Εφημερίδα Λεμεσός

Εφημερίδα Λεμεσός

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales. Nulla facilisi. In accumsan mattis odio vel luctus.

4 χρόνια ΣΤΑΝΤ ΑΠ. 3 διαφορετικές παραστάσεις και μια πανδημία μετά ο Γιώργος Κυριάκου μας παρουσιάζει το "Eshei Stand Up".

 

 

Μια μονόωρη παράσταση αποτελούμενη από τα 20 καλύτερα λεπτά των προηγούμενων παραστάσεων. Μια παράσταση που μέσα σε μια ώρα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο από που έρχεται, που είναι και που θέλει να πάει ο Γιώργος Κυριάκου μέσα σε αυτή την τέχνη που ονομάζεται Σταντ απ κωμωδία. Η αλλιώς "να τα πω να φεύκουν" και να πάμε στα επόμενα! 

 

 

Γι’ αυτούς που άκουσαν αλλά δεν είδαν, για αυτούς που είδαν και θέλουν να ξαναδούν, γι’ αυτούς που έμειναν στο Πολύβιο τζαι τη Φαμίλια τζαι θα έρτουν να πουν: Μα στην τηλεόραση ήταν πιο αστείος!!

 

 

Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους φέτος... Eshei Stand Up

Σε Λευκωσία Λεμεσό και Πάφο.

Για περισσότερες πληροφορίες και αποσπάσματα παραστάσεων. 

Fb page: Giorgos kyriacou / Γιώργος Κυριάκου

Insta & YouTube: giorgos kyriacou88

Tiktok: Giorgoskyriacou1

Κρατήσεις: 

Από τις 18:00-24:00

Για Λεμεσό: 99995400 / 25357777 

Για Λευκωσία: 22340460 

 

«Έγκαιρα, ήδη από το 2015, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε τους μηχανισμούς ώστε να οδηγηθούμε σε αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να υπάρξει οικονομική, διοικητική και επιστημονική αυτονόμηση. Με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος τομέας θα είχε μετατραπεί φύσει θέσει στην ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και θα καθιστούσε τα δημόσια νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά μέσα στο νέο περιβάλλον.

 

Δυστυχώς, παρά τις υποδείξεις μας δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα σήμερα να μην οδηγούμαστε σε σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και βουλευτής Λεμεσού Μαρίνος Σιζόπουλος.    


Μάλιστα, ως απόδειξη των πιο πάνω που ανέφερε, συμπλήρωσε πως τέσσερα χρόνια μετά τον διορισμό του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ, δεν ολοκληρώθηκε καμία μελέτη για το πώς θα υλοποιηθεί η αυτονόμηση. Έτσι, παρά τις υπερά- νθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις  τα δημόσια νοσηλευτήρια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.  


Ο κ. Σιζόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι ελλείψεις σε εξοπλισμό παραμένουν εμφανείς. «Ακόμη δεν έγινε κατορθωτό να εγκατασταθούν μαγνητικοί τομογράφοι στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα ολόκληρος ο δημόσιος τομέας να έχει μόνο έναν μαγνητικό τομογράφο», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα πως τα προβλήματα αυτά, επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο συνέπεια της πανδημίας.  


Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της Λεμεσού, επέδειξε πως το νοσοκομείο είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένο και λόγω του ότι δεν εντάχθηκε στο ΓεΣΥ ικανοποιητικός αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού τόσο στις πρώτες βοήθειες όσο και σε άλλα τμήματα.  


«Από το νοσοκομείο Λεμεσού απουσιάζουν σημαντικά τμήματα που έπρεπε να λειτουργούν όπως το νευροχειρουργικό, ενώ το τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας δεν έχει καρδιοχειρουργική υποστήριξη. Ο αξονικός τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος και συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει μαγνητικό τομογράφο. Είναι αυτονόητο πως όλα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία του νοσοκομείου», δήλωσε σε έντονο ύφος.  


Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποίησε πως εάν το σύνολο των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν κατορθώσουν μέχρι το 2024 να έχουν πλήρη οικονομική αυτονομία και κάλυψη των ελλείψεων, να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η θέση τους με σοβαρό κίνδυνο είτε τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, είτε ακόμα την ιδιωτικοποίησή τους.  


«Είναι αυταπόδεικτο πως η προχειρότητα και η ικανοποίηση σκοπιμοτήτων άφησε τα δημόσια νοσηλευτήρια ακάλυπτα και με σοβαρές ελλείψεις δημιουργώντας έ- τσι τεράστια προβλήματα στον δημόσιο τομέα της υγείας και κατ’ επέκταση και στους πολίτες. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολίτων και της ποιοτικά αναβαθμισμένης περίθαλψης», κατέληξε.  

 

 

«Η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού ήταν το καμάρι της πόλης μας, όμως ενημερώθηκα από τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής και είδα από πρώτο χέρι τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί για τους μικρούς ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους παιδιάτρους και το νοσηλευτικό προσωπικό», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου.

 


Όπως είπε, η κατάσταση που επικρατεί στην Παιδιατρική Κλινική Αμερίκος Αργυρίου δεν μας τιμά. «Οι αλλαγές που προέκυψαν μέσα στην πανδημία δεν μπορεί να αποτελούν πλέον δικαιολογία. Οι όποιες αλλαγές προκύψουν πρέπει να είναι προς το καλύτερο και να λύνουν το πρόβλημα, όχι να το διαιωνίζουν με "πασαλείμματα"», διευκρίνισε.

 


Υπενθύμισε πως η πανδημία έφερε νέες συνθήκες, στις οποίες τα νοσηλευτήρια και το προσωπικό έπρεπε να ανταποκριθεί άμεσα και σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες. «Τώρα είναι η ώρα να ισορροπήσει το σύστημα υγείας. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και οι αρμόδιοι φορείς δουλεύουν πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση, απ’ όσο γνωρίζω», δήλωσε στην εφημερίδα «Λ». 

 


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η κλινική αυτή μπορεί -και πρέπει- να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι το στολίδι και το καμάρι της Λεμεσού και οφείλουμε όλοι να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα και να βρούμε αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις. 

 


Τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, δικαιούνται ποιοτικές υπηρεσίες και συνθήκες».

 


Ακολούθως έκανε λόγια για χάραξη πολιτικής, αλλά και εξεύρεση λύσεων, λέγοντας πως, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια πλευρά δεν προέρχεται σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα με καλή πρόθεση και διάθεση για λύσεις. Οι Λεμεσιανοί όχι μόνο δεν πρέπει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά πρέπει συνεχώς να ζητούν περισσότερα και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών». 

 


Τέλος, είπε πως τα παιδιά μας δικαιούνται ποιοτική ιατρική περίθαλψη και είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε ακριβώς αυτό, τίποτα λιγότερο. «Αναλαμβάνω δράση ώστε να αναδειχθεί το θέμα και να βρεθεί άμεση λύση», συμπλήρωσε. 

 

Για την απαράδεκτη κατάσταση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, μίλησε μεταξύ άλλων η επικεφαλής ΑΚΕΛ στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας και βουλεύτρια  Λεμεσού Μαρίνα Νικολάου.

 


Όπως είπε ο παιχνιδότοπος είναι ένα από τα πολλά προβλήματα, με κυριότερο το γεγονός ότι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού μετακινείται από κλινική σε κλινική. «Αρχικά είχε μεταφερθεί στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου, στον 1ο όροφο. Ακολούθως αποφασίστηκε να μετακομίσει στο Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού», εξήγησε.

 


Παράλληλα, τόνισε πως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, τα οποία πρέπει οι υπεύθυνοι να μας απαντήσουν. Η απόφαση για μετακίνηση της Παιδιατρικής Κλινικής, σε ποια ιατρικά πρωτόκολλα είναι βασισμένη και ποιοι την έλαβαν; Εισακούστηκε η άποψη των Παιδιάτρων της κλινικής;

 


Ακολούθως δήλωσε πως «η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού διαθέτει Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα, Φυσιοθεραπευτήριο, Διαιτολόγο και άλλους ειδικούς όπως Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχίατρους, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, την ορθή διαμόρφωση του χώρου για τη σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία των παιδιών. Λόγω της απουσίας κλινών όμως,  τα παιδιά είτε νοσηλεύονται στο ίδιο δωμάτιο με διαφορετικές λοιμώξεις, είτε βρίσκονται σε αναμονή στο ΤΑΕΠ μέχρι να εξευρεθεί κρεβάτι στη Παιδιατρική κλινική, είτε μεταφέρονται στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξειδικευμένη θεραπεία και νοσηλεία».

 


Η κα Νικολάου επισήμανε πως το Νοσοκομείο Λεμεσού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου και για να μπορεί να ανταποκρίνεται και να προσφέρει υψηλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη και θα πρέπει επιτέλους να δοθούν μόνιμες λύσεις που να διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια προς όλους.

 


Ως απολύτως λογικό θεωρεί η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ την απογοήτευση και τον θυμό που αισθάνονται οι πολίτες, αφού το ζήτημα αφορά ό,τι ιερότερο, τα παιδιά. «Έπειτα όλοι πληρώνουν κάθε μήνα ΓεΣΥ και είναι λογικό και αναμενόμενο να απαιτούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, φροντίδα και σεβασμό. Αυτή είναι και η δική μας απαίτηση. Και για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους μας και για όλους. Γι’ αυτό επιμένουμε να καταδεικνύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο Λεμεσού και να απαιτούμε την επίλυση τους», υπογραμμίζει.

 

 
Όπως λέει χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥΠΥ και η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Λεμεσού, επιβάλλεται να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τα τμήματα και τις κλινικές του Νοσοκομείου. Να καταθέσουν ξεκάθαρα το πλάνο και τον σχεδιασμό τους για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης μας. 

 


Όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται και στην Εντατική Νεογνών που έχει μόνο 15 θέσεις νεογνά, αλλά αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 17, ανέφερε πως σύμφωνα με την ΠΑΣΥΝΟ, η συγκεκριμένη μονάδα έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας, καθώς υπάρχουν 21 μόνο νοσηλευτές αντί 31 που προνοεί η μελέτη του Υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν οι 15 κλίνες Εντατικής Νεογνών.

 


Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να τηρούνται αυστηρά οι αναλογίες ασθενών και νοσηλευτών, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με νοσηλεία νεογνών. Πρέπει η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι στους τομείς της υγείας δεν χωρούν άλλες εκπτώσεις. Το προσωπικό πρέπει να εργάζεται με ασφάλεια, τις κανονικές ώρες εργασίας και να είναι σε θέση να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες φροντίδας. Θα πρέπει ο ΟΚΥΠΥ να εξετάσει σοβαρά τις υποδείξεις και τα στοιχεία που παρέδωσε η ΠΑΣΥΝΟ, τα οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα για ασφαλή στελέχωση βάση διεθνών προτύπων φροντίδας νεογνών.

 


«Πρέπει επιτέλους ο αρμόδιος υπουργός και ο ΟΚΥΠΥ να επικεντρωθούν στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων και να λύσουν προβλήματα χτες», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, ξεκαθαρίζει πως τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, γι’ αυτό και «εδώ και χρόνια ακούμε δεσμεύσεις από τους κυβερνώντες και μεγάλα λόγια, όμως η εικόνα παραμένει ίδια και χειρότερη. 
Τα δημόσια νοσηλευτήρια αφήνονται στην υποβάθμιση, τα προβλήματα με την πανδημία πολλαπλασιάστηκαν, όμως και αυτό ακόμα δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα μέχρι σήμερα για τον ΟΚΥΠΥ και το υπουργείο».

 


Όσον αφορά την ανάγκη για κτιριακή επέκταση του νοσηλευτηρίου, είπε πως «η πανδημία μας κτύπησε την πόρτα πριν ενάμιση χρόνο, δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, δεν μπορεί όμως τόσο καιρό μετά, αυτό ακόμα να αποτελεί επιχείρημα για τη μη επίλυση των προβλημάτων, τα οποία χρονίζουν και διογκώνονται. Το ΑΚΕΛ υπέδειξε την ανάγκη της επέκτασης του Νοσοκομείου Λεμεσού εδώ και πολύ καιρό και κατ’ επανάληψη. 

 


Η επέκταση του Νοσοκομείου και η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων, είναι έργα ώριμα που έπρεπε ήδη να υλοποιηθούν. Φαίνεται όμως ότι για τους κυβερνώντες οι προτεραιότητες είναι άλλες, γι’ αυτό παρά τις διάφορες εξαγγελίες τίποτε μέχρι σήμερα δεν έγινε».

 


Μάλιστα, είπε πως οι βουλευτές του ΑΚΕΛ,  ήδη ζήτησαν γραπτώς να τους δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών έργων που αφορούν και το Νοσοκομείο Λεμεσού, έτσι ώστε να συνεχίσουν να ασκούν πίεση για να λυθούν τα προβλήματα και να προωθηθεί η επέκταση του νοσοκομείου.

 


Τέλος, η κα Νικολάου αναφέρθηκε στην υποστελέχωση  τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό, γεγονός που θέτει το σύστημα Υγείας του κράτους σε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει. 
«Θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές αποφάσεις που θα αλλάζουν την εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια γιατί αυτό απαιτεί η δημόσια υγεία, οι ασθενείς μας, για να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας», κατέληξε.

 

Πελώρια προβλήματα υποδομών και στελέχωσης αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Πέραν των ορίων αντοχών τους βρίσκονται οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό που δίνουν ένα καθημερινό αγώνα για να ασκήσουν σωστά το λειτούργημά τους. 

 


Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η στέγαση πολλών ιατρείων σε «λυόμενα κτήρια», καθώς επίσης και η σύμπτυξη θαλάμων λόγω covid, δημιουργούν φυσιολογικά τεράστια προβλήματα, τα οποία ο ΟΚΥΠΥ. Ασθενείς και προσωπικό κάνουν έκκληση στους αρμοδίους για απάμβλυνση των προβλημάτων. 

 


Από την άλλη, πηγές κοντά στον ΟΚΥΠΥ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση και ότι πρέπει να αφήσουν τον Οργανισμό «να δουλέψει».

 


Το νέο νοσοκομείο, το οποίο είναι ηλικίας σχεδόν 30 ετών, δεν είναι πλέον νέο και χρειάζεται επειγόντως ριζική ανακαίνιση, σωστή στελέχωση και επέκταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια είναι στο περίμενε η επέκτασή του. Οι Λεμεσιανοί δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δυστυχώς όμως έτσι αντιμετωπίζονται και αισθάνονται. Όλα τα τμήματα, υπερβάλλουν εαυτό για να κρατηθεί όρθιο το Γενικό Νοσοκομείο. 

 

 

Σοβαρές ελλείψεις

Η εντατική νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια για εξυπηρέτηση των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, έχει στη διάθεσή της μόνο 15 θέσεις για νεογνά, αλλά αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί 17 νεογνά. Ταυτόχρονα, αντί 31 νοσηλευτές να υπάρχουν στον συγκεκριμένο θάλαμο, είναι μόνο 21, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μικρών ασθενών. 

 


Επιπρόσθετα, στην Παιδιατρική Κλινική, ο χώρος όπου τα παιδιά θα έπρεπε να χαλαρώνουν, να παίζουν και να έχουν ποιοτική ανάρρωση, έχει μετατραπεί σε αποθήκη. Επιπλέον, μέρος από τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου έχει γεμίσει με «λυόμενα» κτήρια, στα οποία στεγάζονται τα ιατρεία.

 

 

Οι υποσχέσεις που δεν έγιναν πράξεις

Σε παλαιότερες δηλώσεις οι πρώην υπουργοί Υγείας μιλούσαν για επέκταση του Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου θα προχωρούσε σε 3 φάσεις, και ότι η δρομολόγηση των εργασιών μελέτης για την Α και Β φάση είχε συμπεριληφθεί και σε προϋπολογισμό. Μάλιστα είχε ετοιμαστεί και μελέτη για το κτιριο- λογικό πρόγραμμα του νοσοκομείου από ειδικό αρχιτέκτονα και είχε σταλεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. 

 


Όσον αφορά την επέκταση του Τμήματος ΤΑΕΠ, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν, το Υπουργείο είχε αποφασίσει, μέχρι να γίνει η γενικότερη επέκταση του τμήματος, να προχωρούσε σε λήψη διορθωτικών μέτρων, οικοδομικών εργασιών και εξοπλισμού. 

 


Στη «Λ» μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, ο οποίος τόνισε ότι στη Λεμεσό τα προβλήματα είναι πελώρια και πως τα έχουν θέσει επανειλημμένα προς τους αρμοδίους. «Δυστυχώς οι ασθενείς μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της απουσίας υποδομών, αφού πολλά ιατρεία στεγάζονται σε λυόμενα κτήρια, ενώ γίνονται θεραπείες σε διαδρόμους χωρίς την πρόσβαση σε σημαντικές υποδομές που χρειάζονται για τους ασθενείς», είπε.

 


«Εμείς αγωνιζόμαστε και είναι θέματα που θέτουμε καθημερινά όσον αφορά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ και της αδυναμίας του να δώσει λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.

 

 

Για το όλο θέμα μίλησε στη «Λ» το μέλος της κεντρικής γραμματείας ΠΑΣΥΝΟ και ταμίας Χρίστος Χριστοδούλου, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι το νέο Νοσοκομείο πλέον είναι παλαιό, αφού χτίστηκε το 1993, σημειώνοντας ότι όλο το Γενικό Νοσοκομείο χρήζει πλήρης αναβάθμισης. 

 


«Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και το νιώθω και εγώ αυτό ως επαγγελματίας υγείας», ανέφερε, παραθέτοντας και παράδειγμα το γεγονός ότι στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτήριο της χώρας δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, «να σπαταλιέται ουσιώδης χρόνος για τον ασθενή, εάν χρειαστούμε κάποια ειδικότητα που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Όπως το πρόσφατο παράδειγμα με το περιστατικό του νεογνού που απεβίωσε», συμπλήρωσε.

 


Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοδούλου έκανε λόγο για πολλές καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως είπε, «μπορεί κάποιος, ακόμα και μικρό παιδάκι να μεταβεί στις πρώτες βοήθειες και να χρειαστεί νευροχειρουργός ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ιατρού που δεν υπάρχει και να πρέπει να διαμετακομιστεί στη Λευκωσία. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ζωή», πρόσθεσε.

 


Το μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥΝΟ, υπογράμμισε πως τα κυριότερα προβλήματα είναι η υποστελέχωση και οι υποδομές τα οποία συνάδουν, υπογραμμίζοντας και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Εντατική Νεογνών (ΜΕΝΝ) της Λεμεσού. 

 


«Μιλάμε για την Εντατική Νεογνών όπου κάποια περιστατικά κρίνονται μεταξύ ζωής και θανάτου και θα έπρεπε να ήταν υπόδειγμα θαλάμου και όχι να παρουσιάζει τέτοιου είδους υποστελέχωση», τόνισε. 
Χαρακτηριστικά, όπως είπε, «υπάρχουν 15 θέσεις νεογνών στην ΜΕΝΝ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού που έχει να κάνει με πέντε θέσεις εντατικής και δέκα θέσεις ενδιάμεσης, δηλαδή που δεν βρίσκονται σε τόσο σοβαρό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΝΝ υπάρχουν 17 νεογνά αντί για 15. Επίσης, αντί 31 νοσηλευτές που θα έπρεπε να υπάρχουν για να βγαίνει το πρόγραμμα της ΜΕΝΝ με ασφάλεια, έχει 21 και είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφού σε μία βάρδια αντί να είναι έξι νοσηλευτές έχει μόνο τρεις».

 


Ο κ. Χριστοδούλου έκανε λόγο για ύπαρξη κακοδιαχείρισης προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο, όπως μας ενημέρωσε, κρατεί δεσμευμένους τους νοσηλευτές τους οποίους θα έπρεπε να είχε αποστείλει στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια της χώρας.

 


Ακολούθως, τόνισε και το σοβαρό πρόβλημα της σύμπτυξης θαλάμων λόγω της πανδημίας κατά του κορωνοϊού, αφού έχουν ενωθεί θάλαμοι που δεν έπρεπε κανονικά να είναι μαζί, όπως για παράδειγμα ο χειρουργικός με τον ογκολογικό. «Πώς μπορούν να είναι στον ίδιο θάλαμο οι ασθενείς του ογκολογικού με του χειρουργικού στον οποίο υπάρχουν τόσες λοιμώξεις και άλλες μεταδοτικές ασθένειες;», αναρωτήθηκε.

 


Τέλος, μας εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ένα master plan από το 2010 για την ανακαίνιση και επέκταση του Νοσοκομείου Λεμεσού, «κανείς», όπως δήλωσε, «δεν το προώθησε στη Βουλή για να ψηφιστεί, ενώ αντιθέτως δαπανήθηκαν εκατομμύρια για οτιδήποτε άλλο εκτός από την υγεία».

 

 

Σε επικοινωνία μας με τον γενικό εκτελεστικό διευθυντή των Νοσοκομείων Λεμεσού - Πάφου Χρίστο Νικολάου, δε θέλησε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για το όλο θέμα, ενώ και ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, δεν έκανε δηλώσεις.


Πηγές προσκείμενες στον ΟΚΥΠΥ, σημείωσαν στη «Λ» πως δεν υπάρχει καμία υποστελέχωση και πως όλοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει πως υπάρχει πανδημία και ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός αντιμετώπισε την κρίση. Εξου, μας ειπώθηκε και ο λόγος που συμπτυχθήκαν οι θάλαμοι και που ο παιχνιδότοπος της Παιδιατρικής Κλινικής έχει μετατραπεί σε αποθήκη.


Ταυτόχρονα, τέθηκαν και κάποια ερωτήματα προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα πως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα με 1000 μόνο νοσηλευτές να λειτουργούν όλα «ρολόι», ενώ στον δημόσιο τομέα που υπάρχουν 4000 νοσηλευτές, να θεωρείται ότι υπάρχει υποστελέχωση. Οι πηγές μας ανέφεραν ότι από τη λειτουργία του, ο ΟΚΥΠΥ έχει προσλάβει συνολικά 952 άτομα, 370 νοσηλευτές, 203 γιατρούς, γραφειακό και διοικητικό προσωπικό και δεν είναι δυνατόν, να υπάρχει υποστελέχωση.


Επιπλέον, έκαναν νύξη ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δεν είναι ο μόνος πάροχος στο ΓεΣΥ, αλλά υπάρχει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος και παίρνει τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και σε αυτόν πρώτιστα θα έπρεπε να αποταθούν όλοι για τις ελλείψεις και τις υποδομές. 

 

 

Page 1 of 193

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top