Πλήρη αλληλεγγύη Γαλλίας σε Κύπρο και Ελλάδα εκφράζει ο Μακρόν, τον ηγετικό ρόλο Γαλλίας εξάρει ο Αναστασιάδης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία, για τη χθεσινή τους συνάντηση.  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.
 
Ο κ. Μακρόν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης μας, όπως είπε, να παραβιάζεται και να απειλείται. «Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.
 
 Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις αλλά να αναλαμβάνει μέσα από πρωτοβουλίες ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.
 
 Όπως είπε, αυτά που καταγράφονται  με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα αυτές τις ώρες αλλά και στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης, και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν διαφαίνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται.


 
ΚΕ: Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μακρόν συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή και η Γαλλία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η κοινή διαπίστωση στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με αποτελέσματα, και διεξήχθη σε ένα άριστο, φιλικό κλίμα.
 
Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, υπήρξε κοινή ανάγνωση και αξιολόγηση των δεδομένων και εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει έτσι ώστε να επικρατήσει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
 
Υπήρξε επίσης ξεκάθαρη πολιτική θέληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων πέραν της άμυνας και της ασφάλειας και σε άλλους τομείς όπως τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Οικονομίας.
 
Σύμφωνα με τον ΚΕ, στη συνάντηση τονίστηκε ότι η Γαλλία, ως η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό.Τη βούλησή τους για ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου εξέφρασαν οι ΥΠΑΜ των δύο χωρών
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την κοινή τους βούληση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Φλοράνς Παρλί και Χαράλαμπος Πετρίδης αντίστοιχα.
 
Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι δύο ΥΠΑΜ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Παρίσι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
Στην ατζέντα βρέθηκαν οι εξελίξεις στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.
 
 
Αμερικανός ΥΦΕΞ: Ανησυχούμε για τουρκικές προκλητικές ενέργειες
---------------------------------------------------------------------------------------

Την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την τουρκική NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του καναλιού OPEN, Μιχάλη Ιγνατίου.
 
Ο κ. Ρίκερ που ξεκίνησε χθες τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, μιλούσε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και τις χθεσινές δηλώσεις Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα.
 
 «Όπως ακούσατε, οι ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχες για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε ο Φίλιπ Ρίκερ.Όλα όσα επιβάλλει η Τουρκία δεν μπορούν να αντιστρέψουν την αλήθεια της ιστορίας, αναφέρει ο ΠτΒ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε πείσμα των συμφωνιών και των συνθηκών, σε πείσμα των αρχών του δικαίου, σε πείσμα των αρχών που διέπουν τα μνημεία της ανθρωπότητας και την παγκόσμια κληρονομιά, κατά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ουνέσκο, προχωρήσατε να μετατρέψετε το ιερότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και των Χριστιανών, την Αγία Σοφία, ένα επίτευγμα της τέχνης, το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο στην ιστορία, σε τέμενος, αναφέρει σε ανοικτή επιστολή του στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ακόμα ότι στην επιστολή του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Συλλούρης αναφέρει ακόμα ότι, η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος «ένα και μόνον υποδηλούν. Την κατακτητική σας εμμονή. Και πως τίποτε από όλα αυτά που έχετε κατακτήσει δεν σας ανήκει. Κι ακόμα την έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού στην πολιτισμική παράδοση όλης της ανθρωπότητας».
 
«Θα μπορούσατε να παραμείνετε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος πού οδήγησε σε ένα ακόμη καλύτερο καθεστώς την Αγία Σοφία, ως ένα χώρο συνάντησης και συνύπαρξης των θρησκειών. Αντ` αυτού, επιλέξατε να μείνετε στην Ιστορία ως ιστορικός βέβηλος ενός παγκοσμίου συμβόλου, ενός παγκοσμίου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός αριστουργήματος της τέχνης και ενός συμβόλου συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών» προστίθεται.
 
Στο μεταξύ, μια ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά θα έχει σοβαρές προεκτάσεις και επιπλοκές διεθνώς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και πέραν από αυτή, υπό το πρίσμα των καταστρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, θεωρεί ο Άριστος Αριστοτέλους του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών .
 
 Σε έκθεση για το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας για το 2020, ο κ. Αριστοτέλους επαναλαμβάνει διαπιστώσεις παλαιότερων εκθέσεων ότι «η Τουρκία, βάση των στρατιωτικών στοιχείων που παρατίθενται πιο κάτω,  είχε και θα συνεχίσει να έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος σε διάφορους τομείς - σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική».


 
Τα ε/κ και τ/κ κόμματα καλούν τους Κύπριους να ενώσουν δυνάμεις για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα καλούν όλους τους Κύπριους να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες και να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την κρίση μετά την πανδημία του COVID-19, κι επίσης καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ετοιμάσουν το έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
 
Σε διακήρυξη αναφέρεται ότι «οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που συμμετέχουν στις δικοινοτικές επαφές στο Λήδρα Πάλας, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη για να ανανεώσουν τον διάλογο και να συμβάλουν στη χαλάρωση της κυπριακής κοινωνίας, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού».
 
Αναφέρει ότι «οι συμμετέχοντες είναι προσηλωμένοι στη συνέχιση των συναντήσεών τους, αφού θεωρούν ως ύψιστης σημασίας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην περίοδο μετά την πανδημία, και στην οικοδόμηση πάνω στο προηγούμενο θετικό αποτέλεσμα του διαλόγου και των δράσεων τους μέσα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
 


Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από Κομισιόν για στήριξη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της τ/κ κοινότητας
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ για τη στήριξη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο, το έβδομο πρόγραμμα επιχορηγήσεων Κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών σε Δράση έχει στόχο να παροτρύνει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να επιδιώξουν ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές μέσω: της συμμετοχής τους στη χάραξη πολιτικής, καθώς και στη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, της συμβολής τους σε αλλαγές σε τοπικό και ενωσιακό επίπεδο, της προαγωγής συνεργασιών και εταιρικών σχέσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων και της τομεακής συνεργασίας.


 
Ανησυχία Υπουργείου Υγείας για «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού, καλεί πολίτες σε εγρήγορση
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την ανησυχία του για τα «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα εκφράζει το Υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν πιστά τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για αποτροπή νέας έξαρσης κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.
 
«Με αφορμή πρόσφατα «ορφανά» περιστατικά της νόσου COVID-19, τα οποία εντοπίστηκαν στην κοινότητα -ιδιαίτερα στην Επαρχία Λεμεσού- σε άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα, χωρίς να είχαν επαφή με κρούσμα ή ταξιδιωτικό ιστορικό, το Υπουργείο Υγείας εκφράζει έντονη ανησυχία και εφιστά την προσοχή των πολιτών, υπενθυμίζοντας πως ο ιός είναι ακόμα ενεργός στην κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.
 
Προστίθεται ότι «ο εφησυχασμός και η υπερβολική χαλάρωση που παρατηρείται σε σχέση με την τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσουν εκτροχιασμό και να ανατρέψουν τους θετικούς επιδημιολογικούς δείκτες».
 
Πέντε κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
 
Πέντε κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν από σύνολο 1.575 εργαστηριακών διαγνώσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.
 
Πρόκειται για άτομο που βρέθηκε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το οποίο ήρθε από το Ισραήλ με ειδική άδεια στις 21/7. Το τεστ που προσκόμισε ήταν αρνητικό.
 
Το δεύτερο άτομο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο πρόκειται για Καναδή που ζει στην Κύπρο. Είχε έρθει από το Ιράκ μέσω Ντουμπάι στις 22 Ιουλίου. Είχε προσκομίσει αρνητικό τεστ αντισωμάτων και δεν έγινε δεκτό. Ως κάτοικος Κύπρου, είχε δικαίωμα και έκανε το τεστ στο αεροδρόμιο.
 
Τα άλλα 3 άτομα είναι στενές επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον της Κύπριας που είχε ανακοινωθεί ως κρούσμα στις 21 Ιουλίου. Πρόκειται δηλαδή για εγχώριες λοιμώξεις. Το ένα από τα τρία άτομα είναι συμπτωματικό.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.045.


 
H ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Δήμου Λεμεσού και Υφυπουργού Ναυτιλίας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα λιμενικά τέλη του διαχειριστή του τερματικού, ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης κατά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού.
 
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, επικεντρώθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η πτυχή της ναυτιλίας στην στρατηγική ανάπτυξη της Λεμεσού, η ρύπανση της θάλασσας, ο θεσμός του Blue Limassol Forum και η πρόθεση του Δήμου για δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.
 
 Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στόχος του είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για τη ναυτιλία του τόπου και τη Γαλάζια Ανάπτυξη με ένα «όραμα δεκαπενταετίας» που θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως δημόσιες διαβουλεύσεις, οι οποίες θα φέρουν τους Κύπριους πιο κοντά στα θέματα αυτά.


 
Στην Ad Hoc επιτροπή το θέμα των διαγραφών κομμάτων και συνδεδεμένων εταιρειών
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την παραπομπή της συζήτησης του θέματος των διαγραφών δανείων πολιτικών κομμάτων και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών/οργανισμών στην Ad Hoc Επιτροπή η οποία συστάθηκε για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου.
 
Το θέμα με τίτλο «Διαγραφές δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες/οργανισμούς συνδεδεμένους με κόμματα, όπως επίσης και διαγραφές δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» είχε εγγραφεί από τον Ιανουάριο του 2020 κατόπιν πρότασης της ομάδας του ΔΗΣΥ και υιοθετήθηκε από ομόφωνα από την επιτροπή.
 
Σε μεγάλο μέρος της συνεδρίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος έθεσε το θέμα παραπομπής της συζήτησης του θέμα στην Ad Hoc επιτροπής, κατόπιν και επιστολής της ομάδας του ΑΚΕΛ.
 
Πλέον η Επιτροπή Ελέγχου θα καταρτίσει αιτήματα για εξέταση τα οποία θα περιληφθούν στους όρους εντολής της Ad Hoc Επιτροπής.


 
Με ομόφωνες τροπολογίες φαίνεται να εγκρίνονται από τη Βουλή οι κανονισμοί για τους άλλους επαγγελματίες ΓΕΣΥ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με ομόφωνες τροπολογίες θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οι κανονισμοί που συζήτησε την Πέμπτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και αφορούν δευτερογενή νομοθεσία για του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, στους κανονισμούς ενσωματώνονται οι απόψεις που εκφράστηκαν ενώπιον της Επιτροπής και οι κανονισμοί παρουσιάζουν ομόφωνες προσεγγίσεις και διαφαίνεται ότι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής με ομόφωνες τροπολογίες, οι οποίες διασκεδάζουν τις οποίες ανησυχίες υπήρχαν.


 
Συλλούρης: Προχωρήσαμε σε νομοθετικά μέτρα και ρυθμίσεις για ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προχωρήσει σε υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής και την απάμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προσφώνησή του χθες το απόγευμα στη Β’  Σύνοδο της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση των συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών, τον έλεγχο της ρύπανσης, την προστασία της άγριας πανίδας και τον περιορισμό της εκπομπής των ρύπων.
 
"Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να φτάσουμε στους στόχους που έχουν τεθεί. Μπορείτε μέσα από τις Επιτροπές να προβείτε σε εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε.


 
Κοινωνικά θέματα που αφορούν την Εκκλησία συζήτησαν Αρχιεπίσκοπος και Υπουργός Δικαιοσύνης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μεγάλο φάσμα θεμάτων στα οποία έχει, διαχρονικά, επιδείξει μεγάλη ευαισθησία η Εκκλησία και συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος, όπως το θέμα των ναρκωτικών, η αναμόρφωση και η επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία, η παιδεία και πολλά άλλα θέματα, στα οποία η Εκκλησία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας σωστής κοινωνίας, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης  Έμιλυ Γιολίτη.
 
 Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα θέματα που συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρθηκε σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η κ. Γιολίτη, που ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε και για τις πολύτιμες του συμβουλές κι ευχήθηκε πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου της και του προκαθημένου της Εκκλησίας.


 
Σε τέσσερις Πυλώνες οι προτεραιότητες και οι στρατηγικοί στόχοι της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει με την ανάληψη της ηγεσίας της Αστυνομίας ανέλυσε ο νέος Αρχηγός της Δύναμης Στέλιος Παπαθεοδώρου παραθέτοντας τους τέσσερις βασικούς Πυλώνες.
 
Οι Πυλώνες αυτοί αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, την αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, την βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και τα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης.
 
Μιλώντας στην πρώτη του δημοσιογραφική διάσκεψη με την ανάληψη της ηγεσίας της Δύναμης, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε αρχικά πως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο τόπος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, η οποία σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυπριακή κοινωνία, αλλά και την ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, έχουν δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Αστυνομία.

 


Πέντε υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία Αγλαντζιάς στην αναπληρωματική εκλογή της 2ας Αυγούστου
----------------------------------------------------------------------------

Υπέβαλαν το πρωί της Πέμπτης τις υποψηφιότητές τους για την αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αγλαντζιάς οι Αντρέας Κωνσταντίνου, Κώστας Κόρτας, Έφη Ξάνθου, Μαρία Βασιλειάδου και Πανίκος Πέτρου. Οι αναπληρωματικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 2 Αυγούστου.
 
Οι πέντε υποψήφιοι διεκδικούν τη ψήφο των 14.619 εγγεγραμμένων δημοτών Αγλαντζιά.
 
Στην εκλογική αναμέτρηση του 2016,  ο Χαράλαμπος Πετρίδης είχε εκλεγεί Δήμαρχος με 3,496 ψήφους και ποσοστό 45,73%. Ο κ. Πετρίδης διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Άμυνας στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

 
Το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης/Κατάταξης για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας 2020, ανακοίνωσε η Υπ. Εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τους Γενικούς Βαθμούς Πρόσβασης/Κατάταξης των υποψηφίων για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής, μετά από διαβουλεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο της Ελλάδας, η Υπηρεσία Εξετάσεων ανακοινώνει τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης/Κατάταξης κάθε υποψηφίου, ο οποίος ισχύει για όλα τα Επιστημονικά Πεδία στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση, βάσει των έγκυρων πλαισίων που έχει επιλέξει.


 
Φέτος τα Θερινά Δημόσια Σχολεία είναι περισσότερα και με διευρυμένο ωράριο, είπε ο Υπ. Παιδείας
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας προσπαθεί και παρέχει μια κοινωνική υπηρεσία, εκτός και πέραν της εκπαίδευσης, με τη λειτουργία των Θερινών Σχολείων, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμους, προσθέτοντας ότι φέτος τα Θερινά Δημόσια Σχολεία είναι περισσότερα και με διευρυμένο ωράριο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε χθες το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς, όπου λειτουργούν Θερινά Δημόσια Σχολεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Προδρόμου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διεύθυνση, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους των Συνδέσμων Γονέων και της Σχολικής Εφορίας και τους μαθητές και μαθήτριες των δυο σχολείων.
 


Τον Απρίλη του 2020 εκκρεμούσαν 4013 ποινικές υποθέσεις από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βάσει ανακοίνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Απρίλιο του 2020 εκκρεμούσαν 4013 ποινικές υποθέσεις εκ των οποίων οι 1456 αφορούν εργοδότες και οι 2557 αφορούν αυτοτελώς εργαζόμενους.
 
Περαιτέρω οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην εβδομαδιαία ανακοίνωση ως προς την ημερομηνία εξέτασης των αιτήσεων που παραλήφθηκαν και αφορούν σε συντάξεις/Επιδόματα/Βοηθήματα, αναφέρουν ότι στο παρόν στάδιο εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόληση τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 03/04/2020 και οι περιπτώσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας το οποίο αφορά την περίοδο ανεργίας Ιουνίου – Ιουλίου 2020.
 
 Επίσης εξετάζονται οι αιτήσεις πλεονασμού που είχαν υποβληθεί Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2019.


 
Ημερίδα για την χαρουπιά πραγματοποίησε το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο Στήριξης του Τοπικού Ενδογενούς Δυναμικού και σε συνέχεια προτάσεων τόσο από ενδιαφερόμενους φορείς όσο και από Κοινοτάρχες τους Τροόδους, πραγματοποίησε ημερίδα που είχε στόχο να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την αξία και τα οφέλη της χαρουπιάς, καθώς και για τις προοπτικές καλλιέργειας του γεωργικού θησαυρού της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Γραφείου του Επιτρόπου, θέμα της ημερίδα ήταν: «Η αξία, τα οφέλη και οι προοπτικές καλλιέργειας της χαρουπιάς. Ο αναξιοποίητος γεωργικός θησαυρός της Κύπρου», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στον υπαίθριο χώρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Απεσιάς.


 
Θέματα που αφορούν τους προσφυγικούς οικισμούς Στροβόλου συζητήθηκαν σε συνάντηση στο Δημαρχείο Στροβόλου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συνάντηση με τους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα των προσφυγικών οικισμών και εκπροσώπους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου, πραγματοποιήθηκε προχθές, σύμφωνα με ανακοίνωση.
 
Κατά τη συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις κυρίως για το θέμα των παράνομων γκαράζ που είναι κατασκευασμένα με ευτελή υλικά και για άλλα ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των προσφυγικών οικισμών.


 
Υπεγράφη το συμβόλαιο του έργου "Solidarity Network Nicosia In Action NicInAct"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (Διαχειριστική Αρχή) Θεοδόσης Τσιόλας, υπέγραψαν χθες, το συμβόλαιο του έργου  ‘Solidarity Network Nicosia In Action NicInAct’, που σηματοδοτεί την επέκταση των δράσεων κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Λευκωσίας.
 
Για την υλοποίηση του έργου το Πολυδύναμο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ.Γλυπτό φάλαινας επισημαίνοντας τη πλαστική ρύπανση, τοποθετείται στην Αγία Νάπα
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γλυπτό φάλαινας το οποίο επισημαίνει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης θα τοποθετηθεί στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας.
 
 Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επαναρχίζει η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free”, με την τοποθέτηση ενός γλυπτού φάλαινας που κατασκευάστηκε από τους μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης. Το γλυπτό με το όνομα «Ευδοκία» έχει πρακτικό σκοπό αφού θα είναι σημείο ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών».
 
Τελετή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας πραγματοποίησαν Σύνδεσμοι Αγωνιστών και άλλοι φορείς
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας την Τρίτη, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., το ΣΙΜΑΕ, Το ΙΔΑΑΕ, η ΣΕΚ και πολλοί άλλοι φορείς έχουν αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς και όλους τους φονευθέντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση άρχισε με εναπόθεση δάφνης επί των τάφων και κενοταφίων των ηρώων της τουρκικής εισβολής και ακολούθησε αφή φλόγας που μεταφέρθηκε από δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου», από τα Φυλακισμένα Μνήματα στον χώρο της εκδήλωσης, σύμβολο της μεταλαμπάδευσης του ελληνικού αγωνιστικού πνεύματος ανά τους αιώνες.
 


 Η Γεωργία Αγαθοκλέους κέρδισε τον Διαγωνισμό για την εικονογράφηση του βιβλίου «Για πάντα Ζ»
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Γεωργία Αγαθοκλέους κέρδισε με την πρωτότυπη πρόταση της τον Διαγωνισμό για την εικονογράφηση του βιβλίου «Για πάντα Ζ».
 
Πρόκειται για το βιβλίο της Δήμητρας Χαραλάμπους που διακρίθηκε με Α’ Βραβείο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Συγγραφής Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου 2017 που προκηρύσσει κάθε χρόνο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Kύπρου.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, η πρόταση της Γεωργίας Αγαθοκλέους ξεχώρισε ανάμεσα σε οκτώ συμμετοχές στον διαγωνισμό εικονογράφησης "για την καλλιτεχνική της αρτιότητα, την πρωτοτυπία της αλλά και την πιστή απόδοση της ατμόσφαιρας του βιβλίου".


 
Υποστήριξη σε προσπάθεια καταπολέμησης πυρκαγιών στην Κύπρο από Βρετανικές Βάσεις
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στη βοήθεια που παρείχε η 84η Μοίρα των Βρετανικών Βάσεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Κύπρο, αναφέρεται ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων.
 
 «Ο άνευ προηγουμένου χαρακτήρας της επιδημίας COVID-19 έθεσε σε κάθε υπηρεσία εντός των Βρετανικών Βάσεων μεγαλύτερη πίεση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την 84η Μοίρα να παρέχει στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας παράλληλα βασική υποστήριξη στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των πυρκαγιών», αναφέρεται.


 
To Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου ζωντανεύει κάθε Πέμπτη μέσα από το Instagram της
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου ζωντανεύει κάθε Πέμπτη μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, με μοναδικά ρετρό ενσταντανέ και ιστορίες από περασμένες δεκαετίες.
 
 Σε ανακοίνωση της, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι μέσα από παλιές φωτογραφίες που αποπνέουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, ξυπνώντας στους πιο παλιούς το συναίσθημα της νοσταλγίας και στους νεότερους της περιέργειας, προσκαλεί τον κόσμο σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο, κάθε Πέμπτη.


 
Ελληνική: Δράσεις αντιμετώπιση της κρίσης σε τρεις άξονες
------------------------------------------------------------------------------

Δίπλα στους πελάτες της και στην κοινωνία βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα με τη λήψη μέτρων και διευκολύνσεων όπως αναφέρθηκε κατά το 1ο συνέδριο Cyprus CSR in action 2020, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακό περιβάλλον.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τράπεζας, επιτελώντας τον νευραλγικό της ρόλο και αντιμετωπίζοντας την κρίση από θέση ισχύος η Ελληνική Τράπεζα έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά αναπτύσσοντας τις δράσεις της σε τρεις άξονες.


 
Με τις ομάδες της Α΄ Κατηγορίας άρχισε η παρουσίαση του πρωτοκόλλου διεξαγωγής των αγώνων της ΚΟΠ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄ Κατηγορίας άρχισε προχθές η παρουσίαση της ΚΟΠ αναφορικά με το Πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις ομάδες.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ, το σχετικό Πρωτόκολλο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και μέσα από τις παρουσιάσεις που ανέλαβε η Ομοσπονδία, οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.


 
Διεξάγεται την Παρασκευή η Εκλογική Γενική Συνέλευση της ΚΟΧ
-----------------------------------------------------------------------------------

Με μοναδική υποψηφιότητα αυτήν του στρατηγού ε.α. Χαράλαμπου Λόττα διεξάγεται σήμερα και ώρα 19:00 στο Ολυμπιακό Μέγαρο (αίθουσα «Ευ Αγωνίζεσθαι»), η Εκλογική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΚΟΧ), η οποία αναμένεται να επικυρώσει την παραμονή του στρατηγού Λόττα στην προεδρία της Ομοσπονδίας για ακόμα τέσσερα χρόνια.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΧ, η Γενική Συνέλευση αναμένεται να επικυρώσει τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατόπιν των εισηγήσεων των ομάδων. Μετά την πολύ πρόσφατα τροποποίηση του Καταστατικού, το Δ.Σ. γίνεται 15μελες και σε αυτό εκπροσωπούνται όλα τα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας.Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
----------------------------------------------------

Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
 
 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 46,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,47%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €141,974.58.
 
Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 27,54 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 0,51%.


ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 165 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top