Παναγιώτα Καψούλη

Παναγιώτα Καψούλη

Ανδρέας Βασιλείου, 47 ετών, Μηχανικός Αυτοκινήτων, Αγία Φύλα

 

Παρατηρώ πως αρκετοί νέοι θέλουν να εγκατασταθούν στα χωριά μας, αλλά η κυβέρνηση δεν τους δίνει κίνητρα. Για παράδειγμα καθυστερεί η ανάδειξη οικοπέδων, που ενώ στα χαρτιά υπάρχουν τα τεμάχια, παρόλα αυτά οι διαδικασίες κωλυσιεργούν σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα, είναι ακόμα και αυτοί που επιθυμούν να ζήσουν με την οικογένειά τους στα ορεινά, να κουράζονται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τα παρατούν, παραμένοντας με τα υψηλά ενοίκια της πόλης.

Διευθυντής Ανακύκλωσης Ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ

 

1. Εξηγήστε μας πως οι ανακύκλωση ρούχων βοηθά τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται.

Με τους κάδους ανακύκλωσης ρουχισμού ΠΑΣΥΚΑΦ, για είδη ένδυσης και υπόδησης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να προσφέρει παγκύπρια τις δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες και προγράμματα, σε άτομα με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειες τους, καθώς και σε προγράμματα διαφώτισης για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα άμεσα ωφέλη από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης ρουχισμού είναι η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ, η συμβολή σε ένα καθαρότερο περιβάλλον με την μείωση του ρουχισμού που κατέληγε σε χιλιάδες τόνους στις χωματερές και η εργοδότηση νέων ανέργων για την συλλογή ρουχισμού από τους κάδους παγκύπρια σε καθημερινή βάση. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού ξεκίνησε πιλοτικά στο τέλος του 2013 με την αρχική τοποθέτηση στην επαρχία Λεμεσού και στην συνέχεια στις υπόλοιπες επαρχίες, φθάνοντας σήμερα στους 450 κάδους παγκύπρια καλύπτοντας αρκετούς δήμους και κοινότητες της  ελεύθερης Κύπρου. Η λειτουργία του προγράμματος γίνεται με την χρήση τεσσάρων εμπορικών αυτοκινήτων τα οποία συλλέγουν τον όγκο ρουχισμού καθημερινά από τους κάδους και τον οποίο συγκεντρώνουν στην  κεντρική αποθήκη στην Λεμεσό. Ο διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση γίνεται από ένα δίκτυο εθελοντών και συνεργατών, όπου μέρος από τον ελαφρώς μεταχειρισμένο ρουχισμό δίνεται δωρεάν σε άπορες οικογένειες καρκινοπαθών και τα υπόλοιπα τοποθετούνται στα πέντε φιλανθρωπικά καταστήματα παγκύπρια όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο υπόλοιπος ρουχισμός ο οποίος δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί τοποθετείτε σε εμπορευματοκιβώτια και αποστέλλεται για ανακύκλωση στο εξωτερικό.

 

2. Tι πρέπει να βάζουμε στους κάδους του ΠΑΣΥΚΑΦ και τι να αποφεύγουμε;

Μέσα στους κάδους ανακύκλωσης ρουχισμού ρίχνουμε είδη ένδυσης και υπόδησης (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη, τσάντες, ζώνες και όλα εντός δεμένης σακούλας. Δεν ρίχνουμε βρεγμένα ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και χαλιά.

 

3. Ο κόσμος πως ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας για ανακύκλωση των παλιών του ρούχων;

Οι ποσότητες ρουχισμού που έχουμε συλλέξει και αποστείλει στο εξωτερικό από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι και την 31 Οκτωβρίου  του 2019 ανέρχοναι σε 4,600 τόνοι. Η ανταπόκριση του κόσμου, των οργανωμένων συνόλων και κρατικών υπηρεσιών  στην στήριξη της προσπάθειάς μας και στο έργο που επιτελεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ στην κοινωνία, αποτυπώνεται στον πίνακα με την ετήσια αύξηση, της τάξης του 15%. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η κοινωνία αγκάλιασε και επέλεξε να συνεισφέρει στην ανακύκλωση ρουχισμού του ΠΑΣΥΚΑΦ παρόλο που στον ίδιο χώρο της ανακύκλωσης ρουχισμού δραστηριοποιούνται και άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

 

4. Πόσοι καρκινοπαθείς έχουν βοηθηθεί μέσω αυτής της διαδικασίας;

Με την δική σας στήριξη καταφέραμε το 2018 να καλύψουμε τις ανάγκες 6668 ασθενών και των συγγενών τους σε όλη την Κύπρο, με συνολικό κόστος πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

 

5. Μιλήστε μας για την εκδήλωση που διοργανώνετε σε συνεργασία με την εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ.

Το αυτοκίνητο συλλογής ρουχισμού του ΠΑΣΥΚΑΦ θα βρίσκεται στα γραφεία της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ (Λεωφόρος Ομονοίας 67), την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου από τις 8:00 μέχρι τις 14:00, για να τοποθετήσετε ό,τι δεν φοράτε και να στηρίξετε την προσπάθεια που διοργανώνεται από κοινού με την Εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ  για συλλογή ρουχισμού.

Σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα δυνατό να παρατηρείται, κατά διαστήματα, αραιή σκόνη.
 


Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, στα ορεινά το απόγευμα, δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μέχρι ανατολικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, στα προσήνεμα και ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μέχρι νοτιοανατολικοί, ασθενείς και στα ανατολικά παροδικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, ενώ στα δυτικά και στα νότια θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά παράλια, γύρω στους 16 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά παροδικά θα παρατηρούνται αυξημένες, κυρίως ψηλές, νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να παραμείνει πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.Την Τρίτη, διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να παραμείνει πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Άρχισε ήδη η περίοδος για αλιεία, εντός των εγχώριων υδάτων και το group «Ψαροκάικα» ξεχύθηκε στις θάλασσες του νησιού, για να φέρει στο πιάτο σας, ολόφρεσκα ψάρια.

 

Από τις 7 Νοεμβρίου – 31 Μαΐου, όσο δηλαδή διαρκεί η αλιευτική περίοδος, το ιδιόκτητο αλιευτικό «Μαρία – Μπουμπουλίνα» θα ψαρεύει με συρμό δικτύων στον πάτο της θάλασσας ολόφρεσκα καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και μπαρμπούνια .

 

Η εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ συνάντησε τον ιδιοκτήτη του group «Ψαροκάικα» Άριστο Αριστείδου, λίγο πριν σαλπάρει για την πρώτη ψαριά ή όπως ο ίδιος μας ανέφερε «για την πρώτη Κυριακή του κυνηγιού».

 

«Ευελπιστώ η χρονιά να πάει καλά, γιατί όταν ένα αλιευτικό πιάνει αρκετά ψάρια, αυτό λειτουργεί  προς το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή, ο οποίος απολαμβάνει φρέσκο ψάρι από τον τόπο του», τόνισε ο κ. Αριστείδου.

 

Το πλήρωμα του αλιευτικού δήλωσε πανέτοιμο για μια παραγωγική χρονιά, αφού τα ψάρια του νησιού μας είναι πλούτος, τον οποίον θα ψαρέψουν ώστε να προσφέρουν στον καταναλωτή που απαιτεί τα καλύτερα και πιο ποιοτικά ψάρια γι’ αυτόν και την οικογένεια του.

 

Το group «Ψαροκάικα» διαθέτει 4 κυπριακά αλιευτικά («Σάντα Μαρία», «Σάντα Έλενα», «Γειά σου καΐκι μου Άη Νικόλα» και η «Μαρία – Μπουμπουλίνα»), τα οποία ψαρεύουν και προμηθεύουν στην κυπριακή αγορά, πέραν του 60% των ψαριών.

 

«Αυτό που ξεχωρίζει τα «Ψαροκάικα» από τις υπόλοιπες ψαραγορές, είναι ότι λειτουργούν χωρίς μεσάζοντες. Δηλαδή από τα δίκτυα, κατευθείαν στο τραπέζι σας. Αυτός είναι ο λόγος που αγοράζετε το πιο φθηνό και λαχταριστό ψάρι της Κύπρου», συμπλήρωσε τέλος ο κ. Αριστείδου.

psarokaika1

 

Σε ένα πλούσιο διήμερο πρόγραμμα ετοίμασε το Πελένδρι, για τους λάτρεις της ζιβανίας και όχι μόνο.

 

Ζωντανή παραδοσιακή μουσική με την Βασιλική Αδάμου, κυπριακοί χοροί, ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του χωριού, επίσκεψη στο οινοποιείο Τσιάκκα και γλέντι με τοπικά εδέσματα είναι μερικές δραστηριότητες που θα απολαύσετε όσοι βρεθείτε σε αυτή την πράσινη κοινότητα της Λεμεσού.

 

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν ολόκληρη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

 

Μεταφορά με λεωφορεία από και προς το Πελένδρι (εισιτήριο: €5).

Αναχώρηση από Λεμεσό (25 323211).

7430171325492173485009351612856822052421632o

 

Σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή.Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, γύρω στους 27 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, ενώ στα δυτικά και τοπικά στα νότια θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα ανατολικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 17 στα υπόλοιπα παράλια και στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, κατά το τριήμερο, για να παραμείνει πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το "Shaped Chaos" είναι η πρώτη ατομική έκθεση της ανερχόμενης εικαστικού, Ευδοκίας Γεωργίου από τη Λεμεσό. Ως πτυχιούχος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Kent, η Ευδοκία, το 2015, ήταν υποψήφια για το βραβείο CVAN Platform Graduate Award. H Ευδοκία έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό - όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Μεταξύ άλλων, η Ευδοκία έχει λάβει μέρος στη Biennale της Λάρνακας το 2018, στην Εβδομάδα Τέχνης στην Ρώμη το 2019 και στο ‘Summer Show’ στη Βαρκελώνη. Ένα από τα έργα της είναι μέρος της συλλογής Imago Mundi από το 2018 και εκτέθηκε το ίδιο έτος στην Τεργέστη της Ιταλίας. Επίσης, η Ευδοκία αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών.

 

Εγκαίνια: 15 Νοεμβρίου στην Exhibit 8 Gallery Crafts & Heritage στη Λεμεσό

thumbnail2451731orig

 

Σχετικά με την έκθεση 'Shaped chaos'

Η έκθεση βασίζεται σε μια συλλογή γλυπτών, και έργων ζωγραφικής, μέσω των οποίων η καλλιτέχνης επιθυμεί να αναδημιουργήσει εικόνες, μορφών και καταστάσεων στη φύση, την κοινωνία και την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Η εικαστικός θέλει να προσκαλέσει το κοινό σε μια παιχνιδιάρικη και πολυδιάστατη έκθεση για να θέσει ερωτήματα για τις διαφορετικές πτυχές μιας κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η εικαστικός παρουσιάζει την εξελικτική κατεύθυνση που τείνουν να έχουν των όντων και την ανάγκη βιωσιμότητας και συνείδησης ως προς την αλλαγή των κοινωνικών και ιδιωτικών πεδίων. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

thumbnail6171491023232931413256075411002341568544768n

 

Exhibit 8 Gallery Crafts & Heritage

Η Exhibit 8 Gallery Crafts & Heritage είναι ένας καινούριος εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στην καρδία της Λεμεσού, εκεί που οι τοπικοί και διεθνής καλλιτέχνες και δημιουργοί μπορούν να εκθέτουν τα έργα τέχνης τους. Έχει σκοπό να συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση της μοναδικότητας του/της κάθε καλλιτέχνη και των πολιτιστικών δράσεων μέσω της Gallery αλλά και της ηλεκτρονικής της σελίδας και το ηλεκτρονικό της Art shop www.exhibit8.com.cy

thumbnailScreenshot-2019-11-01-at-173632

thumbnail7337554532683723900554646279974096423878656n

Page 1 of 142

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top