A+ R A-
18 October 2018

Tuesday, 15 May 2018 19:34

Μια αφιέρωση στο Μίκη Θεοδωράκη στη Λεμεσό με την «σφραγίδα» της UNESCO...

Στα γραφεία της Λεμεσού φιλοξενήθηκε η Τάνια Πατρικίου, καθηγήτρια ελληνικών/ιστορίας, η Ειρήνη Λοϊζίδου Υπεύθυνη Τμήματος ελληνικών και η Ελισάβετ Δημοσθένους καθηγήτρια ελληνικών για την παράσταση που θα γίνει στο Heritage amphitheatre την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 20:00 που έχει ως τίτλο «Μια αφιέρωση στο Μίκη Θεοδωράκη». Μιλήσαμε με τους συντελεστές για αυτή την ξεχωριστή βραδιά...

Πως γεννήθηκε η ιδέα να κάνετε ένα αφιέρωμα στο Μίκη;

(Τ.Π): Το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής, έχοντας προγραμματίσει να κάνει κάποια παρουσίαση φέτος, έψαχνε να βρει ένα θέμα ελληνικού περιεχομένου, με βάθος και επικαιρότητα. Σκόνταψα πάνω σε κριτικές βιβλίων και συγκεκριμένα των δυο τελευταίων βιβλίων που έγραψε ο Μίκης. Ο ίδιος δήλωσε πως λυπάται διότι ξέρει πως είναι τα τελευταία που θα γράψει. Αυτή ήταν η πρώτη σπίθα και βλέποντας τις άπειρες συναυλίες προς τιμήν του τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ, αποφασίσαμε πως τώρα είναι η στιγμή να τον γιορτάσουμε και εμείς! Για εμάς, σαν εκπαιδευτικοί, είναι σημαντικό να διδάξουμε στις νέες γενιές, που ίσως δεν τον γνωρίζουν καλά, τι θα πει Μίκης Θεοδωράκης.

 

Σκηνοθετικά πως θα στηθεί η παράσταση;

(Τ.Π): Εμπνευσμένοι από τον αρχαίο χορό, χρησιμοποιούμε μια ομάδα παιδιών η οποία αφηγήται, τραγουδά, κάνει κίνηση και χορό και δραματοποιεί. Οι ίδιοι ηθοποιοί μπορεί να παίξουν δύο ή τρεις ρόλους.Υπάρχουν και οι πρωταγωνιστές της παράστασης, δηλαδή ο Μίκης, η οικογένεια, η Μυρτώ, οι βασανιστές κτλ. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούμε slides/ video clip με αυθεντικές φωτογραφίες και ντοκουμέντα της ζωής του.Τα σκηνικά μας και τα κουστούμια μας είναι πολύ απλά και ο χώρος του αμφιθεάτρου του σχολείου είναι ένας χώρος πολύ δημιουργικός, που δεν χρειάζεται να τον αλλάξεις πολύ. Ταιριάζει πολύ στην θεματολογία του έργου μας.

 

Ποια η συνεργασία σας με την UNESCO και ποια η συμμετοχή στη παράσταση;

(Ε.Λ): To έργο μας αυτό τελεί υπό την αιγίδα του κυρίου Παύλου Δαπόλα, Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης και Εθνικού Συντονιστή Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Το σχολείο μας είναι ένα από τα εταιρικά σχολεία και το έργο μας προάγει την έννοια της «πολιτιστικής κληρονομιάς», αφού όπως θα ξέρετε το 2018 είναι χρονιά αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά. Σ΄ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Δαπόλα που αποδέχτηκε το κάλεσμά μας και μας άφησε να χρησιμοποιήσουμε το λογότυπο των εταιρικών σχολείων της UNESCO στις αφίσες και τα προγράμματά μας.

 

Κυρία Λοϊζου έχετε το γενικό συντονισμό της παράστασης. Ποιες οι ευθύνες ενός τέτοιου έργου;

(Ε.Λ): Ναι, ως υπεύθυνη του Τμήματος των Ελληνικών έχω τον γενικό συντονισμό και αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένη με την όλη διαδικασία και το χρόνο που προσφέραμε γι’ αυτό το έργο. Όλα τα μέλη του τμήματος δούλεψαν όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου που ξεκίνησε μήνες πριν. Η κυρία Τάνια Πατρικίου είναι η σκηνοθέτης του έργου και είχε την επιμέλεια της συγγραφής του κειμένου, η Ελισάβετ Δημοσθένους η βοηθός και υπεύθυνη για τα κουστούμια και σκηνικά, η Χαρά Γιωρκάτζη υπεύθυνη για το πρόγραμμα και την επιμέλεια του τραγουδιού « το καραβάκι», κι εγώ στο μουσικό συντονισμό. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε τη στήριξη του διευθυντή μας Δρ. Κύπρου Κουρή και της συζύγου του κυρίας Ζωής Κουρή όπως επίσης και άλλων τμημάτων του σχολείου μας και ιδιαιτέρως της Μουσικής.

 

Η παράσταση θα γίνει στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά;
(Ε.Λ): Η παράσταση θα γίνει στα Ελληνικά εκτός από μια μικρή εισαγωγή στα αγγλικά, διότι το έργο θα παρακολουθήσουν γονείς των μαθητών μας οι οποίοι είναι ξενόγλωσσοι. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στην παράσταση δεν είναι μόνο Κύπριοι, είναι από την Ινδία, Αγγλία και άλλες χώρες. Όλοι οι μαθητές διδάσκονται τα Ελληνικά και όλοι μαθαίνουν για την γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

 

Πως έγινε η επιλογή του υλικού που θα παρουσιάσουν τα παιδιά;

(Τ.Π): Το κείμενο βασίζεται πάνω στα λόγια του ίδιου όταν περιγράφει την ζωή του. Διαλέξαμε αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του και από συνεντεύξεις του και ανάμεσα το κείμενο διηγείται και την ιστορία του χρονολογικά. Το κείμενο αρχίζει με τα λόγια που ο ίδιος μας λέει για την ζωή και τον θάνατο. Ύστερα μας διηγήται την Οδύσσειά του, την οποία την βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας μέσα από την σκηνοθεσία στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

31939618_2178153042199914_8763042183713390592_n.jpg

Read 1346 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Oι εκδόσεις Εν Τύποις και το Tμήμα Kαλών Tεχνών του Tεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: H...

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018 «Δωρεάν Σεμινάρια με θέμα την απόκτηση γνώσεων για τους τρόπους αξιοποίησης παλιών φωτογραφιών» Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Θα παρουσιάσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...