Του Πανίκου Λεωνίδου, κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος – Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών - Νομικός

 

Η κατάθεση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, των αναθεωρημένων Νομοσχεδίων για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκαλεί υποχρεωτικά μια νέα συζήτηση για τις συνέπειες αυτής της πρόθεσης, που είτε θα απλουστεύσουν, είτε θα περιπλέξουν την ήδη συγκεχυμένη σημερινή εικόνα.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης επανέρχεται ασφαλώς και άλλο ένα μεγάλο ζήτημα. Η πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως καταγράφεται και στο σχετικό νομοσχέδιο, για παράταση της θητείας των υφιστάμενων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβούλων) για δυόμιση χρόνια.

Πιο κάτω θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της αναβολής των εκλογών, παρουσιάζοντας τους λόγους της αντίθεσης μας. Με την καθιέρωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοχυρώνεται η κυρίαρχη τάση της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στη περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταφέρονται με αυτό το τρόπο, κρατικές αρμοδιότητες σε επίπεδο, όσο το δυνατό εγγύτερα στον πολίτη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποτελεί απλά και μόνο θεσμό διοικητικής οργάνωσης αλλά πολύ περισσότερο, ένα θεσμό που συνδέεται άρρηκτα με το ίδιο το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Πρόκειται λοιπόν για μια Δημοκρατία, που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, την Τοπική Δημοκρατία.

Το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μια συνέχεια, ή συμπλήρωμα του όλου δημοκρατικού συστήματος, για αυτό και λόγω της νομικοπολιτικής φύσης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη, ρυθμίζεται από συνταγματικούς κανόνες και όχι μόνο από κανόνες της κοινής νομοθεσίας (Βουλή). Η συνταγματικοπολιτική φύση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ιδιότητά της ως «Τοπικής Δημοκρατίας», τη συνδέουν απευθείας με το Σύνταγμα, έτσι ώστε η ρυθμιστική δύναμη του Συντάγματος, να καταλαμβάνει και τη περιοχή του δικαίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη και όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρυθμίζεται μόνο με την κοινή νομοθεσία.

Οι διατάξεις του δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να έρχονται σε αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις. Το δίκαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί άλλωστε μερικότερο κλάδο του Διοικητικού Δικαίου, ανήκει δηλαδή στο Δημόσιο Δίκαιο, δικαιϊκή περιοχή, στην οποία εφαρμόζονται οι συνταγματικές διατάξεις.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι οι περιεχόμενες στο Κυπριακό Σύνταγμα βασικές δικαιϊκές ρυθμιστικές αρχές, εφαρμόζονται και στο Κυπριακό Δίκαιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από κάθε μορφής εκλογές, παράγεται, σύμφωνα με τους δικαιϊκούς κανόνες που έχουν τεθεί, Λαϊκή Εντολή. Η εντολή αυτή στα πλαίσια του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της περιοδικής ανάδειξης των εντολοδόχων του Λαού, συνδέεται με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η παράταση του χρόνου διάρκειας της Λαϊκής Εντολής, μπορεί να γίνει μόνο κατά τρόπο με τον οποίο παρασχέθηκε. Με την ανανέωση δηλαδή της Λαϊκής Εντολής. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από το ίδιο το Εκλογικό Σώμα, κατά τη διαδικασία των εκλογών. Δεν μπορεί επομένως να δοθεί παράταση στην πενταετή θητεία των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχόντων, με τη κοινή νομοθεσία και μάλιστα κατά το ήμισυ της θητείας για την οποία εκλέχθηκαν.

Ο κοινός νομοθέτης, δεν μπορεί χωρίς να παραβιάσει το Σύνταγμα, να εκτοπίσει το Εκλογικό Σώμα, αντικαθιστώντας στο θέμα αυτό τη θέληση του Λαού, με τη θέληση του Κοινοβουλίου. Μια τέτοια ενέργεια προφανώς δεν είναι σύμφωνη με τη Δημοκρατική Αρχή, την αντιπροσωπευτική αρχή, την αρχή της διά εκλογών περιοδικής ανανέωσης της Λαϊκής Εντολής, των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Σε καμιά περίπτωση ο κοινός νομοθέτης, δεν μπορεί να επεμβαίνει και να μειώνει τη θητεία των δημοτικών και κοινοτικών Αρχών, χωρίς ταυτόχρονα να προσβάλει τη συνολική δημοκρατική λειτουργία. Μια τέτοια ρύθμιση αφ’ εαυτής, περιέχει νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της τοπικής Δημοκρατίας και κατ’ αντανάκλαση και της συνολικής Δημοκρατίας.

Συνεπώς, η παράταση της πενταετούς θητείας των Δημοτικών και Κοινοτικών αρχόντων κατά δυόμιση έτη και η δημιουργία συνολικής θητείας επτάμιση ετών, προφανώς και αντίκειται σε βασικές αρχές του δικαίου και της πολιτικής διαδικασίας.

 

Διαβάστηκε 914 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top