Την έντονη διαφωνία της εξέφρασε η Φοιτητική Ένωση ΤΕΠΑΚ μέσω επιστολής, σχετικά με την απόφαση που ανακοινώθηκε για την κατανομή των φοιτητικών εστιών, καθώς και με την διαδικασία η οποία προηγήθηκε της ανακοίνωσης.

 

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου όρισε μια επιτροπή για την κατανομή των φοιτητικών εστιών, χωρίς να υπάρχει φοιτητής στην διαδικασία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

Ως ΦΕΤΕΠΑΚ ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την οποιαδήποτε φίμωση εις βάρος των φοιτητών και των δίκαιων τους αιτημάτων.

Με την υποβολή των αιτήσεων για δωμάτια στις εστίες η ανακοίνωση που ακολουθούσε ήταν η εξής:

«Γίνονται δεκτές αιτήσεις από υφιστάμενους/ες φοιτητές/τριες πτυχίου, καθώς επίσης από στρατιώτες που έχουν εξασφαλίσει θέση και αναμένεται να φοιτήσουν το Σεπτέμβρη, για διαμονή στα διαμερίσματα που διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο (Φοιτητικές Εστίες) ή/και για επίδομα ενοικίου που ενδέχεται να παραχωρηθεί, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-21.»

 

Καλούμε την αρμόδια επιτροπή να μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Τι θα γίνει με τους φοιτητές οι οποίοι με την λογική του ότι θα δοθεί το επίδομα ενοικίου έχουν ήδη ενοικιάσει εκ νέου ή ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους; Σε αρκετές μάλιστα των περιπτώσεων πέραν από το ντεπόζιτο, οι φοιτητές πλήρωσαν και ενοίκια μπροστά, κατόπιν απαίτησης των ιδιωτών.

2. Τι θα γίνει με τους φοιτητές οι οποίοι λόγω των χαμηλών (σε σχέση με προηγούμενα χρόνια) τους μορίων δεν πραγματοποίησαν αίτηση για διαμονή στις φοιτητικές εστίες και έχουν ήδη ενοικιάσει σε ιδιώτες (φοιτητές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν 18-22 μόρια);

Με τα νέα δεδομένα οι φοιτητές αυτοί είχαν ευκαιρία να είναι δικαιούχοι εστιών.

3. Γιατί στην «αρμόδια» επιτροπή που συστάθηκε από το συμβούλιο δεν συμμετείχε εκπρόσωπος φοιτητών;

4. Γιατί ο Πρόεδρος της Επιτροπής που συστάθηκε από το Συμβούλιο, ενώ η Πρόεδρος της ΦΕΤΕΠΑΚ προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, ούτε απάντησε, αλλά ούτε επικοινώνησε αργότερα;

5. Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η εισήγηση μας για ορισμό περιόδου μετάβασης τουλάχιστον 1 χρονιάς, κατά την οποία θα συνεχιζόταν το επίδομα στέγασης;

 

Ως ΦΕΤΕΠΑΚ απαιτούμε από τους αρμόδιους, σε συνεννόηση με την Φοιτητική Ένωση, να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από τις μονομερείς τους και βεβιασμένες αποφάσεις. Θα προκληθούν σωρεία προβλημάτων λόγω της απόφασης.  Πολλές εστίες θα μείνουν ανεκμετάλλευτες και πολλοί φοιτητές θα θυματοποιηθούν από την μη καταβολή του επιδόματος ενοικίου.

 

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να συζητήσουν με την Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ. λύσεις. Οι κυριότερες μας εισηγήσεις, μεταξύ άλλων:

1. Μεταβατική περίοδος 1 χρόνου όπου φοιτητές που έχουν ήδη συνάψει συμβόλαιο με ιδιωτικό διαμέρισμα, στη βάση κριτηρίων που ίσχυαν ως τώρα, να τους δοθεί το επίδομα.

2. Στο πιο πάνω να ληφθούν υπόψη περιπτώσεις που δεν έχουν μέσο διακίνησης, και δεν έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν τα τακτικά δρομολόγια της ΕΜΕΛ που το πανεπιστήμιο θα ανακοινώσει. Π.χ. φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με σπουδές και δεν έχουν Ι.Χ.

3. Αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότηση του ΤΕΠΑΚ, όπως είχαμε προτείνει και παλαιότερα, για μη συμπερίληψη Ε.Ε.Ε, επιδομάτων αναπηρίας, ανεργίας κ.ά. στο οικογενειακό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και μοριοδότηση για περιπτώσεις προσφύγων όπως εξάλλου γίνεται και με τα κριτήρια της Φοιτητικής μέριμνας.

Περιμένουμε πρόσκληση για ανταλλαγή απόψεων με την Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ.

Πρόεδρος Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

 

 

Διαβάστηκε 368 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top