A+ R A-
12 December 2018

Thursday, 27 April 2017 10:05

Μανδριά: ένα χωριό με στενά σοκάκια, πολύχρωμα παντζούρια και μερακλίδικα καφενεδάκια

Το χωριό Μανδριά βρίσκεται 35 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και συνδέεται στα βορειοανατολικά με τις Κάτω Πλάτρες, στα νοτιοανατολικά με το Πέρα Πεδί, στα νοτιοδυτικά με το Όμοδος και στα δυτικά με τον Άγιο Νικόλαο.


Παρόλο που ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού δεν ξεπερνά τα 120 άτομα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται το καλοκαίρι. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μανδριών Ρένος Μωυσέως, σε δηλώσεις του στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» μας ενημερώνει πως όλοι οι απόδημοι επιστρέφουν στα πατρικά τους, ενώ μας παραθέτει και όλα τα σημαντικά αξιοθέατα που μπορούν να δουν οι επισκέπτες.

mandria_reportaz_6.8.14-2.jpg
Για να διαπιστώσει κανείς πόσο όμορφο είναι το χωριό Μανδριά πρέπει να ανέβει στην τοποθεσία Ροτσιά! Ένα ύψωμα στο οποίο υπάρχει ένας τεράστιος αιωνόβιος πεύκος και δύο παγκάκια και από το οποίο φαίνεται ολόκληρο σχεδόν το χωριό.


Λίγο πιο πέρα θα αντικρίσετε και το αγροτικό οινοποιείο 'Μάριος Αντωνιάδης', όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ωραίο κρασάκι φτιαγμένο από τα σταφύλια των αμπελώνων του χωριού. Φεύγοντας από εκεί μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση για να θαυμάσετε το φράγκικο γεφύρι πάνω από το Χα Ποτάμι, το οποίο στα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε τους αμαξάρηδες που διέσχιζαν το χωριό.

 


Ενημερωτικά, το Χα Ποτάμι, ξεκινά από τις Πλάτρες και καταλήγει στη θάλασσα κάπου μεταξύ Κουκλιών και Πέτρας του Ρωμιού και χωρίζει το χωριό σε Μανδριά και Μανδριά της Μύλαυρης.


Φεύγοντας από το γεφύρι μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα και στα στενά σοκάκια του χωριού. Τα παλιά σπίτια με τα πολύχρωμα παντζούρια και τα σιδερένια κάγκελα είναι έργα τέχνης που θα σας καταπλήξουν. 

mandria_reportaz_6.8.14-3.jpg
Μην ξεχάσετε να περάσετε από τη μεγάλη εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Δίπλα ακριβώς από την αυλή της, θα βρείτε ένα μικρό γραφικό καφενείο στο οποίο μπορείτε να ξεκουραστείτε και να γευτείτε τις δροσερές του λεμονάδες και τα μερακλίδικα καφεδάκια.


Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνεται και το παλιό σχολείο, που πλέον αξιοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο αρκετά συχνά διεξάγονται εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες.


Ιστορία του χωριού:
Το χωριό Μανδριά βρίσκεται 35 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και συνδέεται στα βορειοανατολικά με της Κάτω Πλάτρες, στα νοτιοανατολικά με το Πέρα Πεδί, στα νοτιοδυτικά με το Όμοδος και στα δυτικά με τον Άγιο Νικόλαο.


Το χωριό είναι κτισμένο σε ορεινή περιοχή σε μέσο υψόμετρο 830 μέτρων. Το ανάγλυφο του χωριού χαρακτηρίζεται από στενές βαθιές κοιλάδες και ψηλές βουνοκορφές που το ύψος του φτάνει μέχρι τα 1000 μέτρα. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από τους παραπόταμου του ποταμού Χα-ποτάμι που ρέουν στην περιοχή.


Τα Μανδριά δέχονται μια πολύ ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που φτάνει τα 800 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή τους καλλιεργούνται αμπέλια οινοποιησίμων ποικιλιών και διάφορα φρουτόδεντρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, δαμασκηνιές και κυδωνιές) καθώς επίσης και καρυδιές, ελιές, χαρουπιές και αμυγδαλιές. Η κτηνοτροφία στο χωριό είναι πολύ περιορισμένη.


Το χωριό γνώρισε πολλές πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 282, που αυξήθηκαν στους 328 το 1901 και το 1911 στους 446. Το 1921 οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 418 και στους 409 το 1931. Το φαινόμενο της αστυφιλίας που άρχισε να πλήττει όλα τα χωριά της Κύπρου κτύπησε και στα Μανδριά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μειωθούν το 1946 στους 323 και στους 272 το 1960. Το 1973 οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 235, και το 1982 στους 158. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 150. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίζει να παρατηρείται μια αύξηση στον πληθυσμό με αποκορύφωμα τον μήνα Αύγουστο οι κάτοικοι να φτάνουν μέχρι και τους 1500.

mandria_reportaz_6.8.14-4.jpg
Παρά το γεγονός ότι τα Μανδριά βρίσκονται πολύ κοντά στα γνωστά ορεινά θέρετρα του Τροόδους δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική ανάπτυξη. Διατηρεί και σήμερα την γραφικότητα του και όλα τα έργα που γίνονται στο χωριό δένουν με το φυσικό περιβάλλον του χωριού.


Τα Μανδριά είναι από εκείνα τα χωριά που αναπτύχθηκαν κατά τα νεώτερα χρόνια. Υπήρχε βέβαια και κατά την τουρκοκρατία και βρίσκεται σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με την ονομασία Mandala και Mandalo. Πιθανότατα το χωριό υπήρχε και πιο πριν, σαν μικρός οικισμός βοσκών, όπως αποδεικνύει και η ονομασία του. Η ονομασία του προήλθε από το ότι αρχικά υπήρχαν εκεί μόνο μικρές μάντρες (στάνες) συνεπώς Μαντριά σήμαινε τοποθεσία με στάνες. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όμως αναπτύχθηκε με την κατοίκηση σε αυτό πολλών ανθρώπων από έναν κοντινό μεγάλο οικισμό που εγκαταλείφθηκε. Επρόκειτο για τον οικισμό που ονομαζόταν Μύλαυρη ο οποίος και περιλαμβάνεται σε απόγραφές της περιόδου της βενετικής κυριαρχίας.

mandria_reportaz_6.8.14-5.jpg
(Ο Μας Λατρί τον μνημονεύει ως Milari). Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους είχε εγκαταλειφθεί η Λύλαυρη, θεωρείται όμως πιθανότερο ότι οι κάτοικοι της την είχαν εγκαταλείψει ύστερα από επιδημία που είχε ενσκήψει, για να σωθούν από το θανατικό. Τότε οι περισσότεροι κατέφυγαν στα κοντινά Μανδριά που ίσως και να αποτελούσε δικής τους περιοχή εξ αρχής.


Η Εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Ο Gunnis (1935) κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε τμήμα του γυναικωνίτη της εκκλησίας αυτής, ζωηρά ζωγραφισμένο με σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.

mandria_reportaz_6.8.14-6.jpgmandria_reportaz_6.8.14-7.jpgmandria_reportaz_6.8.14-8.jpgmandria_reportaz_6.8.14-9.jpg

Read 3074 times Last modified on Friday, 28 April 2017 09:38

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...