Του Γιάννη Τσουλόφτα Επιστημονικός Συνεργάτης

 

Ψηφίζοντας συνδιαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης


Πολλοί στην Κύπρο είδαν την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια λύση ανάγκης, μια διέξοδο μετά τα γεγονότα του 1974. Κάποιοι ακόμη, δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ένωση, υιοθετούν ακόμη μονοδιάστατες επαρχιακές προσεγγίσεις, και την βλέπουν απλά ως ένα βήμα προώθησης του εθνικού μας προβλήματος και ως ένα μηχανισμό άντλησης πόρων.

 

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι για τον απλό πολίτη κάτι πολύ περισσότερο από μια διέξοδος σε σχέση με το εθνικό μας θέμα. Αυτά που εμείς καθημερινά, ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, απολαμβάνουμε και θεωρούμε αυτονόητα, για πολλές περιοχές του κόσμου εκτός Ευρώπης, αποτελούν άπιαστα όνειρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυρίως και πρωτίστως για τον απλό πολίτη το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Αυτό που διαφοροποιεί την Ευρώπη από την Ασία και την Αμερική, αυτό που κάθε Ευρωπαίος πρέπει πρώτα να εκτιμήσει και στη συνέχεια να υποστηρίξει και να προστατεύσει.

 

 

Από την μια έχουμε το ασιατικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εξαντλεί τον άνθρωπο μέσα από την υπερεργασία και την ανισορροπία ανάμεσα σε οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες, και από την άλλη έχουμε το αμερικάνικο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εξαντλεί τις ανθρώπινες δυνατότητες μέσα από τις εξοντωτικές ταχύτητες, την πλήρη απορρύθμιση που οδηγεί σε ένα άκρατο και ανηλεή ανταγωνισμό και την εργασιακή αβεβαιότητα.

 

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο μοντέλα ανάπτυξης, το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι το μόνο που κρατά ισορροπίες μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων, είναι συμμετοχικό και συναινετικό, σκέφτεται και ενεργεί με υπερεθνικούς όρους και προσδίδει ουσιαστική σημασία στην εκπαίδευση και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει στην καρδιά του τον άνθρωπο χωρίς να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Καταφέρνει να κρατά τις λεπτές και δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, έτσι ώστε να μην βλάπτονται οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης στο πεδίο της διεθνούς οικονομίας. Καθορίζει ένα σύγχρονο ρυθμιστικό ρόλο για το κράτος, το οποίο πρέπει να παρεμβαίνει παροχικά και αναδιανεμητικά προς όφελος των λιγότερο ευνοούμενων αλλά χωρίς να πλήττει την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και των κρατών μελών της.

 

Βασική φιλοσοφία του ευρωπαϊκού μοντέλου είναι ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί ένα παραγωγικό και κατ’ επέκταση αναπτυξιακό παράγοντα και συμβάλλει στην οικονομική μεγέθυνση. Η προαγωγή της ασφάλειας και της ποιότητας στην εργασία είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της απασχόλησης και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού. Η απουσία κοινωνικής πολιτικής συνεπάγεται οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

 

Η εξασφάλιση περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν στοιχεία τα οποία μπορούν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων. Παραδείγματος χάριν, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την υγεία και την παιδεία αποτελεί επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με πολλές θετικές οικονομικές συνέπειες. Η κατάταξη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, στο οποίο ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία κατέχουν κορυφαίες θέσεις, αποδεικνύει ακράδαντα την καίρια σημασία της αλληλεπίδρασης αυτής.

 

 

Μπορεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης να είναι ένα μοντέλο που ακόμη δοκιμάζεται, έχει τα πισωγυρίσματά του και τις δυσκολίες του, ωστόσο είναι το μόνο διεθνώς που κρατάει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής αποδοτικότητας από τη μια και των αναγκών του απλού πολίτη και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη.

 

Είναι το μοντέλο που προσδίδει στην Ευρώπη μια αξιοπιστία, μια ευημερία και μια ήπια ισχύ και το οποίο άλλες περιοχές της υφηλίου μόνο να ζηλέψουν μπορούν. Ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές προασπιζόμαστε, ενδυναμώνουμε και συνδιαμορφώνουμε αυτό το μοναδικό εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία που ονομάζεται ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης.

Διαβάστηκε 4150 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top