Ραφαηλία Μενελάου

Ραφαηλία Μενελάου

Ευεργετικές για το νησί μας οι βροχές του τελευταίου μήνα, οι οποίες επέφεραν την υπερχείλιση σχεδόν όλων των φραγμάτων. Σημειώνεται ότι ο φετινός Ιανουάριος είχε τη μεγαλύτερη εισροή νερού στα φράγματα που είχαμε ποτέ μέσα σε έναν μήνα. Γι’ αυτό τον λόγο και η εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ διενήργησε ρεπορτάζ σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που ήρθαν σαν «μάννα εξ ουρανού» το 2020. Σε συνέντευξή του ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Σωκράτης Μεταξάς αναφέρθηκε σε όλα όσα αφορούν την υδατική συνείδηση, τα τέλη του ΣΥΛ αλλά και στα προγραμματιζόμενα έργα της επόμενης τριετίας.

Επίσης, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ η Δρα Μαρία Αντωνίου (Επίκουρη Καθηγήτρια), ο Δρας Κώστας Ανδρέου (Eιδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και ο Δρας Θεόδωρος Ζαχαριάδης (Αναπληρωτής Καθηγητής), μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, τοποθετήθηκαν αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενώ μας ενημέρωσαν και πως το πανεπιστήμιο συμβάλλει στη διαχείριση μέσω διάφορων ερευνών.

O Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Σωκράτης Μεταξάς ανέφερε πως η φετινή πολυομβρία εμπλουτίζει τις πηγές, τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα και τα αποθέματα νερού στα φράγματα. «Αυτό το γεγονός μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού», σημείωσε.

Ο κ. Μεταξάς δήλωσε ακόμη ότι η «καλή βροχόπτωση» αναμένεται ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα για κάλυψη σχεδόν όλων των αναγκών του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Ταυτόχρονα, είπε, πως υπάρχει και έμμεσο οικονομικό όφελος για τη χώρα μας «επειδή θα είμαστε σε θέση να αντλούμε λιγότερο νερό από μονάδες αφαλάτωσης, μία ακριβή μέθοδος παραγωγής νερού, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά».


SYL-prwtoselido-2


Διαχείριση νερού
Ερωτηθείς πως το ΣΥΛ θα διαχειριστεί τις επιπρόσθετες ποσότητες νερού που υπάρχουν, ώστε τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση ανομβρίας, να έχουμε επαρκές ποσότητες νερού, ο κ. Μεταξάς μας εξήγησε πως θα τεθεί σε εφαρμογή στρατηγική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων με στόχο την αντιμετώπιση της ανομβρίας. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι μέσα από την υλοποίηση των μέτρων προσαρμογής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε τις αναγκαίες ποσότητες νερού για τα επόμενα χρόνια, έστω και αν δεν υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι οι δράσεις για έλεγχο / περιορισμό των απωλειών νερού από τα υδρευτικά δίκτυα, η συνέχιση της προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα εξοικονόμησης νερού και η εισαγωγή τεχνολογιών / διαδικασιών που εξοικονομούν νερό στους τομείς γεωργίας, βιομηχανίας, τουρισμού κλπ.

Όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών του, το ΣΥΛ θα ενισχύσει τη διαθεσιμότητα του νερού με νέα έργα υποδομής (π.χ. ο αγωγός που θα μεταφέρει νερό από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού προς τις περιοχές ανατολικά της Λεμεσού), την παραγωγή νερού τόσο με συμβατικές όσο και με μη συμβατικές μεθόδους (π.χ. αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων), καθώς και την υλοποίηση των εν εξελίξει αναπτυξιακών υδατικών έργων, όπως οι νέοι κεντρικοί αγωγοί, υδατοδεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.
«Γενικά, για να έχουμε τις αναγκαίες ποσότητες νερού στο μέλλον, έστω και αν δεν υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση, θα πρέπει να διαχειριστούμε με σύνεση την επάρκεια των ποσοτήτων που έχουμε φέτος», συμπλήρωσε ο Διευθυντής του ΣΥΛ.


SYL-prwtoselido


Πόσιμο νερό
Για την περιοχή που υδρεύεται από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, ο κ. Μεταξάς υπογράμμισε ότι οι μισές ανάγκες περίπου καλύπτονται από πηγές και γεωτρήσεις. Οι υπόλοιπες ανάγκες υπέδειξε, πως καλύπτονται από το νερό του φράγματος Κούρη, το οποίο διέρχεται μέσω του Διυλιστηρίου Λεμεσού. Σχετικά με το νερό της Μονάδας Αφαλάτωσης Επισκοπής, ο κ. Μεταξάς ανέφερε πως προς το παρόν δεν λαμβάνουμε νερό από εκεί, όμως η αφαλάτωση είναι μια χρήσιμη μέθοδος παραγωγής πόσιμου νερού, ενόψει των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν έντονα τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Με τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης διασφαλίζεται η κάλυψη των ελάχιστων αναγκών μας σε νερό, για να μην επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία στις διάφορες δραστηριότητες της χώρας μας», είπε.


Τέλη νερού
Σε ερώτηση μας εάν οι φετινές βροχές που έπεσαν θα ρίξουν και τα τέλη νερού, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Σωκράτης Μεταξάς, υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι το κράτος που καθορίζει τη χονδρική τιμή πώλησης νερού προς τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και τις άλλες Αρχές Υδατοπρομήθειας, περιλαμβανομένου και του περιβαλλοντικού τέλους.
Όπως εξήγησε, ακολούθως τα Συμβούλια λια Υδατοπρομήθειας καθορίζουν τα δικά τους τέλη πώλησης νερού προς τους καταναλωτές, με στόχο να καλύπτουν τόσο τις λειτουργικές όσο και τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. «Δεν είναι γνωστό αν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξετάζει οποιαδήποτε αλλαγή στα τέλη χονδρικής πώλησης νερού λόγω της πολυομβρίας. Κατά τα άλλα, το ΣΥΛ δεν προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε αλλαγή στα δικά του τέλη», συμπλήρωσε.

 

SYL-

 

Αναβάθμιση υδρευτικής υποδομής Λεμεσού
Αναφορικά με τα έργα που προγραμματίζει να κάνει το ΣΥΛ, ο κ. Μεταξάς αποκάλυψε όλες τις κατασκευές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία:

• Κατασκευή δεξαμενής μεταξύ Μέσα Γειτονιάς και Φασούλας

• Ανακατασκευή δεξαμενής στη Λαϊκή Λευκοθέα

• Επέκταση δεξαμενής στη Γερμασόγεια

• Επέκταση δεξαμενής στον Άγιο Αθανάσιο

• Κατασκευή νέας κομβικής δεξαμενής μεταξύ Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου

• Κατασκευή νέας δεξαμενής στα βορειοδυτικά του νέου νοσοκομείου Λεμεσού, στην περιοχή Πολεμιδιών • Κατασκευή δεξαμενής και αντλιοστασίου στην Κοινότητα Φασούλας

• Εγκατάσταση νέου κεντρικού αγωγού προς την Κοινότητα Παλώδιας με την ευκαιρία της κατασκευής του Δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά (Φάση Α΄)

• Σταδιακή αντικατάσταση υδρευτικού δικτύου σε περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες απώλειες / διαρροές νερού από το υδρευτικό δίκτυο. (Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου στην Κοινότητα Μουτταγιάκας)

• Σταδιακή εγκατάσταση «έξυπνων» υδρομετρητών και λογισμικού για τη λειτουργία συστήματος "Αυτόματης Ανάγνωσης Μετρητών".

Φυσικά, σε περίπτωση που προχωρήσει ο σχεδιασμός για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενταχθούν νέες περιοχές στα όρια του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, θα χρειαστεί να γίνει επανεξέταση των προγραμματιζόμενων έργων.

 

Ευαισθητοποίηση κοινού

Το ΣΥΛ από το 2008 λειτουργεί το Μουσείο Νερού για καλλιέργεια της υδατικής συνείδησης. Μέσα από τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, χιλιάδες παιδιά από διάφορα σχολεία της Κύπρου επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο και μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερώνονται για την αξία του νερού και για τη σημασία εξοικονόμησής του.

Επιπρόσθετα, το Μουσείο Νερού διοργανώνει διάφορες δράσεις όπως σχολικοί διαγωνισμοί, διαγωνισμοί φωτογραφίας, επιστημονικές ημερίδες καθώς επίσης και αποστολή ενημερωτικού υλικού προς τους καταναλωτές.

 

Υδατική συνείδηση

«Με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπιστώνω ότι χρόνο με το χρόνο υπάρχει βελτίωση όσον αφορά στην υδατική συνείδηση των πολιτών», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο κ. Μεταξάς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, περισσότερο ευαισθητοποιημένα εμφανίζονται τα μικρά παιδιά που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα / προγράμματα με κεντρικό θέμα το νερό.

«Φυσικά, η προσπάθεια μας για περαιτέρω ανάπτυξη της υδατικής συνείδησης των πολιτών δεν σταματά, εφόσον το νερό είναι ΖΩΗ και ως τέτοιο πρέπει να το διαφυλάττουμε», κατέληξε ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Σωκράτης Μεταξάς.

 


Εμπλοκή ΤΕΠΑΚ μέσω ερευνών για τη διαχείριση του νερού
Για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τοποθετήθηκαν και καθηγητές του ΤΕΠΑΚ.
Σε ερώτησή μας εάν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία για να διαχειριστούμε τους υδάτινους μας πόρους, οι καθηγητές μας απάντησαν πως το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει την αποστολή να διαχειρίζεται του υδάτινους πόρους της Κύπρου. «Επειδή το υδατικό, ήταν ένα από τα πρώτα περιβαλλοντικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Κύπρος, αναπτύχθηκε σημαντική και επαρκής τεχνογνωσία, ώστε να έχουμε κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων μας. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει καθοριστικά και η σταδιακή εναρμόνισή μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία - Πλαίσιο για το νερό, καθώς το νερό και η διαχείρισή του αποτελεί προτεραιότητα και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του νερού που υπερχειλίζει από τους υδατοφράκτες, υπογράμμισαν το γεγονός πως το νερό συνεχίζει την ροή του μετά το φράγμα, με αποτέλεσμα τον φυσικό εμπλουτισμό των υπογείων υδροφορέων και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας νερού για την γεωργική παραγωγή της περιοχής.
Για αυτούς τους λόγους, συμπληρώνουν, δεν απαιτείται συνήθως κάποιο άλλο μέτρο διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη και τη σποραδικότητα των γεγονότων υπερχείλισης.
Το ΤΕΠΑΚ συμβάλλει σε πολλούς τομείς στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου και συνεργάζεται στενά με όλα τα εμπλεκόμενα δημόσια τμήματα και φορείς, τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο όσο και μέσω έρευνας.

Όπως μας ανέφεραν η έρευνα διεξάγεται σε τομείς όπως η τηλεπισκόπηση, η γεωργία, ο έλεγχος της ρύπανσης και ποιότητας επιφανειακών και υπογείων νερών, η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η εφαρμογή μεθόδων για την κατάλληλη τιμολόγηση του νερού.


Οι απαντήσεις προέκυψαν από συζήτηση με τη Δρα Μαρία Αντωνίου (Επίκουρη Καθηγήτρια), τον Δρα Κώστα Ανδρέου (Eιδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και τον Δρα Θεόδωρο Ζαχαριάδη (Αναπληρωτής Καθηγητής), μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

 

Ένα εσωτερικό ενιαίο Σύστημα επίβλεψης και παρακολούθησης με στόχο την συλλογή πληροφοριών που αφορά την κάκιστη χρήση του οδικού δικτύου από όλους τους χρήστες, με στόχο την διοχέτευση αυτών, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας.


Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 1500 επαγγελματίες οδηγούς εν κίνηση οι οποίοι θα συλλέγουν και θα καταγράφουν συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
 

 

Αυτούσια η χθεσινή ανακοίνωση: 
 
Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας μέσα στα πλαίσια της υπόσχεσής του για συμπαράσταση και βοήθεια με όποιο πιθανό τρόπο προς το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου με στόχο την μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, ανακοινώνει:
 
Ότι έχει καταρτίσει, οργανώσει και ολοκληρώσει ένα εσωτερικό ενιαίο Σύστημα επίβλεψης και παρακολούθησης με στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορά τη κάκιστη χρήση του οδικού δικτύου από όλους τους χρήστες με στόχο τη διοχέτευση αυτών των πληροφοριών προς το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου επί 24ώρη βάση.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 1500 επαγγελματίες οδηγούς εν κίνηση οι οποίοι θα συλλέγουν και θα καταγράφουν συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. οι οποίες στατιστικά αποδεδειγμένα φέρουν πρωτίστως την ευθύνη για τις συγκρούσεις.
 
Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται μέσω του κέντρου επιχειρήσεων του σχεδίου θα αξιολογούνται και ακολούθως θα διοχετεύονται με στοιχεία οχήματος, λεπτομέρειες, χρονοδιάγραμμα και τοποθεσία παράβασης, στο Τ.Τ.Α. για τις δέουσες νόμιμες ενέργειες που πρέπει να διενεργηθούν και όπου η εφόσον κριθεί αναγκαίο θα επισυνάπτεται με γραπτή καταγγελία παράβασης από μέρους του Συνδέσμου.


 
Οι παραβάσεις στις οποίες το σχέδιο θα αναφέρει μεταξύ άλλων θα είναι:
 
• Παράβαση κόκκινου σηματοδότη.
• Επικίνδυνη μη χρήση δείκτη πορείας του οχήματος.
• Παρεμπόδιση κυκλοφορίας (αλόγιστη αποκοπή τροχαίας κίνησης οχήματος).
• Αλόγιστη και επικίνδυνη υπερβολική ταχύτητα.
• Κάκιστη χρήση κινητού τηλεφώνου.
• Χρήση των όποιων ουσιών, π.χ. αλκοόλ.
• Γενικά επικίνδυνη οδήγηση.
• Παρεμπόδιση διέλευσης κυκλοφορίας σε ελεγχόμενα σημεία.


 
Πέραν των άνω, θα συλλέγονται και πληροφορίες αναφορικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, π.χ. καπάκια υπηρεσιών, λακκούβες, μη σωστή σηματοδότηση η πρέπουσα τροχαία σήμανση δρόμου, φθαρμένα σημεία τοποθέτησης εμποδίων ελεγχόμενης ταχύτητας (σαμαράκια), λανθασμένα τοποθετημένες πινακίδες τροχαίας κίνησης κ.α.π., και θα αναρτώνται με κάθε τρόπο και μέσω που διαθέτει στα ΜΜΕ, εδώ ο Σύνδεσμος επιθυμεί και τη συμμετοχή όλων των πολιτών και χρηστών του οδικού δικτύου λαμβάνοντας την ευθύνη να μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που θα δέχεται στα αρμόδια όργανα, τοπικές η κρατικές αρχές η τμήματα και θα παρακολουθεί πιέζοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά μέχρι να διορθωθεί.


 
Στόχος της όλης προσπάθειας του Συνδέσμου είναι έστω και μία ζωή να σωθεί, αξίζει, συνεχίζοντας την εκστρατεία οδικής ασφάλειας η οποία ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια.
 

Θα εμπλακούν εννοείται και όλοι οι Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι σε όλες τις επαρχίες.


 
Το κοινό πάντα θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Γραφείο Τύπου για πιθανή βοήθεια η συμβουλές, Δευτέρα με Παρασκευή, ώρες 08.00π.μ. – 17.00μ.μ. στα παρακάτω τηλέφωνα.


 
Πηγή: https://www.sigmalive.com

 

Ο Πρόεδρος, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής και το Προσωπικό του Γυμναστικού Συλλόγου «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» (Γ.Σ.Ο.), σας προσκαλούν στην τελετή για το κόψιμο της βασιλόπιτας και της βράβευσης των καλύτερων αθλητών/τριών του,  που θα πραγματοποιηθούν το  Σάββατο 25 Ιανουαρίου, 2020 η ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γ.Σ.Ο.

Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη εισροή Κινέζων τουριστών με φόντο το ξέσπασμα και την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Ειδικότερα, το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το οποίο είναι το πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του κόσμου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετά από κυβερνητική οδηγία, όλοι οι επιβάτες που φτάνουν απευθείας από την Κίνα θα ελέγχονται από θερμικές κάμερες κατά την άφιξη τους.

 

Επίσης, η Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

 

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

 

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό της Κίνας.

Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα -- σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.

 

Τα νέα μέτρα για τις αφίξεις θα εφαρμοστούν μόνο σε πτήσεις από την κινεζική πόλη Βουχάν στο Χίθροου, ανέφερε το BBC. Μία πτήση αναμένεται από τη Βουχάν στις 20:30 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χίθροου.

«Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι, όταν φθάνουν απευθείας πτήσεις στο Χίθρου, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για να έρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

 

Επίσης, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα, καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου. Η Σιγκαπούρη ξεκίνησε αυτό τον μήνα να ελέγχει τους επιβάτες που φτάνουν από την κινεζική πόλη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

 

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.

Στο μεταξύ, αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα.

 

Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

 

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, όπου πλέον οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα.

 

Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας σαραντάρης, κάτοικος της Ουχάν, πόλης της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της επιδημίας. «Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

 

Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.

 

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε.

Το πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας τριαντάρης Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

Τη Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.

 

Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.

 

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.

 

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

 

Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

 

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

 

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

 

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.

 

Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ.

Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», ανέφερε ο Δρ. Ουίλκ.

Ο ΠΟΫ έκανε λόγο χθες Πέμπτη για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ως προς τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά έκρινε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί «διεθνούς εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία».

Άλλος ένας άνθρωπος, ένας τριαντάρης που είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου αφίχθη τη 15η Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα τη 19η Ιανουαρίου.

 

Τέλος, η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός. Συνήθως το πάρκο Ντίσνεϊ της Σανγκάης είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των επταήμερων διακοπών για το κινεζικό νέο έτος.

Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με την Hubei Daily.

 

Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ένσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Στην Έζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων.

Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων.

 

Κάποιοι διάσημοι ναοί της Κίνας επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη.

 

Πηγή: https://www.sigmalive.com

 

Το Ίδρυμα Μελέτης & Έρευνας σας προσκαλούν στην διάλεξη με τίτλο "Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, Το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και κοινωνίας" η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, 2020 η ώρα 7:15 στο κτήριο του ιδρύματος.


Ομιλητές:

  • Νίκος Κουτσού, πρώην βουλευτής
  • Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του ΚΥ.ΚΕ.Μ.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

prosklisi

 

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 19χρονος, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά από οδική σύγκρουση αυτοκινήτων, που σημειώθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό.


 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 21:15, ενώ ο 19χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε δρόμο στο Τραχώνι. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το όχημα παρεξέκλινε της πορείας του και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονος με συνοδηγό 16χρονη.
 


Όλοι οι εμπλεκόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως κρίσιμη.
 


Οι 21χρονος και η 16χρονη αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών απολύθηκαν.
 


Ο Αστυνομικός Σταθμός Επισκοπής συνεχίζει τις εξετάσεις.


 

ΚΥΠΕ

 

Εστιατόριο στην Αυστραλία παρασκεύασε πίτσα μήκους 103 μέτρων για να μαζευτούν χρήματα για τους πυροσβέστες που μάχονται με την πύρινη λαίλαπα εδώ και εβδομάδες.
 


Το ιταλικό εστιατόριο παρασκεύασε συγκεκριμένα μια πίτσα μαργαρίτα την οποία έκοψε σε ορθογώνια κομμάτια. Τα κομμάτια πωλήθηκαν στους πελάτες και τα χρήματα θα δοθούν σε ειδικό ταμείο για τους πυροσβέστες.


ΚΥΠΕ

 

Page 1 of 365

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top