Η παράνομη τουρκική ΝΑVTEX στη συνάντηση Προέδρου - Μακρόν, σε συνεννόηση με Αθήνα η Λευκωσία
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παράνομη τουρκική NAVTEX θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
 
Ο Πρόεδρος αναχώρησε χθες βράδυ για τη γαλλική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον σύμβουλό του για θέματα ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.
 
Ο αναπληρωτής ΚΕ Παναγιώτης Σεντώνας σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αθήνα και με άλλους εταίρους της στην ΕΕ.
 
Είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν θα εγερθούν ζητήματα που αφορούν τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, οι διμερείς σχέσεις, η παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά και οι εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου.
 
"Σε σχέση με τη νέα παραβατική και προκλητική ενέργεια Τουρκίας με έκδοση νέας NAVTEX που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένως και συνεχώς και βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελλάδα αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας", ανέφερε ο κ. Σεντώνας.

Σημερινή ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) όπου θα τον υποδεχθεί ο Γάλλος ομόλογος του.

Αμέσως μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, προστίθεται, «στις 12μ (ώρα Κύπρου) θα παρακαθίσουν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις υπό το φως της νέας παράνομης και προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, που αφορά την έκδοση νέας navtex που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. 
 
Σε γραπτή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα αναφέρεται ότι σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν ο συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο φίλων χωρών της περιοχής.Με κοινή NAVTEX Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία
------------------------------------------------------------------------------

Με NAVTEX που δεσμεύει την ίδια περιοχή, απαντά η Ελλάδα στην προχθεσινή τουρκική NAVTEX σε τμήμα της ελληνικής υφαλόκρηπίδας στο Αιγαίο.
 
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με anti-Navtex για την ίδια περιοχή για τις ίδιες ημερομηνίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τις προχθεσινές κινήσεις.
 
Στο μεταξύ, η Kομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.
 
Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο ΚΥΠΕ, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελοριζού.
 


Καλή επιδημιολογική εικόνα στις δύο πλευρές, πολιτική απόφαση το άνοιγμα Λήδρας, λέει ο Καθ. Καραγιάννης
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το άνοιγμα της οδού Λήδρας αποτελεί πολιτική απόφαση και εναπόκειται στους ηγέτες των δύο πλευρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα είναι αρκετά καλή.
 
Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν επιτακτικά το άνοιγμα της οδού Λήδρας κατά την προχθεσινή βιντεοδιάσκεψη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, κατά την οποία παρουσιάστηκε η επιδημιολογική μελέτη για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα.
 
«Τα μέτρα ασφαλείας στα σημεία διέλευσης λειτουργούν κανονικά και από τις δύο πλευρές. Εκείνο που θέτουν οι Τουρκοκύπριοι είναι κατά πόσον μπορεί να ανοίξει η Λήδρας. Τους είπαμε ότι είναι πολιτική απόφαση και δεν εναπόκειται πλέον στην επιδημιολογική ομάδα. Η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή και από τις δύο πλευρές. Επομένως αν οι δύο ηγέτες προχωρήσουν να ανοίξουν την Λήδρας, θα την ανοίξουν», είπε.


 
Να μην προγραμματίζουν εκδηλώσεις συναυλιών - γάμων από 1η Σεπτεμβρίου, συστήνει στους διοργανωτές το Υπ. Υγείας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καμία οριστική απόφαση σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή μαζικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, φεστιβάλ και γάμων, χωρίς περιορισμούς δεν έχει ληφθεί στην Κύπρο, διευκρινίζει και τονίζει το Υπουργείο Υγείας, συστήνοντας στους διοργανωτές να μην προγραμματίζουν εκδηλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου καθώς το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων για τέτοιες συγκεντρώσεις θα εξεταστεί μετά τον Σεπτέμβριο.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, η διοργάνωση μαζικών και κοινωνικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων εμπερικλείουν, στο παρόν στάδιο, εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.
 
Συνεπώς, η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων, τονίζει το Υπουργείο, απαγορεύεται, ειδικά εάν αυτές αφορούν συναυλίες, πανηγύρια και φεστιβάλ, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και αποστασιοποίησης είναι αδύνατη.


 
Δεν εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο την Τετάρτη
-------------------------------------------------------------------------------------

Από σύνολο 2,465 εργαστηριακών διαγνώσεων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
 
Με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει 1,040.


 
Μετακινούνται τα εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου από τις περιοχές Γερίου και Τσερίου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου από τις περιοχές Γερίου και Τσερίου, που επηρεάζει τις γύρω κοινότητες και δήμους, σε περιοχές για τις οποίες υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους εμπλεκομένους φορείς, αποφασίστηκε χθες ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
 
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, το θέμα της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου στις περιοχές  Γερίου και Τσερίου, που επηρεάζει τις γύρω κοινότητες και δήμους, περιλαμβανομένων του δήμου Ιδαλίου και της κοινότητας Πέρα Χωρίου Νήσου, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
 
«Μετά από δημιουργική συζήτηση, υπήρξε ομόφωνη κατάληξη για τη μετακίνηση των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου, σε περιοχές για τις οποίες υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους εμπλεκομένους φορείς. Η διαδικασία μετακίνησης θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περιόδου οκτώ μηνών», αναφέρει ο κ. Κούσιος.
 
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι ύστερα από εντατικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για μετακίνηση των οχληρών μονάδων και με την καταλυτική παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, αποφασίστηκε τελικά η έναρξη της διαδικασίας της μετακίνησής τους, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.
 
Η διαδικασία, είπε, θα ξεκινήσει στην αμέσως επόμενη περίοδο και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι με οκτώ μήνες.


 
Το Υπουργικό ενέκρινε Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ΟΚΥπΥ με 53 νέες θέσεις προσωπικού
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το έτος 2020, παραχωρώντας 53 νέες θέσεις προσωπικού.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, με χθεσινή έγκριση της πρότασης, που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σχετικά με τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το έτος 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει τη ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενίσχυση της Κεντρικής Διεύθυνσης του Οργανισμού, αλλά και των νοσηλευτηρίων, και έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθούν 53 νέες θέσεις προσωπικού. Οι θέσεις αφορούν στελέχωση με διοικητικό, γραμματειακό, λογιστικό και άλλο προσωπικό.


 
Τον Στέλιο Κουντούρη διόρισε ο ΠτΔ Βοηθό Γενικού Λογιστή
-------------------------------------------------------------------------------

Τον διορισμό του Στέλιου Κουντούρη, Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, στη θέση του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, αποφάσισε τον διορισμό του κ. Στέλιου Κουντούρη, Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, στη θέση του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2020".


 
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ο Χ. Ιωσηφίδης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ο Χαράλαμπος Ιωσηφίδης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, αποφάσισε τον διορισμό  του κ. Χαράλαμπου Ιωσηφίδη, που είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, στη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής.
 
Μέλος του Συμβουλίου διορίζεται η κα Μύρνα Δημητρίου Παττίχη σε αντικατάσταση του κ. Ιωσηφίδη.


 
Το πρώτο που θέλει να εξετάσει η Ad Hoc είναι τα χαριστικά δάνεια σε ΠΕΠ, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τεχνοκρατική στήριξη στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) θα παρέχουν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για "τις παρατυπίες σε σχέση με τη λίστα Γιωρκάτζη", ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος έχει πρόθεση να ζητήσει τα στοιχεία για τα χαριστικά δάνεια σε ΠΕΠ.
 
 Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου που παρέστη στη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής είπε ότι για τη σύνταξη της λίστας Γιωρκάτζη φαίνεται να μην έχει ακολουθηθεί η ενδεικνυόμενη διαδικασία.
 
 Ο κ.  Συλλούρης που είναι Πρόεδρος και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως η σημερινή πρώτη προκαταρκτική συνεδρία της Ad Hoc, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ήταν πολύ χρήσιμη.


 
Νέοι κανονισμοί με αναδρομική ισχύ για μισθολογικές κλίμακες Αστυνομικών προς έγκριση από τη Βουλή
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ για τη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι η Επιτροπή εξέτασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τους νέους κανονισμούς βάσει των οποίων λύνεται το πρόβλημα που προέκυψε με τις κλίμακες μισθοδοσίας των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των ειδικών Αστυνομικών, οι οποίοι οδηγούνται προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνέλθει στην τελευταία της συνεδρία πριν τις θερινές διακοπές την 31η Ιουλίου.
 
 Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης όπως και των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι δεδομένη και εκφράστηκε και πέρσι τον Ιούλιο με την ψήφιση των προηγούμενων κανονισμών, με διαδικασία η οποία κρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ως μη ορθή και ως εκ τούτου κατά τη χθεσινή συνεδρία εξετάστηκαν οι κανονισμοί που προσφέρουν τη θεραπεία με βάση και την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να αντανακλαστεί η πολιτική βούληση για παροχή στους Αστυνομικούς, Πυροσβέστες και ειδικούς Αστυνομικούς, με αναδρομική ισχύ όπως είχε συμφωνηθεί.


 
 Η δυσλειτουργία στο σύστημα διορισίμων και παιδικές κατασκηνώσεις συζητήθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το νέο σύστημα διορισμών στην δημόσια εκπαίδευση,  οι παιδικές κατασκηνώσεις και οι τροποποιήσεις στη λειτουργία των τετραμήνων απασχόλησαν τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
 
 Σε ενημέρωση του ΚΥΠΕ αναφορικά με τα θέματα που συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση,  εμφανίζονται σειρά δυσλειτουργιών στην επίτευξη της συμφωνίας 50-50 στις προσλήψεις από τους δύο καταλόγους διορισίμων και διοριστέων
 
Σε ό,τι αφορά τις  συνθήκες  που  επικρατούν  σε  παιδικές κατασκηνώσεις της Κύπρου (όπως καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου  Προστασίας  Δικαιωμάτων  του  Παιδιού),  την  απουσία νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς και αρμόδιου φορέα ελέγχου που συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας ο κ. Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η Επίτροπος επικαλέστηκε δικαιώματα των παιδιών, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα που διαφάνηκε με βάση τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, δεν είναι η αποστέρηση δικαιωμάτων στα παιδιά, αλλά η διαχείριση της παραβατικότητας σε κάποιες κατασκηνώσεις.
 
Στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα συνέλθει την 31η Ιουλίου οδηγούνται οι τροποποιητικοί κανονισμοί που αφορούν τα τετράμηνα, με τις τοποθετήσεις των κομμάτων να γίνονται στην Ολομέλεια, είπε ο κ. Χατζηγιάννης.


 
Ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ επέδωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με ψήφισμά της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον καλεί να εντείνει τις προσπάθειές του «ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τώρα και στη θάλασσα, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και που εμποδίζουν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για ειρηνευτικές συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα σας».
 
Το Ψήφισμα επιδόθηκε χθες από αντιπροσωπεία της Επιτροπής σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο εκδήλωσης "Μνήμης και Τιμής" που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Επιτροπής, για τους πεσόντες κατά τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του 1974 καθώς και για  όλους όσους έφυγαν με τον πόνο της προσφυγιάς.
 
«Οι εννέα Κατεχόμενοι Δήμοι της Κύπρου, οι οποίοι εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος των Κυπρίων προσφύγων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974, απευθύνονται σ’ εσάς αυτές τις αποφράδες μέρες του Ιούλη, για να σας μεταφέρουν τη μεγάλη απογοήτευση των προσφύγων γιατί ακόμα στερούμαστε, 46 χρόνια μετά, των τόπων μας  και τα στοιχειώδη ανθρώπινά μας δικαιώματα», αναφέρεται στο ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.
 


Δίπλα στους Αμμοχωστιανούς απαιτώντας επιστροφή της κατεχόμενης πόλης το ΕΒΕΑ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) θα συνεχίσει να στηρίζει το δύσκολο έργο που επιτελούν οι Δήμοι και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, κατεχόμενες και μη, απαιτώντας επιστροφή της κατεχόμενης πόλης.
 
 Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το σύνολο του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της Αμμοχώστου, τον οποίο εκφράζουμε ως το Επιμελητήριο της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, καταδικάζει το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Κύπρου το 1974, που άφησε πίσω του πληγές που παραμένουν ανοιχτές μέχρι σήμερα, 46 χρόνια μετά, πληγώνοντας κάθε εκτοπισμένο Κύπριο, αλλά και κάθε συμπατριώτη μας».


 
Μέτρα από Υπηρεσία Εκλογών για αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αγλαντζιάς εν μέσω πανδημίας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής του Δημάρχου Αγλαντζιάς να διεξαχθεί με ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.
 
Προς το σκοπό αυτό, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας έχει ετοιμάσει πρωτόκολλο σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, με σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας τόσο των ψηφοφόρων, όσο και των υπαλλήλων που θα εργαστούν.
 
Όπως αναφέρεται, το προσωπικό των εκλογικών κέντρων, καθώς και οι υποψήφιοι ή αντιπρόσωποι τους που τυχόν να βρίσκονται εντός των κέντρων θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα προσώπου.


 
Προσοχή στην κάλυψη σχετικά με την κρίση λόγω Τουρκίας, συστήνει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κάλυψη ειδήσεων σχετικά με την κρίση που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς οργανισμούς, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
 
 Σε ανακοίνωση της, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αναφορικά με την κάλυψη ειδήσεων σχετικά με την κρίση που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς οργανισμούς όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διασφαλίζοντας ότι μεταδίδουν ορθές, ακριβείς και αντικειμενικές ειδήσεις και δεν δημοσιοποιούν παραπλανητικές και/ή μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.


 
Τιμή για τον τόπο η διεθνής καταξίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, λέει ο Πρόεδρος
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η διεθνής αναγνώριση και καταξίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου συνιστά τιμή για τον τόπο μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στη διαδικτυακή τελετή Αναγνώρισης Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέδωσε τα εύσημα στις Πρυτανικές Αρχές για τις έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία του συνόλου των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
 
«Στη βάση της άρτιας τεχνολογικής και ψηφιακής οργάνωσης του Πανεπιστημίου, επιτεύχθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του και η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, διατηρώντας πρωτίστως το ίδιο υψηλό ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ήτο παράλειψη εάν δεν τόνιζα επίσης τις σημαίνουσες ερευνητικές και άλλες υπηρεσίες που προσέφερε το Πανεπιστήμιο, όσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλαμε προς αντιμετώπιση της πανδημίας».Πολλαπλά οφέλη από τη μετεξέλιξη του ΤΕΠΑΚ σε Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, λέει ο Πρύτανης
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η μετεξέλιξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), και άλλων επτά Πανεπιστημίων από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη της Λεμεσού, επεσήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.
 
Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» με άλλα επτά Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία, με σύνολο 100,000 φοιτητές και 12,000 προσωπικό περίπου, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού Πανεπιστημίου και ενός ευρωπαϊκού συστήματος απονομής διπλωμάτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων.
 
Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική Διάσκεψη στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Πανεπιστημίου μας στη συμμαχία  ‘Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο’ αποτελεί εξαιρετικά σημαντική επιτυχία για μας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Φοιτητές, τους Ακαδημαϊκούς και το Πανεπιστήμιο στο σύνολο του».
 


 Υπουργείο Γεωργίας και Οργανισμός Νεολαίας σε ανοιχτή διαβούλευση με τους νέους της υπαίθρου
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τις πόρτες του στους νέους της υπαίθρου άνοιξε προχθές το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο μαζί με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους των αγροτικών περιοχών.
 
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περισσότεροι από 60 νέοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να συζητήσουν με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, και τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Πρόδρομο Αλαμπρίτη, για θέματα που τους προβληματίζουν, όπως είναι το υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης για τον νέο γεωργό, η ανάγκη κατάρτισης, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του νερού, οι δυσκολίες διάθεσης των προϊόντων και άλλα.Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κρατικών υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για τις κρατικές υποτροφίες του ακαδημαϊκού έτος 2019-2020, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν Σεπτέμβρη.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, πληροφορεί τους υποψήφιους/ες υποτρόφους που υπέβαλαν αίτηση για τη διεκδίκηση υποτροφίας για Πτυχιακές, Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές για την ακαδημαϊκή  χρονιά 2019 – 20 ότι η διαδικασία αξιολόγησης προχωρά με εντατικούς  ρυθμούς και είναι στα τελευταία στάδια.
 
Τα αποτελέσματα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές υποτροφίες αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ σε ό,τι αφορά στις διδακτορικές τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.


 
Αφιερωμένη σε οικογένεια, Παιδεία και Νεολαία, η ζωή του αείμνηστου Θεόδωρου Στυλιανού, είπε ο ΥΠΠΑΝ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στην οικογένειά του, στην Παιδεία, στη γλώσσα και σε Προβλήματα Νεολαίας, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του ο αείμνηστος εκπαιδευτικός Φιλόλογος και Ιδρυτής του KES COLLEGE  Θεόδωρος Στυλιανού, η κηδεία του οποίου τελέστηκε προχθές από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, Αγλαντζιά.
 
Στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του Θεόδωρος Στυλιανού, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε για έναν άνθρωπο ενάρετο και άξιο που πρόσφερε τόσα πολλά στην εκπαίδευση και τον τόπο μας και στάθηκε πάντα ακλόνητος πάνω στις αξίες του ανθρώπου και τα ιδανικά του έθνους και της πίστης μας.
 
«Όλοι όσοι τον γνώρισαν μαρτυρούν ότι είδαν και έζησαν ένα σπάνιο άνθρωπο. Αξιαγάπητο, άξιο δάσκαλο, εργάτη της εκπαίδευσης και εμπνευσμένο παιδαγωγό που ενέπνεε τους συνεργάτες του. Μέσα σε ένα περίπλοκο κόσμο, με ετερόκλητες και συχνά άχαρα συγκρουσιακές κατευθύνσεις, ο Θεόδωρος Στυλιανού, πάντα ένας φλογερός φιλόλογος από τον Μαραθόβουνο, πορεύτηκε με σταθερότητα και συνέπεια, έχοντας πυξίδα του τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό και τις βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες του», είπε.


 
Επιστολή Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών σε Πρόεδρο για νομοθεσία στην Κύπρο
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανοιχτή επιστολή η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) σε σχέση με νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τον κλάδο, έχει αποστείλει η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών.
 
Στην επιστολή ημερομηνίας 16 Ιουλίου, την οποία δίνει στη δημοσιότητα ο ΠΑΣΥΝΜ, αναφέρεται, ότι ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει την άποψη του μέλους του και «θεωρεί ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο σε σχέση με την μαιευτική στην κοινωνία περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών για απευθείας πρόσβαση σε πάροχο ιατρικής φροντίδας της επιλογής τους και το δικαίωμά τους να επιλέξουν τον χώρο της γέννας π.χ. από μια μαία».


 
Περίπου 70 δείγματα λήφθηκαν για εξεύρεση δότη μυελού των οστών στην Αγία Νάπα
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Περίπου 70 άτομα έδωσαν δείγμα προκειμένου να εξευρεθεί δότης μυελού των οστών, σε μια εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αθρόα  ήταν η προσέλευση του κοινού στη δειγματοληψία για εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για Ελληνοκύπρια που χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης. Η δειγματοληψία διοργανώθηκε στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Νάπας».


 
Διευκρινήσεις ΥΠΟΙΚ για διαφοροποίηση σχεδίων επιδότησης επιτοκίων νέων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διευκρινίσεις σε σχέση με τη διαφοροποίηση των δικαιούχων για τα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων Νέων Στεγαστικών και Νέων Επιχειρηματικών Δανείων, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του Υπουργείου αναφέρεται ότι διαφοροποιείται ο όρος των δικαιούχων των σχεδίων ως ακολούθως: «Δικαιούχα για συμμετοχή στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων Νέων Στεγαστικών Δανείων είναι δάνεια τα οποία πληρούν τις πρόνοιες του Σχεδίου ως προς το ύψος του δανείου και το σκοπό του και για τα οποία έχουν υπογραφεί Συμφωνίες Παραχώρησης των Δανείων από τη 1ην Μαρτίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) και θα εγκριθούν από τα ΑΠΙ μέχρι 31/12/2020.»
 
Επεξηγείται ότι «ουσιαστικά με την πιο πάνω διαφοροποίηση δικαιούχα για συμμετοχή στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων Νέων Στεγαστικών Δανείων είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία προχώρησαν στην υπογραφή Συμφωνιών Παραχώρησης Δανείων με τα συμμετέχοντα στο Σχέδιο ΑΠΙ από την 1ην Μαρτίου 2020 ανεξαρτήτως εάν η ημερομηνία έγκρισης του δανείου ήταν πριν την 1η Μαρτίου 2020».
 


Στο ψηλότερο σημείο από το 2010 τα κεφάλαια του τραπεζικού τομέα
------------------------------------------------------------------------------------

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθαν στο τέλος του 2019 τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών, θέτοντας τις τράπεζες σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τους βασικούς συγκεντρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 17%, από 16,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,1% στο τέλος του 2018. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2010 όπου η ΚΤΚ διατηρεί στοιχεία.


 
Στο 10% οι πληρότητες ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο
-----------------------------------------------------------------------------------

Στο 10% μόνο φτάνουν οι πληρότητες ξενοδοχείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου.
 
Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι τον Αύγουστο πέραν από τους Κύπριους συμπατριώτες μας που αναμένουμε να αυξηθούν σε αριθμό, δεν προβλέπεται να έχουμε περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό, αφού οι αγορές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία και άλλες μικρές αγορές. 
 
Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι η Βρετανία, η Ρωσία και η Σουηδία, μένουν εκτός παιχνιδιού μέχρι και τον Αύγουστο».


 
Υπολειτουργούν τα ξενοδοχεία που άνοιξαν τις πύλες τους, σύμφωνα με ΠΑΣΥΞΕ Πάφου
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανησυχία διακατέχει τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Πάφου, λόγω των χαμηλών πληροτήτων και την ουσιαστική υπολειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στην Επαρχία, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Ευριπίδη Λοϊζίδη, ο οποίος ανέφερε, επίσης, πως πρέπει να ανοίξει η είσοδος για Βρετανούς τουρίστες.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως ο Ιούλιος χαρακτηρίζεται πολύ άσχημος μήνας, αφού, όπως εξήγησε, κάποια ξενοδοχεία που λειτουργούν, 20 περίπου στον αριθμό, εργάστηκαν τα Σαββατοκύριακα κυρίως με εγχώριο τουρισμό. Δυστυχώς, όμως παρατήρησε, εκτός του Σαββατοκύριακου που η επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία αναλογεί στα 50 με 70 δωμάτια, τις υπόλοιπες μέρες  της εβδομάδος μόνο τέσσερα με πέντε δωμάτια φιλοξενούν επισκέπτες.
 
Υπάρχει ωστόσο συνέχισε, η πρόθεση άλλων 20 ξενοδόχων να επαναλειτουργήσουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες περί τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου, από τα 102 ξενοδοχειακά καταλύματα, που διαθέτει η Πάφος . 
 
 
Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Πάφου ο Γιώργος Μάης
-------------------------------------------------------------

O Γιώργος Μάης εξελέγη νέος πρόεδρος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου. Ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Μάης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την διαδικασία,  ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Μάη, καταρτίστηκε σε σώμα το Δ.Σ. του ΕΒΕ, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή και παραγωγική θητεία σε μια κομβικής σημασίας χρονική περίοδο που αναλαμβάνουν με πολλές δυσκολίες τόσο στην τοπική όσο και στην παγκόσμια οικονομία ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 


Στο 86,3% ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ τέλος 1ου τριμήνου στην ευρωζώνη, 97,7% στην Κύπρο
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ανήλθε στο 86,3% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με 84,1% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
 
Στην ΕΕ, ο λόγος αυξήθηκε από 77,7% σε 79,5%. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε τόσο στη ζώνη του ευρώ (από 86,4% σε 86,3%) όσο και στην ΕΕ (από 80,0% σε 79,5%).


 
Cash@POS από τη RCB και Mastercard
-------------------------------------------------

Η RCB Bank και η Mastercard παρουσιάζουν τις συναλλαγές Cash@POS, την τελευταία εξέλιξη στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν ανάληψη μετρητών από το RCB POS τερματικό, χρησιμοποιώντας τις χρεωστικές τους κάρτες κατά τη διάρκεια μιας αγοράς στο κατάστημα.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τράπεζας, καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται σταδιακά από την αγορά, η RCB Bank σε συνεργασία με την Mastercard προσφέρουν την εναλλακτική λύση στις ATM.


 
Οι αθλητές "Πολύκαττου Αγ. Μαρίνας Ξυλιάτου", επικράτησαν σε αγώνα επαρχιακού πρωταθλήματος σκοποβολής
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υπόθεση του Κυνηγετικού Συλλόγου «Πολύκαττος» Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου ήταν ο πρώτος αγώνας του 8ου Επαρχιακού Πρωταθλήματος Σκοποβολής Λευκωσίας, που έγινε την περασμένη Κυριακή 19 Ιουλίου στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο «Λάκης Ψημολοφίτης», καθώς η σκοπευτική ομάδα του συλλόγου κατέκτησε την πρώτη θέση και οι αθλητές της ομάδας Γιάννης Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Καράζινος τις δυο πρώτες θέσεις στην Α’ κατηγορία των κυνηγών.
 
Επίσης, ο τρίτος αθλητής της ομάδας Θανάσης Κωνσταντίνου πρώτευσε στην κατηγορία των βετεράνων κυνηγών.
 
Σύμφωνα με την ΣΚΟΚ, ο αγώνας ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις του φετινού πρωταθλήματος που διεξάγεται στη μνήμη του τέως πρωταθλητή της σκοποβολής και αθλητικού παράγοντα Μάικ Τύμβιου. Η νικήτρια ομάδα του «Πολύκαττου» ολοκλήρωσε τον αγώνα με 183/200, ενώ δεύτερη τερμάτισε η ομάδα του Κ.Σ. «Σπίθα» Λατσιών με 178/200 και τρίτη η «Φτέλια» Γερίου με 175/200.
 


Πέμπτη και Παρασκευή οι Παγκύπριοι Αγώνες Στίβου κάτω των 16 ετών
---------------------------------------------------------------------------------------------

Διεξάγονται την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Εθνικό Στάδιο Στίβου του ΓΣΠ, τα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ Παγκύπρια Πρωταθλήματα Στίβου κάτω των 16 ετών που διοργανώνει η ΚΟΕΑΣ σε συνεργασία με το Γ.Σ.ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, στους αγώνες θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες που γεννήθηκαν το 2005-2006-2007 και ανήκουν στους έξι (6) Γυμναστικούς Συλλόγους – Μέλη της ΚΟΕΑΣ.
 
Εξάλλου, Ημερίδα Στίβου διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η ΚΟΕΑΣ, η οποία θα γίνει παράλληλα με τα «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ» Παγκύπρια Πρωταθλήματα κάτω των 16 ετών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, στην Ημερίδα Στίβου θα διεξαχθούν τα ακόλουθα αγωνίσματα :Άνδρες: 100μ., 400μ., 800μ. και 400μ. εμπόδια και στις γυναίκες: 100μ., 400μ., 800μ, Ύψος.
 
Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή παιδιών της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού, πραγματοποιήθηκε προχθές το  Παγκύπριο Πρωτάθλημα Στίβου "Ελληνική Τράπεζα" του ΕΣΥΑΑ που διοργάνωσε η ΚΟΕΑΣ σε συνεργασία με το ΓΣΠ στο Εθνικό Στάδιο Στίβου/ΓΣΠ στη Λευκωσία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, στους αγώνες συμμετείχαν επιλεγμένα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου από όλες τις πόλεις της Κύπρου, ύστερα από ειδικά τέστ που διενεργήθηκαν σε Παγκύπρια Βάση.
 
Όπως σημειώνει η ΚΟΕΑΣ, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που είχε να αντιμετωπίσει το άθλημα λόγω της ειδικής κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, τα παιδιά κατάφεραν να δείξουν ότι δίκαια επιλέγηκαν και έπεισαν ότι το μέλλον στο στίβο τους ανήκει.


 
Σε ιστορικά χαμηλά ο τζίρος της κυπριακής κεφαλαιαγοράς
---------------------------------------------------------------------------------

Έναν από τους χαμηλότερους ημερήσιους ημερήσιους όγκους στην ιστορία του παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο, με μόλις 18 συναλλαγές αξίας €9.784.
 
Κατά τα άλλα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 46,57 μονάδες, με άνοδο ποσοστιαία άνοδο 0,50% διακόπτοντας έτσι ένα πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε άνοδο 0,54%, κλείνοντας στις 27,68 μονάδες.

 

ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 290 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top