Η ΠΕΟ ζητά συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις από το κράτος για την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εργασίας.


Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι εν μέσω ενός άλλου εργατικού ατυχήματος στο οποίο ακόμα ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, συνήλθε τη Τρίτη 4.8.2020 σε συνεδρία το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας.
 

 

Σημειώνει ότι η ΠΕΟ το τελευταίο χρονικό διάστημα, επανειλημμένα εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την αρνητική πορεία στο τομέα της ασφάλειας και υγείας. Είναι προφανές, αναφέρει, ότι τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν, αρκετά από τα οποία γίνονται στις οικοδομές και αφορούν πτώση από ύψος, έχουν μια κοινή αιτία - τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων από τους εργοδότες και την εντατικοποίηση της εργασίας.
 
«Η κατάσταση στο τομέα της ασφάλειας και της υγείας κτύπησε κόκκινο εδώ και καιρό. Το Υπουργείο Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης εργασίας έχουν μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όταν εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο, τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και αμείλικτα. Τι πλάνα έχουν; Τι μέτρα θα πάρουν; Τι ενέργειες θα αναληφθούν για να συμμορφώνονται οι εργοδότες με τις υποχρεώσεις τους. Οι γενικόλογες ανακοινώσεις και οι συζητήσεις δεν αρκούν», προστίθεται.
 

 

Η ΠΕΟ, σημειώνει πως εδώ και χρόνια έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση της εφαρμογής του νόμου για την ασφάλεια και την υγεία στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και στην Υπουργό Εργασίας.


Μεταξύ άλλων εισηγείται την νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής διακοπής εργασίας σε συνθήκες καύσωνα για όσες εργασίες διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ψηλή επικινδυνότητα, όπως τις οικοδομές.


 

Επίσης, αποτελεσματικό έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας από τους επιθεωρητές, εισαγωγή διαφανών διαδικασιών διερεύνησης ατυχημάτων, των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης, όπως και της συμμόρφωσης των εργοδοτών-επιχειρήσεων με τις υποδείξεις καθώς επίσης εκστρατεία για δημιουργία επιτροπών ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας τις οποίες το τμήμα επιθεώρησης εργασίας πρέπει έμπρακτα να στηρίξει για να μην είναι διακοσμητικός ο ρόλος τους.
 


ΚΥΠΕ

 

Διαβάστηκε 203 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top