«Θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου ώστε να εξετασθεί το κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα τύχουν ολικής αξιοποίησης από ενδιαφερόμενους να κατοικήσουν στην ύπαιθρο (και όχι μόνο), και να εντοπισθούν πιθανές αδυναμίες ώστε να εξαλειφθούν σε μεταγενέστερα σχέδια τα οποία ευελπιστούμε ότι θα προκηρυχθούν», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λ», ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού Λευτέρης Περικλή.


Ο κ. Περικλή σχολιάζοντας τη νέα στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τα δύο νέα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να περιλάβει σταδιακά όλες τις κοινότητες ανά το παγκύπριο. «Συγκεκριμένα και δεδομένου του γεγονότος ότι το δεύτερο τη τάξη σχέδιο ‘Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου’ ήδη περιλαμβάνει περιαστικές κοινότητες με χαμηλότερη οικονομική ενίσχυση νοείται, αυτό μπορεί να διευρυνθεί και για τις υπόλοιπες κοινότητες που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε κάποιο εκ των δύο σχεδίων.

Όπως σημειώσαμε, αναλόγως κριτηρίων που και σήμερα υφίστανται, η οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων να είναι υψηλότερη για ορεινές / μειονεκτικές / ακριτικές περιοχές», σημείωσε.


Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού αναφερόμενος στην ενσωματωμένη πρόνοια των σχεδίων για τεκμηρίωση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για ολοκλήρωση της ανέγερσης / αγοράς της κατοικίας, υπογράμμισε το γεγονός ότι παρουσιάζεται δυστοκία αναφορικά με τις διαδικασίες που σήμερα υφίστανται στα Τραπεζικά Ιδρύματα για εξασφά- λιση στεγαστικών δανείων. «Προτείνεται όπως αναληφθεί πρωτοβουλία π.χ. από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για ανέγερση οικισμών στην ύπαιθρο και παραχώρησή τους σε ενδιαφερόμενες οικογένειες υπό τύπο «ενοικιαγοράς». Ο συνδυασμός των δύο πιο πάνω, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα υποβοηθήσει περαιτέρω στη συμπερίληψη μεγαλύτερης μερίδας συμπολιτών μας στους δικαιούχους, με την παράλληλη ώθηση ανάπτυξης στην υποβαθμισμένη ύπαιθρο», συμπλήρωσε.


Ακολούθως ο κ. Περικλή τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί και το αίτημα, τόσο της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, αλλά και της παγκύπριας Ένωσης ευρύτερα, όπως απαλειφθεί η προϋπόθεση που σήμερα υφίσταται στα σχέδια, σύμφωνα με την οποία εξυπακούεται ότι το τεμάχιο προς στεγαστική ανάπτυξη πρέπει να οριοθετείται σε οικιστική ζώνη. «Σαφέστατα και δεν τασσόμαστε υπερ της άναρχης ανάπτυξης στην ύπαιθρο, ωστόσο είναι ένα στοιχείο το οποίο θεωρούμε ότι με την ενσωμάτωση αυστηρών δικλείδων ασφαλείας στο σχέδιο, μπορεί να ελεγχθεί. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας στην ύπαιθρο, δε διαθέτει κάποιο τεμάχιο σε οικιστική ζώνη, γεγονός που αυτομάτως τους αποκλείει από αυτού του είδους τα σχέδια, που πρώτιστο στόχο έχουν την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να παραμείνουν στον τόπο τους», είπε. Συνεχίζοντας δήλωσε πως «με τα ανύπαρκτα σημερινά κίνητρα, οι ορεινές και όχι μόνο κοινότητες έχουν ερημωθεί, γεγονός που πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να διαπιστώσει».


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού μας υπενθύμισε ότι «υποστατικά εκτός οικιστικών περιοχών, έχουν εξασφαλίσει αδειοδότηση (Πολεοδομική Άδεια & Άδεια Οικοδομής) από τα αρμόδια κρατικά τμήματα, χωρίς οι κάτοχοι να διατηρούν το δικαίωμα υποβολής αίτησης στο υπό αναφορά ή αντίστοιχα σχέδια. Ως εκ τούτου θεωρούμε άδικο και δυσμενή διάκριση προς συμπολίτες μας οι οποίοι (βάση σχετικής έρευνας πάντοτε) διαθέτουν αποκλειστικά κάποιο τεμάχιο εκτός οικιστικής περιοχής και το οποίο είναι το μοναδικό το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν, σε κάποιο βαθμό, προς ιδιοκατοίκηση / των παιδιών τους».


«Η Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των πιο πάνω σχεδίων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβαίνει σε παρεμβάσεις με εισηγήσεις της, με απώτερο στόχο πάντοτε τη διασφάλιση των συμφερόντων των κοινοτήτων μας και των κατοίκων τους», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Λευτέρης Περικλή.

 

 

 

Διαβάστηκε 488 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top