Το στρατηγικό σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη (Ο.Λ.Α.), που καλύπτει και τους έξι Δήμους της Λεμεσού, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο Δημόσιας Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Θέατρο το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020. Πρόκειται για σειρά προτάσεων αναπτυξιακών έργων για την νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, τα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2021 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027.

 

«Μια έξυπνη, πράσινη πόλη»

Ο στόχος, όπως τόνισε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Λεμεσού Νικολαΐδης, είναι να καταστεί η Λεμεσός «μια έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει το μητροπολιτικό της ρόλο». Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης «θα προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης καθώς και στον ευρύτερο αστικό χώρο της Λεμεσού.» Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι προβλέπεται «μία ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη που δεν θα περιορίζεται σε διοικητικές ενότητες ή συνοικίες, ούτε θα αποκλείει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες». Κάλεσε δε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη Δημόσια Διαβούλευση καταθέτοντας και τις δικές τους προτάσεις, ώστε «να διαμορφώσουμε μαζί την Λεμεσό όπως της αξίζει, και όπως μας αξίζει».

Σε συνέχεια προηγούμενων έργων

Τα νέα έργα θα αποτελούν συνέχεια των μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών των προηγούμενων χρόνων, όπως οι παρεμβάσεις στο νέο λιμάνι, η νέα μαρίνα, το παλιό λιμάνι, η ένταξη του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στο ιστορικό κέντρο και η αστική ανάπλαση στο κέντρο της πόλης, αλλά και των έργων που έγιναν σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης (συνοικίες Αρναούτ, Τζαμί Τζετίτ, Αγίου Αντωνίου, νότιες γειτονιές της συνοικίας Αγίου Ιωάννου και βόρειες γειτονιές της συνοικίας Τσιφλικουδιών).

Οι άξονες

Πιο συγκεκριμένα η νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τη Λεμεσό περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων σε ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών.
Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένα έργα για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και προστασία των ευάλωτων ομάδων (όπως η προσιτή κατοικία και η κοινωνική στέγη).
Βελτίωση του περιβάλλοντος με ανάπτυξη πράσινων χώρων, καθαρές θάλασσες και καθαρό αέρα.
Υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με διττή στόχευση: αφενός να συμβάλλει στην υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους και αφετέρου η Λεμεσός να καταστεί «πόλη- μαγνήτης» για τις startup και scaleup επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις ενεργές επιστημονικές δυνάμεις της πόλης.
Αναβάθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών των δημοτικών Αρχών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «στοχεύουμε σε ένα Δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη, στο ελάχιστο δυνατό, τη γραφειοκρατία, υποστηρικτή του δημότη και των επιχειρήσεων. Φιλοδοξία μας είναι η οργάνωση και λειτουργία του δήμου Λεμεσού να καταστούν πρότυπο για όλη την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Οι δημότες έχουν το λόγο

Η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεμεσού www.limassolmunicipal.com.cy και οι δημότες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις ή εισηγήσεις τους για το θέμα στον κάθε Δήμο ξεχωριστά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο μέχρι και την  31η  Αυγούστου 2020 ως εξής :

 

Για Δήμο Λεμεσού στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για το Δήμο Γερμασόγειας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για το Δήμο Αγίου Αθανασίου στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για το Δήμο Μέσα Γειτονιάς στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Για το Δήμο Ύψωνα στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Πηγή: politis.com.cy

 

 

Διαβάστηκε 442 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top