Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην κεντρική Εύβοια.

Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, που κατακαίει δάσος της περιοχής Natura, βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Τα χωριά εκκενώθηκαν και η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επί τόπου επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

Εθελοντές που βρέθηκαν στον τόπο της πυρκαγιά περιγράφουν στον δημοσιογράφο του euronews, Γιάννη Γιαγκίνη, την τεράστια καταστροφή. «Όλα ήταν καμμένα, σε έπιανε η καρδιά σου, μαυρίλα, πάρα πολλή μαυρίλα, δεν μπορείτε να φανταστείτε, πυκνοί καπνοί και όλα αυτά», δήλωσε ο Λάζαρος Κεσελόγλου. «Είναι τραγικά τα πράγματα, αυτό που είδα ήταν πολλά ζώα να τρέχουν δεξιά κι αριστερά, όλα κούτσαιναν, κατεβάσαμε δύο τρία σκυλιά, κουταβάκια, είχαν καεί οι πατούσες τους, τα κατεβάσαμε κάτω, τους δώσαμε νερό. Γενικώς έχει πολλά άγρια ζώα εδώ, θέλουμε επειγόντως εθελοντές να κάνουν και βόλτες μέσα στο δάσος, να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε», τόνισε ο Γιάννης Ευσταθίου.

Αργά το βράδυ της Τρίτης δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη πριν από τα Ψαχνά, η οποία φαίνεται πως απέδωσε λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη δύο αεροσκάφη από την Ιταλία για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Στην Αθήνα φτάνει και ο Ευρωπαίος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Έχει προγραμματιστεί συνάντησή μου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο θα ενημερώσει για τη βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «RescEU».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την πυρκαγιά.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 49 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

 

 

 

Πηγή: euronews.com

Διαβάστηκε 1507 φορές
Tagged under

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top