A+ R A-
12 December 2018

Monday, 04 August 2014 11:53

Τρεις Ελιές: Ένας υπέροχος τόπος για τις διακοπές σας (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

treis-elies.jpg

 

Οι Τρεις Ελιές είναι χωριό στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Λεμεσού στη Νότια Μαραθάσα, κτισμένο στις παρυφές του παραπόταμου του Διαρίζου που φέρει το όνομα «ποταμός του Δράκοντα». Βρίσκεται σε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Προδρόμου και γειτνιάζει στα βορειοανατολικά με την Λεμίθου, στα νοτιοδυτικά με τα Καμινάρια, στα ανατολικά με τον Παλιόμυλο και στα νοτιοανατολικά με τον Άγιο Δημήτριο. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Λεμεσού ενώ από πλευράς εκκλησιαστικής στην Μητρόπολη Μόρφου.


Η ονομασία του χωριού σύμφωνα με τον Νέαρχο Κληρίδη οφείλεται στην ύπαρξη εκεί τριών ελαιόδεντρων, πράγμα σπάνιο για την ορεινή αυτή περιοχή.


Το χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 1000 μέτρων περίπου. Το ψηλότερο σημείο του χωριού είναι η βουνοκορφή του Προφήτη Ηλία σε ύψος 1106 μέτρα. Η κοινότητα δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 850 χιλιοστά και στην περιοχή της καλλιεργούνται μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές και οινοποιήσημα αμπέλια.


Για το δασώδες αυτό πανέμορφο χωριό μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τριών Ελιών Ανδρέας Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις φυσικές ομορφιές που προσφέρει το χωριό τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους επισκέπτες.


Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, ερχόμενος απ' το χωριό Άγιος Δημήτρης, ο επισκέπτης θα περάσει δίπλα απ' το λόφο που στην κορυφή του βρίσκεται ο περίφημος κατσουνόπετρος. Πρόκειται για βράχο, ο οποίος με το σχήμα και τον τρόπο που είναι τοποθετημένος, θυμίζει κεφάλι πουλιού (πιθανότατα αετού) που κοιτάζει προς τα δυτικά.


Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης πως στην είσοδο του χωριού υπάρχουν δύο βρύσες, όπου απ' τη μία τρέχει άφθονο το θειούχο νερό της κοινότητας και απ' την άλλη πόσιμο νερό. Το θειούχο νερό είναι αρκετά γνωστό, αφού λέγεται πως είναι θαυματουργό.


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εντός των διοικητικών ορίων του χωριού βρίσκονται δύο ενετικά γεφύρια, που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Για την πρόσβαση σε αυτά όπως είπε, ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει για περίπου 10-15 λεπτά στο μονοπάτι της φύσης.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΡΕΙΣ ΕΛΙΕΣ:
Η κοινότητα κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 οι κάτοικοι της ανερχόταν στους 180 για να αυξηθούν στους 239 το 1891 και να μειωθούν στους 162 το 1901. Καθ' όλη τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας το χωριό θα γνωρίσει μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση. Έτσι το 1911 οι κάτοικοι θα αριθμούν τους 279, το 1931 τους 316 και το 1946 τους 406. Στη συνέχεια το χωριό, όπως και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής κτυπήθηκε από την αστυφιλία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να μειωθούν το 1960 στους 381, το 1973 στους 237, το 1982 στους 129 και το 2001 στους 65. Σήμερα στο χωριό κατοικούν 57 άτομα.

 

Γύρω από το χωριό κυριαρχεί το πράσινο της βλάστησης και το σκούρο γκρίζο των ηφαιστειογενών πετρωμάτων του Τροόδους. Η χρωματική σύνθεση συμπληρώνεται με τα χρώματα του οικισμού (πετρόκτιστοι τοίχοι κόκκινα κεραμίδια στις στέγες). Ανάλογα με την εποχή του χρόνου εναλλάσσεται με το κοκκινοκίτρινο των φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων το φθινόπωρο και το άσπρο-ροζ των ανθισμένων αμυγδαλιών, των κερασιών και των άλλων οπωροφόρων δέντρων αρχές της Άνοιξης. Στην άγρια φυτεμένη βλάστηση της περιοχής κυριαρχούν τα πεύκα, οι βαλανιδιές, οι λατξιές, οι κουμαριές, οι τριμιθιές, οι ξισταριές, οι πλάτανοι, τα κέδρα κ.α.

 

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1489-1570) το χωριό ήταν ένα από τα εικοσιτέσσερα χωριά της περιφέρειας Μαραθάσας που υπαγόταν στα κτήματα της Ενετικής Δημοκρατίας.

 

Τα παλαιότερα τεκμήρια της εκκλησιαστικής κληρονομιάς, όπως το επιστύλιο του εικονοστασίου στην εκκλησία του Αρχαγγέλου μαρτυρούν για την ύπαρξη του χωριού τουλάχιστον από τα τέλη της Φραγκοκρατίας κατά τον 15ον αιώνα.

 

Η προφορική τοπική παράδοση θέλει τον Άγιο Χαράλαμπο να έζησε και να μαρτύρησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.χ. στα χώματα της περιοχής των Τριών Ελιών. Στον ενοριακό ναό της Παναγιάς φυλάσσεται λειψανοθήκη με τεμάχιο οστού του Αγίου.

 

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής της Τουρκοκρατίας, ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (1767-1810) καταγόταν από τις Τρεις Ελιές. Το πατρικό του σπίτι διατηρείται ακόμη και σήμερα και φέρει το όνομα του πατέρα του Χρύσανθου «το σπίτι του Κονόμου». Από τις Τρεις Ελιές κατάγονταν και οι επίσκοποι Κιτίου Μελέτιος (1776-1979), Κιτίου Χρύσανθος Α΄(1797-1810) και ο εθνομάρτυρας Πάφου Χρύσανθος Β΄(1805-1821) Περισσότερες πληροφορίες για τους προαναφερόμενους μπορείτε να βρείτε στην σελίδα Προσωπικότητες. Από τις Τρεις Ελιές καταγόταν επίσης και η Μαρουδιά Παυλίδη, ανεψιά του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου την οποία ο αρχιεπίσκοπος έδωσε ως σύζυγο στον Δραγομάνο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιο στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά αιωνόβια δένδρα τα οποία πρέπει να κριθούν από το Τμήμα Δασών σαν διατηρητέα. Τα δένδρα αυτά είναι: Οι δύο πεύκοι στην είσοδο της κοινότητας, ο δρυς του Αγίου Ανδρόνικου, ο δρυς στην τοποθεσία Αρκοκάνναβη, ο δρυς στην τοποθεσία Λακκωτή, ο πλάτανος του Κοσσινά και ο πλάτανος του γεφυριού του Κρύου Ποταμού. Το γεφύρι κτίστηκε τον 17ον αιώνα και πιθανόν ο πλάτανος αυτό να είναι συνομήλικος.

 

Αξιόλογη είναι η κύρια εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσοσώτηρα καθώς επίσης και η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής του Αγίου Ανδρόνικου και του Προφήτη Ηλία. Άλλα αξιοθέατα της κοινότητας είναι τα ενετικά γεφύρια, το μονοπάτι της φύσης και τα Θειούχα νερά.

 

Σημεία Ενδιαφέροντος

 

theiouxa_nera_treis_elies_gallery.jpg
Θειούχα Νερά:

Λίγο έξω από το χωριό, στα βορειοανατολικά, δίπλα στον Δράκοντα, παραπόταμο του Διαρίζου που διασχίζει το χωριό, βρίσκονται οι Ιαματικές Πηγές που αναβλύζουν από ένα βράχο. Η θερμοκρασία του νερού είναι ίδια και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 αρκετοί άνθρωποι από όλη την Κύπρο επισκέπτονταν το χωριό για να κάνουν το μπάνιο τους με ζεστό θειούχο νερό. Το νερό το μετέφεραν χωριανοί και αφού το ζέσταιναν το έβαζαν σε τσίγκινα μπάνια. Ο επισκέπτης ξάπλωνε στο ζεστό θειούχο νερό για 15 περίπου λεπτά και μετά ξάπλωνε σε στρώμα που βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο για να ξεκουραστεί και για να μην έρθει σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Όσοι από τους επισκέπτες υπόφεραν από ρευματοπάθειες μετά από μια αγωγή 15 περίπου επισκέψεων στα θειούχα νερά ένοιωθαν πολύ καλύτερα και μπορούσαν να κινηθούν άνετα. Το κοινοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με τον σύνδεσμο αποδήμων και άλλους οργανωμένους φορείς προσπαθεί να αξιοποιήσει τα θειούχα νερά.

 

enetiko_gefiri_treis_elies_gallery.jpg

Ενετικό Γεφύρι:
Το 2,5 χιλιομέτρων μονοπάτι μελέτης της φύσης των Τριών Ελιών βρίσκεται στα νότια της κοινότητας στον δρόμο προς τα Καμινάρια, και αποτελεί τμήμα του μονοπατιού που συνέδεε την Πάφο με την περιοχή της Μόρφου.

 

Την Άνοιξη χαίρεσαι τις βιολέτες, τα κυκλάμινα και άλλα είδη εποχιακών φυτών. Στη διαδρομή υπάρχουν περισσότερα από τριάντα είδη φυτών μεγάλης βιολογικής σημασίας. Μερικά από τα δένδρα, φυτά και θάμνους που υπάρχουν στο μονοπάτι είναι ο Πεύκος, η Ροδιά, η Κερασιά, η Καρυδιά, ο Δρυς, ο Πλάτανος, η Αμυγδαλιά, η Ελιά, ο Σκλέδρος, η Συκιά, το Φτερίτσι, ο Σφένδαμνος, η Δάφνη, ο Κισσός, η Ξυσταρκά, η Τρεμιθιά, η Αντρουκλιά, το Κλίμα, το Μαζίν, η Περνιά και άλλα.

 

Μαζί με τη μοναδική φυσική ομορφιά, συνυπάρχουν ιστορικά, θρησκευτικά και γεωμορφολογικά στοιχεία. Η πορεία του είναι παράλληλη με την πορεία του ποταμού. Η εναλλαγή του τοπίου, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, το καθιστά ένα από τα μοναδικά μονοπάτια του τόπου μας.

 

Το μονοπάτι έχει αφετηρία την τοποθεσία «Βαθύς», προχωρώντας βρίσκουμε το ενετικό γεφύρι των Τριών Ελιών. Στην συνέχεια θα βρούμε τα ερείπια του ναού του Αγίου Ανδρονίκου και αμέσως μετά θα φτάσουμε στο 2ον ενετικό γεφύρι του Μύλου. Εδώ ενώνονται ο Κρύος ποταμός με τον ποταμό των Τριών Ελιών που είναι γνωστός σαν Δράκοντας. Προχωρώντας θα φτάσουμε σε ένα σημείο θέας με καταπληκτική θέα των γύρω βουνών. Ακολουθεί ο Κρεμμός του Κάτω Μύλου όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε την πανούκλα που μάστιζε στην περιοχή. Προχωρώντας καταλήγουμε στην τοποθεσία «Ώρπολις» που είναι και το τέρμα του μονοπατιού. Από εδώ συνδέεται με το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

 

Καθ΄ όλη την διαδρομή υπάρχουν ταμπέλλες όπου αναφέρονται τα ονόματα των δένδρων, φυτών και θάμνων. Επίσης υπάρχουν ξύλινα παγκάκια με φόντο τα γύρω βουνά και το ποταμό όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να καθίσει και να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου τα κελάδημα των πουλιών, τα τζιτζίκια και ο ήχος του νερού που τρέχει στον ποταμό προσφέρουν μια μοναδική οπτική και ηχητική απόλαυση.

 

Η υλοποίηση της κατασκευής του έγινε με χρηματοδότηση κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τεχνική βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας και ειδικότερα του Τμήματος Δασών.

 

streets_treis_elies_gallery.jpg

Δρομάκια:

Μπαίνοντας στο χωριό, από οποιανδήποτε μεριά, το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει είναι το πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις. Οι πλαγιές των βουνών είναι γεμάτες πεύκα και θάμνους, η κοιλάδα του Δράκοντα πνιγμένη στις καρυδιές, τα πλατάνια, τους σκλέδρους, τις λεύκες και τα περιβόλια γεμάτα με οπωροφόρα που όλα μαζί σε καλούν κοντά τους για να τα χαρείς, να τα μελετήσεις, να τα εξερευνήσεις, να χαρείς το κελάδημα των αηδονιών και των άλλων φτερωτών ενδημικών και αποδημητικών πουλιών, να ακούσεις το κελάρυσμα του νερού, το θρόϊσμα των φύλλων και τον βόμβο των εντόμων.

 

Εκκλησίες/Μοναστήρια Εκκλησία του Προφήτη Ηλία:
Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων στα βόρεια του χωριού. Είναι μονόκλιτος ναός καλυμμένος με αμφικλινή ξύλινη στέγη με επίπεδα πήλινα κεραμίδια. Η στέγη προεξέχει στα ανατολικά καλύπτοντας το τεταρτοσφαίριο της αψίδας. Γύρω στο 1990 οι παλιές πλάκες του δαπέδου επιστρώθηκαν με τσιμέντο. Το εικονοστάσιο του ναού είναι απλού ρυθμού που συνεχίζει την παράδοση των μεσαιωνικών ξύλινων τέμπλων. Φέρει γραπτά κόκκινα φυτικά μοτίβα και χρονολογείται στον 17ον αιώνα. Περιέχει τέσσερεις εικόνες. Οι τρεις από αυτές, του Χριστού, της Θεοτόκου και του Προδρόμου είναι έργα του περίγυρου του αγιογράφου ιερέως Δημητρίου. Η τέταρτη εικόνα είναι του Προφήτη Ηλία η οποία σύμφωνα με τις επιγραφές της αγιογραφήθηκε στη Μονή Τροοδιτίσσης το 1957. Η παλιά εικόνα του Προφήτη Ηλία φυλάττεται στον κεντρικό ναό του χωριού.

 

Read 4402 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...