Ο Micheal Nguyen μένει στη Λεμεσό από το 2005 και είναι ο Διευθυντής της κυπριακής εταιρείας Ocean Dragon Ltd. Mε άρθρο στην εφημερίδα «Λ» εξηγεί για την σημασία της Συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ με την αναδυόμενη χώρα του Βιετνάμ αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την κυπριακή οικονομία, εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής παγκοσμίως και με τη νέα συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων αναμένεται σημαντική  αύξηση. Θα αντικατασταθούν πλέον οι παλιές διμερείς συμφωνίες και θα καθοριστούν με σαφήνεια στάνταρντς που θα διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας επενδύσεων.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του κ.Nguyen:

Τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ Βιετνάμ και Ευρωπαϊκής, η λεγόμενη EU-Vietnam Free Trade Agreement (EVFTA). Η συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και επικυρώθηκε από την Εθνική Συνέλευση της χώρας στη συνεδρία της 8ης Ιουνίου. 


Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια των νομοθετών με ποσοστό 94.62% υπέρ της EVFTA και 95.65% υπέρ της Συμφωνίας προστασίας επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε και Βιετνάμ. H EVFTA είναι η πιο ενδελεχής και φιλόδοξη Συμφωνία τέτοιου είδους στην οποία έχει καταλήξει η ΕΕ με αναπτυσσόμενη χώρα στην Ασία. Είναι η δεύτερη, συμφωνία στην περιοχή της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας μετά από αυτήν που υπεγράφη με τη Σιγκαπούρη και θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσης μεταξύ Βιετνάμ και Ε.Ε.


Πρόκειται για μια φιλόδοξη συμφωνία δεδομένου ότι το Βιετνάμ θα μειώσει τους φόρους εισαγωγής σε προϊόντα και αγαθά της Ε.Ε κατά 65% άμα τη εφαρμογή της, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καταργηθεί εντός περιόδου 10 ετών. Από πλευράς της η Ε.Ε θα μειώσει κατά 70% τις φορολογίες σε προϊόντα του Βιετνάμ ενώ το υπόλοιπο θα καταργηθεί εντός της προσεχούς 7ετίας.


Όσον αφορά το Υπουργείο Προγραμματισμού και Επενδύσεων, η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Βιετνάμ μέχρι και 4.5% και τις εξαγωγές στην Ε.Ε μέχρι 42.7% μέχρι το 2025 δεδομένου ότι θα υπάρχει πλέον πρόσβαση σε μια αγορά 446 εκ ανθρώπων με συνολικό κατά κεφαλή εισόδημα 13,918 δις δολάρια. Από την πλευρά της η Ε.Ε προβλέπει το ΑΕΠ της να αυξηθεί μέχρι 29.5 δις δολάρια έως το 2035 εφόσον  επενδυτές και έμποροι από τη Ε.Ε θα έχουν περαιτέρω ευκαιρίες και διευκολύνσεις, σε μια από τις μεγαλύτερες και γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες στην περιοχή.


Το Βιετνάμ θα επωφεληθεί περισσότερο από την EVFTA σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες συμβάσεις καθότι τα δύο μέρη θεωρούνται αλληλοϋποστηριζόμενες αγορές. Το μεν Βιετνάμ εξάγει αγαθά που η Ε.Ε δεν παράγει, όπως τροπικά φρούτα και ψαρικά, ενώ τα προϊόντα που εισάγονται από την Ε.Ε δεν κατασκευάζονται στο ΒΝ (αεροπλάνα, μηχανές, φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας). Με την συμφωνία αυτή θα ανοίξει η αγορά δημοσίων συμβάσεων και υπηρεσιών.


Για το Βιετνάμ η ελαχιστοποίηση των δασμών θα είναι επωφελής για τις σημαντικότερες εξαγωγές του, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων (smartphones) και ηλεκτρονικών προϊόντων, υφασμάτων, υποδημάτων αλλά και γεωργικών προϊόντων όπως ο καφές. Οι πιο πάνω κλάδοι παραγωγής προϋποθέτουν εξαιρετικά επίπονη εργασία.

ee-bietnam

Ανόι, 30 Ιουνίου 2020


Με την αύξηση του όγκου εξαγωγών του Βιετνάμ στην Ε.Ε η συμφωνία θα διευκολύνει την επέκταση των πιο πάνω οικονομικών κλάδων τόσο σε κεφάλαιο όσο και σε αύξηση θέσεων εργασίας. Για την Ε.Ε η συμφωνία θα προσφέρει πρόσβαση στην αγορά του Βιετνάμ. Υποδομείς που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρόνοιες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,  αλλά το Βιετνάμ συμπεριλαμβάνει σε πρόνοιες της EVFTA. Σε αυτές βρίσκονται τα πεδία της διεπιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, κλάδοι παραϊατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσίες συσκευασίας προϊόντων, οικοδομές, καθαριότητα, καθώς και εμπορικές και άλλες εκθέσεις.


Άλλα σημαντικά ζητήματα που καλύπτει η συμφωνία είναι η διευθέτηση των διενέξεων που αφορούν κυβερνητικές συμβάσεις και επενδύσεις. Οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από πρόνοιες της EVFTA όσον αφορά κυβερνητικές συμβάσεις αφορούν κυρίως την απαίτηση να τυγχάνουν οι Ευρωπαίοι προσφοροδότες της ίδιας μεταχείρισης με τους γηγενείς. όταν η κυβέρνηση αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες που υπερβαίνουν συγκεκριμένη αξία. 


Το Βιετνάμ αναλαμβάνει την υποχρέωση να ακολουθεί χωρίς διακρίσεις τις Γενικές Αρχές της σχετικής Εθνικής Συμβάσης. Θα δημοσιεύει εγκαίρως τις πληροφορίες αναφορικά με όρους και κατακυρώσεις διαγωνισμών στο Δημόσιο Έντυπο Προφορών, στην ιστοσελίδα muasamcong.mpi.gov.vn και την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Διενέξεις επενδυτών θα τυγχάνουν διευθέτησης από την EVIPA. Ο επενδυτής μπορεί να καταφύγει στην Αρμόδια Αρχή για επίλυση των διαφορών. Προς διασφάλιση του αδιάβλητου και του ανεξάρτητου της Αρχής Διευθέτησης Διενέξεων, η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 9 μέλη: 3 Βιετναμέζους, 3 Ευρωπαίους και 3 από άλλες χώρες.

 

Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει την συμφωνία σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης. Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσει κάνεις το βαθμό στον οποίο το Βιετνάμ ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Ε.Ε σε σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης όπως ασφάλεια προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή πολιτικής και διαχείρισης ψηφιακής τεχνολογίας. 


Τα πιο πάνω αποτελούν μια πρακτική και εφαρμόσιμη τακτική διευκόλυνσης της μετάβασης της χώρας στην ανάπτυξη μέχρι το 2045, οπότε και συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της.

Λεμεσός, Κύπρος 04 Ιουλίου 2020

 

 

 

Διαβάστηκε 728 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top