Είναι αδύνατο να εμποδίσουμε την εκδήλωση ενός σεισμού, ωστόσο με τη σωστή πληροφόρηση και προετοιμασία μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου και των επιπτώσεών του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου.
 
«Ο σεισμός αποτελεί φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική του διάρκεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις υποδομές, που δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά και ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουμε πριν την εκδήλωση ενός σεισμού, αλλά και πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε κατά τη διάρκεια εκδήλωσής του».
 
«Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες θα προβούμε αμέσως μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού στην Κύπρο ενεργοποιείται το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Εγκέλαδος», το οποίο καθορίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών ενός σεισμού», συμπλήρωσε.


Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και ασφάλειας από τον σεισμό         
    
Στο μεταξύ, σε συστάσεις προς το κοινό για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και ασφάλειας από τον σεισμό προχώρησε την Τρίτη η Πολιτική Άμυνα.
 
Συγκεκριμένα,
              
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
Στο σπίτι / γραφείο / σχολείο: Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες, Μην τοποθετείτε ψυγεία και ψηλά έπιπλα σε σημεία από τα οποία είναι δυνατό να μετακινηθούν και να φράξουν ενδεχόμενες εξόδους διαφυγής, Τοποθετήστε σε χαμηλές θέσεις τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα και όσα μπορούν εύκολα να πέσουν ή να σπάσουν, Απομακρύνετε βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες, Στερεώστε καλά τα φωτιστικά και τους ανεμιστήρες οροφής, Επισημάνετε από τώρα ποια είναι τα πιο ασφαλή μέρη στο σπίτι, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας ή απασχόλησής σας για να καταφύγετε σε αυτά σε περίπτωση σεισμού: κάτω από ανθεκτικά τραπέζια, γραφεία ή θρανία, μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες, μακριά από εξωτερικούς τοίχους, Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειάς σας / το προσωπικό του γραφείου σας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, Προμηθευτείτε με βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, Τοποθετήστε σε προσιτό σημείο πυροσβεστήρα και εξασκηθείτε στη χρήση του.


ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
Αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι: Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Μην πανικοβάλλεστε, Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο ή θρανίο), Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσο του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας, Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν, Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι, Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
 
Αν βρίσκεστε σε ψηλό κτήριο: Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους, Μην χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα για διαφυγή, διότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης του ή εγκλωβισμού σας σε αυτόν λόγω διακοπής του ηλεκτρισμού ή στρέβλωσης στους οδηγούς του, Μην στέκεστε σε ανοικτά παράθυρα, μπαλκόνια ή στις άκρες ταρατσών. Από τη δόνηση μπορεί να πέσετε στο κενό.
 
Αν βρίσκεστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα: Μείνετε στον χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση, Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους, γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
 
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο: Αποφύγετε να στέκεστε κοντά σε κτήρια, βράχους, ηλεκτρικούς πασσάλους ή αντικείμενα που δυνατόν να πέσουν και να σας τραυματίσουν, Αν έχετε μαζί σας τσάντα  ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά, Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Μετά από δυνατό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος που θα σαρώνουν τις ακτές.
 
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο: Σταθμεύεστε όσο πιο γρήγορα και προσεκτικά μπορείτε μακριά από πολυώροφες οικοδομές, πασσάλους ή βράχους, Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.


ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
Μετά τον σεισμό: Βοηθήστε άμεσα τα παιδιά, αλλά και τα ανάπηρα, ανήμπορα, άρρωστα ή ηλικιωμένα άτομα να προστατευθούν, Αν κάπου έχει ξεσπάσει φωτιά σβήστε την πριν πάρει διαστάσεις, Μην αγγίζετε ηλεκτροφόρα καλώδια ούτε αντικείμενα που ακουμπούν σε καλώδια, διότι Κινδυνεύετε από ηλεκτροπληξία, Αν έχετε εγκλωβιστεί ή παγιδευτεί κάπου από όπου δεν μπορείτε να διαφύγετε, προσπαθήστε με κάθε τρόπο να δώσετε σημεία ζωής, ώστε τα σωστικά συνεργεία να σας εντοπίσουν, Μην δοκιμάσετε να μετακινήσετε σοβαρά τραυματισμένο, εκτός εάν η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, Μην εισέρχεστε σε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές μέχρι οι αρμόδιες αρχές σας διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλή, Μην χρησιμοποιείται χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο, διότι το μπλοκάρισμα των γραμμών εμποδίζει το συντονισμό των ενεργειών των Υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη και την αποστολή του έργου της αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων του σεισμού., Ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις για βοήθεια, αλλά μην κυκλοφορείτε άσκοπα, ώστε να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα τα συνεργεία διάσωσης.

 

ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 300 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top