Ως μεγάλη μάχη χαρακτηρίζει σε δημοσίευμα του το Bloomberg την δικαστική διαμάχη σε Δικαστήριο του Λονδίνου μεταξύ της Κύπρου και ουγγρικής γαλακτοκομικής εταιρείας για το εμπορικό σήμα για το χαλούμι.

 

Το Bloomberg αναφέρει ότι το Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου αμφισβητεί την ικανότητα μιας ουγγρικής γαλακτοκομικής εταιρείας, Babel Sajt Kft, να καταχωρίσει εμπορικό σήμα με το όνομα «Hadjú Halloumi».

 

Το αλμυρό τυρί που παράγεται από την ουγγρική εταιρεία δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χρήση της λέξης "Halloumi" στο εμπορικό σήμα τους, υποστηρίζει το ίδρυμα.

 

Το Χαλλούμι είναι ένα συλλογικό εμπορικό σήμα και οι τυροποιοί που το χρησιμοποιούν πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τα συστατικά, την προέλευση και την κατασκευή. Η υπόθεση είναι διαφορετική από πολλές διαμάχες δικαστηρίων για τρόφιμα και ποτά, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται αποκλειστικά σε γεωγραφικές τοποθεσίες όπως η σαμπάνια ή η παρμεζάνα.

 

Ο Babel Sajt υποστήριξε ότι το όνομα που χρησιμοποιεί είναι σαφώς διαφορετικό από το "Halloumi", με το "Hadjú" γραμμένο με μεγάλα γράμματα πάνω από το "Halloumi".

 

Το ημίσκληρο τυρί, που συχνά απολαμβάνεται λιωμένο ή ψητό, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή εξαγωγή πίσω από φαρμακευτικά προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για το χαλούμι, ανέφερε εκπρόσωπος του κυπριακού ιδρύματος στο Λονδρέζικο δικαστήριο.

 

Η κυπριακή ένωση είπε επίσης ότι η ουγγρική εταιρεία εκμεταλλεύεται τη σκληρή φήμη του τυριού.

 

Σύμβουλος ακροάσεων τον Μάρτιο αποφάσισε υπέρ των Ούγγρων, διαπιστώνοντας ότι το Χαλλούμι δεν ήταν γνωστό σε μεγάλος μέρος του καταναλωτικού κοινού και ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες σύγχυσης μεταξύ των εμπορικών σημάτων.

 

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

Διαβάστηκε 288 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top