A+ R A-
12 December 2018

Sunday, 10 August 2014 09:08

Πραστειό Αυδήμου: Ένα υπέροχο γραφικό χωριό (Ρεπορτάζ)

prasteio-avdimou_reportaz_7.8.14-2.jpg

Γεύση από ένα γραφικό παράδεισο προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του το χωριό Πραστειό Αυδήμου. Κατευθυνόμενοι σε αυτό, θα δείτε κάτι διαφορετικό στην κυπριακή ύπαιθρο, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές με κύριο συστατικό το αιγοπρόβειο γάλα, κάτι που δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να γευτείτε αλλού.

 

Το Πραστειό Αυδήμου αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για εκδρομή μιας και απέχει μόλις 38 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, 38 από την Πάφο και 110 από τη Λευκωσία. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων, προσφέρει τη δροσερή αύρα της υπαίθρου γεμάτη από αρώματα της φύσης που συνεπαίρνουν και ξεκουράζουν σώμα και μυαλό.

 

Η περιήγηση στο χωριό συνδυάζει το υπέροχο φυσικό τοπίο με τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα που καταδεικνύουν την υπέροχη κυπριακή αρχιτεκτονική. Στενά δρομάκια, αυλές γεμάτες από γλάστρες με λουλούδια που μοσχομυρίζουν και από πάνω τους η δροσερή κληματαριά είναι μόνο μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στο Πραστειό Αυδήμου.

prasteio-avdimou_reportaz_7.8.14-1.jpg

Οι κάτοικοι του, διατηρούν την φιλοξενία και την καλοσυνάτη αντιμετώπιση για τον επισκέπτη. Κατάφεραν να κάνουν μέρος της ιστορίας και της παράδοσης τους την τυροκομία και να δημιουργήσουν μικρά τοπικά εργαστήρια στα οποία κατασκευάζονται γιαούρτι, τραχανάς και τα παραδοσιακά τυριά χαλούμι και αναρή.


Οι οικογένειες του χωριού κληροδοτούν από γενεά σε γενεά την τέχνη της τυροκομίας που είχε ως αποτέλεσμα το Πραστειό Αυδήμου να γίνει από τα πιο φημισμένα χωριά για την ποιότητα των γαλακτοκομικών του προϊόντων, εξ ου και το φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Παραδοσιακού Χαλουμιού που διοργανώνουν τα τελευταία τρία χρόνια.

 

«Ξενάγηση» στο όμορφο χωριό του μας έκανε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της κοινότητας Πραστειού Αυδήμου Μιχαήλ Μιχαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα του χωριού.

 

Η ύπαρξη του Πραστειού Αυδήμου ως χωριό χάνεται στα βάθη των αιώνων, ωστόσο η σημερινή ονομασία του ισχύει από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Για τη «βάφτιση» του επικρατούν δυο εκδοχές. Η μια ισχυρίζεται ότι το όνομα Πραστειό προέρχεται από την Γαλλική λέξη Prasti που σημαίνει χωράφι και η άλλη πως η ονομασία του χωριού παραπέμπει στα Βυζαντινά χρόνια όπου με τη λέξη πραστειό καθοριζόταν ο οικισμός κοντά στην πόλη, δηλαδή το προάστιο.

prasteio-avdimou_reportaz_7.8.14-3.jpg

Όσον αφορά στα ιστορικά μνημεία του χωριού, υπάρχουν δύο σημαντικοί θρησκευτικοί σταθμοί στους οποίους ο επισκέπτης αξίζει να περιηγηθεί. Η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, που είναι κτίσμα γοτθικού ρυθμού του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά του χωριού. Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη και φημίζεται κυρίως για το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο της που διαχωρίζει την Αγία Τράπεζα από τον υπόλοιπο ναό. Το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Διακινούσας, που οφείλει την ονομασία του σε θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι έβλεπαν την Παναγία έξω από την εκκλησία να διακινείται δηλαδή να περιφέρεται. Πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα το οποίο κτίστηκε πάνω στα κατάλοιπα αρχαιότερης εκκλησίας και συγκεντρώνει σπουδαία στοιχεία αρχιτεκτονικής.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

 

Άλλοι δυο ενδιαφέρον χώροι είναι το πανέμορφο πάρκο του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τα ξύλινα παγκάκια και το πάρκο της Γερόβρυσης με τα πέτρινα καθίσματα και τα πλακόστρωτα. Ένα σημείο από το οποίο μπορεί κάποιος να θαυμάσει τον πράσινο πλούτο του χωριού και τα παιδιά να παίξουν ανέμελα στον καθαρό αέρα. Αξιόλογο μνημείο αποτελούν και τα παλαιά οθωμανικά λουτρά που γοητεύουν με την αρχιτεκτονική τους, η οποία προσαρμόστηκε για την εξυπηρέτηση της καθαριότητας του σώματος σε αλλοτινές εποχές. Εδώ ας σημειωθεί πως μέχρι το 1974 το χωριό είχε και τουρκοκύπριους κατοίκους.

 

Ιστορικό
Το μεικτό χωριό Πραστειό της επαρχίας Λεμεσού, απέχει 38 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λεμεσού. Λόγω της γειτνίασης του με το χωριό Αυδήμου είναι γνωστό ως Πραστειό Αυδήμου.


Είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 380 μέτρων και δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 540 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούνται νομευτικά φυτά, σιτηρά, αμπέλια (επιτραπέζιες και οινοποιήσιμες ποικιλίες), χαρουπιές και ελιές.


Από συγκοινωνιακής άποψης το Πραστειό συνδέεται στα βόρεια με το χωριό Πάχνα (6 χμ) και στα νοτιοδυτικά με το χωριό Αυδήμου (5.5 χμ) και μέσω αυτού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου.


Το χωριό γνώρισε μεγάλες αυξομειώσεις του πληθυσμού του. Το 1881 οι κάτοικοι του ήταν 124, αυξήθηκαν στους 125 το 1891, στους 182 το 1901, στους 243 το 1911 και στους 298 το 1921. Το 1931 οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 277 (189 ελληνοκύπριοι και 75 τουρκοκύπριοι) για να αυξηθούν στους 296 το 1946 (221 ελληνοκύπριοι και 75 τουρκοκύπριοι). Το 1960 οι κάτοικοι αυξήθηκαν στους 342 (227 ελληνοκύπριοι και 115 τουρκοκύπριοι). Το 1973 οι κάτοικοι θα μειωθούν στους 324 (275 ελληνοκύπριοι και 49 τουρκοκύπριοι) Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι τουρκοκύπριοι κάτοικοι του Πραστειού εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταφερθούν, μαζί με όλους τους άλλους τουρκοκύπριους των ελεύθερων περιοχών για εγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές. Η μεταφορά των τουρκοκυπρίων κατοίκων έγινε το 1975. Το 1976 οι κάτοικοι της κοινότητας όλοι οι ελληνοκύπριοι ανέρχονταν στους 266 και μειώθηκα στους 249 το 1982. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 223.


Το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Βρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως prastio αλλά και ως prasmo. Αναφορά του χωριού κάνει ο Λεόντιος Μαχαιράς που το αναφέρει ως Πραστειό της Αυδήμου, τοποθεσία όπου έφθασαν οι Μαμελούκοι το 1426. Ωστόσο είναι πιθανό να εννοούσε άλλη παραθαλάσσια τοποθεσία, νότια της Αυδήμου, όπου αποβιβάστηκαν οι εισβολείς, οπότε η Αυδήμου θα είχε περισσότερα από ένα πραστειά την τότε εποχή. Εξ άλλου η ονομασία του χωριού παραπέμπει στα Βυζαντινά χρόνια. Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία Πραστειό προέρχεται από την γαλλική μεσαιωνική λέξη Prasti που σημαίνει χωράφι. Δηλαδή επρόκειτο για τοπωνύμιο αγροκτημάτων που ανήκαν σε κάποια Φέουδα. Ωστόσο η ονομασία φαίνεται ότι είναι καθαρά ελληνική και μάλιστα των Βυζαντινών χρόνων, προέρχεται από την λέξη προάστειον που σημαίνει οικισμός κοντά στη πόλη (προ του άστυ).


Κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια πολλοί μικροί οικισμοί, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου ονομάζονταν Πραστειά, υπό την έννοια των μικρών γεωργικών οικισμών κοντά σε μεγάλους οικισμούς που ανήκαν.

prasteio-avdimou_reportaz_7.8.14-4.jpg
Οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού το ονόμαζαν Yuvali, που σημαίνει φωλιά.


Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό υπαγόταν διοικητικά στο κατηλλίκι της Αυδήμου. Στην Αυδήμου υπαγόταν το χωριό και κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και ίσως και πιο πριν, κατά το Βυζαντινά χρόνια.

 

Read 9474 times Last modified on Friday, 08 August 2014 12:19

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...