Για χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λ», ο Αριστίνδην υποψήφιος ΔΗΚΟ Λεμεσού Μάριος Σταδιώτης. Μιλώντας για την «πληγωμένη» εστίαση του τόπου μας, λόγω πανδημίας, ο κ. Σταδιώτης δε διστάζει να αναφέρει πως «δεν μπορεί οι χώροι εστίασης να είναι για ακόμη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα».

 

Τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν πλήξει τους χώρους εστίασης και τα κέντρα αναψυχής. Θεωρείτε ότι μπορεί ο κλάδος να ανταπεξέλθει ή πιθανόν να έχει πληγεί πλέον ανεπανόρθωτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι κανένας χώρος εστίασης δεν έχει περάσει αλώβητος από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας και τα οποία ήταν σαφώς δυσανάλογα προς τα μέτρα που λήφθηκαν σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η σημερινή εικόνα που έχουμε μπροστά μας σίγουρα δε θυμίζει την προ πανδημίας εποχή, αφού πολλοί χώροι εστίασης δεν είναι σε θέση να ανοίξουν ξανά, πόσο μάλλον με τόσους ακόμη περιορισμούς. Και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε οι χώροι εστίασης που θα ανοίξουν κουβαλούν ήδη σωρεία απλήρωτων υποχρεώσεων είτε προς το δημόσιο, είτε σε ενοίκια, είτε σε άλλους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Ακόμη ένα λανθασμένος και βιαστικός χειρισμός  εκ μέρους της κυβέρνησης για τους χώρους εστίασης, θα αποβεί μοιραίος για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.

Σήμερα βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Πόσο πίσω θα πάει το άνοιγμα της εστίασης μετά από το τρίτο κύμα που φαίνεται στον ορίζοντα;

Μα ήδη ένας μεγάλος αριθμός χώρων εστίασης ετοιμάζεται για οριστικό λουκέτο και αυτό μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι κάνοντας μια έρευνα στους χώρους που είναι σήμερα διαθέσιμοι προς πώληση. Ένα τρίτο κύμα δεν καθυστερεί μόνο το άνοιγμα της εστίασης, αλλά καταστρέφει ολοσχερώς ένα τομέα της οικονομίας που στην περίπτωση της κυπριακής οικονομίας είναι και ένας από τους βασικούς της πυλώνες. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι η τελευταία ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται ενώ όλοι οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί. Γι’ αυτό και δεν μπορεί οι χώροι εστίασης να είναι για ακόμη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα! 

 

Θεωρείτε πως το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό επέφερε περαιτέρω κρίση στον τομέα της εστίασης; 

Σαφέστατα, το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν λανθασμένο και γι’ αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Για το λανθασμένο μέτρο υπήρξε και έμμεση παραδοχή στα τέλη Φεβρουαρίου από το μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας, καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Δρα Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα ληφθεί ξανά τέτοια απόφαση. 

 

Πως αξιολογείτε τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην εστίαση;
 Οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν βιαστικές, άστοχες και δυσανάλογες. Και εξηγώ: ο συνωστισμός σε μια υπεραγορά όπου για παράδειγμα τα καροτσάκια ψωνίσματος αλλάζουν χέρια χωρίς προηγούμενη απολύμανση. Ή ο ανεξέλεγκτος συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους για σκοπούς άσκησης. Η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των τεστ ταχείας ανίχνευσης αλλά και η κοσμοσυρροή προς διενέργεια των τεστ, όλα αυτά, έχοντας τους χώρους εστίασης κλειστούς, επέφεραν και τρίτη άνοδο κρουσμάτων. Οπότε, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις ήταν λανθασμένα και επικίνδυνα. Θα ήταν όμως και παράλειψη μου να μην επισημάνω το γεγονός ότι σε κάθε έλεγχο της πανδημίας η κυβέρνηση παίρνει από μόνη της τα εύσημα για τους χειρισμούς της, ενώ σε κάθε εκτροχιασμό και αύξηση κρουσμάτων η κυβέρνηση κατηγορεί τους πολίτες για ανευθυνότητα.     

    

Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 12 Μαρτίου; 

Η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν κάποιες κατηγορίες της εστίασης, αφήνει εντελώς εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής οι οποίοι παραμένουν κλειστοί πάνω από ένα χρόνο. Αυτοί οι χώροι έχουν και τα περισσότερα λειτουργικά έξοδα. Σκεφτείτε πως μόνο η άδεια λειτουργίας στοιχίζει 10 φορές περισσότερο από μια ταβέρνα. Επίσης επανέλαβα αρκετές φορές πως δεν πρέπει να παίρνονται οριζόντια μέτρα. Η εστίαση δεν είναι σαν το λιανικό εμπόριο.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κατηγοριοποιήσει αρχικά τους χώρους εστίασης, όχι μόνο βάσει των αδειών λειτουργίας τους, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες. Σκεφτείτε τους χώρους εστίασης που βρίσκονται στα ορεινά και στα ημιορεινά. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες, λειτουργώντας μόνο τους εξωτερικούς χώρους, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

 

Η οικονομία μας θα ανακάμψει ή θα συνεχίσει να «αιμορραγεί»;

Όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί και τα μέτρα σίγουρα η οικονομία θα «αιμορραγεί». Άρα αυτό που χρειάζεται είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων στη βάση της πραγματικής οικονομικής  ζημιάς που αυτές υπέστησαν. Συγκρίνοντας τα οικονομικά δεδομένα περιόδων πριν από Covid-19 και κατά την περίοδο Covid-19.  Ενώ παράλληλα, πρέπει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να αντιληφθεί ότι αν συνεχιστεί η καθυστέρηση στην πληρωμή του εφάπαξ ποσού προς τις επιχειρήσεις, τότε αυτό θα αποβεί μοιραίο για την επιβίωση τους.

 

 

Διαβάστηκε 1237 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top