Ζάμπια.

Πρόωρη περιγραφή ως ένδειξη υποχώρησης
-----------
Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ. Κωστρίκης υπογράμμισε πως από επιστημονικής πλευράς είναι πρόωρο να περιγράψουμε την εικόνα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ένδειξη υποχώρησης του ιού.

Είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να δούμε και τις επόμενες ενδείξεις για να δούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την Πάφο και στη δειγματοληψία που γίνεται εκεί, ο δρ. Κωστρίκης είπε πως η προσέλευση είναι προαιρετική.

Ανέφερε πως αυτό που θέλει να πει στους Παφίτες είναι πως πρέπει να προσέλθουν όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμαρχο.

"Δεν είναι κάτι το οποίο είναι προσβλητικό. Θα βοηθήσετε πάρα πολύ την πόλη σας για να κάνουμε μια κανονική χαρτογράφηση του ιού που υπάρχει στην πόλη. Θα σας βοηθήσει και τους ίδιους να ξέρετε αν έχετε ή όχι τον ιό και πρέπει να προσέλθετε διότι έχετε ακόμα δυο μέρες για να συμπληρώσετε 1000 δείγματα. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία και είναι εκπληκτικό που η Πάφος από μόνη της κάνει αυτή την τυχαία δειγματοληψία", είπε, και επαίνεσε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας πως είναι από επιστημονικής άποψης άψογη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)

Ένα ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού δέχτηκε σήμερα το Κέντρο Διαλογής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το δεύτερο από τη χθεσινή έναρξη της λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την διεύθυνση του ΓΝ Πάφου, έναν ασθενή 58 ετών κλήθηκε να περιθάλψει το Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας – Κέντρο Διαλογής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, με συμπτωματολογία μερικών ημερών χαρακτηριστική  για κορωνοϊό.

Ο 58χρονος νοσηλεύεται στον Θάλαμο Υπόπτων Περιστατικών και διερευνάται.

Στο μεταξύ, η 70χρονη γυναίκα που είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού που προσήλθε στο Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας – Κέντρο Διαλογής του ΓΝ Πάφου χθες, διακομίσθηκε σήμερα στο Νοσοκομείο Λεμεσού και επίσης διερευνάται. 

Σύμφωνα με τη διεύθυνση, ύποπτα περιστατικά, χαρακτηρίζονται  αυτά που σχετίζονται με συμπτώματα αναπνευστικού ή εμπύρετη κατάσταση, και  μεταφέρονται με ασθενοφόρο.

Η λειτουργία των δύο θαλάμων δηλαδή του Κέντρου Διαλογής και του Θαλάμου Ύποπτων Περιστατικών,  είναι αποτέλεσμα απόφασης του Υπουργείου Υγείας για καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας κορωνοϊού στα Γενικά Νοσοκομεία, ενώ το εγχείρημα κατέστη δύσκολο λόγω και των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε στο Νοσοκομείο η επιδημία και τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας. 

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται, σε διάστημα δέκα περίπου ημερών, επιτεύχθηκε η διοργάνωση των δύο θαλάμων και η λειτουργία μιας κλινικής νοσηλείας των Ύποπτων Περιστατικών κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως το Κέντρο Διαλογής  είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο. Στο μεταξύ, το χθεσινό επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, μια 80χρονη ασθενής του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ) 

Αναδημοσίευση από «Φ»

Η κριτική ανάλυση των πρωτόγνωρων φαινομένων που παρουσιάζονται σε σχέση με τη πανδημία COVID-19 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη σκοπιά της Πολιτικής Επιστήμης, καθώς φέρνει στον δημόσιο διάλογο νέες πτυχές και προοπτικές. Αναδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς των όσων τεκταίνονται στον τομέα της υγείας με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έρχεται να φωτίζει νέες πτυχές και να θέσει σημαντικά ερωτήματα και προβληματικές. 

Την ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική οπτική συζητήσαμε με την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, η οποία μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη εκλέγηκε στο δσ του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Global Campus of Human Rights) με έδρα τη Βενετία, από τη Γενική Συνέλευση των 100 και πλέον κορυφαίων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Η μακρά εμπειρία της σε ηγετικές θέσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκδημοκρατισμού φέρνει στον δημόσιο διάλογο νέες οπτικές γωνίες και σημαντικές πτυχές της πανδημίας, της αντιμετώπισης και των προεκτάσεων της για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύριο μήνυμά της, η πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τη σκοπιά της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου και εξηγεί τους λόγους.

Η επ. καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι και κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet (2001) στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Ανθρωπίνων και Εκδημοκρατισμού της Βενετίας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων (Οργανισμού της ΕΕ) και μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου Κύπρου, με διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

- Ποια μπορεί να είναι η σχέση μιας πανδημίας με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

-Η πανδημία COVID-19 έχει αποδεδειγμένα επιφέρει βαθιές ανατροπές στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και σε βαθμό, μοιάζουν βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν ήδη προσβληθεί, δεκάδες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να βλέπουμε ακόμη το τέλος. Η εύκολη εξάπλωση του ιού σε συνδυασμό με την απουσία αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής προσμετρούν επιβαρυντικά για το μέγεθος της κρίσης και της διάρκειά της. Ως εκ τούτου, η πανδημία δεν απειλεί μόνο ζωές, δεν δοκιμάζει μόνο τα συστήματα υγείας, πολιτικής προστασίας κ.λπ, αλλά και τρόπους ζωής, πολιτεύματα και οικονομίες. Γι’ αυτό και οι επιπτώσεις της είναι εκτεταμένες, πολυσχιδείς και εκτείνονται πολύ πέραν του ιατρικού τομέα επηρεάζοντας όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. 

Φυσικά, η καταπολέμηση της πανδημίας είναι πρώτιστα ζήτημα ιατρικής φύσης. Σαφώς όμως, δεν περιορίζεται σ’ αυτή. Οι μάχες που δίνονται καθημερινά στο πεδίο της ιατρικής για να σωθούν ανθρώπινες ζωές συνιστούν παράλληλα και μάχες προάσπισης μιας σειράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολυτιμότερο το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία, για να αναφέρουμε μόνο τα πλέον έκδηλα. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι επηρεάστηκαν και τα δικαιώματα στην ελευθερία μετακίνησης, εργασίας, του συνέρχεσθαι... Η άρρηκτη σχέση της πανδημίας με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεν πρωτόγνωρη και δεν τη σκεπτόμαστε αυτόματα, πλην όμως είναι πλέον παρούσα στις ζωές μας.  

-Η πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τη σκοπιά της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου, καθώς σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και ασύμμετρων απειλών, διαμορφώνει το σκηνικό για την μετά την κρίση εποχή και ορίζει ενδεχομένως πρότυπα. 

-Οι επιταγές των περιστάσεων πρέπει και μπορούν να σταθμιστούν με αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Τόσο η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζουν τη σημασία της εφαρμογής των όποιων μέτρων αποφασιστούν, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και με ιδιαίτερη έμφαση στις πλέον ευάλωτες ομάδες, που δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, αλλά νεαρά άνεργα ή περιθωριοποιημένα άτομα ή ακόμη άτομα από μειονότητες, μετανάστες κ.λπ.

- Επιτρέπεται ή όχι αναστολή/περιορισμός θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε δημοκρατικά πολιτεύματα; 

-Σε δημοκρατικά πολιτεύματα, επιτρέπεται η αναστολή ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Ως θέμα αρχής, τυχόν αναστολή πρέπει να είναι περιορισμένη και χρονικά προσδιορισμένη, να καθορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που επηρεάζονται, η όποια ανακατανομή εξουσιών, συνήθως προς όφελος της εκτελεστικής εξουσίας  και η λήψη μέτρων να καθορίζεται από τις εκάστοτε συνθήκες που επιβάλλουν τη λήψη τους, με το στοιχείο της αναλογικότητας να έχει καθοριστική σημασία. Η διαδικασία αναστολής δεν εκφεύγει ούτε  κοινοβουλευτικού, ούτε δικαστικού ελέγχου. 
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωρινή αναστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται στο πρότυπο αντίστοιχων προνοιών που προβλέπονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Άρθρο 4 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντίστοιχα). Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενσωματώσει τις εν λόγω πρόνοιες στο εσωτερικό της δίκαιο μέσω κυρωτικών νόμων, με βαθμίδα ισχύος στην ιεραρχία δικαίου ανώτερη των νόμων της ΚΔ και κατώτερη του Συντάγματος. 

- Έχουμε οποιαδήποτε έγκυρη διεθνή καθοδήγηση για το θέμα αυτό; 

-Η έγκυρη Επιτροπή για τη Δημοκρατία Μέσω του Νόμου του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας, στο εγχειρίδιο της για το κράτος δικαίου αναγνωρίζει ότι η ασφάλεια του κράτους και των δημοκρατικών του θεσμών, των πολιτών και των  αξιωματούχων του, συνιστούν ουσιώδη δημόσια και ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία χρήζουν προστασίας και ότι μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και μια εξαιρετική κατανομή εξουσιών. Ωστόσο, η προσωρινή αναστολή ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξαιρετικές εξουσίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς τους κανόνες του κράτους δικαίου, οι οποίοι επιβάλλουν η αναστολή αυτή να γίνει με περιορισμούς ως προς τη χρονική διάρκεια, συνθήκες και προϋποθέσεις και το εύρος το εξουσιών και ότι αυτή ελέγχεται κοινοβουλευτικά και υπόκειται επίσης σε δικαστικό έλεγχο. Επίσης, σε Γνώμη της, η Επιτροπή της Βενετίας υποστηρίζει ότι μπορεί μεν να απαιτηθεί αναστολή κάτω από ειδικές συνθήκες και προϋποθέσεις, πλην όμως μακροπρόθεσμα, μόνο μια ισχυρή δημοκρατία και ένα εγγυημένο κράτος δικαίου μπορούν να διασφαλίσουν τις απαραίτητες νομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες για την εθνική και δημόσια ασφάλεια.

- Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστολή εφαρμογής ορισμένων δικαιωμάτων;  

-Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο παρέχει υψηλή προστασία («Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ελευθερίες» Μέρος ΙΙ, Άρθρα 6-36), ως θέμα αρχής απαγορεύει τον περιορισμό των εγγυημένων δικαιωμάτων, εκτός από τις περιπτώσεις που καλύπτονται από το άρθρο 183 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και καθορίζει τα δικαιώματα που μπορούν να περιοριστούν/ανασταλούν όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, εργασία, του συνέρχεσθαι ειρηνικά... Ανάμεσα στα θεμελιώδη δικαιώματα που ΔΕΝ μπορούν να ανασταλούν, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις είναι η προστασία του δικαιώματος στη ζωή, απαγόρευση απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, απαγόρευση της δουλείας, απαγόρευση εισόδου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έδαφος της Δημοκρατίας. 

- Εννοείται ότι η απαγόρευση εισόδου Κυπρίων πολιτών στο έδαφος της Δημοκρατίας δεν ήταν ορθή;

-Δεν είναι τυχαίο που το αρχικό μέτρο αναθεωρήθηκε άμεσα και ο υπουργός Εξωτερικών, πολύ ορθά, έθεσε σε άμεση κινητοποίηση το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για επαναπατρισμό και υποστήριξη των πολιτών της ΚΔ που βρίσκονταν στο εξωτερικό υπό αυτές τις δραματικές περιστάσεις. Η δική μου ανάγνωση και κριτική θεώρηση, από την οπτική γωνία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ότι ναι, το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Δεν συμπεριλαμβάνεται καν στα 11 συνολικά άρθρα του Συντάγματος που μπορούν να ανασταλούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι  Αρχές της Δημοκρατίας μπορούν να βάλουν τους πολίτες σε καραντίνα κατά την άφιξή τους, αν αυτό απαιτείται, όχι όμως να τους απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφος της Δημοκρατίας.

- Πού εδράζεται ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβλήθηκε; 

-Ο περιορισμός ορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων εδράζεται σε νομοθεσία, όπως για παράδειγμα τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, στον οποίο γίνεται συστηματική επίκληση στα σχετικά διατάγματα που εκδίδονται από τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για ένα αποικιοκρατικό Νόμο του 1959, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έκτοτε μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2003 (32(Ι)/2003), δεν εμπλουτίστηκε με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες που ορίζει η συνταγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι από τυχόν ελλειμματική νομική/συνταγματική κατοχύρωση ή/και μη πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Σύνταγμα απαγορεύει δέσμευση βασικών δικαιωμάτων

- Πώς κρίνετε τη νομική/συνταγματική θωράκιση των μέτρων; 

-Θα μιλήσω από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής επιστήμης. Η αντιμετώπιση του COVID-19, στη βάση συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαιτεί άμεσους και δραστικούς πρωτόγνωρους περιορισμούς σε πολλούς τομείς και σε εύρος που αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορθά έχει αναγνωρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, δεν την έχει επίσημα κηρύξει στη βάση του άρθρου 183 του Συντάγματος, για μια σειρά από λόγους, με προεξάρχοντα, ενδεχομένως, την κατανοητή διστακτικότητα πολιτικών δυνάμεων, των οποίων η συναίνεση είναι απαραίτητη για την απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το άρθρο 33 του Συντάγματος να απαγορεύει ρητά οποιοδήποτε όρο, δέσμευση ή περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που εγγυώνται στο Μέρος ΙΙ,  πλην αυτών που προβλέπονται στο άρθρο 183 σε περιπτώσεις επίσημης κήρυξης έκτακτης ανάγκης. Απαιτεί την εκ των προτέρων έγκριση της Βουλής και γνωστοποίηση των επηρεαζόμενων άρθρων. Το άρθρο 183 φαίνεται να συνιστά τη μόνη συνταγματική θεμελίωση προσωρινού περιορισμού εφαρμογής εγγυημένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των οποίων η αναστολή επιτρέπεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (11 στο σύνολο). 

Ο προβληματισμός ως προς τη νομική βάση των μέτρων που λαμβάνονται σύμφωνα με τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, φαίνεται ότι πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες των άρθρων 33 και 183, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, τόσο ως προς το εύρος των επηρεαζόμενων δικαιωμάτων, όσο και ως προς το μέγεθος του πληθυσμού (στο σύνολό του), με μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

-Συνεπώς διαβλέπετε κινδύνους;

-Κάθε κρίση εμπεριέχει κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στις μακρόπνοες προεκτάσεις μια ενδεχόμενης «κανονικοποίησης» αναστολής/περικοπής θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που εκφεύγουν της αυστηρής προστασίας του Συντάγματος, κάτω από το βάρος παρατεταμένων ή/και διαδοχικών κρίσεων οικονομικών και άλλων. Οι ευκαιρίες που μας παρέχονται είναι να εκσυγχρονίσουμε, επικαιροποιήσουμε, στρατηγικοποιήσουμε θεσμούς, πολιτικές, αντιλήψεις…

- Η κρίση του COVID-19 φαίνεται να πλήττει περισσότερο τους άνδρες;

-Τα στατιστικά στοιχεία αυτό βεβαιώνουν. Η ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων καταδεικνύουν τον έμφυλο χαρακτήρα οργάνωσης των κοινωνιών μας.

ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

- Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα συμβολή της ΕΕ και του ΟΗΕ;

-Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ μπορούσαν να είχαν πιο καθοριστική δράση στην καταπολέμηση του COVID-19. Η ΕΕ έχει μια σημαντική συμβολή σε τομείς υποδομών, προτύπων, ανταλλαγής πληροφοριών…, που δεν είναι κατ’ ανάγκη ορατοί στον μέσο πολίτη. Ωστόσο, ελπίζω να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη για να ξανακερδίσει τις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών. Ο ΟΗΕ αντέδρασε αργοπορημένα και υποτονικά. Μια σειρά δράσεων του ΟΗΕ όπως ημερήσια διάταξη για την αειφόρο ανάπτυξη 2020-2030, με ιδιαίτερη αναφορά στο 3 δεν μπορούν παρά να ενισχυθούν και εντατικοποιηθούν, όπως και η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Σαφώς και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κυριακής / Θεογνωσία Λοΐζου   

Η ΠΟΒΕΚ καλεί το σύνολο των περιπτεριούχων όπως συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διάθεση και πώληση του έντυπου Τύπου προς τους πολίτες.

Σε ανακοίνωσή της, η Γ.Σ ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι κατόπιν πληροφοριών και καταγγελιών ότι η μικρή μερίδα περιπτεριούχων δεν διαθέτει προς πώληση έντυπο τύπο (εφημερίδες κ.α), καλεί το σύνολο των περιπτεριούχων όπως συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διάθεση και πώληση τους προς τους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης το θέμα της ενημέρωσης είναι υποχρεωτικό, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που περνούμε.

«Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα ενημέρωσης και πληροφόρησης η απρόσκοπτη παροχή του έντυπου τύπου προς το κοινό, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που ο τόπος μας αντιμετωπίζει έναν «αόρατο εχθρό» και θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση στα θέματα ενημέρωσης και πληροφόρησης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκου είπε ότι «στηρίζουμε την όποια προσπάθεια περαιτέρω διάδοσης, κυκλοφορίας των ΜΜΕ με επίκεντρο τον έντυπο Τύπο, που είναι η μάνα όλων των μορφών δημοσιογραφικού λόγου».

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Σε δωρεάν μεταφορά τροφών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου προβαίνει η ACS Courier ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Κόμματος για τα Ζώα το οποίο προσφέρει δωρεάν τροφές σε καταφύγια, εθελοντές και οργανωμένα σύνολα φιλόζωων πολιτών.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Κόμμα για τα Ζώα αναφέρει ότι ζήτησε τη στήριξη της εταιρείας λόγω του περιορισμού διακίνησης μετά τα σχετικά διατάγματα «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και της ανάγκης για όσο μεγαλύτερη στήριξη και βοήθεια όλων εκείνων των καταφυγίων ή και των εθελοντών που χρειάζονται άμεσα τροφές για τη σίτιση των σκύλων ή των γάτων τους».

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και ειδικά τους φιλόζωους φροντίζοντας πάντα για την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων και των κηδεμόνων/εθελοντών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

Την ώρα που επικρατεί η εθνική περιχαράκωση, η έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ αλλά ακόμα και ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ, η απαξίωση των συστημάτων υγείας, η έλλειψη φροντίδας για τους αδύναμους, η Κούβα απαντά με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, με εθελοντισμό, με διεθνή συνεργασία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, χαιρετίζοντας «τη συγκινητική στάση της Κούβας στη μάχη κατά της πανδημίας» και ζητώντας άρση του αποκλεισμού της από τις ΗΠΑ.
 
Όπως αναφέρεται, «σήμερα, όλος ο πλανήτης βλέπει την Κούβα –η οποία για χρόνια δέχτηκε την εξοντωτική πολεμική της Δύσης- να στέλνει σήμερα γιατρούς και νοσηλευτές σε χώρες της  Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, ενώ άλλες έχουν ήδη απευθύνει έκκληση για κουβανική στήριξη. Να βοηθά στον επαναπατρισμό αλλά και να περιθάλπει επιβάτες βρετανικού κρουαζιερόπλοιου, του οποίου είχαν αρνηθεί τον ελλιμενισμό οι ΗΠΑ και άλλα κράτη».
 
Ο Κυπροκουβανικός σημειώνει, επίσης, ότι η Κούβα συμβάλλει στην ιατρική έρευνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού διαθέτοντας στην παγκόσμια ιατρική το φάρμακο Interferon Alfa-2b, προϊόν της κουβανικής βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στην ΛΔ Κίνας για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων του ιού. 
 
«Μπορεί μια μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας κοινής γνώμης να μαθαίνει σήμερα για τις αποστολές εθελοντών γιατρών της Κούβας, όμως ο ανθρωπιστικός διεθνισμός της Κούβας δεν είναι κάτι καινούριο», αναφέρει περαιτέρω, σημειώνοντας ότι «στις έξι δεκαετίες της Επανάστασης, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί σε 160 χώρες του κόσμου για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια απέναντι σε φυσικές θεομηνίες και επιδημίες».
 
Εντούτοις, αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ «σκληρύνουν τον απάνθρωπο αποκλεισμό της, παρότι αυτός έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από Ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ». Η «ασφυκτική εφαρμογή» από την κυβέρνηση Τραμπ του νόμου Χελμς-Μπάρτον, επιβάλλει κυρώσεις όχι μόνο σε βάρος της Κούβας αλλά και σε βάρος εταιρειών ξένων κρατών συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ που συναλλάσσονται με την Κούβα, προστίθεται. «Αυτός είναι και ο λόγος που η Κούβα παρότι βοηθά ανιδιοτελώς δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου, ακόμα και αυτές τις ώρες η ίδια δεν έχει πρόσβαση σε επιπρόσθετο προστατευτικό υλικό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες, αφού εταιρείες αποφεύγουν να εκτελούν τις μεταφορές», σημειώνεται.
 
Τέλος, ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας εκφράζει τη θέση ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ το αίτημα για τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.

 
(ΚΥΠΕ/ΓΒΑ)

Page 1 of 76

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top