Lemesolian

Lemesolian

Με αφορμή τα συμβάντα εξαιτίας των  πρόσφατων βροχών, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λεμεσού απέστειλε στην εφημερίδα της πόλης την πιο κάτω επιστολή που δημοσιεύουμε αυτούσια
Πέρασαν τέσσερα χρόνια και ακόμα προσπαθούμε να κατακυρώσουμε προσφορές. 
Χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να μάθουμε τις ανάγκες και να βάλουμε προτεραιότητες.
Για τέσσερα  χρόνια ακόμα σχεδιάζουμε για να κάνουμε τα έργα ώριμα, ενώ άλλα, μέσα σε λίγους μήνες τα εξαγγέλλουμε και κάνουμε και δάνεια για να τα υλοποιήσουμε. 
Είμαστε τέσσερα χρόνια στην εξουσία και ακόμα φταίνε οι προηγούμενοι.
Για τέσσερα χρόνια δεν είπαμε ποτέ καθαρή κουβέντα για το  ποιοι ευθύνονται και δεν έγιναν κάποια έργα.
Εμείς νιώθουμε ότι οφείλουμε σαφείς και έντιμες εξηγήσεις προς τους δημότες της πόλης μας που δικαίως είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι για όλα αυτά.  Βαρέθηκαν να ακούουν δηλώσεις αποποίησης ή μετάθεσης ευθυνών.
Λέει η ανακοίνωση του Δημάρχου:  «Η γεωμορφολογία της πόλης μας την αφήνει εκτεθειμένη σε ροές νερών της βροχής από όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια της. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι το πρόβλημα ήταν καλά γνωστό εδώ και δεκαετίες, όπως καλά γνωστή επίσης ήταν η ανάγκη να θωρακιστεί η πόλη με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, τα μεγάλα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο της πόλης που τέλειωσαν την προηγούμενη δεκαετία, κάθε άλλο παρά πέτυχαν να αμβλύνουν τα προβλήματα». 
Είναι σχεδόν απίστευτο ένας Δήμαρχος στο 5ο έτος της θητείας του να μιλά για προβλήματα της πόλης του και  να δείχνει τους προηγούμενους. 
Και εξηγούμαστε: Κατά την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, όπου ήταν τεχνικά εφικτό, αναβαθμίστηκαν οι υποδομές παροχέτευσης όμβριων. Στην οδό Ανεξαρτησίας για παράδειγμα τοποθετήθηκε δεύτερος αγωγός διατομής ενός μέτρου. 
Στην περιοχή του Κάστρου δεν ήταν δυνατή η αύξηση διατομής των αγωγών για δύο λόγους :
α) Το επίπεδο της θάλασσας ήταν ήδη στο επίπεδο των αγωγών.
β) Εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες και το Τμήμα Αρχαιοτήτων απαγόρευσε οποιεσδήποτε περαιτέρω εκσκαφές σε βάθος. 
Σε ότι αφορά τους ημιυπόγειους χώρους στάθμευσης του παραλιακού πάρκου η δυσκολία αποχέτευσης των όμβριων σχετίζεται και πάλι με το επίπεδο της θάλασσας της οποίας το νερό και τα υλικά εισχωρούν στους αγωγούς αλλά και με το γεγονός ότι εκεί καταλήγουν πάρα πολλά όμβρια από γειτονικές περιοχές.
Αν υποτεθεί όμως ότι στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν από τους προηγούμενους οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις ρωτούμε : 
Τι έκανε η παρούσα Δημοτική Διοίκηση στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχει την ευθύνη; Ποια μελέτη έκαμε για το θέμα και ποιες λύσεις έχει εφαρμόσει; Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει κάμει.
Λέει στη συνέχεια η ανακοίνωση του Δημάρχου: «Με απλά λόγια:  Η Λεμεσός χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτεί από τις πλημμύρες. Έργα που δεν έγιναν μέχρι σήμερα, και υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλές ευθύνες για αυτό το γεγονός».
Φάσκει και αντιφάσκει βέβαια ο Δήμαρχος, διότι στην δημοσιογραφική του διάσκεψη στις 31/10/2019 άλλα έλεγε.  Έλεγε ότι κατά την θητεία των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, έγιναν έργα αποχέτευσης όμβριων δεκάδων εκατομμυρίων σε όλη την πόλη, γεγονός το οποίο καταγράφεται και στο ενημερωτικό δελτίο που διανεμήθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη.
Εμείς από την πλευρά μας αναφέρουμε τα πλέον αξιοσημείωτα για όσους άθελα ή ηθελημένα ξεχνούν: 
1. Μεγάλος υπόγειος αγωγός όμβριων κάτω από τον Κάθετο δρόμο. 
2. Λίμνη κατακράτησης όμβριων δίπλα από τον Κάθετο δρόμο.
3. Αγωγός για τα όμβρια της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής.
4. Αγωγός για τα όμβρια της δυτικής περιοχής Ζακακίου. 
5. Αγωγός όμβριων στην 1ης Απριλίου (Αγία Φύλα).
6. Οχετοί και φρεάτια περισυλλογής στις οδούς Σαρανταπόρου, Ιοκάστης, Θερμιών.
7. Το ίδιο στις οδούς Ιανού και Ουτρίλλο. 
8. Έργα όμβριων νότια του Τσιρείου Σταδίου, βόρεια του Πανεπιστημίου Frederick. 
9. Αγωγοί παροχέτευσης όμβριων του υπεραστικού στην περιοχή του Συνοικισμού Καψάλου. 
10. Νέα γέφυρα για διευκόλυνση της ροής του ποταμού, μεταξύ οδών Δημοκρατίας και Τερέζας Χ”Παύλου.
11. Νέα γέφυρα και οχετός όμβριων στο δυτικό άκρο της Ευαγόρα Λανίτη στον ποταμό Αγίας Φύλας.
12. Αναχώματα με ογκόλιθους σε τρία σημεία στον ποταμό Αγίας Φύλας και δημιουργία λιμνών κατακράτησης.
13. Νέος διπλός υπόγειος αγωγός που αποκατέστησε την ροή όμβριων της ιστορικής κοίτης του Γαρύλλη, από το Ίδρυμα Παναγίδη (βόρεια της Λεωφόρου Μακαρίου) μέχρι το γεφύρι των Τεσσάρων Φαναριών. 
14. Υπερδιπλασιασμός της διατομής των αγωγών όμβριων του παραλιακού, από τον Εναέριο μέχρι το Crowne Plaza.
15. Λάκκοι κατακράτησης όμβριων στην Τζιαμούδα και στην διασταύρωση Ειρήνης - Ναυαρίνου.   
Λέει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του Δημάρχου: «Από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή, κάνει ακατάπαυστες προσπάθειες να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις και παραλείψεις.  Αυτές οι προσπάθειες άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα.  Ήδη υπογράφεται σε μερικές μέρες από το ΣΑΛΑ το πρώτο συμβόλαιο 17 εκατομμυρίων ευρώ για να αρχίσουν αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αγίας Φύλας, Εκάλης, Αγίου Γεωργίου Χαβούζας και άλλες περιοχές.  Προχωρούν επίσης με ταχείς ρυθμούς τα συμβόλαια για τα πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα κοντά στο κέντρο της πόλης, Ναυαρίνου – Αγίας Φυλάξεως – Θεσσαλονίκης – Γλάδστωνος.  Αυτά τα έργα στους δρόμους αυτούς αναμένεται να αρχίσουν εντός του τρέχοντος έτους, θα κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο κέντρο της πόλης, το Κάστρο και το παραλιακό μέτωπο.  Η πραγματικότητα είναι αυτή, η Δημοτική Αρχή δρομολόγησε λύσεις, έκανε αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει απέναντι στους δημότες.  Έκανε τους σχεδιασμούς, εξασφάλισε τα κεφάλαια και υλοποιεί έργα που θα αποδώσουν όταν κατασκευαστούν, κάτι που δεν απέχει πολύ μακριά».
Και πάλιν επιχειρείται αλλοίωση της πραγματικής εικόνας: Τα έργα, όχι 17 εκατομμυρίων ευρώ που διαφημίζονται τώρα, αλλά 30 εκατομμυρίων, είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί για προσφοροδότηση το 2013.  Ανέκοψε αυτή την προσπάθεια η καταδικαστέα ενέργεια της Κυβέρνησης να κουρέψει τα 30 εκατομμύρια, τα οποία εξασφάλισε το ΣΑΛΑ με δάνειο από Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Επιπρόσθετα, με αποφάσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Υπουργικού Συμβουλίου αναστάληκαν όλα σχεδόν τα έργα του ΣΑΛΑ, για περίοδο πέντε χρόνων. Για να γίνει μάλιστα δεκτή επαναφορά των έργων σε τροχιά υλοποίησης το ΣΑΛΑ δάνεισε – με όλη την σημασία της λέξης - την Κυβέρνηση με 16,5 εκατομμύρια ευρώ από το νέο δάνειο που εξασφάλισε
Σε ότι αφορά το έργο παροχέτευσης όμβριων της οδού Ναυαρίνου, η ανάγκη  εντοπίστηκε έγκαιρα και η διαδρομή του αγωγού σχεδιάστηκε το 2015.  Πέντε χρόνια αργότερα, το 2021, γίνεται ακόμη αξιολόγηση και καταγραφή των κατασκευαστικών παραμέτρων του έργου. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Οι προηγούμενοι; 
Επαναλαμβάνουμε: Όσα έργα διαφημίστηκαν στην δημοσιογραφική του Δημάρχου – δεκαεπτά συνολικά τον αριθμό – στους Δήμους Λεμεσού, Κάτω Πολεμιδιών και Γερμασόγειας, περιλαμβανομένων αυτών νοτιοδυτικά του Τσιρείου στην περιοχή της Χαβούζας (οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου, Κορώνης, Ιαπέτου, κ.λ.π.), βορειότερα του υπεραστικού στην περιοχή Αγίας Φύλας και Εκάλης, νότια του στρατοπέδου, οι δύο μεγάλες λίμνες κατακράτησης, στην Αγία Φύλα και στον Άγιο Αθανάσιο και ο τετραγωνικός οχετός στην Ευαγόρα Λανίτη, δρομολογήθηκαν, σχεδιάστηκαν και ορισμένα ήταν έτοιμα για προκήρυξη προσφορών κατά  την προηγούμενη πενταετία πριν αναλάβει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί πριν 4 – 5 χρόνια.  Ποιος ευθύνεται για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση;
Καταληκτικά: 
Το Master Plan για τα όμβρια της Μείζονος Λεμεσού που έγινε το 2005, δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 
Οι τεράστιοι όγκοι ομβρίων που οδηγούνται από τα βόρεια προάστεια, λόγω κατωφέρειας, στο κέντρο της Λεμεσού, δεν είναι δυνατό να παροχευτούν προς την θάλασσα μέσω του κέντρου.  Είναι τεχνικώς εντελώς αδύνατο.  Η λύση βρίσκεται στις πρόνοιες του Γενικού Σχεδιασμού που προβλέπει συλλογή και παροχέτευση των ομβρίων διαμέσου των βασικών αρτηριών και των ποταμών της πόλης, προτού αυτά περάσουν προς το κέντρο.
Τα έργα για τα οποία σήμερα γίνεται λόγος και θεωρείται ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είχαν ακριβώς προσδιοριστεί, σχεδιαστεί και προωθηθεί για υλοποίηση στην βάση του Master Plan πριν από 8 χρόνια. 
Η οικονομική κρίση, η επ’ αόριστον αναβολή των πολεοδομικών έργων της Αγίας Φυλάξεως (κάτω της Λεωφόρου) και Θεσσαλονίκης, το προκλητικό κούρεμα των δανείων του ΣΑΛΑ και η εν γένει αναβλητικότητα και αδιαφορία των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, μαζί με την αργοπορία στην λήψη και προώθηση αποφάσεων, οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Επομένως αποτελεί μικροψυχία και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού η ατυχής προσπάθεια να κατηγορούνται για «ελλείψεις και παραλείψεις» οι προηγούμενοι, οι οποίοι ευσυνείδητα υπηρέτησαν την πόλη, ενώ οι δικές μας ευθύνες είναι εκεί και φαίνονται.

Μόνο υποσχέσεις, κούφια λόγια και από πράξεις τίποτα

«Στο ίδιο έργο θεατές. Η πόλη μας για πολλοστή φορά πλημμύρισε. Μετά από τα πρώτα 20 λεπτά βροχής του Σαββάτου, η Λεμεσός μετατράπηκε σε Βενετία. Αυτοκίνητα να παρασύρονται ή και να συγκρούονται, υποστατικά και επιχειρήσεις να πλημμυρίζουν και οι πολίτες να καλούνται για πολλοστή φορά να καλύψουν τις ζημίες», τόνισε ο Μάριος Σταδιώτης* προσθέτοντας ότι «η Λεμεσός μας, για άλλη μια φορά έγινε ανέκδοτο και περίγελος».

Παραθέτουμε το άρθρο του κ. Σταδιώτη αυτούσιο:

«Το πιο αστείο; Αφού πλημμυρίσαμε, ξαφνικά στέρεψαν οι δικαιολογίες από τον Δήμαρχο που μετά από 4 χρόνια στη Δημαρχία συνεχίζει να κατηγορεί το τέως Δήμαρχο για έργα που δεν έγιναν. Δηλαδή εσείς κύριε Νικολαΐδη εξηγήστε μας γιατί από το 2016 που εκλεγήκατε δεν κάνατε τίποτα; Γιατί περιμένατε μέχρι το 2021 για να ανακοινώσετε ότι σε μερικές μέρες θα υπογραφεί το πρώτο συμβόλαιο με τον ΣΑΛΑ;
Έχουν τόσο στερέψει από δικαιολογίες, που σε λίγο θα μας πουν ότι φταίνε και οι κάτοικοι της πόλης. Τραγικά πράγματα. Μόνο υποσχέσεις, κούφια λόγια και από πράξεις τίποτα. 


Ως πολίτες αυτής της πόλης, απαιτούμε ΑΜΕΣΑ να δράσουν οι αρμόδιοι όποιοι και αν είναι. Είναι ντροπή, η Λεμεσός, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, να ταλαιπωρείται από αυτά τα φαινόμενα και από ανθρώπους που δεν μπορούν να την διοικήσουν. Με ένα ανίκανο Δήμαρχο και με μια κυβέρνηση που καθημερινά βουλιάζει ελπίζω και εύχομαι να μην θρηνήσουμε θύματα στα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα».

*Υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού

Με την ευκαιρία της έκκλησης της Υπουργού Δικαιοσύνης κα Γιολίτη προς τις γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά βίας το μέλος της Συντονιστικής του Δικτύου Ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών Αργεντούλλα Ιωάννου με άρθρο-παρέμβαση της στην εφημερίδα της πόλης τοποθετείται για αυτό το «καυτό» κοινωνικό θέμα.

«Θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε την Υπουργό ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Αντιμετώπισης της Βίας Κατά των Γυναικών μετά την κύρωση της  δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε σε επίπεδο ψήφισης νομοθετημάτων αλλά ούτε και υλοποίησης πολιτικών και προγραμμάτων στήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

Όταν καλούνται οι γυναίκες να καταγγέλλουν  την βία σε βάρος τους, το κράτος θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί με θεσμούς στήριξης και πάταξης της βίας. Ειδικότερα η Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας χρειάζονται στελέχωση αλλά και υποστηρικτικές δομές για απομάκρυνση των θυμάτων όπως επαρκείς στέγες/καταφύγια, ενοικίαση σπιτιών  και εξοπλισμό , επιδόματα,  ψυχολογική και κοινωνική στήριξη .Χρειάζεται διαρκής - 24ωρη λειτουργία υποστηρικτικής γραμμής στο Γραφείο Ευημερίας και λειτουργοί  άμεσης  παρέμβασης 24 ώρες το 24ωρο. Χρειάζεται στελέχωση και συνεχής- 24ωρη λειτουργία ειδικής και καταρτισμένης μονάδας στην Αστυνομία με οδηγίες για άμεση παρέμβαση στο σπίτι όπου ασκείται βία. Με οδηγίες και  πρακτικές δυνατότητες  άμεσης απομάκρυνσης του θύματος», τόνισε η κα Ιωάννου. 

Στην συνέχεια υπενθύμισε την κα Υπουργό ότι «ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και το προηγούμενο lockdown απεύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας αφού τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παρουσίαζαν δραματική αύξηση κατά τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας. Αυτό κατέγραψε και η τηλεφωνική γραμμή της ΣΠΑΒΟ χωρίς όμως καμμιά πρακτική δυνατότητα βοήθειας στα θύματα. (περί τα 2500 τηλεφωνικές εκκλήσεις βοήθειας)! 
Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και μας έχει βρει το επόμενο lock down και πάλι ως ανοχύρωτη πολιτεία στο έγκλημα της βίας κατά των γυναικών».

Τέλος αναφέρει ότι οφείλουν οι δύο αρμόδιες Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εργασίας να ανακοινώσουν έκτακτα  μέτρα στήριξης των γυναικών θυμάτων  βίας και πάταξης του εγκλήματος αυτού.

«Κυρίες Υπουργοί  λόγω της έλλειψης  στήριξης  στέλνετε τις γυναίκες πίσω στο καθεστώς βίας και στον θύτη τους. Αναμένουμε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού και την Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λεμεσού  να δώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην εφημερίδα Λεμεσός τηλέφωνα στήριξης των γυναικών στην επαρχία μας και να μας πουν πως έχουν στελεχώσει τους μηχανισμούς τους. Η βία κατά των γυναικών  κατά τον εγκλεισμό απαιτεί πρόσθετη στελέχωση και κονδύλια και όχι  εργασία των υπηρεσιών σας με προσωπικό ασφαλείας», λέει. 

 

ΑΓΓΕΛΙΑ FOOD BOUTIQUE

Ψάχνουμε για άμεση πρόσληψη, ενθουσιώδη, δημιουργικό Executive Chef με γνώσεις διεθνής κουζίνας, για να γίνει μέλος της ομάδας του Food Boutique. 

Προσόντα:
• Τουλάχιστον 3 χρόνια εμπειρίας
• Να έχει πάθος για το καλό, καθαρό και υγιεινό φαγητό
• Να είναι δημιουργική/δημιουργικός με πρωτοβουλίες
• Να δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια
• Να διαθέτει ευχάριστη προσωπικότητα, πνεύμα ομαδικότητας και επαγγελματισμό. 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 25 353550

Ο υποψήφιος βουλευτής Μάριος Σταδιώτης, επικοινώνησε με την ιστοσελίδα μας προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για το θέμα της Μαρίας Κλεάνθους. Να θυμίσουμε ότι η κα Κλεάνθους ήταν απεργός πείνας 23 ημέρες έξω από το Προεδρικό «για κλοπή της περιουσίας της από τράπεζα». Το μόνο αίτημα της  κα Κλεάνθους εδώ και 23 ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας της ήταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εξηγήσει πως με τις τραπεζικές πρακτικές. Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου λυποθύμισε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.  

“Καλησπέρα σας, επικοινωνώ με την ιστοσελίδα σας προκειμένου να μάθει ο περισσότερος κόσμος την θλιβερή ιστορία της κυρίας Μαρίας Κλεάνθους η οποία κατασκήνωσε διαμαρτυρόμενη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να την ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κάποιος εκπρόσωπος της πολιτείας. 

Και φανταστείτε τι έγινε. Δεν της έδωσε ΚΑΝΕΝΑΣ σημασία. Σκεφτείτε να στήσει ένα τσαντίρι κάποιος έξω από το σπίτι σου μέσα στον χειμώνα. Να περνάς έξω από την πόρτα και να μην πας καν να ρωτήσεις τι θέλει. Δηλαδή, το κράτος αυτό ΔΕΝ ακούει τους πολίτες του. Όχι να δώσει λύσεις αλλά δεν ακούει. 

Αν δούμε την μεγάλη εικόνα, η απαξίωση της γυναίκας αυτής (ανεξάρτητα από το αίτημα της), δείχνει και την αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η ελίτ του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι παροικούντες στο Προεδρικό Μέγαρο. Μέχρι πότε θα το δεχόμαστε αυτό; Μέχρι πότε θα δεχόμαστε τον εξευτελισμό της κοινωνίας μας. 

Μακάρι να αλλάξουν σύντομα τα πράγματα. Για να προλάβω και κάποιους, θίγω το θέμα γιατί είναι καθαρά κοινωνικό με το στίγμα όμως του τι συμβαίνει στον τόπο τα τελευταία χρόνια όπου ΔΥΣΤΥΧΩΣ και το τονίζω, Δυστυχώς, κυβερνάει μια κυβέρνηση δικτατορίας».

Ομόφωνα το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα Λεμεσού, εκφράζει τη διαφωνία του στη συγχώνευση του με άλλους Δήμους και κοινότητες, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση κατάργησης του.
 
Σε χθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, επαναλαμβάνει την έντονη αντίθεσή του στην ένταξη της κοινότητας στη συμπλεγματοποίηση, που προωθείται μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο, υποδεικνύοντας πως, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα η τοπική κοινωνία.
 
Το κοινοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει πως ο Άγιος Τύχωνα είναι μια αυτόνομη, αυτοτελή, εύρωστη και αυτάρκης οντότητα, που λειτουργεί με επιτυχία και συνεχή ανάπτυξη εδώ και χρόνια, έχοντας πλήρως οργανωμένη δομή, με πολυετή εμπειρία στην οργάνωση και χειρισμό όλων των τοπικών ζητημάτων, υποδεικνύοντας ότι είναι η μοναδική κοινότητα παγκύπρια, η οποία λειτουργεί ως αρμόδια Οικοδομική Αρχή.
 
Υπενθυμίζοντας πως η κοινότητα αποτελεί κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή της ευρύτερης Λεμεσού, με ένα παραλιακό μέτωπο 5 χιλιομέτρων, με επτά γαλάζιες σημαίες, πέραν των 30 οργανωμένων παραλιών και μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και εμπορικών επιχειρήσεων, το κοινοτικό συμβούλιο σημειώνει πως ο Άγιος Τύχωνα έχει καταστεί πόλος έλξης από Κύπριους και ξένους επενδυτές, με πολλαπλά οφέλη για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.
 
Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στον πολιτιστικό χαρακτήρα της κοινότητας (αρχαία Αμαθούντα,  θέατρο Ονησίλου, Ελιόμυλος, πετρόκτιστο γεφύρι κ.λπ.)  αλλά και στον θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς η Επισκοπή Αμαθούντας έχει την έδρα στην κοινότητα με επτά εκκλησίες.
 
Εξάλλου, σημειώνεται ότι στην κοινότητα λειτουργεί ΣΚΕ για παιδιά ηλικίας από 2 μέχρι 6 ετών, δημόσιο νηπιαγωγείο και Δημοτικό, που εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της περιοχής, ενώ στον αθλητικό τομέα σημειώνεται η ύπαρξη ιδιόκτητου κοινοτικού γηπέδου και η συμμετοχή δύο σωματείων της κοινότητας, η μια στο πρωτάθλημα 3ης κατηγορία της ΚΟΠ και η άλλη στο Πρωτάθλημα Κέντρων Νεότητας.
 
«Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν υπέρ της ομόφωνης θέσης και της απαίτησης του κοινοτικού συμβουλίου, όπως ο Άγιος Τύχωνας να μην περιληφθεί στην σκοπούμενη συμπλεγματοποίηση, αλλά να διατηρήσει το καθεστώς του όπως και οι γειτονικές κοινότητες Παρεκκλησιάς και Πύργου, με τις οποίες η κοινότητα μας έχει αρκετά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά», συμπληρώνει η επιστολή.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιστολή, το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα βλέπει θετικά την  προοπτική συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών με τις όμορες κοινότητες του Πύργου και της Παρεκκλησιάς, χωρίς πάντα να επηρεάζεται η αυτονομία τους.
 
Γίνεται δε αναφορά σε αντιφατικές εκθέσεις εμπειρογνώμονα, ο οποίος ενεργώντας για  λογαριασμό του κοινοτικού συμβουλίου, προκρίνει τη συνένωση του Αγίου Τύχωνα με όμορες κοινότητες, ενώ στην έκθεση του για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, συνηγορεί υπέρ της ένταξης της κοινότητας στο νέο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού,  με Δήμους και διαφορετικές κοινότητες από αυτές που περιλαμβάνονται στη μελέτη/έκθεση για λογαριασμό του κοινοτικού συμβουλίου.

Εκφράζεται ακόμη η θέση ότι, σε περίπτωση κατάργησης του κοινοτικού συμβουλίου, τότε αυτό θα σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση της κοινότητας, καθώς «το μεγάλο μέρος των πόρων που θα παράγεται στην κοινότητα μας θα διαμοιράζεται σε όλο το νέο Δήμο».
 
«Το ιστορικό επιτυχίας επιβίωσης και ανάπτυξης της κοινότητας μας κατά τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύει τη δυναμική, την αυτάρκεια και την αυτονομία της να συνεχίσει να λειτουργεί ως οντότητα, όπως και οι γειτονικές μας, Παρεκκλησιά και Πύργος», προστίθεται.
 
Καταλήγοντας, το κοινοτικό συμβούλιο εκφράζει την ομόφωνη επιθυμία, του ίδιου και των κατοίκων, να παραμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς και να εξαιρεθεί από τη συμπλεγματοποίηση που προωθείται.

 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)

Ενοικιάζεται χωράφι στη Φασούλα. 12 σκάλες. Μπορούν να μπουν φωτοβολταϊκά κ.α. 

 

Τιμή ενοικίου: συζητήσιμη 

Για πληροφορίες στο 99156258, Δημήτρης Διαμαντή.

Page 1 of 193

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top