Σάκης Στυλιανού

Σάκης Στυλιανού

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι ζητούν ανάληψη ευθυνών από τον δήμο και άλλους αρμόδιους φορείς χωρίς να βρίσκουν το δίκιο τους

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Αυτοκίνητα που κινούνται σε ατέλειωτες ουρές σε ένα μονόδρομο, δημιουργώντας ένα πανδαιμόνιο με τα καυσαέρια και τα κορναρίσματά τους, άλλα οχήματα σταθμευμένα κι στις δύο πλευρές του δρόμου, κάτοικοι που αναγκάζονται να φιλονικούν με οδηγούς που σταθμεύουν και αποκλείουν τις εισόδους των σπιτιών τους, σκουπίδια σε σωρούς ή ακόμα και πεταμένα στο δρόμο και ανοικτούς χώρους και μια σειρά άλλων αυθαίρετων δραστηριοτήτων, είναι η εικόνα που καταγράφεται σε περιοχή της συνοικίας Αγίας Φύλας.

Μια ανυπόφορη κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, εντοπίζοντας οι ίδιοι την πηγή του κακού στη λειτουργία ιδιωτικού νοσοκομείου ενταγμένου στο ΓεΣΥ, το οποίο ταυτόχρονα με την παροχή υπηρεσιών βρίσκεται και σε διαδικασία ανανέωσης και επέκτασης των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεών του. Επιπλέον οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή και στον Δήμο Λεμεσού για ενέργειες ή και παραλείψεις που αφορούν ιδιαίτερα στο κυκλοφοριακό αλλά και την καθαριότητα.

Εκφράζοντας την απόγνωσή τους για τα όσα καθημερινά και καθ’ όλο σχεδόν το εικοσιτετράωρο βιώνουν, oι επηρεαζόμενοι κάτοικοι δεν κρύβουν και την αγανάκτησή τους από το γεγονός ότι σε διαβήματά τους τόσο προς τον Δήμο Λεμεσού όσο και προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και άλλους αρμόδιους φορείς δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση. «Είτε δεν απάντησαν σε επιστολές μας, είτε αρνήθηκαν έστω να ακούσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και να μας δώσουν κάποιες εξηγήσεις…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον δήμο, σε σχετική επιστολή τους προς τον δήμαρχο οι κάτοικοι παραθέτουν λεπτομερώς την κατάσταση ζητώντας να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να εκλείψουν τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν.

Πέραν από τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν, παρατίθενται και μια σειρά από άλλα σοβαρά υγειονομικής φύσεως ζητήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Οι κάτοικοι καθαρίζουν καθημερινά έξω από τα σπίτια τους, μάσκες, γάζες, αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια

-Ασθενοφόρα σταθμεύουν έξω από τα σπίτια του κόσμου μεταφέροντας ασθενείς σε φορεία και δεν είναι λίγες οι φορές που τα ασθενοφόρα περιμένουν ώρα έξω από τα σπίτια.

-Ασθενείς σε φορεία ή καροτσάκια μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο.

-Γίνεται μεταφορά αποβλήτων σε καροτσάκια υπεραγοράς από το ένα κτίριο στο άλλο.
-Παρατηρούνται αναθυμιάσεις περίεργων αερίων από την ταράτσα του κτιρίου.

-Γίνεται ξεβούλωμα αποχετεύσεων σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

-Ασθενείς εξετάζονται σε κοντέινερ.

-Δεν υπάρχει καθόλου χώρος πρασίνου σε μία γειτονιά καυσαερίου και τσιμεντούπολης.

Πέραν από τα προβλήματα οχληρίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι περίοικοι, επισημαίνουν και το γεγονός ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί έχει πέσει κατακόρυφα και η αγοραστική αξία των ακινήτων στη γύρω περιοχή.

Απαντήσεις στα παράπονα και τις ανησυχίες των επηρεαζόμενων κατοίκων (έτσι όπως αναφέρονται και στη σχετική επιστολή προς τον Δήμο Λεμεσού) ζητήσαμε από τον δημοτικό γραμματέα Χρίστο Ευσταθιάδη, ο οποίος μας ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν κάποιες τροχαίες ρυθμίσεις στην περιοχή που περιλαμβάνουν κάποιες μονοδρομήσεις, on street parking και κάποιες σημάνσεις απαγόρευσης στάθμευσης με στόχο την ορθή διαχείριση της κυκλοφορίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχουν διευθετηθεί και κάποια άλλα υγειονομικής φύσεως ζητήματα που είχαν παρατηρηθεί.

Ο κ. Ευσταθιάδης, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμα κυκλοφοριακό πρόβλημα παρά τις ρυθμίσεις που έγιναν και τις συστάσεις που γίνονται από την Τροχονομία», ανέφερε ότι θα δοθούν εκ νέου οδηγίες στην Τροχονομία για έλεγχο της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται από το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και τη γενικότερη διαχείριση των ιδιωτικών χώρων του, ο κ. Ευσταθιάδης μας ανέφερε ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν το ίδιο το νοσοκομείο και τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τα γραφεία Διοίκησης του νοσοκομείου, ζητήσαμε από κάποιον αρμόδιο για να δώσει κάποιες διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο, παρά το ότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα επικοινωνούσε κάποιος μαζί μας, αυτό δεν έγινε ποτέ. Άκαρπη ήταν και η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με το Υπουργείο Υγείας, αφού σε όλες μας τις προσπάθειες τα τηλέφωνα ή έδειχναν κατειλημμένα ή δεν απαντούσαν.

ΠΗΓΗ: https://dialogos.com.cy

 

Ένας «καφές με αγάπη» διοργανώθηκε από την κα Χρυσούλα Μιχαήλ στο όμορφο χωριό Όμοδος. Στην εκδήλωση κάλεσε φίλους και φίλες που με την σειρά τους πρόσφεραν ένα σεβαστό ποσό, 1967€ για την στήριξη των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων. 

Η ίδια από πλευράς της ανέφερε ότι «η ανθρωπιά νίκησε» και θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι από καρδιάς αγκάλιασαν την εκδήλωση με τόση αγάπη, καθώς και όσους «έδωσαν άλλοι από το υστέρημά και άλλοι από το περίσσευμα τους». 


Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον σύζυγο της Ευγένιο Μιχαήλ, τον κοινοτάρχη Ομόδους. 

245453517101598823641586482343047712349732762n-1

Μιλώντας στην πρώτη ενημερωτική εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης, το «Πρωτοσέλιδο», ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γιώργος Τάσου αποκάλυψε στον Ανδρέα Δημητρόπουλο ότι το άγαλμα της «Πατάτας» στοίχισε 8000€. Επίσης τόνισε ότι ο λόγος που μπήκε κάθετα και όχι οριζόντια είναι για να «προκαλεί το ενδιαφέρον». Στην συνέχεια ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι εμπνεύστηκε την πατάτα από την επίσκεψη του στην Ιρλανδία και το the Big Fish στο Belfast που είναι σήμα-κατατεθέν της πόλης. 

11916344

 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «εγείρει πολλές ανησυχίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα αναλύσουμε λεπτομερώς την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», επισημαίνεται. «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της, βάσει των Συνθηκών, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της Ένωσης», αναφέρεται στη συνέχεια.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων» και ότι «όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών Δικαστηρίων».

Σημειώνεται ότι το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε χθες, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, σχετικά με την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, ότι τα άρθρα 1 και 19 της Συνθήκης ΕΕ δεν είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Λουξεμβούργο ότι «ενώ είναι πρόωρο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, φυσικά ανησυχούμε γι' αυτήν την κατάσταση» και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει την απόφαση.

Εξάλλου, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «Polexit». «Διακηρύσσοντας ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ.

Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ασύμβατα με το Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει την ανησυχία της.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Θέλουμε μια κοινότητα σεβασμού και όχι μια ομάδα κάποιων που είναι ίσοι και άλλων που είναι πιο ίσοι. Αυτή είναι η κοινότητά μας, η Ένωσή μας», έγραψε στο Facebook ο Μοραβιέτσκι αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό είναι το είδος της Ένωσης που επιθυμούμε και αυτή την Ένωση θα δημιουργήσουμε», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του νωρίς σήμερα.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Πολωνία θέλει να παραμείνει «στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας θέτει τη χώρα σε δρόμο προς το «Polexit».

«Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της », δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ετυμηγορία του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εκφράστηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Με αυτό το αίτημα, ο Mοραβιέτσκι όχι μόνο νομιμοποίησε ένα παράνομο δικαστικό σύστημα στην Πολωνία, αλλά αμφισβήτησε και την ίδια τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το έκανε παρά τις εκκλήσεις όλου του δημοκρατικού κόσμου να μην το κάνει », δήλωσε ο Λέναερς.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν άπραγα όταν το κράτος δικαίου συνεχίζει να διαλύεται από την πολωνική κυβέρνηση. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί. Τα χρήματά μας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που χλευάζουν και αρνούνται τους κοινά συμφωνημένους κανόνες μας. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μην κάνει χορηγίες στους αυτοκράτορες στη Βαρσοβία », καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

Για "κίνδυνο ντε φάκτο εξόδου" της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και "παιχνίδι με τη φωτιά" κάνουν λόγο Γάλλος και Λουξεμβούργιος υπουργός

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο έκρινε χθες, Πέμπτη, ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας, αποτελεί «πλήγμα κατά της ΕΕ», έκρινε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, ενώ ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτια».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (...) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε ο Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, αν και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η Πολωνία να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (...) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Πολωνός πρωθυπουργός: Η χώρα μου επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ

Η Πολωνία επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να οδηγήσει στο «Polexit».

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση. Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας. Ήδη από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «την ανησυχία της».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες «ανήσυχος» και τόνισε ότι η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά της Ένωσης».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (...) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός. «Είναι μια επίθεση εναντίον της ΕΕ» από «ένα συνταγματικό δικαστήριο το οποίο έχει γίνει υποχείριο της πολωνικής εξουσίας», κατήγγειλε ο ίδιος.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας, οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου της χώρας.

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (...) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε σήμερα από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία ενδέχεται να έχει «επιπτώσεις» στην καταβολή των ευρωπαϊκών πόρων ανάκαμψης στη Βαρσοβία.

Μια «επιλογή» την οποία φάνηκε να στηρίζει σήμερα και ο Μπον: «Αν δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στους κοινούς κανόνες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Ευρώπης, δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανάκαμψης και στήριξης της ανάκαμψης στην Πολωνία».

«Όταν λέμε ότι δεν σεβόμαστε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου (...) σκοτώνουμε την Ευρώπη», κατήγγειλε.

Η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει ακόμη επιδοτήσεις ύψους 23 δισεκ. ευρώ για την Πολωνία και το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας ύψους 34 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκστρατεία για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής θα ξεκινήσει η Γαλλία στο πλαίσιο της ανάληψης της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ομιλία του με αφορμή την 40ή επέτειο από την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι μια διάσκεψη με τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών από χώρες, όπου ισχύει η θανατική ποινή ή βρίσκεται σε αναστολή.

Η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, θα συνεργαστεί επίσης με άλλες χώρες μέλη προς την κατεύθυνση ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί από τις χώρες να αναφέρουν κάθε χρόνο τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται και των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται, είπε ο Μακρόν.


Ο Μακρόν μιλούσε στο πλάι του Ρομπέρ Μπαντιντέρ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν και ο οποίος έφερε την κατάργηση της θανατικής ποινής υπό ψήφιση στο γαλλικό Κοινοβούλιο το 1981.

Η Γαλλία ήταν η 35η χώρα στον κόσμο που κατήργησε την θανατική ποινή. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες χώρες που την κατήργησαν ή επέβαλαν μορατόριουμ στις εκτελέσεις, παρότι πολλές μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράν και οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να την εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι πολίτες στη Γαλλία είναι έντονα διχασμένοι αναφορικά με το ζήτημα και ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος εισήλθε αιφνιδιαστικά στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, έχει δηλώσει ότι, κατ΄αρχήν, τάσσεται υπέρ.

Από Πάνος Κιτσικόπουλος with ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι αστυνομικοί συμμετείχαν σε μια βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων-μεταναστών στα σύνορα με τη Βοσνία μετά από αναφορές σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας δημιούργησε αμέσως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάστηκε εντατικά και, από όσο γνωρίζω, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εμπλοκή αστυνομικών (στο περιστατικό)», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Hina» ο Μποζίνοβιτς από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Κροάτης αξιωματούχος υπέθεσε ότι ήταν μια «πράξη κατάχρησης εξουσίας» από αρκετούς αστυνομικούς και παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στον αρχηγό της αστυνομίας όπου αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

efsyn.gr

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Ιφιγένεια Μετόχη γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 19 Ιουνίου το 1974. Τελείωσε το Λύκειο Αποστόλου Πέτρου & Παύλου, το κλασσικό τμήμα και έφυγε για σπουδές στην Αθήνα όπου πήρε το πτυχίο της στην Αργυροχρυσοχοία. Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Άρχισε να γράφει Ποίηση από τα εφηβικά της χρόνια. Ζει στη Λεμεσό και είναι δραστήριο στέλεχος της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης. Είναι η Ταμίας της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Μέλος του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Δραστηριοποιείτε και ανήκει και σε διάφορα άλλα Σωματεία. Ποιήματα της καθώς και πεζά (εκδομένα ή ανέκδοτα) δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας και ανθολογήθηκε σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες.
Η ποιητική της συλλογή «Στοχασμοί Εφηβείας» αποτελεί την πρώτη έκδοση ποιημάτων της. Η συλλογή της «Της Θάλασσας και του ήλιου» αποτελούν την 2ην κατά σειρά εκδομένη της δουλειά.


Στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να ασχολείται με το γράψιμο , τη γυμναστική , τη μουσική και τη Ζωγραφική , όπου έχει βραβευτεί και για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988, με τιμητικό δίπλωμα.

 

Προσωπικές τις συλλογές είναι : 1. Στοχασμοί 1988
2. Αναλογισμοί της στιγμής
3. Αναδρομή
4. Παλίρροια Σκέψεων


Το 2013 ο Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» στα πλαίσια του Γ’ Διαγωνισμού Διηγήματος της απένειμε τιμητικό δίπλωμα.

 

Page 1 of 61

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top