Για την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε η Limegrove και παρουσίασε η εφημερίδα «Λεμεσός», μας μίλησε ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Θεόδωρου, καθώς και η ιδιοκτήτρια και νομική σύμβουλος της, Τέα Σχοινή.  


Αναφέρθηκαν στην τεράστια ανταπόκριση και το ενδιαφέρον χιλιάδων αναγνωστών της Λεμεσού για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα συμπεράσματα και τη σημασία της, τόσο για τους συμπολίτες μας όσο και για τους υποψήφιους βουλευτές.

 

dimoskopisi-30-of-42

 

Γιατί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτελεί ξεχωριστή ως προς το είδος της και γιατί τα αποτελέσματα της μπορούν να θεωρηθούν βάσιμα;
Καταρχήν επιτρέψτε μας να ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο, στους αναγνώστες της εφημερίδας Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.  Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την εφημερίδα «Λεμεσός» για τη δυνατότητα που μας έδωσε να ενημερώσουμε όχι μόνο τους πολίτες της Λεμεσού, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, την οποία έχουμε πραγματοποιήσει.

 

Η ιδιαιτερότητα και η διαφοροποίηση αυτής της δημοσκόπησης σε σχέση με άλλες, είναι το μεγάλο δείγμα 600 συνεντεύξεων αποκλειστικά και μόνο για την περιφέρεια Λεμεσού. Αυτό ακριβώς το στοιχείο δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα πρώτο δείγμα της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών της επαρχίας μας. 

 

Επίσης, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και για τα κόμματα και τους υποψήφιους, να μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά την απήχηση που έχουν τη δεδομένη στιγμή (που διενεργείται η δημοσκόπηση), ανάμεσα στο εκλογικό κοινό τους.

 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα;
Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, όπως πολύ σωστά το έχει εντοπίσει από την ανάλυση που έχει κάνει ο Σάκης Στυλιανού τις προηγούμενες μέρες, είναι το γεγονός ότι η πρωτιά στη Λεμεσό είναι ανοικτή και θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα της δημοσκόπησης, η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι εντός του στατιστικού λάθους, εφόσον καταγράφεται μια μικρή κάμψη στο ΔΗΣΥ σε σχέση με το 2016, ενώ υπάρχει μια μικρή άνοδος του ΑΚΕΛ. Για το πιο πάνω φαινόμενο υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαφορά.


Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα, αφορά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ παρά τις αποχωρήσεις και τις διαγραφές στελεχών του, κατορθώνει με εισροές που έχει κυρίως από τη Συμμαχία Πολιτών, να μην καταγράφει απώλειες και να «κλειδώνει» τις δύο έδρες.


Το τρίτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα στην ΕΔΕΚ, ενώ τα πράγματα είναι εντελώς ανοιχτά για τα υπόλοιπα κόμματα που διατηρούν πολύ σοβαρές πιθανότητες για να εξασφαλίσουν έδρα στη Λεμεσό, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι της Άννας Θεολόγου, οι Οικολόγοι και στη συνέχεια η ΔΗΠΑ.

 

dimoskopisi-11-of-42

 

Πότε να περιμένουν οι αναγνώστες μας τις επόμενες δημοσκοπήσεις;
Η εταιρεία μας προγραμματίζει μέχρι και τον Μάιο άλλες τρεις δημοσκοπήσεις, που θα παρουσιάσει η εφημερίδα «Λεμεσός». Αυτές, θα καταγράφουν εξελικτικά την εκλογική συμπεριφορά και τις αυξομειώσεις που θα υπάρχουν, καθώς και την τάση που θα έχουν στην απήχηση ανάμεσα στους πολίτες, τόσο τα διάφορα κόμματα όσο και οι υποψήφιοι. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα με την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, αλλά και πιθανόν με την κάθοδο νέων πολιτικών σχηματισμών.

 

Με βάση λοιπόν αυτά, ετοιμάζουμε μια νέα δημοσκόπηση για την πόλη και επαρχία Λεμεσού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τάσεις, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης με την προηγούμενη. Εκεί θα καταγραφούν πιθανές αυξομειώσεις κομμάτων και υποψηφίων, πράγμα που έχει το ενδιαφέρον του.

 

Είναι εκλογές με έντονες ιδιαιτερότητες, αφού πολύ μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει κάτω από τη σκιά της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν. Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση τη συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία;
Η πρώτη δημοσκόπηση έδειξε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για συμμετοχή τους στις εκλογές. Αυτό το γεγονός διαφοροποιεί την τάση των τελευταίων χρόνων για αποχή. Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού, όπου οι πολίτες φαίνεται ότι προσέρχονται στις κάλπες με στόχο να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Μόνο 7% καταγράφει τη βούληση του να μην προσέλθει στις εκλογές. Από κει και πέρα αν κάποιος λάβει υπόψη ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και δέκα συνδυασμοί, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πέραν των 100 υποψηφίων. 

 

Λόγω των περιοριστικιών μέτρων δεν θα έχουμε προεκλογική εκστρατεία, όπως όλοι τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια με κατ’ οίκον επισκέψεις και πολιτικές συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία. Η εκστρατεία θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου που θα γίνει αυτή. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι πέραν από το ποσοστό που αποτυπώνει κάθε υποψήφιος συγκεντρωτικά, θα δούμε την εικόνα όπως αυτή επιμερίζεται σε σχέση με το ποια είναι η απήχηση ενός υποψήφιου ανάμεσα στο φύλο, στις διαφορετικές ηλικίες, το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και την αστική ή αγροτική περιοχή. 

 

H στοχευμένη προεκλογική εκστρατεία στις διάφορες υποομάδες του πληθυσμού για κάθε υποψήφιο, είναι αυτό που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα για τους υποψήφιους βουλευτές.

 

Και κάτι τελευταίο, θα είστε σε θέση στην τελευταία δημοσκόπηση να κάνετε ασφαλή πρόβλεψη για το ποιοι εκλέγονται;
Μετά την ολοκλήρωση των κομματικών συνδυασμών και των υποψήφιων στη συνεχόμενη δημοσκόπηση, ναι, θα έχουμε μια «καθαρή» εικόνα με ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι «κλειδώνουν» έδρα και εκλογή στη Λεμεσό και ποιοι θα έχουν πάρα πολλές πιθανότητες για να εξασφαλίσουν βουλευτική έδρα. 
Κύριος στόχος της εταιρείας μας είναι να κερδίσουμε το ζήτημα της αξιοπιστίας, καταγράφοντας με επιστημονικό τρόπο την αλήθεια, όπως αυτή αποτυπώνεται από την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

 

 

Διαβάστηκε 1375 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top