A+ R A-
12 December 2018

Monday, 03 November 2014 11:02

Πραστειό Κελλακίου

10609564_569788499793773_2381301444518054486_n.jpg

 

Το Πραστειό Κελλακίου είναι ένα μικρό χωριό κτισμένο στην αγκαλιά των καταπράσινων βουνών, το οποίο απέχει 27 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού. Είναι ένα χωριό που από την πρώτη στιγμή θα σας σαγηνεύσει για την ηρεμία και τη γαλήνη που αποπνέει το κατάφυτο τοπίο του. Αξίζει να αναφερθεί πως η υπέροχη φύση του Πραστειού Κελλακίου, αποτέλεσε την πρώτη πηγή έμπνευσης για τον Evans, ένα καλλιτέχνη γλυπτών από μέταλλο ο οποίος δημιούργησε τη μεγαλύτερη κλειδαριά στον Κόσμο και κατάφερε έτσι να κερδίσει ένα ρεκόρ στο βιβλίο Guinness.

 

Το Πραστειό Κελλακίου δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 550 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή του καλλιεργούνται εσπεριδοειδή (κυρίως μανταρίνια, και κιτρομηλιές), ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, δαμασκηνιές ελάχιστα λαχανικά και νομευτικά φυτά. Υπάρχουν επίσης αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από άγρια φυσική βλάστηση. Μεγάλο μέρος του κρατικού δάσους της Λεμεσού εμπίπτει στα διοικητικά όρια του χωριού. Επίσης στα διοικητικά όρια του χωριού βρίσκεται και το βουνό Ληστόβουνος, γνωστός σε όλη την Κύπρο για τον στενό και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς τις κοινότητες της περιοχής.

 

Ο δρόμος αυτός εκτός από το ότι είναι ανηφορικός έχει και πάρα πολλές απότομες και επικίνδυνες στροφές που τον καθιστούσαν ένα από τους πιο δύσκολους δρόμους της Κύπρου. Σήμερα υπάρχει άλλος μεγάλος δρόμος που εξυπηρετεί τα χωριά της περιοχής αλλά ο Ληστόβουνος εξακολουθεί να έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και γοητεία. Στα διοικητικά όρια της κοινότητας βρίσκονται και τα 3/4 της λατομικής ζώνης που λειτουργεί στην περιοχή.


Από συγκοινωνιακής άποψης το χωριό συνδέεται με δρόμο με το χωριό Κελλάκι και από εκεί με άλλα χωριά της περιοχής.
Για το καταπράσινο αυτό πανέμορφο χωριό μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευριπίδης Μολυβάς ο οποίος αναφέρθηκε στα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και στα έργα αναβάθμισης που στόχο έχουν τη μείωση της αστυφιλίας.

 

Ιστορία του χωριού:
Το χωριό δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές και πιθανώς τότε να ήταν μόνο αγρόκτημα με λίγους κατοίκους. Η ονομασία του χωριού παραπέμπει στα Βυζαντινά χρόνια. Μερικοί παλαιότεροι μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία Πραστειό προέρχεται από την γαλλική μεσαιωνική λέξη Prasti που σημαίνει χωράφι. Επρόκειτο δηλαδή, για τοπωνύμιο αγροκτημάτων που ανήκαν σε κάποια Φέουδα. Ωστόσο η ονομασία φαίνεται ότι είναι καθαρά ελληνική και μάλιστα των Βυζαντινών χρόνων, προερχόμενη από τη λέξη προάστειον που σημαίνει οικισμό κοντά στη πόλη (προ του άστυ).
Κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια πολλοί μικροί οικισμοί, σε διάφορα μέρη της Κύπρου ονομάζονται Πραστειά, υπό την έννοια κυρίως των μικρών γεωργικών οικισμών κοντά σε άλλους μεγάλους οικισμούς (φέουδα) όπου ανήκαν.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας που το εσωτερικό της κοσμείται με αξιόλογα εικονίσματα, αλλά και τα Μουσεία του Πραστειού, το Μουσείο των Πετρωμάτων και το Μουσείο «Ελιόμυλος».


Παναγία Ελεούσα

Η Κεντρική Εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ελεούσα.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν, η Εκκλησία είναι κτισμένη από το 1679. Μετά το 1880 περίπου, έγινε επέκταση της εκκλησίας, σχεδόν στο διπλάσιο, στον ίδιο ρυθμό. Η επέκταση έγινε στο χώρο όπου ήταν το κοιμητήριο του χωριού και όσα οστά βρέθηκαν, μαζεύτηκαν και τοποθετήθηκαν κάτω από το πάτωμα της εκκλησίας. Αυτό ανακαλύφθηκε, όταν το 1971 έγινε αλλαγή του πατώματος της εκκλησίας, και βρέθηκαν τα οστά. Κάτω από το δεξιό ψαλτήρι, υπάρχουν 5 κρανία.
Ο αυλόγυρος της εκκλησίας ήταν κτισμένος με χώμα και το 1982-83 κατεδαφίσθηκε και έγινε με τσιμέντο. Σε κάποιο σημείο του αυλόγυρου, βρέθηκαν κόκαλα εριφίων, τα οποία μαρτυρούν ότι, οι κάτοικοι του χωριού, την ημέρα της Αναστάσεως έτρωγαν όλοι μαζί και μετά έθαβαν τα κόκαλα.
Η εκκλησία είναι τέλεια εξοπλισμένη, υπάρχουν αξιόλογα εικονίσματα, τα οποία είναι συντηρημένα και είναι υπό την επιτήρηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Το καμπαναριό κατεδαφίσθηκε το 2001-2002 και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων ξανακτίστηκε.
Παρ' όλο που ο ιερέας του χωριού έχει πεθάνει, η εκκλησία λειτουργείτο σχεδόν κάθε Κυριακή από ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Από το 2004 η εκκλησία λειτουργείται μόνιμα, από τον εφημέριο ΠαπάΝεοκλή Κωνσταντίνου, από τη Μέσα Γειτονιά.
Μέχρι το 1998 το κοιμητήριο του χωριού, ήταν στον περίβολο της εκκλησίας, αλλά μετά έγινε το νέο κοιμητήριο στην ανατολική πλευρά της κοινότητας και από τότε δεν θάφτηκε κανένας στο παλιό κοιμητήριο.
Κατά την παράδοση, η Παναγία η Ελεούσα, βοηθά τις γυναίκες, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν παιδί.
Η εκκλησία γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Γίνεται μία μικρή πανήγυρις και έρχεται αρκετός κόσμος. Από στοιχεία που υπάρχουν στα παλαιότερα χρόνια, η εκκλησία γιόρταζε στις 2 Φεβρουαρίου. Το 1888 όμως η γιορτή της εκκλησίας μεταφέρθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

 

Παναγία Φοινικιών

Νοτιοδυτικά του χωριού, σε απόσταση 2 χιλιόμετρα, υπάρχει περιοχή η οποία ονομάζεται Φοινίκια. Εκεί υπάρχουν ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας.
Ο κοινοτάρχης του χωριού, μετά από επίσκεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανάλαβε ν' απομακρύνει τα χώματα από την εκκλησία και έτσι φάνηκαν τα θεμέλια της εκκλησίας.
Είναι μια μικρή εκκλησία, περιτριγυρισμένη με πολλά δωμάτια. Από σημάδια που βρήκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων στους τοίχους, φαίνεται ότι υπήρχαν αγιογραφίες και εσωτερικά και εξωτερικά και αυτό έπεισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι γύρω από την εκκλησία υπήρχαν και άλλα δωμάτια.
Προφανώς, θα ήταν μοναστήρι, το οποίο φαίνεται ότι καταστράφηκε από πυρκαγιά, γιατί όταν καθαριζόταν ο χώρος, βρέθηκαν τα καρφιά που υπήρχαν στις πόρτες, μέσα σε στάχτες.

 

 

 

flash6.jpg

 

flash7.jpg

 

flash1.jpg

 

 

Read 1683 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...