Επτά νέες κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες δημιούργησε φέτος το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.
 

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι κατοικίες λειτούργησαν από Ανάδοχους (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Εταιρείες ή Φυσικά Πρόσωπα) μετά την υπογραφή δημόσιας σύμβασης με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που υλοποιεί το έργο.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο επτά κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης εντάχθηκαν συνολικά 32 άτομα με αναπηρίες (28 με νοητική αναπηρία και τέσσερα με οπτική αναπηρία) εκ των οποίων οι περισσότεροι προηγουμένως διέμεναν σε Στέγες Ηλικιωμένων παρά το νεαρό της ηλικίας τους και τη διαφορετικότητα των αναγκών τους από τους υπόλοιπους ένοικους των συγκεκριμένων στεγών.


Επιπρόσθετα εντάχθηκαν στις κατοικίες άτομα των οποίων οι γονείς είναι σε προχωρημένη ηλικία και αδυνατούσαν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας, καθώς και άλλα άτομα των οποίων οι γονείς είχαν αποβιώσει και για τα οποία το υποστηρικτικό περιβάλλον δεν μπορούσε να υποκαταστήσει τον γονεϊκό ρόλο.

Τα άτομα λαμβάνουν, πέρα από τις βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες και επιπρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες (μουσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, γυμναστική, ειδική εκπαίδευση, κ.λ.π)  για την περαιτέρω πρόοδο και εξέλιξή τους οι οποίες δεν μπορούσαν να παρασχεθούν ούτε στις Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά ούτε και στα σπίτια των ενοίκων (για όσους διέμεναν με τις οικογένειές τους πριν από την ένταξή τους στις κατοικίες).


 

Σημειώνεται, ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες προχωρεί να αναθέσει με δημόσια σύμβαση, ακόμα τέσσερις κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης: τρεις κατοικίες στη Λεμεσό για οκτώ άτομα με αυτισμό και μία κατοικία στη Λάρνακα ή Αμμόχωστο για πέντε άτομα με νοητική αναπηρία.

 

Η χρηματοδότηση και η λειτουργία κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης θα συνεχίσει να υποστηρίζεται και να επεκτείνεται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, εξυπηρετώντας τα δικαιώματα μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

 
 
ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 242 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top