Τα σχέδια αυτά ομολογουμένως είναι ένα καλό κίνητρο προς τα νεαρά άτομα και τις οικογένειες, για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστυφιλίας, αλλά και την στήριξη και ενίσχυση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προκλήσεις.


Υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα και ελλείψεις που χρειάζονται αναθεώρηση και πιο ενδελεχή εξέταση.
Αρχικά, για να είναι ουσιαστική η βοήθεια που θα παράσχουν τα δύο σχέδια, θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί για την αξιολόγηση των αιτήσεων προς τα πάνω, όπως επίσης και το όριο οικονομικής ενίσχυσης / επιδότησης, αφού όπως γνωρίζουμε όλοι το κόστος ανέγερσης μιας κατοικίας είναι πολύ μεγάλο στην Κύπρο και τα προσφερόμενα ποσά από το κράτος είναι συγκριτικά με αυτό πολύ χαμηλά.


Έπειτα, είναι σημαντικό να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και να προσδιοριστούν πιο συνετά οι προϋποθέσεις της. Επί του παρόντος ζητείται να προσκομιστούν τα απαιτούμενα έγγραφα στις επαρχιακές διοικήσεις και η γραφειοκρατία είναι μεγάλη, οπότε όλη αυτή η διαδικασία θα ήταν ευκολότερο να γίνει ηλεκτρονικά, για να αντιμετωπιστούν τα πολλά κωλύματα. Επιπρόσθετα, τα σχέδια αυτομάτως εξαιρούν από τη λίστα άτομα και νεαρές οικογένειες που κατέχουν κάποιο τεμάχιο γης μόνο σε μη οικιστικές ζώνες, όπως οι αγροτικές περιοχές. Θα ήταν καλό τα άτομα αυτής της ομάδας να βοηθηθούν από το Κράτος, να παραχωρηθούν σε αυτά πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις και να δημιουργηθούν υποδομές και υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα αγροτικά τεμάχια, όπως παροχή ρεύματος, νερού, δημιουργία δρόμων κτλ.

Οι συγκεκριμένες αναπτύξεις θα είναι ελεγχόμενες, ούτως ώστε να μην επιτραπεί η άναρχη ανάπτυξη της υπαίθρου και να υπάρχουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα της συγκεκριμένης ανάπτυξης. Επί παραδείγματι, τα σπίτια που θα ανεγερθούν να συνάδουν με τον περιβάλλοντα χώρο και τα υπόλοιπα κτήρια της περιοχής και να προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη (δέντρα, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση νερού).

Σώτος Σάββα 

Υποψήφιος βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού

Διαβάστηκε 328 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top