Πρόεδρος: Η πολιτική του κατευνασμού σε σχέση με την Τουρκία έχει αποτύχει
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η μοναδική οδός να αποφευχθούν και να σταματήσουν οι παραβατικές συμπεριφορές από την Τουρκία, είναι η υιοθέτηση, μιας αποφασιστικής στάσης, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, θα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα και θα επιβάλλει την αντίληψη πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να λειτουργεί ωσάν να βρισκόμαστε στον 18ο αιώνα όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεωρούσε πως μπορούσε να δρα ανενόχλητη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για την Τουρκική Εισβολή του 1974 χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, που εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η πολιτική του κατευνασμού, δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με την Τουρκία. Δοκιμάστηκε και έχει αποτύχει. Τουναντίον, αντί να λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την υιοθέτηση μιας λογικής, ρεαλιστικής και συνάδουσας με το διεθνές δίκαιο στάσης, εκτρέφει ακόμη περισσότερο τη μεγαλομανία, τις παράνομες δράσεις, τις εκβιαστικές προσεγγίσεις και τις επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μίας χώρας που θεωρεί τον εαυτό της ως ηγέτιδα της περιοχής και όχι μόνο».
 
 "Εκείνο το οποίο προβάλλουμε δικαιωματικά ως απαίτηση και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επιδιώκουμε", ανέφερε, "είναι η επίτευξη μίας λύσης η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".
 
Ενημέρωση μελών του Σ.Α. από Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
--------------------------------------------------------------

Η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις εξελίξεις στο κυπριακό, κάλυψε όλο το εύρος των θεμάτων των εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες κι η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη νεκρή ζώνη, το τι θα πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η συνεργασία στα στρατιωτικά ζητήματα κ.α..
 
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, κοινός παρονομαστής της ενημέρωσης και των παρεμβάσεων ήταν η ανησυχία για τις παραβιάσεις, η ανησυχία για την άσκηση βίας σε βάρος των ειρηνευτών και τους περιορισμούς στη διακίνηση της ειρηνευτικής δύναμης. Επίσης για τα οδοφράγματα, τα οποία όλοι επιθυμούν να ξανανοίξουν και την περιορισμένη συνεργασία που υπήρξε στη διάρκεια της πανδημίας.
 
 Σε σχέση με το μηχανισμό συνεργασίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν ερωτήσεις για το τι καθυστερεί τη λειτουργία του μηχανισμού είπαν πως είναι καλό να προχωρήσει και να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Η κ. Σπέχαρ φέρεται να είπε ότι «υπάρχει διάθεση κι από τις δύο πλευρές για να γίνει κάτι», υπενθυμίζοντας την πρόταση που υπέβαλε την 1η Μαΐου.
 
Πλήρης ικανοποίηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία επί του ΠΔΠ και ταμείου ανάκαμψης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία επί  του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ μετά από 5 σχεδόν ημέρες διαβουλεύσεων.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει τα εξής: "Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου γιατί ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το ΠΔΠ και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι "πιο συγκεκριμένα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των €2.7 δισ." διευκρινίζοντας ότι "εκ τούτων, το ποσό των €1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας".
 
Σημειώνει δε ότι "λεπτομερής ανάλυση των κατανομών θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός των Οικονομικών".
 
H ΕΕ να διαμορφώσει πιο αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκίας, λέει ο ΠτΔ σε μήνυμα για την εισβολή
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το μήνυμα ότι "η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μία πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη", έστειλε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: "46 χρόνια μετά, παρακολουθούμε πέραν της εισβολής της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και νέες εισβολές της στη Λιβύη και στη Συρία, απειλές έναντι της Ελλάδας και την επαχθή πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μία πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη", καταλήγει ο Πρόεδρος.
 
Στις 23 Ιουλίου η συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν στο Παρίσι
---------------------------------------------------------------------------------------

Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η συνάντηση των δύο Προέδρων έχει καθοριστεί για το πρωί της 23ης Ιουλίου.
 
Όπως είχε ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Μακρόν να επισκεφθεί το Παρίσι.
 
Συνάντηση στην Αθήνα για συντονισμό σε θέματα αγνοουμένων προανήγγειλε ο Φωτίου
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες στο θέμα των αγνοουμένων και προγραμματίζεται σύντομα συνάντηση, στην Αθήνα, όλων των εμπλεκομένων και αρμοδίων Υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδος για λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων σε όλα τα επίπεδα, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και αλλού, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου , προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού όπως και των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδος.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου είχε χθες στο Γραφείο του συνάντηση με τετραμελή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
 
Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από την Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία Καλμπουρτζή όπως και από τρία άλλα μέλη της Οργάνωσης. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Επίτροπος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης, του ιδίου, αλλά και του κυπριακού ελληνισμού γενικότερα, για τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλαδιτών αδελφών μας στην υπεράσπιση της ελευθερίας και ακεραιότητας της πατρίδας μας.
 
ΥΠΕΞ: Προετοιμασμένη να επιβάλει τους στόχους της στην περιοχή μέσω στρατιωτικών μέσων η Άγκυρα
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσε διαδικτυακά η ΠΣΕΚΑ, με αφορμή την 46η επέτειο της Τουρκικής Εισβολής και παρακολούθησαν περί τα 500 άτομα σε όλο τον κόσμο.
 
Μίλησαν επίσης, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ο Πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο συμπρόεδρος της Ελληνοαμερικανοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, Βουλευτής Τεντ Ντόιτς, ο Βουλευτής Κρις Σμιθ και ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.
 
Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ με τους Άντι και Μάικ Μανάτος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, του AHI Νίκος Λαρυγγάκης, της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού κι ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.
 
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ., Φίλιπ Κρίστοφερ, κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη επί 46 κατοχή και ισλαμοποίηση του βορείου τμήματος της Κύπρου και χαρακτήρισε την Τουρκία αναξιόπιστη και ανεξέλεγκτη σύμμαχο των ΗΠΑ την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
 
Η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε αδικία τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. «Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν της δίνει την άδεια να σκοτώνει και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η κ. Πελόσι.
 
Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε σημείο καμπής και ανοιχτή πληγή στην ιστορία της Κύπρου και του λαού της, την τουρκική εισβολή.
 
«Η Τουρκία βρήκε το πρόσχημα για να επιβάλει τα διχαστικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, και εισέβαλε με άγριο τρόπο στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι συνέπειες, καταστροφικές και διαρκούν μέχρι σήμερα», είπε.
 
«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής», αναφέρει σε μήνυμά της η Κ. Σακελλαροπούλου
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
 
 «Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και η οδύνη παραμένει αμείωτη. Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό. Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται», σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.
 
 Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θυμάται πάντα και τιμά τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους ζώντες Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι το 1974 υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα και τονίζει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
 Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την τουρκική προκλητικότητα, δήλωσαν Παναγιωτόπουλος - Πετρίδης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Έλληνας ομόλογος του Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε δήλωση μετά από συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και ειδικά των ΑΟΖ τους.
 
 Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας της στην επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς του πεσόντες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής συνάντησε για πρώτη φορά τον κ. Πετρίδη, που ανέλαβε καθήκοντα μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.
 
 Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο κ. Πετρίδης αφού σημείωσε ότι έχουμε χρέος να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων ηρώων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου, πρόσθεσε πως κατά την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση συντόνισαν τις ενέργειες των δύο Υπουργείων, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως «Κύπρος και Ελλάδα συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα» και ιδιαίτερα τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και τις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες.
 
Πολιτειακή ηγεσία Κύπρου και Ελλάδας τίμησαν στο ετήσιο μνημόσυνο τους ήρωες της εισβολής
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974 επαναφέρει στις μνήμες αυτών που έζησαν τα γεγονότα αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, και διδάσκει στις νέες γενιές την αυτοθυσία στην πατρίδα.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελέστηκε χθες το πρωί, χοροστατούντως τους Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄, το μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Στο μνημόσυνο παρέστη η πολιτική ηγεσία του τόπου με προεξάρχοντα τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, η στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, καθώς και απλός κόσμος.  Από ελληνικής Κυβέρνησης, παρών ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
 
 Στον επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, είπε αρχικά πως 46 χρόνια μετά την εισβολή «κι ακόμα μετράμε πότε θα επιστρέψουμε, πότε ο πόθος της επιστροφής θα γίνει πράξη. Σαράντα έξι χρόνια σε αναμονή, σε αβεβαιότητα, σε αγωνία.
 
 Η εξαγορά της Noble Energy ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», λέει το Υπ. Ενέργειας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron είναι εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Ενέργειας.
 
«Σε σχέση με ανακοίνωση της εταιρείας Chevron για εξαγορά της Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν Άδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τονίζει ότι πρόκειται, ασφαλώς, για εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος», σημειώνεται.
 
Ως εκ τούτου, αναφέρεται, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου θα έχει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη», τα οποία και θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο.
 
Χαιρετίζουμε την κύρωση της Συμφωνίας για τον EastMed από Κύπρο και Ισραήλ, λέει στο ΚΥΠΕ ο Κ. Χατζηδάκης
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζει την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.
 
«Χαιρετίζουμε την κύρωση από τα Κοινοβούλια της Κύπρου και του Ισραήλ της Διακυβερνητικής Συμφωνίας του Ζαππείου, η οποία ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία στα μέσα Μαΐου. Η Συμφωνία της 2ας Ιανουαρίου καθίσταται πλέον νομικά δεσμευτική και για τις τρεις χώρες που την έχουν υπογράψει», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
 
  «Είναι πολύ σημαντικό ότι ανοίγει ο δρόμος για τις απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών, ούτως ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου, καθώς και η έναρξη υλοποίησης όλων των προαπαιτουμένων δράσεων ώστε να αποκτήσει ο East Med σάρκα και οστά», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
ΥΠΠΑΝ: Διατίθενται 2.809 θέσεις με τη χθεσινή κατανομή για ΑΕΙ Κύπρου και στρατιωτικές σχολές Ελλάδας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με τη Κατανομή για Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας διατίθενται 2.809 θέσεις, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων 2020 για τα ΑΕΙ της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι με τη δημοσίευση σήμερα των αποτελεσμάτων, ολοκληρώνεται ο κύκλος των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων (Π.Ε.), οι οποίες παρά τις επιβληθείσες αλλαγές στο ημερολόγιο λόγω των εκτάκτων συνθηκών και της πανδημίας, διοργανώθηκαν κανονικά και με πλήρη επιτυχία.
«Έχουν τηρηθεί επακριβώς και χωρίς παρέκκλιση όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να διασφαλιστούν το αδιάβλητο και η αντικειμενικότητα που καθιστούν αυτές τις εξετάσεις ένα θεσμό του οποίου η αξιοπιστία τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης», πρόσθεσε.
 
 
 Κύπρος και Ελβετία υπέγραψαν πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συνθήκη Αποφυγής Διπλής Φορολογίας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κύπρος και Ελβετία υπέγραψαν πρωτόκολλο που τροποποιεί την υφιστάμενη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι το πρωτόκολλο ενισχύει περαιτέρω το πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
 Το πρωτόκολλο, το οποίο υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, Πιέρ Υβ Φου, μεταξύ άλλων, εισαγάγει στη συνθήκη τα ελάχιστα πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς κερδών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Η συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί το 2014.
 
 «Η υπογραφή του πρωτοκόλλου υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο δικαιοδοσιών», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της κοινής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Ελβετίας. Στις δικές του δηλώσεις, ο Ελβετός διπλωμάτης μίλησε για ένα «μικρό αλλά σημαντικό σταθμό» στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Χωρίς τα μέτρα η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα ήταν κατά 3% - 4% μεγαλύτερη, λέει ο ΥΠΟΙΚ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν αποτρέψει την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
 Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συνθήκης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελβετία, ο κ. Πετρίδης είπε πως η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τις τουριστικές αφίξεις θα έχει την αντανάκλασή της και στην οικονομία, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους τουριστικούς φορείς να δώσουν περισσότερα κίνητρα προς των εσωτερικό τουρισμό, μια πτυχή που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε παραμελήσει, όπως είπε.
 
 «Αν γίνονται αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τον τουρισμό δεν υπάρχει τρόπος αυτά να μην έχουν αντανάκλαση και στο θέμα της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση αν μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον τουρισμό θα αναθεωρηθούν και οι στόχοι για την οικονομία, προσθέτοντας ότι «οι τελευταίες προβλέψεις μιλούν για έσοδα από τον τουρισμό στο 25% σε σχέση με πέρσι, δεν νομίζω ότι θα αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα».
 
Κανένα νέο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, ανακοίνωσε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κανένα νέο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 σε σύνολο 1,565 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκε στην Κύπρο σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.
 
 Η ανακοίνωση αναφέρει ότι με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει 1,038. Συγκεκριμένα, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος, διεκπεραιώθηκαν 921 εργαστηριακές εξετάσεις από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων και 214 εργαστηριακές εξετάσεις από τα δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ολοκληρώθηκαν 80 εργαστηριακές διαγνώσεις και από τα δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 190 εργαστηριακές διαγνώσεις, όλες χωρίς να εντοπιστεί κρούσμα.
 
Διεκπεραιώθηκαν και 80 εργαστηριακές εξετάσεις από το πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Άμυνας για τον έλεγχο των νεοσύλλεκτων στρατιωτών ενώ από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, είχαμε αποτέλεσμα για 80 δείγματα, όλα αρνητικά.
 
Επικαιροποιημένος κατάλογος χωρών με ισχύ από τις 23 Ιουλίου
---------------------------------------

Σε επικαιροποιημένο κατάλογο με τις κατηγορίες των χωρών από τις οποίες η Κύπρος δέχεται επισκέπτες προχώρησε το Υπουργείο Υγείας με την νέα κατηγοροποίηση να έχει ισχύ από τις 23 Ιουλίου 2020.
 
Στον αναθεωρημένο κατάλογο, η Ρουμανία και το Λουξεμβούργο μετακινούνται από την Κατηγορία Β στην Κατηγορία Γ. Στην Κατηγορία Β έχουν προστεθεί οι: Αλγερία, Μαρόκο, Ρουάντα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Κίνα. Επίσης, από τις 23 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες από την Ιταλία θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους και θα επωμίζονται το κόστος οι ίδιοι.
 
Στην Κατηγορία Γ έχει προστεθεί, πέρα από την υποβάθμιση της Ρουμανίας και του Λουξεμβούργου, και το Μαυροβούνιο. Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19.
 
Οι Βρετανικές Βάσεις βραβεύουν πυροσβέστη
---------------------------------------------------------

Ο Πυροσβέστης, Αυγουστίνος Χατζηγιάννης, βραβεύεται από τον Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, ως  αναγνώριση για την πρωτοβουλία του «Run to Fight», η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει χιλιάδες ευρώ για το Ίδρυμα Ελπίδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων Κύπρου, η φιλανθρωπική εκδήλωση ‘Run to Fight’ για τη συγκέντρωση χρημάτων για παιδιά που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες είναι μόλις δύο ετών, αλλά γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους κύριους εράνους στο ημερολόγιο των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου. Ο εμπνευστής της εκδήλωσης, Αυγουστίνος Χατζηγιάννης, με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε να  συγκεντρώσει χιλιάδες ευρώ για το Ίδρυμα Ελπίδα.
 
Αυτήν την εβδομάδα, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση που έδειξε ο πυροσβέστης για να ξεκινήσει η εκδήλωση, αναγνωρίστηκε με βραβείο από τον Διοικητή των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, ένα επίτευγμα που κατατάσσεται τόσο υψηλό όσο οποιοδήποτε άλλο που έχει επιτύχει στην 15ετή θητεία του.
 
Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών καταδικάζει την απόφαση για την Αγία Σοφία
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών «καταδικάζει την εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος» σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πράξη η οποία συγκρούεται με το πνεύμα και τον πολιτισμό που εκφράζει ο εμβληματικός ναός της Αγίας Σοφίας».
 
 Ταυτόχρονα, αναφέρει η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της, «η πράξη αυτή βεβηλώνει ένα μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απανταχού χριστιανισμό, παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις αναφορικά με μνημεία που η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει εντάξει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και υπονομεύει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών, πολιτισμών και θρησκειών».
 
Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρει ότι «δυστυχώς παρόμοιες ή και χειρότερες ενέργειες σε βάρος ιερών ναών και άλλων πολιτισμικών μνημείων έχουν γίνει από την Τουρκία και στο από το 1974 παράνομα κατεχόμενο από αυτήν μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών βιομηχανίας στην Κύπρο τον Απρίλιο λόγω κορωνοϊού
--------------------------------------------

Μείωση της τάξης του 31% σε ετήσια βάση σημειώθηκε τον Απρίλιο φέτος στον κύκλο εργασιών βιομηχανίας στην Κύπρο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το πρώτο τετράμηνο του χρόνου η μείωση  ήταν 4,9%.
  
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, κατά τον Απρίλιο 2020, δεύτερο μήνα κατά τον οποίο συνέχισαν να εφαρμόζονται στην Κύπρο τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας έφτασε στις 90,9 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 31,0% σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019.
 
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
 
 Μικρή μείωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών το α΄εξάμηνο
----------------------------------------------------------------------------------

Μικρή μείωση καταγράφηκε σε ετήσια βάση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για το μήνα Ιούνιο 2020 ανήλθε στις 100,85 μονάδες (με βάση 2015=100,00), παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Μάιο 2020.
 
Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020, ο δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 0,56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο τα δυο αναπτυξιακά πρωταθλήματα beach volley στους έφηβους
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με νικητές τους Σαββίδη/Σαββίδη, που κέρδισαν στον τελικό τους Κοντό –Χρίστου στο πρωτάθλημα U16 και τους Ιακώβου/ Σαράντη, που κέρδισαν τους Τουμπή/Βερέι στο τουρνουά U18 ολοκληρώθηκαν το Σάββατο τα δυο αναπτυξιακά πρωταθλήματα beach volley στους έφηβους.
 
Όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στο πρωτάθλημα U16, οι Σαββίδης/ Σαββίδης κέρδισαν τους Κοντό – Χρίστου με 2-0 σετ. Εξάλλου, στο πρωτάθλημα U18 οι Ιακώβου /Σαράντης κέρδισαν τους Τουμπή/ Βερεί με 2-0 σετ (15-05, 15-13).
 
 Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας των Αντρών Γιάννης Πετρούδης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους έφηβους αθλητές πολλούς από τους οποίους καλεί και προπονεί ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε συγκεντρωτικές προπονήσεις.
 
Ο τενίστας Μενέλαος Ευσταθίου νικητής στο Παγκύπριο Παραλιμνίου Grade 1
----------------------------------------

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στο Παραλίμνι, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα του Ομίλου κατηγορίας Grade 1 και σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου, στον τελικό Ανδρών ο Μενέλαος Ευσταθίου, κυριάρχησε του Λευτέρη Νέου  με 2-0 (6-2, 6-1).
 
Οι δύο αντισφαιριστές ήταν ζευγάρι στον αντίστοιχο τελικό του Διπλού Ανδρών στον οποίο επικράτησαν των Παύλου Παρσών και Φώτου Φωτιάδη με 2-0 (6-4, 6-3)
 
Στις υπόλοιπες κατηγορίες δύο τίτλους κατέκτησαν η Ιζαμπέλλα Ρέλτον στην κατηγορία των 12 με παρτενέρ στο Διπλό την Έμμα Μαρίνι, ο Αλέκος Τίμινης στην BS12 και στην BD14 με παρτενέρ τον αδελφό του Ανδρέα, η Εύα Πάνοβα στην κατηγορία των 14 με παρτενέρ στο Διπλό την Ξιανιού Τσεν, και η Εμιλία Μαργκολίνα στην GS18 και GD16 έχοντας ως παρτενέρ στο Διπλό την Εβελίνα Αναστάση.
 
Διεξάγεται την Τρίτη το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ΕΣΥΑΑ
--------------------------------------

Διεξάγεται σήμερα το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ΕΣΥΑΑ που διοργανώνει η ΚΟΕΑΣ στο Εθνικό Στάδιο Στίβου/ΓΣΠ στη Λευκωσία.
 
 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ, λόγω της ιδιάζουσας φετινής περιόδου, η συμμετοχή στο Πρωτάθλημα θα είναι περιορισμένη και κλήθηκαν να λάβουν μέρος μαθητές της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων σε Παγκύπρια Βάση.
 
 Η επιλογή των παιδιών έγινε με ειδικές Νόρμες που εφαρμόζει η Ομοσπονδία από το 1997 μέχρι σήμερα και προωθούνται στις Ακαδημίες των έξι (6) Γυμναστικών Συλλόγων – Μελών της ΚΟΕΑΣ.
 
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ
------------------------------------

Με απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ποσοστιαία πτώση 0,06% και να κλείνει στις 46,40 μονάδες.
 
 Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,07% κλείνοντας στις 27,55 μονάδες.
 
Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε € 65.388,49.

 


 ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 64 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top